Nyheter

”Socker är beroendeskapande och vår tids farligaste drog”

can_2674149b

Läsk borde säljas med cigarettpaket-liknande varningstexter om att socker är beroendeskapande och farligt för hälsan. Det menar hälsopolitikern som är sjukvårdschef i Amsterdam. Socker kallar han för ”vår tids farligaste drog”:

The Telegraph: Sugar is ‘addictive and the most dangerous drug of the times’

Det kan låta överdrivet idag, men i framtiden lär budskapet ses som något självklart. Eller vad tror du?

Mer

Socker – Ett sött beroende

Bli fri från sockerberoende

Rökning och sötsaker banar väg för alkoholism

Vad händer om man byter ett sockermissbruk mot LCHF?

Forskningen bakom beroendeskapande skräpmat

Finns det bra socker?

 

53 Kommentarer

Toppkommentarer

  1. Ann Kristin
    Därför att, till skillnad från tobak och sprit, finns den överallt, ses som något vi har rätt att unna oss, ska ges till mycket små barn, för att annars är det synd om dem...minns du det sockerfria barnkalaset, som Jonas Bergqvist höll för sin dotter, och som genererade en krönika i en stor tidning, t o m? Krönikören tyckte att NU hade det väl ändå gått för långt, för lite tårta och glass måste väl de stackars barnen få?

    Du kanske minns cigarettreklamen från förr, och att alla tuffa rökte, att man rökte överallt, ihop med spädbarn, i bilen osv?

    Från 1993 har vi en tobakslag (bara 20 år) och 2005 fick vi en skärpning. Här:http://www.drugsmart.com/drugsmart/artikel/tobakslagen

    Socker skapar beroende, gör att vi överäter, triggar samma belöninssystem som nikotin (och heroin, faktiskt), smygs in i all mat. Ingen vet längre hur ren mat smakar. Har man läst lchf-företrädarna, och inte minst Ann Fernholm, vet vi vad ett sötare blod gör med våra kroppar.

    Läsk och godis är värst, och särskilt ihop med fet snabbmat. Sam Feldthams försök med "normal" kolhydratkost, som är vad många äter, kommer säkert att visa vad det gör med en vuxen. Tänk då vad det gör med barnkroppar.

    Svar: #17, #21, #53
    Läs vidare →
  2. Majoren
    Världens farligaste orm är inte den som har det dödligaste giftet, utan den som dödar flest människor per år.
    Så är det med sockret också, inte särskilt farligt i små doser men förkortar ändå oerhört många liv varje år.
    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. Ingrid Fältström
    Håller med om att den är beroendeframkallande och ohälsosam men varför skulle den vara den farligaste drogen?
    Svar: #4, #18
  2. evah
    Äntligen någon som säger något vettigt. @1 Ingrid, därför att det inte är många som är medvetna om att den är beroendeframkallande. Därför är den extremt farlig och åstadkommer många problem.
  3. Anders A
    Den är också farlig för att den finns i de flesta livsmedel som man köper idag.
  4. Ann Kristin
    Därför att, till skillnad från tobak och sprit, finns den överallt, ses som något vi har rätt att unna oss, ska ges till mycket små barn, för att annars är det synd om dem...minns du det sockerfria barnkalaset, som Jonas Bergqvist höll för sin dotter, och som genererade en krönika i en stor tidning, t o m? Krönikören tyckte att NU hade det väl ändå gått för långt, för lite tårta och glass måste väl de stackars barnen få?

    Du kanske minns cigarettreklamen från förr, och att alla tuffa rökte, att man rökte överallt, ihop med spädbarn, i bilen osv?

    Från 1993 har vi en tobakslag (bara 20 år) och 2005 fick vi en skärpning. Här:http://www.drugsmart.com/drugsmart/artikel/tobakslagen

    Socker skapar beroende, gör att vi överäter, triggar samma belöninssystem som nikotin (och heroin, faktiskt), smygs in i all mat. Ingen vet längre hur ren mat smakar. Har man läst lchf-företrädarna, och inte minst Ann Fernholm, vet vi vad ett sötare blod gör med våra kroppar.

    Läsk och godis är värst, och särskilt ihop med fet snabbmat. Sam Feldthams försök med "normal" kolhydratkost, som är vad många äter, kommer säkert att visa vad det gör med en vuxen. Tänk då vad det gör med barnkroppar.

    Svar: #17, #21, #53
  5. Melchior Meijer
    Körde hans column igenom Google Translate. Kunde inte översätta det bättre själv ;-):

    Alt fler människor är överviktiga . Fetmaepidemin expanderar och kommer att leda till ökade vårdkostnader . Samtidigt vill regeringen att kostnaderna för vård i hand och där eventuell sänkning .

    Men hur får du fetmaepidemin under kontroll ? En möjlighet är att uppmuntra ( extra ) rörelse . Detta har stöd av livsmedelsindustrin. Deras motto är faktum : Det finns inget fel kost . Flytta nog , och du förlorar automatiskt nödvändiga pounds . Men det finns egentligen inget fel kost ?

    Endokrinolog Aart Jan van der Lelij placeras sist i Volkskrant ut hur det fungerar i vår kropp . Vi behöver energi än vi äter . Finns det tillräckligt med energi , då vi slutar .

    Som i princip gör speciellt proteiner och fetter använder . Socker upprör den mekanismen . Vem vill ta mer och mer socker , även om aptiten är borta . Ge någon ägg och det stannar vid en given tidpunkt . Ge honom cookies och han äter igenom även gör hans magont . Socker är faktiskt en form av missbruk . Det är lika svårt att få som rökning . Livsmedel utanför suget efter sött Därför dieter fungerar alltid men tillfällig . Addiction terapi är bättre.

    Van der Lelij indikerar också att livsmedelsindustrin använder sig av denna mekanism , och därför , ( onödig ) livsmedelsprodukter gör sötare . Således ses , det finns så kallade anständigt dålig kost : nutrition balans i vår kropp stör och leder till missbruk .

    Precis som alkohol och tobak , är socker egentligen en drog . Det är en viktig roll för staten . Användningen av socker bör motarbetas . Och användarna bör göras medvetna om farorna . Jag ser för mig att precis som med rökning etiketter på läsk och söta produkter kommer med en varning om att socker är beroendeframkallande och dåligt för hälsan . Regeringen skulle inte fett skatt utan måste ange . A-socker skatt Och som salt föreskrifter bör dras avseende mängden socker som kan bearbetas . I en produkt Hälsa försäkringsbolag skulle behöva finansiera sina missbruksproblem klienter terapi överviktiga . I skolorna bör inte vara . Inget mer godis och erbjuds drycker Tillverkare av sportdrycker som sprack av socker bör stämmas för falsk marknadsföring och så vidare .

    Detta kan verka överdrivna och långsökt , men socker är den farligaste drogen av denna tid och få . Fortfarande överallt och lätt

    Paul van der Velpen ,
    VD GGD Amsterdam

  6. Majoren
    Världens farligaste orm är inte den som har det dödligaste giftet, utan den som dödar flest människor per år.
    Så är det med sockret också, inte särskilt farligt i små doser men förkortar ändå oerhört många liv varje år.
  7. Erik J
    BULLSHIT !!!
    Svar: #8
  8. Ann Kristin
    Det sa man om rökning också.
  9. Armagnac
    Socker är väl OK bara man låter det jäsa klart innan man konsumerar det.
  10. Magnus Persson
    En risk med att jämföra socker med starkt beroendeframkallande droger är att en del människor (INTE alla) skulle använda det som en ursäkt för att fortsätta äta socker. På samma sätt som jag idag upplever att en del nikotinister gör. "Det är inte mitt fel..."

    (Innan någon tar illa upp: Ja, jag vet att en del människor faktiskt ÄR beroende av socker och att det är ett jätteproblem för dem. Men för långt fler människor, mig själv inräknad, handlar det främst om att lägga om kosten och skaffa nya vanor och belöningsvägar i hjärnan. De flesta av oss tror jag inte är så himla beroende av socker.)

  11. evah
    Sockret smyger sig på och innan du ens har förstått det så är du beroende. Den som aldrig har haft något beroende har svårt att förstå vad det innebär.
  12. Lyx-LCHF
    Socker är ett gift som skapar mer lidande än alla andra droger tillsammans. Det är lika beroendeframkallande som heroin...
  13. Magnus
    Har förstått att socker ska vara bra för hjärnan, i lagom/liten mängd och på bra sätt antar jag. Ett halvt äpple om dagen, lingonsylt i fil eller mat äter jag gärna, men har slutat att köpa socker, äta kakor/bullar, dricka läsk mm (utom vid högtidliga tillfällen). Och gått ner avsevärt! 🙂 Vad man pallar viktmässigt har väl att göra med hur mycket kroppsarbete samt träning man utför (jag nästan inget numera).

    (Tycker f ö LHCF är lite sekteristiskt (så var det sagt) och övergav försök på några månader. Men tillräckligt med protein i förhållande till kolhydrater tänker jag på. Smör ist för margarin såklart. Några sanningar finns säkert att hämta här.)

  14. Anna
    Magnus
    Du trivs med din kosthållning - stort grattis! Varför måste du kalla lchf sekteristiskt? Ganska taskigt. Den "lchf-frälste" är ofta någon som efter många år av ohälsa och övervikt äntligen hittat ett sätt att äta som främjar hälsa och viktnedgång. Detta är för många en stor sak i livet som man vill diskutera och förmedla till andra. Det handlar i så fall om välvilja, inte sekterism. Jag för min del säger ofta när någon frågar att jag "försöker undvika kolhydrater". Säger jag lchf blir jag ibland beskylld just för sekteristiskt beteende innan jag hunnit säga ett pip mer om vad det innebär. Konstigt att naturlig mat är så provocerande för många.
  15. Jojomaja
    "Sugar upsets that mechanism. Whoever uses sugar wants more and more, even when they are no longer hungry. Give someone eggs and he'll stop eating at any given time. Give him cookies and he eats on even though his stomach is painful" <<=== Och detta, mina vänner är exakt vad som utlöste och höll mig kvar i över 30 år av bulimi. Svåra ätstörningar som ingen psykolog eller terapeut kunde hjälpa mig med. Tro fan det när det var sockret som var boven.

    Idag - Inget socker, 35 kg lättare och inga som helst symptom på ätstörningar på snart 1,5 år.

  16. Shrinkin David
    Besökte Amsterdam för tredje gången i somras.

    Snacka om att kasta sten i glashus! 🙁

    Förbjud coffee-shopparna med pundare i dess fotspår och red-light-industrin med sin människohandel först, så kan han väl göra vad han vill med sockret sen.

    Svar: #47
  17. Tinefis
    SÅ bra sagt, håller med helt och fullt.
    =o)

    Magnus: det beror på vad för socker tror jag.
    Ät lagom mängd med frukt, bär och grönsaker för att få i dig socker, och socker från snälla kolhydrater, så tror jag hjärnan blir mer än glad. Men socker i form av läsk, godis, processed food och annat tror jag hjärnan och resten av kroppen mår betydlig sämre av.

    Beroende tror jag vi alla är lite till mans.
    Ta bort ALL halv och hel fabrikat, och se vad det gör för även den som tror sig vara utan beroende så får vi se. Vore lite spännande faktist. Tror att godis, chips, läsk, pizza sug kommer till alla dem oxå.

    Men vad vet jag, är ingen forskare. Bara filurar lite. =o)

  18. sten
    Om 20% dör 20 år tidiagre pga av rökning och 10% dör 20 år tidigare pga av högt sockerintag fås lätt bilden att rökning är dödligare. Men om det för varje miljon rökare finns 10 miljoner storsockerätare blir sockret ett 5 ggr värre gift. Att andra kolhydratsmåltider sedan spär på ett högt blodsocker från mellanmål gör inte saken bättre. Inte undra på att kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken.

