Nyheter

Socker kanske ökar risken för typ ETT-diabetes också

t1dm-1600x981

De flesta vet att sockerkonsumtion ökar risken för typ 2-diabetes. Men det kanske också ökar risken för typ ETT-diabetes. Flera studier har visat att barn som konsumerar stora mängder raffinerade kolhydrater och/eller socker har en ökad risk för typ 1-diabetes [1 2 3].

Den här nya studien visar att barn som konsumerar mycket socker också snabbare går från tidiga tecken på sjukdomen (detekterbara antikroppar mot betaceller) till fullt utvecklad typ 1-diabetes:

Diabetologia: Sugar intake is associated with progression from islet autoimmunity to type 1 diabetes: the Diabetes Autoimmunity Study in the Young

Vad betyder detta? Det kan betyda att en ökad konsumtion av socker och andra raffinerade kolhydrater även ligger bakom den moderna epidemin av typ 1-diabetes, i tillägg till epidemin av typ 2-diabetes.

Kanske kan ett ökat intag av raffinerade kolhydrater/socker genom ökad insulinproduktion stressa betacellerna, och göra dem mer mottagliga för den autoimmuna reaktionen som leder till typ 1-diabetes.

Motstånd

Jag möter ofta stort motstånd från föräldrar med barn som har typ 1-diabetes när detta samband diskuteras. Det är förståeligt. Det är en tröst att tänka att typ 1 inte har något med miljön att göra, att det bara är ödet eller slumpen. Men data stödjer inte den idén.

Något i miljön har orsakat att många fler har fått typ 1-diabetes de senaste decennierna – och det sammanfaller med epidemierna av fetma och typ 2-diabetes. Det kan vara samma sak som driver båda epidemierna. En sjuk miljö med för mycket raffinerade kolhydrater i maten.

Tidigare

BoethiusHeidling

Carola Bakke

Typ 1-diabetesorganisation nyfikna på LCHF – och får massor av svar!

LCHF för typ 1-diabetes?

”Min fru har fått en helt ny man”

 

143 Kommentarer

Toppkommentarer

  1. Markus Lundgren
    Det är inte ofta jag ger mig in i kommentarsfälten men här känner jag att det behövs. Titelsättningen och delar av inlägget antyder att vi har evidens för att sockerinnehåll i kosten kausalt leder till typ 1 diabetes. Jag vill hävda att i nuläget finns ingen sådan evidens.

    Att den autoimmuna processen som leder till typ 1 diabetes startar mycket tidigt i livet och potentiellt under fosterlivet blir allt tydligare idag. Autoantikroppar som tecken på autoimmunitet ses mycket tidig, ofta innan 2 års ålder. Att ha mer än 2 positiva autoantikroppar är ett extremt risktillstånd där 50% kommer utveckla typ 1 diabets inom 5 år och 100% inom 20 år.

    Artikeln från Daisy-studien visar egentligen ingenting om vad som leder till att vi får diabetes, däremot att det går fortare att få sjukdomen om sockerinnehållet är högt i kosten. Dock skulle alla de som följts fått diabetes oavsett. I praktiken är det exakt samma sak som de andra 3 artiklarna visar. Man har endast tittat på året innan diabetesdiagnos, dvs barnen som skulle få diabetes var redan långt in i utförslöpan av autoimmunitet. För att säga något om risken för att få diabetes skulle vi behöva hoppa 5-10 år bakåt i tiden och titta på kosten.

    Att slutskedet i typ 1 diabetesutveckling går fortare för barn med högt sockerinnehåll i kosten är dock inte alls ointressant. Det innebär att vi potentiellt skulle kunna ge barnen ytterligare månader eller år som friska innan det oundvikliga händer. Att gå från ö-cellsautoimmunitet till autoantikroppsnegativitet är dock oerhört sällsynt och några publikationer som ger indikationer på hur detta skulle ske finns inte i nuläget.

    Att du möter motstånd när du antyder att socker är en del av orsaken till typ 1 diabetes i sig är jag inte ett dugg förvånad av. Det handlar dock inte om någon sort försvarsinställning, det handlar om att vi inte har något som pekar på att socker är en del av grundorsakerna till autoimmun diabetes.
    Å andra sidan är det ingen tvekan om att det är en, eller mer sannolikt flera, miljöfaktorer som står för ökningen av typ 1 diabets sedan femtiotalet. Vilken denna är är dock in bra fråga....

    /Markus Lundgren
    Doktorand, Diabetsprediktion och prevention
    Barnläkare, Diabetologi och endokrinologi
    DiPiS-studygroup, TEDDY-studygroup

    Svar: #4
    Läs vidare →
  2. Pappa till barn med diabetes
    Tack Marcus för tre väldigt bra inlägg. Märks att du är expert inom området. Andreas Eenfeldt har bedrivit hetsjakt på föräldrar till barn med diabetes under flera år. Han påstår ofta saker som inte har stöd i någon forskning, exempelvis som idag i det du så ädelt kommenterade. Det är en högst oetisk debatt som ökar stressen ännu mer för oss som lever med en svår livslång sjukdom hos våra barn!

    Eenfeldt har också propagerat för att barn med diabetes skall vara i ketos. Han fullständigt negligerar riskerna för ketoacidos. Det är en farlig utveckling på internet och många föräldrar kan bli rädda och oroliga och "gå på" skrönorna vilket kan få förödande konsekvenser för barnens liv och hälsa.

    Därför oerhört tacksamt att ni riktiga experter ger er in i debatten. Fortsätt gärna med det!

    Svar: #16
    Läs vidare →
1 2 3 4

Alla kommentarer

  1. 1 kommentar borttagen
  2. Tor H
    Han har, i motsetning til alle de andre påståtte eksperter gjort folk friske fra diabetes 2, så han vet hva han snakker om.

    Han har også innsett hva diabetes 2 er, og hva man må gjøre for å unngå å få det.
    Det er mer enn disse "ekspertene" har klart i alle disse årene.

    Fremdeles fornekter du vitenskap og menneskelig biologi og fortsetter med fantasiene dine.

  3. 1 kommentar borttagen
  4. Tor H
    Igjen beviser du at du ikke har sett videoene til Jason Fung, eller lest hva han har skrevet.
    Hans pasienter har fått redusert insulinresistensen til normalt nivå, og er derfor blitt friske fra sin diabetes 2.

    Ta deg tid til å se videoene og les hva han skriver, så blir vi nok enige.

    Hvorfor har folk feil bakterier i magen tror du? Samme grunn som fører til diabetes 2 for mange. For mye raffinerte karbohydrater.

    Svar: #155
  5. Reefer
    Som du borde ha märkt vid det här laget så är "HARALD" ett troll. Mata inte trollet.
  6. Tor H
    Åja, beklager, hadde det bare litt morro med han 🙂
  7. 1 kommentar borttagen
  8. Peter
    Det är höga halter av insulin i kroppen som orsakar
    problemen.
  9. 1 kommentar borttagen
  10. Tor H
    Harald jobber sikkert for en insulin-produsent som har samarbeid med en sukkerprodusent 🙂
  11. 1 kommentar borttagen
  12. Tor H
    Nei, grunnen til at du påstår at det er et virus, er at oppdragsgiveren din ikke vil at den egentlige årsaken skal bli kjent, de vil fortsette å selge insulin i store mengder.

    Hvis man kan hindre mange tilfeller av diabetes 1& 2 oppstår, vil jo salget av både insulin og sukker gå kraftig ned.
    Da vil oppdragsgiveren din tape store penger.

  13. Mängder av kommentarer från HARALD ovan raderade. Detta då det är ännu ett nytt nick på vårt hustroll, även kallad Tarmfloraprofeten. Personen är sedan länge inte är välkommen här på grund av upprepade brott mot kommentarsreglerna.
    http://www.kostdoktorn.se/om/regler-for-kommentarer/
  14. Pappa till barn med diabetes typ 1
    Andreas Eenfeldt;kan du svara på våra frågor och kommentera Marcus inlägg tack?
  15. Jason
    Tarmfloraprofeten är ett riktigt troll. Sedan funderar jag på om inte Tor H är ett troll också. Om inte annat är han en konspirationsteoretiker utan dess like. Jag är inte utsänd av sockerlobbyn eller big pharma. Jag tycker bara att Eenfeldt ska sluta sprida dynga som han gjorde med detta inlägg. Annars kan han få hålla på hur mycket han vill
  16. 1 kommentar borttagen
  17. Tor H
    Ja, det er jo merkelig at, som Kostdoktorn også skriver om, at barn og voksne som får diabetes-1 øker.
    http://www.kostdoktorn.se/ytterligare-en-diabetesepidemi-typ-1
    http://www.kostdoktorn.se/allt-fler-sverige-aven-vuxna-far-typ-1-diab...

    Hva er det som har forandret seg i kosten i senere år?
    Jo, sukker og raske karbohydrater, og man kan sikkert legge til industrielle, vegetabilske oljer.
    Lavfett ferdigmat spises i store mengder.

    Mulig Kostdoktorn er inne på sannheten, og at det skaper kraftige reaksjoner fra involverte parter?
    Man trenger ikke være "en konspirationsteoretiker utan dess like" for å se det 😛

    Svar: #170
  18. A-K
    ..ett nytt försök, det måste väl finnas någon studie på lchf på barn? Då lchf funnits ett bra tag nu så skulle jag vilja veta mer om kombinationen barn med typ 1 och lchf? För alla studier kan väl inte vara köpta av big Pharma??
  19. A-K
    ...och jag väntar fortfarande på ett seriöst svar om det finns någon studie om hur barn med typ 1 påverkas ac LCHFkost, då LCHF verkar vara så himlastormande fantastiskt så borde väl det finnas något, eller är det helt enkelt så att studierna är finansierade av matbranschens Voldemort så studierna kan avfärdas som lögner på en gång?
  20. Jason
    När det är bevisat att kolhydrater orsakar diabetes typ 1 viker jag mig men det finns inget idag som bevisar detta överhuvudtaget. Hade det varit så lätt att kolhydrater är orsaken till D1 så hade vi inte haft problemet. Läs om TEDDY-studien och vad de kommit fram till än så länge
  21. Tor H
    Det er derfor Kostdoktorn skrev "kanskje".
    Mer forskning trengs, men hvem vil betale for slik forskning? Sukker produsentene?
    Ferdigmat produsentene? Coca Cola? Medisinprodusentene?
    Svar: #173
  22. jala
  23. Jason
    Varför skriva "kanske" om socker. Ingen studie tyder på det. Han kan lika gärna skriva att det kanske är protein som orsakar diabetes typ 1 eller ännu värre i lchf-kretsar, det är kanske fettet som orsakar diabetes typ 1. Ca 40% av alla barn som föds i Sverige bär på anlag för att få diabetes typ ett men bara 800 barn om året får sjukdomen är det svårt att säga vad som orsakar utbrottet. Däremot finns det två triggers som utmärker sig och det är Coxsackie virus, i form av höstblåsor, och Rotavirus.
  24. Jason
    Forskas på orsak till Diabetes typ ett görs i TEDDY-studien. Där är det ca 400 000 barn som är med
  25. Tor H
    Hvorfor øker type 1 mer enn før?
    Er immunforsvaret vårt dårligere nå enn før?

    Og hvis det er dårligere, hva er årsaken?

  26. Övertygad
    Jag är övertygad om att detta stämmer.
    Har bekant som åt väldigt mycket godis under graviditeten och framför allt under barnets amningstid.
    Barnet föddes normal stor, typ 50cm, 3500gram. När barnet var 6månader (ammades fortfarande) var det redan överviktigt och hade fettvaklar/ bilringar som inte var av denna värld. Ca tre år senare utvecklade barnet typ 1 diabetes och är fortfarande överviktigt. Känns ganska tydligt att det finns en anknytning mellan socker och typ 1 diabetes i flera fall, än att det bara är otur eller slumpmässigt.
    Svar: #178
  27. Tomas
    Oerhört provocerande att skuldbelägga personer (oftast barn) som får diabetes typ 1, vilket oftast utbryter efter en infektion. Ovetenskapligt och osmakligt av en person som kallar sig själv för doktor. Skämmes ta mig fan.
    /Typ 1a med hba1c under 50 med tallriksmodellen.
  28. Hyfs
    Bästa "övertygad", jag är övertygad att det inte stämmer på grund av vetenskapliga evidens inte bara ett slumpmässigt utvalt fall av en person. Du skuldbelägger en person att denne har gett sitt barn en obotlig kronisk sjukdom. När du dessutom inte har någon som helst aning om barnets anamnes. Vetenskap går före dumheter tack och lov för det. Du har fel.
  29. Xiro
    Om det stämmer att kostvanor kan ge diabetes typ 1 - varför så starka känslor kring individens och/eller föräldrarnas skuld? Det är väl snarare "etablissemangets" skuld man borde fokusera på, för i så fall har folk blivit förda bakom ljuset. Reaktionerna tenderar dessutom att bli så starka att folk ser svart, vitt och rött och backar från den lchf (liberalare för typ 1) som kan vara till stor hjälp för den som redan drabbats av diabetes. Många ids inte ens prova på grund av all hets och okunskap.

    Jag klurar på om epigenetiken är en ytterligare faktor här, d v s att högkolhydratvanor kan aktivera ofördelaktiga genuttryck, och t o m att effekten kan ackumuleras över generationer. Och jag ser ingen anledning att chansa med högkolhydratkost någonsin - den ger kanske ökad risk för typ 1, den ger definitivt ökad risk för typ 2, och den är inte bra för de som redan drabbats. Och den ger en massa andra risker...

    Alla diabetiker oavsett kostvanor bör bära med sig ett knippe snabba kolhydrater för säkerhets skull, t ex om de råkar överdosera insulin eller blir magsjuka. Och det är vitt skilt från att ständigt äta massor av kolhydrater - det behöver man absolut inte.

    Svar: #180
  30. Xiro
1 2 3 4

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg