Sötningsmedel värre än socker?

coca-cola-light2.jpgSötningsmedel kan göra dig fet rapporterar Sydsvenskan, SR och Aftonbladet. Orsaken en råttstudie publicerad i Behavioural Neuroscience. Råttorna fick antingen yoghurt med socker i, eller yoghurt med sötningsmedlet sackarin, i tillägg till vanlig råttmat. Intressant nog åt råttorna i sötningsmedelsgruppen spontant fler kalorier och ökade i fettvikt, jämfört med de som istället fick sockrad yoghurt. Skall man tro på detta kunde alltså sötningsmedel vara värre än socker för personer som vill gå ner i vikt. Det är ju ett faktum att vi konsumerat allt mer sötningsmedel under sista 20 åren, medan allt fler blivit feta. Något orsakssamband kan man naturligtvis inte se utifrån det dock. Stephan Rössner uttalar sig och säger att det är intressanta fynd, men måste bekräftas på människor också.

Jag har sett ett par studier på människor som visar tydlig viktökning (och ökad risk för diabetes mm) ju mer läsk personer dricker, och då har man inte sett någon skillnad när det gäller lighläsk – det verkade alltså ge samma effekt. Vad det beror på behövs det mer forskning om. Men mycket tyder på att man inte så lätt ”lurar” kroppen. Den söta smaken kan göra att vi förväntar oss socker, och när det ej kommer blir vi kanske hungriga/sötsugna och äter mer av annat – precis som råttorna i den aktuella studien. Skall se om jag kan leta rätt på människostudierna.

Sammanfattningsvis kan man säga att man inte vet om sötningsmedel är bättre eller sämre än socker. Jag föreslår att undvika både och i möjligaste mån. Och det inkluderar även ”naturliga” sötningsmedel som Stevia. En bonus då är att man vänjer sig av med att allt skall vara sött… och snart känns antagligen en läsk inte det minsta lockande längre. Själv provade jag lite julmust i december av ren nostalgi – men några klunkar räckte utmärkt. Och jag har druckit mycket läsk en gång i tiden…

 

32 kommentarer

  1. Thomas H
    Det har ju kommit mindre varningsrapporter under många år och självklart är "hitte på socker" precis som "hitte på fett" olämpliga produkter för våra kroppar. Naturliga produkter skall det vara som t ex Stevia , vilken du har som reklam i din blogg.

    Det är även känt att äta frikostigt socker och fett samtidigt är en dålig kombination, man blir fort hungrig igen. Bättre då att äta produkterna var för sig... allra bäst förstås att "skippa" sockret.

  2. maxiq
    Nu duger helt plötsligt inte de små fröätande pälsbollarna åt Rössner. Annars brukar ju allt annat kunna bevisas med djurförsök på råttor.
  3. Magnus
    Jag tycker det är lite olyckligt att de andvände youghurt att blanda sötningsmedlet i. Mjölkprotein och speciellt youghurt är känt att höja insulinhalten i blodet nästan lika mycket som för potatismos. Nu kan man tolka resultatet som att youghurt med sötningsmedel ger högt insulin vilket leder till lågt blodsocker och hungriga råttor äter mer. Sockrad youghurt ger högt insulin, men inte lika lågt blodsocker, därmed blir inte råttorna lika hungriga. Alltså sötningsmedlet i sig vore inte boven, utan snarare youghurtens insulinsvar. Dom borde upprepa försöken med tofu eller något.
  4. Precis! Låt bli ALLT som smakar sött under en tid så försvinner det behovet HELT.
    För mig tog det runt fem månader men nu ett år senare tycker jag att jag med gott samvete kan kalla mig ett levande bevis! Fortfarande inget sött i den här munnen och inget som helst sug efter det heller 😀
  5. Det var i juli förra året som det kom en rapport som visade att även människor (inte bara råttor Rössner!) blir feta av lightläsk. Se länk nedan till DN som skrev om det då. Inte så förvånande eftersom det insulinsvar som även sötningsmedel ger självfallet också påverkar oss och ökar risken för överätning:

    http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=554&a=673864

    m v h
    Per W
    författer "Ideologin och pengarna bakom kostråden"

  6. Det finns inga vetenskapliga bevis på att insulin skulle utsöndras av konstgjorda sockerersättningar. Har du hittat någon trovärdig vetenskaplig artikel om detta så tipsa mig gärna. Jag är själv med kand och väldigt intresserad av ketodieter. Jag personligen tror varken att sötningsmedeln är cancerframkallande eller insulin inducerande.

    Att råttorna blev mer tjocka av sötningsmedlet var ju också för att de åt mer (blev mer sugna av sötningsmedlet) en människa som följer en strikt ketodiet på kanske 2g protein per kilo kroppsvikt resten fett och ca 10g kolh per dygn med en kalorireducerad diet kan inte äta för mycket. En råtta äter ju så mkt den kan så länge den är sugen, en människa använder väl sitt sunda förnuft. Jag är nu inte en sådan förespråkare just av att dricka läsk och naturligtvis är vatten ett bättre val. Men jag tycker det här är en aning överdrivet och personligen tar jag gärna ett glas cola light eller motsvarande då och då.

    En annan sak jag skulle vilja ha en förklaring på är att du säger att lipolysen inte alltid behöver synas med spår på ketostickor. Hur hänger det här ihop? Är det bara för att ketonerna inte alltid läcker över i urinien. Men vad påverkar då att de läcker över ibland?
    Jag testade nyligen fakirdieten med bara fett och protein och min sticka åkte berg och dalbana i tre dar. jag förstår inte varför. Speciellt på morgonen när jag vaknade var stickan nere i bara spår. Du får hemskt gärna förklara detta om du vill.
    Tacksam för svar/ Gabrielle

  7. Lipolys frisätter fettsyror, inte ketoner.

    Kroppen slutar efter ett tag att slösa på ketoner, varför urinstickor slutar att ge utslag. Gör ett blodprov om du verkligen vill veta.

  8. Zepp
    Är det inte som så att söt smak triggar Grehlin och det ger ökad hunger??

    Fast jag tror mer på att de som drack lightläsk även åt annat olämpligt.. typ snabba kolhydrater i större utsträckning!!?

  9. Oliver
    DN artikeln var ju forskad på de som hade metaboliskt syndrom där diabetes ingår.
    Självfallet dricker diabetiker lightläsk?

    Alternativet är risk för akut och permanent död.

  10. dagge
    Jag använder sötningsmedel eftersom det inte höjer blodsockervärdena.
  11. Ulrika H.
    Funderar lite och har kikat runt men tycker mig inte hitta svar på min fråga. Jag har ätit LCHF länge men får ändå vissa perioder av ”något gott” längtan och då menar jag GODIS m.m., lite tröstätande ärligt talat. Nu till min fundering. Jag läser att sötningsmedel inte höjer blodsockret. Jo det är ju bra MEN beror det på att insulinutsöndringen ökar och kompenserar eller är det testat på en diabetiker utan eget insulin? Det är väl insulinet som är ”boven” vid fettinlagring? Är det blodsockret eller smaksinnet/hjärnan som triggar bukspottkörteln att producera mer insulin?
  12. Lund
    Ett högt blodsocker triggar alltid de insulinproduerande betacellerna.

    Tror inte det finns en randomiserad studie, där man ser på socker och sötningsmedel ur insulinpruktionssynpunkt. För människor...Kan finnas...

    Jag har själv kollat blodsocker efter lightläsk, noll reaktion på blodsocker, så jag tolkar det som noll effekt på insulin för mig, om jag intar aspartam. Jag som ej är diabetiker.

  13. Lund
    Minnena, hjärnspöket om hur gott något är...är under samma kategori som missbrukarens, som Pavlovs hundar...
  14. Ulrika:

    Ingen studie har påvisat insulinsvar hos människa från vanlig lightläsk. Däremot diskuteras det som en trigger av sötsug och aptit. Jag kan instämma för egen del i alla fall, ju mer lightläsk jag dricker desto mer upprätthålls mitt sötsug och mina preferenser för kolhydratrik mat överhuvudtaget.

    Jag blir alltså mer sugen på både lightläsk som sådan men även mer sugen på havregrynsgröt och potatis.

    Den aptitstimulerande effekten är inte heller helt bevisad men diskuterad och där kan flera med mig ange egna upplevelser som stämmer överens med teorin.

  15. Mariann
    jag skulle säga att alla kolhydrater triggar mig med sug efter mer... även om jag bara pyntar med lite broccoli vill jag gärna ha mer senare av just broccoli eller någon annan grönsak. Behöver inte just vara "otillåten" kolhydrat förrän jag ska triggas.
    Jag måtta vara extremt känslig *fundersam* Fler som upplever det så?
  16. Gör det nåt om du äter lite mer broccoli då? Jag tycker inte alls det låter som sug eftersom du vill ha mer av just det du ätit och inte vilka carbs som helst. Jag tycker det låter som om du tyckte det var gott. 😉
  17. Complete
    Ulrika H

    ändå vissa perioder av ”något gott” längtan och då menar jag GODIS m.m

    Jag kommer heller aldrig ifrån en "längtan" efter godis och därför äter jag godis 1-2 ggr i månaden och jag kommer alltid göra det för det är stört gott. 🙂
    Om jag ändå äter väldigt snålt med KH dygnet runt så blir 1-2ggr i månaden med godis en fis i rymden. Jag vet att det finns dom som inte kan kontrollera sig och det blir lätt fler dagar med godis om dom släpper tyglarna.
    Ulrika H, insulin är en utav bovarna, går att bli tjock utan insulinets påverkan.

  18. Mariann
    Hemul... jag blir gärna sugen på mer "tillåtna" kolisar och om jag skulle följa det suget skulle jag komma upp i ganska många kh om dagen, för många om jag ska röra mig neråt på vågen ;). Även om jag äter UFO eller noll rör det sig i snigelfart....
  19. På broccoli?

    Men rör det sig i snigelfart på UFO (som jag antar är nån slags nästan-nocarb), kanske det inte är mängden kolhydrater det beror på? Låter väl rätt troligt, tycker jag.

  20. Mariann
    Broccoli var ett exempel, jag kan äta blomkål, bönor, sallad, bär, 8-10 hasselnötter eller annan nöt, pyttelite 90%choklad, dvs mindre en en halv ruta, mejerier, allt detta ger sug efter mer....
    har du nått förslag på vad det kan vara som gör att jag går ner i snigelfart eller snarare står still? Ska det alls röra sig neråt verkar det vara periodiskfasta och noll som gäller. Vilket är svårt socialt. Om jag "frossar" i kh så kan jag nog komma upp i 20 g om dagen.... vilket ju inte är mkt alls. 🙁
  21. Lund
    #17

    Complete, du säger; " insulin är en utav bovarna, går att bli tjock utan insulinets påverkan."

    Hur tänker du då?

  22. Complete
    LUND

    Ja?

    Hur tänker inte du?

  23. Lund
    Hur går man upp i vikt utan insulin?
  24. Complete
    Lund, du är väldigt aktiv här så jag förutsätter att du är kunnig inom nutrition eller kan du bara sånt som vissa LCHF-förespråkare har berättat som tex Frank Nilsson som vänder allt till LCHF's synvinklar så allt annat ignoreras och på det sättet blivit smalsynt?
  25. Ulrika H.
    Oj oj oj det var inte meningen att ni skulle bli putta på varandra. Att ”erkänna” att man kan tänka sig lite sötningsmedelsprodukter känns nästan som att svära i kyrkan MEN jag tänker så här: det bör vara bättre än ”riktigt” godis med socker om man vill fortsätta vara i ketos och inte ”störa” det tillståndet, om sötningsmedel nu inte påverkar insulinet och det inte påverkar ketosen??????? Någonstans känns det efter drygt 1,5 år på LCHF (-15 kg) som att OM jag skall komma vidare neråt i vikt, kanske t.o.m. lite mer strikt, behöver jag ”kompensera” med möjligheten till något ”godis” eller ”sockerfritt” tuggummi ibland, framförallt den tiden i månaden då jag, som många andra kvinnor, nästan kryper ur skinnet av olustkänsla, snarare än sockersug. Det är inte sockret jag söker utan ”uppmuntran” jag hade kunnat ta en cigarett istället om jag varit rökare eller alkohol om det känts ”vettigt”. Sockerberoende kan man knappast kalla det om det handlar om något/några tillfällen månad och jag känner mig DEFINITIVT INTE som missbrukare trots att jag ”hädar” och funderar på hur jag skall ”kompensera” för att orka fortsätta. Jag går ner i vikt av LCHF men pigg och glad med ökad energi har jag inte upplevt, snarare tvärtom, tyvärr.
  26. Fia
    #25 tänk bara på att de godis som finns "sockerfritt" innehåller sockeralkoholer som påverkar blodsockret i mer eller mindre utsträckning (per sort) - de är inte samma som finns i drycker som är sk kalorifria sötningsmedel. I choklad används oftast maltitol vilken påverkar till ganska stor del även om GI är något lägre än socker. Den enda sockeralkoholen med så låg påverkan att man kan anta den noll är sukrin. Så i vissa fall får du i slutändan i dig mer blodsockerpåverkande kolhydrater än sockersötad produkt (jämförelse t ex mellan lindt 85% choklad och cloettas sockerfria mörka choklad så ger den sockersötade något mindre kolhydrater).

    Ibland är de en "besparing" kolhydratmässig men långt ifrån alltid, vill man veta säkert får man titta i lite tabeller över den mängden energi en viss sockeralkohol ger och jämföra med rent socker, det som ger energi tas upp av kroppen och det är energi i samma kategori som kolhydrater när det gäller sockeralkoholer. Tyvärr vill naturligtvis företag som lever på att sälja "sockerfritt" inte riktigt erkänna utan vill hänvisa till "nettokolhydrater" etc. vilket är en sanning med modfikation

  27. Miller
    Ulrika, ta Även bort alkohol helt om du inte redan gjort det. Ta även bort kaffe. Då kan levern göra ett bättre jobb.
  28. Ninnan
    Kaffe; är inte det ganska bra att dricka?
  29. jp
    jodå, visst är det det...
  30. Evelina
    Bumpar tråden lite här eftersom jag blev intresserad.
    Apropå det här med sötningsmedel i läsk, såg att det var någon som kommenterade (på en annan sida) att citronsyran i läsken kan avbryta ketosen. Kan det stämma och hur funkar det?
    Själv dricker jag läsk till och från under veckorna, och jag har Diabetes 1, mitt blodsocker höjs ingenting av det.Jag får lite sötsug då och då, men det räcker för mig att dricka lite Cola Zero, även om jag ju vet att det inte är det sundaste.
    Tror ni verkligen att det påverkar vikten?
  31. Margareta
    Jag vill bara säga TACK för många kloka och vettiga kommentarer! Jag har funderat på det där att det sagts att sötningsmedel är lika farligt som socker och nu fick jag svaret! Jag försöker verkligen låta bli socker, men i te är det svårt och då känns sacketter som ett bättre alternativ än socker. Men honung? Hur är det med det egentligen jämfört med socker?
  32. Molle
    Dagsfärsk musstudie: Sötningsmedel kan orsaka glukosintolerans genom att påverka tarmfloran.

    – Det är ett väldigt intressant resultat. Det är en helt ny upptäckt som de här forskarna har gjort. Vetenskapligt är det en mycket välgjord studie, säger Nils Gunnar Ilbäck, toxikolog på Livsmedelsverket och forskare inom klinisk mikrobiologi.

    http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/ny-forskning-sotningsmedel-kan-or...
    http://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrent/full/nature13793.html

up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av