    Genom proteinet NFAT (sök + AnnFernholm!) orsakar högt blodsocker inflammation i kärlväggar. Av misstag(?) publicerades detta i några bisatser när Lundaforskare på uppdrag av en läkemedelsfirma sökte ny medicin för att minska skador från högt blodsocker. Man fick råd att kartlägga mekanismen eftersom man sökte efter en lukrativ medicin.

    Med LCHF säger vi tack för hjälpen, för nu vet vi VARFÖR det funkar, inte bara på möss!

  19. Cecilia
  20. Erik, Sthlm
    Vet inte, det finns många farliga och starkt beroendeframkallande ämnen. Men socker är väl kanske det mest underskattade.
  21. YAT
    .."normal" kolhydratkost..

    Men snälla... Normal skräpmatskost möjligtvis, men knappast något annat. Det blir bara ännu ett tråkigt sätt att försöka få det att låta som att det handlar om kolhydrater generellt, vilket det inte gör.

    Skräpmat, belönande mat, mat som gör att vi äter mer än vi borde handlar om något helt annat än bara makronutrienter. Nu ska jag inte länka till en massa engelska texter och studier om "food reward" utan istället till en enkelt och mycket bra beskrivande artikel i Aftonbladet som verkligen är värd att läsa:

    http://www.aftonbladet.se/wellness/article17466114.ab?fb_action_ids=6...

    Svar: #23, #30, #46
  22. Helge
    LCHF grundar sig på individuella och vetenskapliga erfarenheter av felaktiga kostråd som orsakat
    fetma, diabetes typ2, hjärt och kärlsjukdommar, och Cancer(Hjärt och kärlsjukdommar och cancer är betydligt vanligare hos typ2 diabetiker, än hos resten av befolkningen.) som följt i spåren av en ökad konsumtion av socker(av olika slag), och ett minskat intag av naturligt mättat fet.

    Det utgör knappast grund för bildandet av en sekt såvida man inte tycker det är "sekteristiskt" att vilja ha god hälsa?

    Naturligtvis kommer en del att vara emot en minskad konsumtion av socker. Sockerintdustrin t ex. Se: http://www.motherjones.com/environment/2012/10/sugar-industry-lies-ca...

    Livsmedelsindustrin använder också en hel del socker i allt fler produkter, därför stödjer LCHF:are i allmänhet karven på riktig mat. Alltså på genuina råvaror.

    7 av tio som får hjärtainfarkt har förhöjt blodsocker, men de som får hjärtinfarkt har inte förhöjt kolesterol.

    Naturligtvis kan LCHF anhängare, som alla andra mänioskor vara oense om vad man skall äta,
    och det är knappast ett tecken på "sekterism".

    SNF(De stora livsmedelsföretagens lobby organisation)s VD har skrivit ett famöst dokument om socker, som de länkar till på SNFs hemsida. Där kan man läsa en ohöljd propaganda för att
    socker endast orsakar karies, men ingen annan sjukdom(VDn är också kontaktperson för "kostråd och matmyter" i skeptikersektens svenska gren).
    http://snf.ideon.se/wp-content/uploads/2011/04/Sockerrapport_0604271.pdf

    Så nog anstränger sig de som tjänar pengar på sockerförsäljning att bevara den höga nivån av sockerförsäljning, och de kommer att använda sådana skrifter som SNFs skrift om socker, och andra former av propaganda spridning. Livsmedelsjätten FRAFT-food ägs t ex av Philip Morris,
    så det blir inte den snälle ICA-Stig som sköter deras "information" om socker.

    Det är inget konstigt med det.

    Jag rekommenderar varmt Ralf Sundbergs Forskningfusket för den som inte känner till hur det går till i livsmedelsindustrins marknadsföring.

  23. Gustav
    Han äter nu som många , kanske dom flesta äter !
    Svar: #24
  24. YAT
    Ja, precis. D v s skräpmat.
  25. Helge
  26. Y62
    Mina rekryter får inte saft när dom äter ISO i fält och på skjutbana fast det ingår. Försvaret serverar ändå bara skräpmat så extra socker i form av saft behöver dom inte, dom får vatten. Mitt lilla uppror inom firman 😉
  27. Monika
    Det vore underbart om sockret började få stämpel som drog. Jag tycker det är väldigt jobbigt att vara tvungen att nagelfara varje innehållsförteckning om jag får för mig att prova en ny produkt. Att inte kunna fika med en kompis på konditori. Varje gång jag går på ett sånt så frågar jag efter något utan socker och vetenjöl, men det finns inte. Kanske har jag svag karraktär, men jag faller dit gång på gång, ger upp och tar något som finns. Hur skulle en fd rökare bete sig om maten i affären hade tillsatt nikotin och caféerna bara serverade kaffe och ciggaretter. Men vi som inte vill äta socker och andrar dåliga kolhydrater ska ha superkarraktär eller vara osocial.
    Jag tycker att det är samhället som matar oss med socker hela tiden och kämpar om att påstå att socker inte är farligt trots att diabetes en gång i tiden kallades sockersjuka och vi blir sjukare och sjukare hela tiden.
    Svar: #29, #31
  28. Annette
    På gymnasieskolan här kan eleverna köpa Coca cola och annan läsk i cafeterian. En halvliter i pappersmugg för 13 kr.
  29. Maria
    Just precis, på ett konditori finns det ingenting att äta för den som vill undvika socker och vetemjöl. Den enda lösningen är att ta en slät kopp kaffe eller te. Fikakulturen med någonting till kaffet är dock stark i Sverige. Man måste bestämma sig för att stå emot.
  30. Ann Kristin
    Ja, snälla Yat, jag skrev "normal" inom citationstecken, just för att det är vad många äter, fast det är synnerligen dålig kost. Och nej, han genomför ett trestegstest, med lchf med nyttig kost, ett med skräpmat och ett med "goda" kolhydrater, som ska bli av i januari. Nu använde jag citationstecken igen, eftersom mängden kolhydrater måste begränsas starkt för mig.

    Utöver detta gör han ett överätningsexperiment, för att se vad 5800 kcal gör med vikt och hälsa under 21 dagar. Allt detta kan man läsa på hans blogg. Efter en dag sa hn att han mådde ganska dåligt, hade fått svullen mage, fick lov att sova middag och hade redan gått upp, efter bara ett dygn.

  31. Tuva
    Visst är det trist? Jag har dock "turen" att tåla spannmål (främst vete) väldigt väldigt dåligt så jag klarar av att säga nej. En kaka skulle köra min mage i botten i över ett dygn och ge mig ledvärk i två.
    Jag brukar be om vispad grädde i kaffet. Det är riktigt gott och betraktas av alla andra som ohyggligt dekadent och syndigt, haha. 🙂
  32. micke
    När jag var liten fick jag höra från mina föräldrar att de inte visste att rökning var farligt, och därför rökte de. Jag köpte aldrig den historien, och på samma sätt kommer våra barn inte att köpa att vi inte visste hur farligt socker var. Vi vet. Och det som är ännu värre är att vi ger det till våra barn (och inte så lite heller, i många fall). Mina föräldrar stoppade i alla fall aldrig någon cigarett i min mun.
    Svar: #43
  33. Magnus J
  34. Helge
    #Tuva

    "Jag brukar be om vispad grädde i kaffet. Det är riktigt gott och betraktas av alla andra som ohyggligt dekadent och syndigt, haha.

    När jag läste din mening om utflykten bland "bull-ätarna", så kom jag att tänka på "Alice i Underlandet". Det kanske var sådana situationer som fick Charles Lutwidge Dodgson(Lewis Caroll), att skriva "Alice i Underlandet".

    Ursäkta ämnes avikelsen!

  35. Gustav
    Det är ju fortfarande folk som kommer hit och säger att det inte finns något som heter sockerberoende , eller att det är farligt med socker ! Nej , i små mängder kanske inte , men beroenden startar alltid med " bara lite " ! Säkert är många av dom sockerberoende, för när man frågar om dom kan sluta helt med socker ett tag så vill dom inte testa ...
    Jag kunde sätta mig i bilen för att åka och köpa godis långt bort sena kvällar , och inte var det för att jag ville ha gelatinet ! Prof Göran skrev : " Insulinet räddar oss från akut död i kolhydratförgiftnings men har mängder av obehagliga metabola biverkningar och man kanske skulle kunna kalla insulinet för en giftig kompanjon till kolhydraterna "
    Sant !
  36. Gustav
    Om ett hormon måste till för att kroppen inte vill ha ett sött blod , vad är då meningen med att stoppa i sig mängder med sockerarter ? Som att sätta eld på sitt hus, för brandkåren kommer ju och räddar det ändå , men till slut tröttnar brandkåren på att komma vareviga gång ...
  37. Sven-Ingvar
    Gustav, nu är det ju inte bara socker som kräver insulin. Mjölkprotein tex ger ett ganska kraftigt insulinpåslag. Så ska vi prata hormoner och deras skadliga verkningar så bör ju alla sluta med mjölkprodukter!
    Svar: #38
  38. Gustav
    Jag sa mängder med sockerarter , inte sluta helt ! 😉 Men jag dricker inte mjölk , men lite grädde , smör såklart !
  39. evah
    Det är möjligt att den äldre generationen inte var så upplysta.
    http://www.drugsmart.com/artikel/direkt-eller-indirekt-tobaksreklam
  40. lennart facius
    och fortfarande är kolhydraten ej essenstiell för människan vilket tydligen ej är känt bland dietister och kostrådgivare och framför allt ej känt på livsmedelverket.
  41. evah
    I vissa avseende var kunskapen inte så stor förr.
    http://sv.wikipedia.org/wiki/Tobaksreklam
  42. Helge
    # 33 Magnus J

    Jag gick in på länken och där var ett påstående: "But more than a dozen good-quality studies have failed to find any link between sugar in children's diets and hyperactive behavior."
    Men när man clickar på : dozen good-quality studies , så kommer man bara
    till en länk(ConsumerReports.org) där det står:

    "More than a dozen good-quality studies have failed to find any link between sugar in children's diets and hyperactive behavior. So, why do parents associate sugar with hyperactivity? In one study, parents were told that their children had been given sugary drinks, and went on to rate their children as hyperactive. What they didn't know was that their children had really been given a sugar-free drink. The difference was in parents' minds."

    Men den undersökningen visar inte, att socker inte alls orsakar hyperaktivitet. Om de gett halva gruppen sockrad dricka och andra halvan vatten, och föräldrarna sedan fått försöka peka ut vilka som fått vatten och vilka som fått sockrad dryck kunde de gett något.

    Så det finns skäl att vara skeptisk till artikeln, för de levererade inte någon länk till "a dozen good quality studies". Varför inte?? Om de finns?

    Så om det går som en anka, ser ut som en anka, och låter som en anka,så är det vanligtvis en anka. Men den som har tid kan leta vidare, Men för mig ser det ut som marknadsföring av SOCKER.

  43. evah
    Jag tror faktiskt att de inte visste,knappast att de hade för avsikt att skada dig.
  44. evah
    Kommentar 39 och 41 var avsedda som svar på @ 32 micke
  45. Helena
    Det värsta med socker är att det är en social drog. Är jag ensam klarar jag mig helt utan, men med en gång vi är eller får gäster så kan jag längre inte låta bli.
  46. Tuva
    n=1:
    För min del handlar det om vilka kolhydrater jag äter. Jag kan inte påstå att en grov macka eller osockrad müsli är att betrakta som skitmat. Det åt jag förr i tiden. Mitt krux var bara att kolhydrater från spannmål beter sig helt annorlunda i min kropp än kolhydrater från t.ex. en potatis eller en banan.
    Började jag dagen med müsli eller grov macka och lunch med t.ex. pasta och jag var helt rökt resten av dagen, slogs mot ett fantastiskt sötsug och hunger och DÅ föll jag nästan ofelbart i fällan att överäta och/eller sög i mig löjliga mängder godsaker frampå eftermiddagen/kvällen.
    Börjar numera dagen med en kopp kaffe med grädde och lunch med sallad med fet sås och någon trevlig proteinkälla (fisk, kött eller ägg) och min kropp spinner som en väloljad (hehe) motor. Kakor, godis, chips (som mina pasta- och brödätande ständigt bantande arbetskamrater under skamsna suckar plockar fram vid tretiden); inget lockar mig, inget kräver mental ansträngning att stå emot.

    Det är också det enda jag någonsin överätit: mjölmat och socker. Jag kunde äta tårta eller nybakat bröd tills jag fick ont i magen eller godis tills jag blev illamående.
    Jag vet inte hur många gånger jag har förätit mig på pasta och trott att det var den goda såsen som var boven. Vi gör samma sorts såser fortfarande men med stekt vitkål istället. Det spelar ingen roll hur gott det är (och min äkta hälft är en rackare på att laga god mat) jag har inte förätit mig på snart tre år. Inte sen jag lade pastan på hyllan.
    Banan, äpple, potatis, sötpotatis, inget av dem överäter jag. Trots att de innehåller hyggligt med kolhydrater.

  47. Amsterdam
    Hur tänkte du nu? Kan ingen Holländare kan uttala sig om något så länge det finns coffee shops och red light inte är igenbommat?
  48. Anna Maria
  49. Erik
    Socker är en räddare i nöden under, före eller efter ett hårt träningspass. I andra situationer bör man verkligen akta sig för det. Frukt behöver man inte vara rädd för, men därutöver är det en big no no...
  50. Elin Hakansson
    Att nagon tycker att en sadan varningstext ar overdriven ar enligt mig ett tecken pa att vara referenser ar skeva. Vad ar normalt? Vad ar overdrivet? Vi i Sverige och andra europeiska lander kan emellanat sucka over amerikaners daliga matvanor. Men vi sjalva da? Jag ar just nu i Etiopien och njuter av ett land dar halsosam mat fortfarande ar normen Jag har inte blivit serverad en efterratt sedan jag kom hit. Det finns sallan pa menyerna. Har finns inga 7/11 med godis dignande fran hyllorna. Inga snacks. Har finns inga sockarmaxade snabba mellanmal, for det behovs inte! Har ats det mat. Naturlig mat. Min bild av var vansinniga matkultur i Sverige forstarks nar jag ar har. Hur kunde det ga sa har langt? Jag drommer om ett samhalle utan skrapmat i varje horn! Det vore sa befriande. Jag tycker vi ar varda det! Och jag tycker inte att det vore extremt.
    Svar: #52
  51. Helge
    Naturligtvis bör man inte vara rädd för socker, men man bör inte ÄTA det. Det borde vara varningstext på det det skapar beroende och orsakar sjukdom.
    Livsmedels- och läkemedelsindustrin är väldigt oseriösa i sin kamp mot vetenskap som hotar deras försäljning. Se ett exempel:

    http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/09/18/unicef-...

    En totalt rutten site tar in en sådan här artikel:

    http://www.csicop.org/author/reynoldspector

  52. Ann Kristin
    Detta är en nyttig aspekt. Vi som är äldre och har växt upp med lite i hyllorna, tycker väl ofta att våra affärer är sjukt överfulla av skräp. För unga krävs det att tänka till själv, för det är ju norm.

    Spännande att du är i Etiopien !

  53. Björn
    Du har helt rätt.

    Vi har ett antal "legala droger", men när det gäller tobak och alkohol så finns restriktioner, och en viss "skämsfaktor".

    Men när det gäller sockerstinna varor, så används ju dessa som belöning och uppmuntran till barnen.

    Tänk er reaktionen om någon skulle servera pilsner på ett barnkalas......

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg