Nyheter

Socialstyrelsen rekommenderar lågkolhydratkost vid diabetes!

Kost vid diabetes

Vad ska diabetiker äta egentligen?  Idag kom efter åratal av förarbeten och expertgrupper Socialstyrelsens nya vägledning till sjukvården.

De gamla råden att akta sig för allt fett saknar vetenskapligt stöd och är uppenbarligen på väg ut. Men vad kommer istället? Förvirringen är stor idag.

Frågan är om Socialstyrelsens nya vägledning kommer att minska förvirringen. Istället för de gamla fettskrämda råden till alla förs nu (minst) fyra alternativ fram för rådgivning till diabetiker i sjukvården. Ett av dem är revolutionerande i sammanhanget.

Fyra huvudalternativ

Här är de huvudsakliga alternativen:

  • Traditionell diabeteskost
  • Måttlig lågkolhydratkost
  • Medelhavskost
  • Traditionell diabeteskost med lågt glykemiskt index (GI)

”Traditionell” diabeteskost (sid 16)

Fettsnålt enligt alla gamla nyckelhålsmärkningar och tallriksmodeller. Den kolhydratrika kost vi fått råd om sedan 80-talet, medan fetmaepidemin tagit nya rekord varje år.

Nackdelarna verkar vara uppenbara även för Socialstyrelsen. Enligt vägledningen (sid 16) är det i sammanhanget viktigt att inte ersätta fettet man tar bort med för mycket söta (”skorpor, saft och läsk”) eller stärkelserika livsmedel (som ”bröd, frukostflingor eller gryn”) då dessa ”höjer blodsockret” och ”kan göra det svårt att gå ner i vikt”!

Ingen rungande rekommendation av tallriksmodellen precis. I praktiken skriver allså Socialstyrelsen att Livsmedelsverkets råd kan riskera att ge sämre blodsocker och högre vikt för diabetiker!

Måttlig lågkolhydratkost (sid 18)

Detta är revolutionerande och jag citerar direkt ur rapporten:

På senare år har måttlig lågkolhydratkost studerats vetenskapligt i allt större omfattning. I flera studier har man undersökt effekten av en måttlig kolhydratreduktion även hos diabetespatienter.

Kosten utgörs av kött, fisk, skaldjur, ägg, grönsaker, baljväxter och vegetabiliska proteiner samt fett från olivolja och smör. Kosten innehåller bland annat mindre socker, bröd, flingor, potatis, rotfrukter och ris än traditionell diabeteskost. [min fetstil]

Flera internationella riktlinjer för kostbehandling av personer med diabetes rekommenderar i dag en kost som i stort liknar måttlig lågkolhydratkost, särskilt vid övervikt och minskad känslighet för insulin.

Med en kost med lågt kolhydratinnehåll är det lättare att undvika blodsockerstegring efter måltid.

Måttlig lågkolhydratkost kan vara bra vid diabetes. Kosten har en positiv inverkan på långtidsblodsocker (HbA1C) och vikt samt förbättrar blodfetter (det vill säga ökar HDL-kolesterol hos patienter med lågt HDL-kolesterol).

Spektakulärt.

Visserligen brasklappar Socialstyrelsen med tal om ”måttlig” lågkolhydratkost (30-40% kolhydrater) och mest omättat fett. Men läs den markerade meningen om kosten ovan ett par gånger. Låter inte det som nästan exakt vad diabetiker bör äta?

Detta är ur Socialstyrelsens nya vägledning för sjukvården! En anledning att fira, absolut.

Extrem lågkolhydratkost (sid 24)

Striktare lågkolhydratkost som LCHF och Atkins är också med i vägledningen. De rekommenderas dock ännu inte bland förstahandsalternativen då man anser att de studier som finns inte räcker för att bedöma de långsiktiga effekterna.

Dock medger man att liknande kost kan ge snabb initial viktminskning och något förbättrade (!) blodfetter och ”lättare att undvika blodsockerstegring efter måltid”.

Här är ytterligare framsteg:

Det är ännu oklart om extrem lågkolhydratkost kan vara bra vid diabetes, eftersom det saknas vetenskapligt underlag för att bedöma långsiktiga effekter och långsiktiga risker. Om en person ändå väljer att pröva extrem lågkolhydratkost är det viktigt att hälso- och sjukvården kan ge information om hur denna typ av kost är sammansatt samt följa upp personens hälsotillstånd och vad kosten har för effekt. [min fetstil]

Det står inget om att försöka övertala patienter att sluta. Inget om några bevis för att det skulle vara farligt. Istället ska sjukvården kunna informera och följa upp effekterna!

Särskilt viktigt är det (helt riktigt) att vid strikt lågkolhydratkost vara uppmärksam på risken för blodsockerfall vid behandling med insulin eller liknande mediciner (man kan snabbt bli för frisk för dem, även om Socialstyrelsen inte formulerar sig så).

Invändningar

De som föredrar att se glaset som halvtomt kommer att peka på alla föråldrade gamla idéer i rapporten (det finns många), samt klaga på att Socialstyrelsen inte genast rekommenderar LCHF för alla diabetiker. Men låt oss vara realistiska: Det var aldrig ett alternativ redan i år.

Denna typ av förändringar tar tid, det blir aldrig några 180 graders vändningar genast. I praktiken kan en del äldre experter i expertråden kan behöva pensioneras ut och ersättas innan friskare nytänkande kan få friare spelrum.

Låt oss se det väldigt positiva istället:

Ett stort steg åt rätt håll

Socialstyrelsens nya vägledning slår alltså undan benen för tallriksmodellens gamla monopol över kostråden i sjukvården. Istället öppnas helt för flera olika alternativ, inklusive en måttlig lågkolhydratkost som på beskrivningen låter utmärkt.

Dessutom informeras om striktare varianter av lågkolhydratkost för (smarta) patienter som själva väljer detta.

Resultat? Många dietister i sjukvården kan behöva lära sig nytt nu och deras patienters hälsa kan förbättras. Låt oss välkomna alla nyfikna hit!

Vägledningen

Läs själv:

Socialstyrelsens Kost vid diabetes – En vägledning till hälso- och sjukvården

SoS: Större variation i kostråden i sjukvården

Fler kommentarer

Dagens Medicin: Flera sorters kost bra vid diabetes

DiabetesDoc: Socialstyrelsens vägledning i kostfrågan

Mer

SVT Vetenskapens värld om diabetes och LCHF – rekommenderas varmt

Finsk TV om LCHF

Diabetesförening ser ljuset

Fetare mat förebygger diabetes

Bra diabetesmat i praktiken

Mindre kolhydrater eller mindre fett för diabetiker i studier? 12 – 0

 

1 2 3

128 Kommentarer

  1. Rolf Löfgren
    Alla borde skaffa och läsa "Forsknings-Fusket" av Ralf Sundberg. I boken förklaras hela den vansinniga karusellen med hur forskning går till och vilka som betalar. De som betalar vill också ha valuta för pengarna. Vanligt folk är grundlurade av myndigheter och experter.

    http://butik.pagina.se/fb_produkt.asp?art=9789172412217

    Stort tack till Kostdoktorn, Annika Dahlqvist, Skaldeman med flera som arbetat för bättre hälsa hos vanligt folk.

  2. Vox Humanae
    Det är fortfarande ett problem att somliga landsting, i roll av arbetsgivare, förbjuder sina anställda att ens tala om lågkolhydrat. Tydligen är detta helt ok, även om det saknas vetenskaplig grund. Det faller visst under arbetsgivares rättigheter till "företagspolicy" och där har arbetsgivare väldigt stora friheter att bestämma vad de vill.
  3. Jag är själv diabetiker och har ätit LCHF sedan i somaras och är helt utan insulin och mår toppen! Min läkare var tveksam i början. Men vad ska han säga när alla prover var jätte bra:)!
  4. copecca
    grattis Jannica 😉

    Har själv ätit lchf nu snart 3 år. Ca. 2 o halvt år av det utan mediciner. Mår fortfarande kanonbra 😉

  5. Cia
    Rekommenderar de lågkolhydratkost till diabetiker? Alltså, jag blir ju mörkrädd!!
    Jag begriper inte hur de sk experterna är funtade helt enkelt. Blinda och döva?
    "Jag vill inte se, jag vill inte höra....."

    Måtte jag inte bli sjuk!

  6. Thomas H
    Håller med Cia, "experterna" har varit döva och blinda.... och inte funtade alls.....
    En gång så visste man, men sen tog andra intressen över.... 😉

    Å andra sidan, hoppas inte du blir sjuk! 😉

  7. Miss S
    chilisalsa #6

    Hej, jo det var jag som tillsammans med Lindsay analyserade och stallde ihop vara rekommendationer for diabetiker for Diabetes UK vad gallde kolhydrater och blodsocker samt blodfetter, som sedan enligt the Information Standard gick vidare till kommitteen for beslut (jag var ej inblandad dar, sa tyvarr blev en del rekommendationer urvattnade - som att man bara kan rekommendera low carb i ett halvt ar 🙁 ).

    Detta ar en kortare sammanstallning som presenterades pa en konferens i Mars for sjukvardspersonal:
    http://www.diabetes.org.uk/About_us/Our_Views/Position_statements/Low...

    Det var aven jag som har bidragit till en del av de nutritional guidelines som finns har i http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1464-5491.2011.03371.x/a...
    om kolhydrater, och jag jobbade ocksa tillsammans med en annan svensk tjej som hade hand om diabetes och viktkontroll (bariatric surgery t.ex.). Nar vi sokte var vi faktiskt 7 st svenskar av 11 sokande! Helt otroligt.

    Och mitt namn, eller den andra svenska tjejens namn star ej med. Efter byte av team manager glomdes vi helt bort 🙁 Inte helt great nar vi jobbade helt ideellt med detta.

    So, there you have it. Det ror pa sig!

  8. 1940
    Vad Socialstyrelsen rekommenderar beror tydligen på vem som lläser 😉 Hur som helst avråds inte från strikt LCHF kost 🙂

    http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=17463

  9. 1940,
    Fånig rubrik. Var LCHF med i sjukvårdens kostråd för diabetiker tidigare eller? 🙂
  10. anhörig
    #109 Doc, Absolut, men rubriksättningen/ordval/vinkling är nog inte en slump, Läkartidningen väljer att stämpla LCHF som extremdiet 😉
  11. Ja och eftersom de nu har ett temanummer om fetma utan att nämna ett ord om LCHF eller ens kostbehandling (!) så verkar det röra sig om att köra strutsmetoden så länge det håller. Inte länge till, förutspår jag...
  12. W
    En kost som kraftigt avviker från vad 6.8 miljarder människor äter kan naturligtvis med viss fog kallas extrem.

    Majoriteten behöver inte ha rätt men definierar vad som anses normalt.

  13. 1940
    Om jag har tolkat Socialstyrelsens rekommendationer rätt så motsätter man sig inte strikt (synonymer är logisk, korrekt) och individanpassad lågkolhydratkost 🙂
  14. Maggan A
    LCHF är extremt god och nyttig mat! 😉
  15. 1940
    W

    Det är dagens kostrekommendationer som kraftigt avviker från den mat som vi åt som barn/ungdomar. Söta lightprodukter var ännu inte uppfunna. Det var grädde i filen och smör på mackan som gällde. LCHF ligger mycket nära den kosthållning som gällde innan fetma- och diabetesexplosionen.

  16. Thomas H
    Nr 109

    Det verkar som LT anställt rubrikmakare ifrån källspressen! 🙂

    Bernes "mantra" om att studieunderlaget för LCHF-kost under längre tid är okänt är rent ut sagt jättedåligt!
    Hade nu SBU sett på studier äldre än 1980 samt vilka kostråd som användes förr och
    sedan jmf det med den "traditionella" diabeteskosten som har svag evidens så är det inte logiskt att använda hans "mantra"!
    Dålig "vetenskap" och enbart vilseledande!

  17. konsument
    # 116

    Det blir mer lönsamt för pillertrillarindustrin om många fler än de som verkligen behöver insulin äter en diet som leder till D2. Fiffigt att bortse från äldre studier 😉

  18. Thomas H
    Klart det är så .. nr 117. Det är ju därför Berne kör med sitt ologiska mantra! 😉

    Å andra sidan så borde SBU gjort ett omtag, när dom nu kom fram till att rådande diabeteskostråd har evidensgrad C och det är ju verkligen illa i evidensens tidevarv!

    Självklart skulle dom då sett tillbaks mer i tiden..... och sökt efter bättre svar!
    Tycker inte att dom gjorde jobbet klart!
    Det verkar finnas en agenda dom jobbar efter och det startade när SLV helt plötsligt lämnade över kostansvaret för dom sjuka till SoS! SBU utredde och SoS kommer nu med råd och styrningar som inte är optimala..... utan halvdana...

  19. 1940
    #118

    Det är ju uppenbart och cyniskt! Ansvaret för kostråden till diabetiker överlämnades till annan instans UTAN att varken tydliggöra detta för allmänheten eller informera informera vårdsektorn, vilket innebär att de kostråd som gödslar utvecklingen av D2 fortsätter att vara rådande under många år.
    Ny ansvarig instans Soc osynliggör äldre forskning, som visar att D2or kunde hantera sin diabetes med hjälp av lågkolhydratkost samtidigt som LCHF stämplas som extremkost i Läkartidningen, när LCHF i själva verket är en logisk/korrekt individanpassad kosthållnng för blodsockerkontroll och viktnormalisering. Detta är värt förakt!

  20. ragnhild
    #119
    Ja, der sa du orden. Någon som inte känner förakt! Via våre folkevalgte och institutioner som ska ivareta folks hälsa, synes vi vara underlagt mafiosa tilstånder från olika industrier. Var är sivilkurage´t - protesterna, här ja- men annars. Annika Dahlqvist - fick hon den stöd hon behövde de åren det sto på som verst. Någon som reflekterat på det? Hur mycket var det värd(t), och hur mycket kan det kosta den enskilda - undras jag. När ska AD firas (feires)!? Vem tar initiativ til det? När?

    Vem vågar stå upp. Jag läser om dom som gömmer sin mat under salatsblad. Eter som omgivningen säger, så de slipper harselaset. Jag läser om myndighetspersoner som ätit lchf i många år, men holder det av strategiske orsaker för sig själva. Det är fritt fram för tidningstrams, och enkeltpersontrams i media.

    Men "vi" äter lchf, blir friska och glada. Ja, "revolusjonen" kommer nerifrån.

    Vi har med bakstreverske myndigheter å göra. Ignorante och arrogante är andre ord. Samt strutsepolitikk och mangel på intresse - de har nog med det nära!

    God kveld, her stormar det - den (stormen) kryper inn i osynliga sprickor - jag måste visst fyra, ungår elektrisk, snyter el-selskapet med mängder god ved i år!

  21. Molly
    Det är kanske ett steg på vägen, men jag tycker inte att det är tillräckligt utan liknar mer GI som de kallar "låg kolhydrat kost". 30-40% kolhydrater kan inte vara bra att äta!
  22. "Alla borde skaffa och läsa "Forsknings-Fusket" av Ralf Sundberg. I boken förklaras hela den vansinniga karusellen med hur forskning går till och vilka som betalar. De som betalar vill också ha valuta för pengarna. Vanligt folk är grundlurade av myndigheter och experter."

    Jo... - #104 Rolf Löfgren - och Kaliber 14 maj 2006: ”Reportaget belönat med en Guldspade 2006 ! - Beställningsjobb och köpt tystnad - är den fria forskningen hotad ?” - styrker ju det förhållningssättet.

  23. W
    #122

    Vad är Wi som du skriver om på din blogg ?

  24. #123 W - "Vad är Wi som du skriver om på din blogg ?"

    Oss av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna.

  25. Hej! Jag undrar om någon av er som ändrat kosthållning till LCHF har fått ont i fötterna? Min syster som de senaste 10-15 åren har haft diabetes, kraftig övervikt sedan ungdomsåren har börjat med LCHF. Idag / efter en veckas LCHF-kosthållning/ ringde hon och klagade över att hon fått ont i fötterna så att hon inte kan gå! Hon är född 1944. Känner någon, kanske doc. igen detta ? H'älsningar Elisabeth
  26. annelie
    Vad säger du då om den studien, Low-carbohydrate diets and all-cause and
    cause-specific mortality: two cohort studies, som visade att vegetabiliska fetter visade minskad dödlighet vid hjärt och kärlsjukdomar?
  27. annelie,
    Det är baserat på enkätundersökningar (observationsdata) och sådana kan inte bevisa vad som är orsak och verkan. Än mer osäkert blir det när man handplockar två enkätundersökningar och slår ihop dem, som i denna artikel.
  28. annelie
    tack för snabbt och utförligt svar!
1 2 3

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg