Nyheter

Snart olagligt med naturlig mjölk och smör till barn?

eventuell-lag3
Detta är inget skämt. Den nya skollagen kan innehålla krav på skolmatens ”näringsinnehåll”.

Livsmedelsverket och livsmedelsindustrins lobbygrupper vill att barn bara skall få serveras lättmjölk och margariner. Inte mjölkprodukter med naturlig fetthalt. Nu kan det bli en lag på detta.

DN: Krav på skolmaten kan skrivas in i lag

Vallentuna kommun är en av sju grundskolor i länet som klarar de krav Livsmedelsverket och Skolmatens Vänner ställer på skolmåltiderna.

Efter hård kritik mot dålig mat och för stora skillnader mellan kommunerna är utbildningsminister Jan Björklund nu beredd att i den nya skollagen även skriva in krav om skolmatens näringsinnehåll. Ett förslag till ny lagtext ska presenteras om några veckor. -Man kan tänka sig att slå fast en lägsta kvalitetsnivå, säger han.

Vilka är då ”Skolmatens Vänner”? Är det en sammanslutning engagerade föräldrar som är måna om barnens mat? Nej. Det är en organisation som Lantbrukarnas Riksförbund och livsmedelsföretag står bakom. De företräder alltså de ekonomiska intressena hos livsmedelsföretag och spannmålsproducenter. Det är med andra ord en lobbyverksamhet, ingen fin ideell organisation. Trots det vackra namnet.

skolmatOch denna lobbyorganisation anser att barn skall äta lightprodukter. Kan det spela in att sådana är billigare att tillverka, och kan säljas för samma pris som mat med naturlig fetthalt?

Skolmatens Vänner: Lättmjölk och lättmargariner i förskolan

Lagstiftning mot naturligt fett till barn?

Problemet är att det inbakat bland hedervärda krav på matens kvalitet och pris samt miljön i skolmatsalen kan smygas in något annat. En lag på att skolor skall följa Livsmedelsverkets påbud att barn bara skall serveras lättmjölk och margariner. Det kan alltså bli olagligt att servera barn mjölk med naturlig fetthalt, eller riktigt smör!

Skälet Livsmedelsverket uppger är att de oroar sig för att barnen kan få hjärtinfarkt senare i livet av naturligt mättat fett. Alltså bör de inte få i sig mjölkprodukter med naturlig fetthalt. Helt sinnessjukt om ni frågar mig. Det finns inga bevis ens för att vuxna tjänar på att äta mindre mättat fett, än mindre hos barn. Hur kan man då ens överväga en lag om att experimentera med fettet i maten till alla Sveriges barn? Barn behöver självklart naturligt fett för att bygga upp sina växande kroppar.

Som jag redan har skrivit innehåller bröstmjölk gott om naturligt mättat fett. Så en lag mot amning kanske inte är utesluten, om Livsmedelsverket får härja fritt?

tva-sorters-mjolk

Läs mer

Bröstmjölken farligt fet enligt Livsmedelsverket?

“Maten kan göra barnen sjuka” – Birgitta Strandvik, professor i barnmedicin, varnar för light-mat till barn.
“Barnen måste få mer fett” – Åsa Larsson, distriktsläkare, varnar för fettsnål barnmat.
Tidigare inlägg om mat till barn.

Light-maten gör dig fet

Gör något

Skriv gärna till utbildningsminister Jan Björklund. Protestera mot eventuella försök att smyga in lagstiftning som förbjuder skolor att servera barn naturlig mjölk och smör!

Jan Björklund – här kan man skicka epost (länk till höger på sidan)

Den som kommer på något annat man kan göra – skriv gärna det i kommentarerna.

Tillägg

Björklunds svar här

 

1 2

104 Kommentarer

  1. Hemlige Arne
    Åh, och jag som trodde att man gjorde bregott av smör (och rapsolja). Men hur gör man en blandning av grädde och olja bredbar?

    Kärnar man grädde blir det en hel del kärnmjölk över ...

    Skit samma, det är, som nån redan sagt, inte det som är det viktiga. Jag reagerade bara på att man reagerade på uttrycket "naturligt margarin". Jag ville bara peka på att det är möjligt eftersom Bregott, juridiskt sett, är margarin.

    Lev väl!

  2. Magnus
    MonikaMunk: Bakom detta står ju inte bara SLV utan också "Skolmatens vänner". Det är därför man kan vara säker på att det är lättprodukter som är målsättningen. Läs t ex under "Frågor och svar" på deras hemsida.
  3. Fida
    Syrran är konditor. Där fuskas det på de flesta ställen med billiga industrimargariner (ca 10 kr kilot). Dessa är mycket svåra att bli ren från, räcker inte med varmvatten och diskmedel, utan hon måste verkligen skrubba bort det med en svamp eller liknande. Och det ska folk sedan äta - äckligt!!
  4. Emlan
    Hemlige Arne....

    Vad gör man smör av? Luft? Föder kor ut färdiga smörpaket????

    Jag hoppas innerligt att folk snart blir lite mer intresserade av natur, ekologi, mat. Jag hoppas också att folk snart förstår att det mesta inte går att köpa, man kan till exempel inte köpa hälsa, moral, kultur, liv, eller ens nöje. Alla dessa måste levas. (Jag förstår också att pengar behövs då och då, men man ska inte ha en övertrö på ett nummer på bankkontot, det intressanta sker när dessa omvandlas till ngnting, en service, en produkt, etc.) Nuförtiden tror vi att det räcker att sätta ett rosa band på jackan, då har man köpt sitt skydd av bröstcancerängeln (medicinindustrin). Samma sak händer när man jobbar för mkt, stressar i sönder sig och inte har tid att laga ordentlig mat, och sedan köper Becel pro-active och tror att kroppen på ngt sätt raderar allt det negativa och plussar på lite "hälsa".

  5. Staffan i Uppsala: Man anmäler i första hand till MarknadsEtiska Rådet som är branschens eget kontrollorgan. Googla så hittar du dem.
  6. Hemlige Arne
    Emlan, grädde är en råvara, inte en ingrediens, vid smörtillverkning. När man kärnar grädde får man smör och kärnmjölk. Kärnmjölken slängs (eller säljs till glassindustrin) och smöret tvättas och saltas. Förr lagrades smöret till angenäm styrka och smak, idag tillsätter man färdigköpt smörsmak i form av mjölksyrakultur.

    Samma smörsyrakultur används för övrigt av margarinindustrin ...

  7. Svea - Du kan gå till min blogg om du vill ha vettig info om margarin och smör! Detta är ingen reklam för min blogg.
    Klicka på mitt namn.
    För övrigt håller jag med Arne - Tyvärr finns det ingen som kärnar smör för hand idag. Men mellan två saker man väljer på mackan Smör eller margarin, är mitt val och har varit i hela mitt liv Smör och Bregott!
    Är 56 år och har ett perfekt hjärta och blodsystem.
    Fast jag har många med hjärtproblem i släckten, infarkter, rytmstörningar, flimmer hit och dit.
    Men inget sånt hos mig tack vare min mor som födde upp oss på Grädde och Smör, men så var hon bonddotter också!
  8. Hemlige Arne,
    "Samma smörsyrakultur används för övrigt av margarinindustrin …"

    Margarintillverkning inkluderar några tiotal andra betydligt skummare ämnen och tillsatser 🙂

    Eller vad sägs om extraktionsbensin, fosforsyra, lut, modifierad stärkelse, gelatin, , emulgeringsmedel (lecitin, E471 mono- och diglycerider av fettsyror, av vegetabiliskt fett, E476 Polyglycerolpolyricinoleat), kärnmjölkspulver, konserveringsmedel (kaliumsorbat), surhetsreglerande medel (citronsyra), arom och diverse annat smått och gott.

    Jag tror jag håller mig till smöret och mjölksyrakultur trots allt...

  9. KG Holmsten,
    Finns inte jag? 😉

    Jag kärnar faktiskt smör själv relativt regelbundet.

  10. patrik
    Jag provade kärna smör vid midsommar, men det blev närmast fiasko - av en 3:a grädde blev det kanske 2 klickar smör.

    Får läsa på lite mer inför nästa försök 🙂

  11. Kenneth - Självklart finns det många hempulare! Men tyvärr inga som säljer smöret. Det var det jag menadet.
  12. De flesta jag pratar "smör" med tror nog tyvärr som Svea gjorde, att det finns "naturliga margariner". De görs ju av vegetabiliska oljor, säger man, och tror att det är bra sen.
    I Aftonbladet skrev ju Karin Ahlborg bra om "en kemisk sörja"! Finns det någon som har kontakter i tidningsvärlden, som kunde få fler tidningar att klart och tydligt berätta sanningen om hur margarin tillverkas. Kanske skulle man kunna få lite fler att fatta att det är totalförstörda vegetabiliska oljor i slutändan. Giftigt eller hur?
  13. Av 3 dl ekologisk vispgrädde får jag samma mängd smör som ekologiskt smör för samma pengar, kilopriset blir alltså ungefär detsamma.

    Det förutsätter att man får tag på riktig 40% vispgrädde, inte lightvarianten på 38% fett plus förtjockningsmedel som en del mejerier fuskar med.

    Arlas ekologiska vispgrädde är riktig.

  14. En förälder
    Har alldeles nyss lyssnat på StudioEtt om skolmaten:
    http://www.sr.se/sida/default.aspx?ProgramId=1637

    "Mat eller misär
    Hur näringsrik är skolmaten i våra grundskolor egentligen?Är den sämre än kattmat som man säger i TV-programmet ”Matakuten” eller är den bland den bästa i världen som för några år sen var bilden från Storbritannien. Är det synd om våra barn som blir undernärda eller gnälls det för mycket på skolmaten? Ulrika Lundgren, förvaltningschef Karlskoga, Annika Unt Widell, Skolmatens Vänner medverkar bl a."

    En intressant fråga som ställdes av reportern:
    Hur straffas skolköket, om dåligt mat serveras? Om man jämför med vilken lunchrestaurang som helst, som givetvis skulle gå omkull ganska snart, när inga matgäster kommer.

    Var finns konsumentmakten?

  15. Hasse
    Staffan i Uppsala:
    Försök att hitta Smördeg som innehåller smör i affären. Är smör namnskyddat så har Findus brutit mot lagen i många år.
  16. jonas skoglund
    MonikaMunk

    Du får nog läsa igenom tråden igen samt fundera på vad jag menade med mitt inlägg...

  17. Staffan i Uppsala
    MonikaMunk, SLV har klart och tydligt gått ut med en rekommendation till skolor och förskolor att servera margarin och lättmjölk. Inte är det väl främst vuxna som äter där...? 😉
  18. Staffan i Uppsala
    Hasse, ja se på tusan! Sammansättningar med ordet smör kanske är tillåtet? Men de har inte med smör i ingredienslistan, vilket pepparkakorna som nämndes hade, fast det framgick tydligt att det var margarin och inte smör. För övrigt hade ju Lidl för ett tag sedan ett reklamutskick där man marknadsförde Milda margarin som smör. Vet någon vad som hände med det?
  19. Kvinnlig 40-talist
    Annika Unt Widell driver ett företag tillsammans med Anders Widell - Mat & Media Kommunikation:
    http://www.matomedia.se/kontakt.php

    Citat:
    "Hur kan vi stå till tjänst?

    Mat & Media är en kommunikationsbyrå. Vi hjälper våra kunder att kommunicera sitt budskap och berätta om sina produkter/tjänster på ett trovärdigt sätt.

    Det innebär att vi erbjuder en rad olika tjänster - strategisk rådgivning, hjälp i marknadsföringen, skrivuppdrag, föreläsningar och events. Men även formgivning och produktion av trycksaker, webb och annat grafiskt material. Läs mer om vår verksamhet " Slut citat.

    Är det inte dags att byta namn på "Skolmatens vänner" till "Skolbarnens ovänner"?

  20. En förälder
    Så många ekonomiska intressen det finns! Fazer Amica Sverige köper tjänster från Annika Unt Widell.

    http://www.fazergroup.com/templates/Fazer_Information.aspx?id=91628&#...

    Herre Gud vilken sammansvärjning!

  21. vikingmormor
    Då skriver alla sin egen variant av klagoskrift till jan Björklund, ber honom vänligast att skrinlägga planerna på en fettinskränkning av mjölk och ta smör istället för margarin. En och annan förklaring kan han få med, men om han förstår att det kommer att bli landsomfattande protester om margarinlagförslag genomföres... så... tror jag inte han har något val.

    Nämn gärna att det kan finnas ett samband mellan ungas ökade psykiska problem och ökning av margariner och lightprodukter.

  22. Lars
    Om man inte ser till kostnaden vore drömläget en skolmat med primörer både vad gäller grönsaker och kött, fisk eller fågel. Där barnen kan välja själv mellan ett par olika rätter av bra kvalitet, alla barn gillar inte all mat, man måste kunna erbjuda åtminstonde ett par valmöjligheter, precis som för på lunchrestauranger för oss vuxna.

    Jag tror att det vore väldigt nyttigt att faktiskt som någon sa rösta med plånboken... Men för att kunna göra detta skulle man tvingas privatisera skolköken, med vissa kvalitetskrav och specifikationer... Varför inte göra som med andra statliga kontrakt, upphandling, med objektiva jämförelser av pris, kvalitet etc.

    Det man antagligen skulle komma fram till är att det är svårt att göra riktigt näringsriktig (alltså inte slv) mat för de slantar som avsätts idag.

    Att servera fil och hårdmacka är inte att servera en måltid, det är någonting man måste fastställa regler om med tydliga straff som innebär att man inte med hänsyn till ekonomi kan slarva med skolmaten.

  23. Lyssnade just på Studio Ett. De sa att en portion kostar i snitt 8:50 _före_moms_. Felet måste ju då vara upphandlingen som är problemet. Jag kan lätt fixa lunch runt tian hemma. Det kunde jag på SLV-kost också. Då har jag inte de rabatter som kommunen rimligtvis måste ha. Tycker det verkar som om de hade rätt i Matakuten. Det visade sig ju vara billigare att laga riktig mat.
  24. Hemlige Arne
    Doc: "Margarintillverkning inkluderar några tiotal andra betydligt skummare ämnen och tillsatser"

    Varför får jag en känsla av att du inbillar dig att jag propagerar för margarin? Det har jag aldrig gjort och det kommer jag aldrig att göra.

  25. MonikaMunk
    Jonas skoglund,
    Alla nyanser framgår inte i skrift. Jag har följt tråden från början till slut och vidhåller min uppfattning att det är ett bra initiativ att höja nivån på den nu så dåliga skolmaten. I artikeln som hänvisas till står ingenting om att en lag ska träda i kraft gällande lättmargariner och lättmjölk tíll skolbarn.

    I skolan idag serveras redan lättmargariner och lättmjölk. Till det kommer att maten och miljön är under all kritik. Jag ser fram mot att mina barn får en bättre mat och att det blir lugnare när de äter. OM det sedan skulle bli aktuellt med en lagstiftning mot bra matfett och röd mjölk i skolorna ska man agera mot det.

    Att barnen får mat som är ätlig är min första prioritet. Kan de inte äta det som serveras äter de sig mätta på bröd, vilket jag tycker är sämre än mat. Bättre mat betyder mindre bröd och mindre mängd dåligt smörgåsmargarin.

    Rikligt med smör, grädde och ohomogeniserad röd mjölk kompletterar jag med hemma.

  26. jonas skoglund
    MonikaMunk

    Ja, och margarin är oätligt. Inget fel på att höja lägstanivån på maten, det är ett måste. Men att förbjuda riktigt fett och att ersätta det med skit är inte att höja kvalitén. Och det var detta inlägget handlade om. Därför skulle jag vilja fråga de som står bakom varför de vill skada våra barn.

  27. MonikaMunk
    jonas s,
    Vi är överens om fett och om skolmat. Ja, det är riktigt att inlägget handlar om att förbjuda bra produkter med rätt fett. Det håller jag också med om.

    Vad jag säger är att artikeln i DN, som hänvisas till, inte nämner vare sig förbud eller lågfettsprodukter.

  28. MonikaMunk,
    "Vad jag säger är att artikeln i DN, som hänvisas till, inte nämner vare sig förbud eller lågfettsprodukter."

    Den diskuterar "de krav Livsmedelsverket och Skolmatens Vänner ställer på skolmåltiderna". Vilka inkluderar högljudda krav på lågfettsprodukter.

    Och om hur man kan i "nya skollagen även skriva in krav om skolmatens näringsinnehåll".

    Det gäller att vara lite förutseende ibland och mota Olle i grind...

  29. MonikaMunk
    Doc,
    Jag är positiv till en lagstiftning.

    i “nya skollagen även skriva in krav om skolmatens näringsinnehåll”."

    Det tolkar jag som en positiv formulering om att näringsinnehållet idag är dåligt och nu ska man ev lagstifta om att man inte får servera vilken sk't som helst till barnen. Jag menar fortfarande maten i sig.

    Jag har uppfattat att en del inlägg protesterar mot lagstiftningen i sig och tror att den enbart betyder förbud mot smör på smörgåsen. Då bortser man från fördelarna.

    I många skolor i landet är maten kanske bättre än den mina barn får och då blir naturligvis det största problemet margarin och lättmjölken. Dock inte hos oss. Först riktig mat, sen kan man börja se över detaljerna.

    Ett litet ex från vår skola: Mellanmål, limpsmörgås med strösocker som pålägg. Hemma är vi LCHF-ätare. Ni kanske kan förstår min vånda.

    "Olle i grind" känner jag väl till. Även "ett steg i taget" är en formulering som kan passa i detta inlägg.

  30. jonas skoglund
    MonikaMunk

    Hemma äter jag och min sambo asketisk SSS-kost för tillfället. Enbart ekologiskt och närproducerat. Min 1,5-åring får samma sak, plus en del kolhydrater i form av surdegsbröd, ekologisk pasta, grönsaker, ris, ekologisk gröt. Bara ekologiska fullfeta produkter och med minimalt tillsatsinnehåll. Jag kan tänka mig att låta henne få ett industribakat bröd (tror hon själv skulle rata strösockret). Men jag vill inte låta henne äta margarin och andra lightprodukter för jag tror att det skulle vara dåligt för henne, och ännu värre för andra barn som kanske får lika kass mat hemma. Därför är Skolmatens vänner och deras lobbying ett skämt som måste stävjas! Livsmedelsverkets råd är en katastrof, och nu vill de lagstadga katastrofen.

  31. MonikaMunk,
    ett steg i taget är bra såklart. Men inte gärna till priset av två steg tillbaka på andra håll. Självklart kan det vara bra med lagstiftning om minimikrav på skalmatens kvalitet. Men det beror mycket på hur kraven formuleras.
  32. MonikaMunk

    Det beror hemskt mycket på vilket det första steget är. Om man tänker på hur de första stegen togs för att införa tron på det mättade fettets livsfarlighet, som vetenskap och bevisad sådan, kan man lätt föreställa sig hur man lobbar igenom lagar om mat, när Livsmedelsverket är facit/motor/tillskyndare. Sådana lagar kan snarare komma att framstå som sista spiken i kistan än som ett första steg. Med tanke på vilka de pådrivande lobbarna vid sidan av SLV är.

    "Först riktig mat" innehåller i sig ett stort problem eftersom dåliga fetter, diverse tillsatser och raffinerade och överbearbetade råvaror - självklart i storkök - ingår även i det som idag anses vara riktig och bra, lagad mat. Börjar man sanera bland råvarorna i den tillagade maten, då ingår direkt fettets kvalitet i det som måste läggas stor vikt vid och då kanske man ska börja där i alla fall. Det är trots allt även i bra skolor själva grundbulten i kaloribygget. Fett med lite eller dåligt näringsinnehåll förutsätter massor av annat för att barnen ska stå sig utan att behöva trycka i sig bukfylla var och varannan timme.

    Att ett rent lobbyprojekt som Skolmatens Vänner bildas måste ha att göra med att kraven på naturligare och bättre mat blivit allt starkare. Med insikter i att det är avgörande vilket fett som ingår i maten och inte bara vad man brer på mackan och häller i glaset, följer automatiskt ett "fettkrig".

  33. Jag har upplåtit min webbsida i kampen för att våra barn inte skall behöva äta sig mätta på kemisk sörja. Det räcker att läsa min folder som med bild och text beskriver hur man tillverkar margarin (och smör) för att margarinet skall åka ut.

    Förhoppningsvis talar också fler föräldrarna om för rektorn och kostansvarig på skolan att vi inte accepterar diktatur i skolmatsalarna. Tala om att det inte är acceptabelt att enbart servera våra barn vattenutspätt omestrat industrifett fullt med kemikalierester, som dessutom är dyrare om man räknar bort tillsatt vatten. Kalkylen hittar du på min hemsida. Oj vad lurade vi blir!

    En kost som gör oss både feta och sjuka!

    Vi kräver att våra barn också skall kunna välja ett naturligt, näringsrikt och smakfullt alternativ; Smör eller Bregott samt fullvärdig standardmjölk. Min dotters skolmellanmål består numera av vatten och torrt bröd (hon gillar inte lättmjölk och lättmargarin betraktar vi som gift). Därför skickar vi med smörgås med riktigt smör på.

    Foldern, kalkylen och mycket annat hittar du på http://www.jobbpartiet.se

    Please. Reagera!!!

  34. peter
    Tänkte bara återgå kort till smördebatten. Finns det någon som vet om rapsen i bregott är estrad ,för att uppnå fast konsistens, på samma sätt som den i margariner?
  35. Mjölk i affären ÄR en död produkt:
    1)Pastöriseringen dödar de nyttiga ensymer som inte tål mer än 42 grader!
    2)Homogeniseringen, som finfördelar (slår sönder det naturliga fettkulorna).
    Det trasiga fettet går rakt genom tarmväggarna och ut i blodet.
    Har någon sett att det bildas grädde på mjölken ni köper i affären?
    3)Grädden är högpastöriserad!?
    Jag är kanske en av de sista nybyggarättlingarna i landet.
    Du som kanske blev nyfiken, och kanske kan skriva en bok
    om småbrukarn.
  36. Arg
    Detta ämne gör mig fullständigt rosenrasande!

    Jag har arbetat i ett förskolekök i ca 12 år där vi har strävat efter att servera ren ekologisk mat så långt det går, naturlig mat så långt det går både praktiskt och ekonomiskt. Vi minskade sockret till ett minimum, tog bort alla pulver såser och krämer, och fullständigt bannlyste margarin, lättprodukter, sötningsmedel, och gjorde vårt bästa för att minska användandet av halvfabrikat och tillsatser i maten till fördel för rena naturprodukter som till exempel smör, Bregott, och grädde.

    Jag har nu blivit flyttad till ett annat förskolekök för att den gamla ska rivas pga att det hittades mögel i väggarna.

    Jag har arbetat där i ca en månad nu, och köket där är fullständigt uppåt väggarna fel.

    Den gamla ”köksregimen” har total ”fettskräck”, dom följer, och ifrågasätter inte, livsmedelsverkets rekommendationer.

    Däremot finns det så mycket pulverskit på hyllorna att man vill spy. Dom har tydligen ingenting emot att servera Ballerina kex till mellanmål, bara det inte finns riktigt smör i det.

    Jag har skrivit ut massor av artiklar om vilken jävla kemisk giftig sörja margarin egentligen är, och lagt dom i personalrummet. Jag har också lagt ut pocket versionen av ”Den Hemlige Kocken”.

    Det har blivit stora diskussioner efter det, folk har tydligen inte haft en aning.

    Sverige ska föreställa ett av dom friaste länderna i världen, där information inte får döljas ifrån allmänheten.

    Folk tittar på reklam på TV, där någon från nån margarinfabrik, talar om för dig att du borde skämmas över att du matar dina barn och ditt hjärta med något annat än till exempel Becel.

    Ärligt talat, så börjar jag tro att varenda anställd på livsmedelsverket, har ätit så många lättprodukter att det har påverkat deras hjärnor, så mycket, att dom inte ens är kapabla till att använda vanlig bondförnuft.

  37. Småbrukarn,
    Håller till en stor del med dig, de regler som hindrar en mjölkbonde att sälja opastöriserad mjölk, smör m.m. till privatpersoner måste bort!

    Dock finns det faktiskt mjölk att köpa som inte är homogeniserad och bara lågpastöriserad, Arlas Gammaldags. Tyvärr är den inte ekologisk för närvarande, de säljer hellre ekologisk mellanmjölk när de tvingas välja.

    Själv använder jag inte mjölk, men jag vill kunna köpa oförstörd vispgrädde från gräsuppfödda kor, och helst även smör gjord på den grädden, gärna lätt syrad och saltad med en bra havssalt, men får jag bara tag på grädden kan kan kärna smöret själv ifall det behövs.

  38. Piteandersson
  39. Kenneth Johansson
    Peter:
    Rapsoljan i Bregott och "Bregott Mellan" är inte kemiskt förändrad. Bregott tillverkas genom att vispa ihop smör, rapsolja och lite vatten. I Bregott Mellan tillsätts också kärnmjölk som utspädning för att sänka fetthalten. Bregott Mellan får därmed mjukare konistens.
  40. söder
    på tal om bröstmjölk...redan på 30-talet?

    http://www.abctidning.se/x02102h.html

  41. Söder, det var intressant! Läste i något annat inlägg att sammansättningen på bröstmjölken var densamma oavsett hur kvinnan åt. Tänkte väl att det inte kunde stämma.
  42. Kärnmjölk innehåller mycket mer laktos än vanlig mjölk, det är ju restprodukten från tillverkning av smör. Man gör smör på fettet genom att avlägsna vetten och vattenlösliga ämnen, bl.a. laktos.

    Förr gav man kärnmjölk och vassle som är motsvarande från ost-tillverkning, till grisarna för att de skulle bli feta.

  43. Har du hört något mer om detta? Alltså om de sagt något om det blir elelr inte, om de överhuvudtaget diskuterar. Känns som att det tystnade och att locket börjar läggas på, tycker detta är något som är värt att uppdatera och funderar bara på om du har funnit ut något mer.
  44. Jag har inte hört några större nyheter på området sista månaden. Men det kommer mer i ämnet, helt säkert.
  45. susanne
    Hej. Jag är kokerska på en förskola och jag försöker laga den mat som går från grunden såklart inte köttbullar o sånt som tar tid men det som går. Tyvärr slåss man mot klockan hela tiden, vi har ju en massa kontroller att sköta med. Enligt mig så blir ingen fetare av att ibland använda grädde i mat eller att dricka riktig mjölk och använda riktigt smör. Sunt förnuft kommer man långt med och faktiskt så blir jag arg när vi kockar och kokerskor blir anklagade för feta barn när det handlar om att sätta gränser för barnen. Godis ätande i tid och otid, sitta framför tv och dator hela dagar. Vi ska inte prata om alla mutor med klubbor till barnen för att dom ska följa med från förskolan utan bråk. Nä vi behöver alla röra på oss, man behöver inte sätta en 4-5 åringar i vagnen när man kan gå. Det är vi föräldrar som har så f-n bråttom att vi inte orkar eller hinner vänta på våra små änglar. Skärpning. En sak till Min farmor växte upp på grädde och åt Bregott och mjölk till sin död 92 års ålder. Alla dessa regler och lagar om fetter och andra papperskontroller får oss kokerskor att ge upp och tappa insperation och glädje.
  46. susanne,
    Har du testat att göra köttbullar med spritspåde på en plåt som man sedan ställer in i ugnen? Jag undrar ifall det tar så mycket längre tid än att hälla upp de frysta färdiga s.k. köttbullarna?

    Möjligen kan man spritsa längder och dela med "bakbordsskrapa" eller liknande ifall det går snabbare?

  47. Kamelen
    "Nyttig mat skrivs in i skollagen"
    http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22620&a=1484301&lid=s...

    Då återstår bara att se vilken definition av "nyttigt" som kommer att användas...

  48. Chilisalsa
    Eller så tar man tag i det själv och inspirerar andra...
    http://www.dt.se/nyheter/malung/article410312.ece
  49. Kamelen,
    Bjölklund har tidigare lovat att det inte skall gälla lägre fetthalt. Återstår att se vad hans ord är värt:
    http://www.kostdoktorn.se/bjorklund-svarar-om-skolmat
  50. Marax
    Hej Doc
    Vi blev uppringda av skolsköterskan angående vår son. Enl henne är han överviktig och hon hade hört att han fick Röd mjölk och hon ville att vi skulle sluta ge honom detta (han fyller 9 i höst, är 143 cm och och väger 41kg, och kan dra på sig jeans i normalstorlek utan att knäppa upp dem). Han har alltid varit tung och stark men är inte tjock. Var går gränsen för överviktig och hur stora är variationerna?
    MVH
  51. Marax,
    knepigt säga något exakt om vikten hos växande barn. Enligt standardtabeller är han väl på gränsen till övervikt. Men att titta på magen säger ju betydligt mer.

    Jag avråder absolut från att ge honom fettsnål mat, fortsätt gärna med röd/fet mjölk. Försök undvika socker i möjligaste mån istället. Och andra snabba kolhydrater.

  52. Marax
    Hej Doc,
    och tack för svaret.

    Han får inte mycket godis eller liknande, och han har inga valkar eller mage och sen nyfödd har han legat på maxkurvan för vikt och kurvan under för längd.
    Verkar oxå som att han väger mer innan sommaren, då han brukar växa ikapp.
    Han ser inte tjock ut, men självklart inte mager heller (utan snarare normal men lite grövre byggd än många jämnåriga). Undrar om det finns ngt annat sätt att mäta än BMI om det blir fortsatta diskussioner med skolsköterskan?
    MVH

  53. Marax,
    om han inte har någon mage och äter bra mat så är väl allt bra.

    Skolsköterskan ville nog bara väl. Ignorera henne så har hon säkert viktigare saker att syssla med framöver.

  54. e
    Marax

    Det du berättar hände min systerson också. Folk i min släkt är av naturen mycket grovt byggda och de flesta av oss lägger också på muskler lätt. När min syrra påpekade till skolsystern om hon inte noterat hans muskler och överlag kraftiga kropp när hon undersökte honom så blev hon lite spak och erkände att han kanske inte var tjock om man kollade hur kroppen såg ut, bara enligt tabellen och då kanske det inte var så illa i alla fall.

    Själv mår min kropp bra på BMI 26 och jag ser smal ut, men studerar man tabellen är jag ju "överviktig". Om en person är grovt byggd så stämmer inte någon BMI skala.

1 2

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg