Nyheter

Snabbstartsguide – så reverserar man typ 2-diabetes

checklist-1600x1000

Här följer ett översatt gästinlägg av dr Jason Fung, kanadensisk njurspecialist och världsledande expert på periodisk fasta och LCHF:

Det är möjligt att helt enkelt reversera typ 2-diabetes. Det finns bara två saker du behöver göra.

Genom att läsa detta korta inlägg kommer du få reda på vilka de är, och hur du kommer igång. Eller ta dig an de två tipsen direkt.

Snabbstart

För tjugo år sedan köpte du en skinande ny videokassettbandspelare för att kunna se på film, och med den följde en tjock instruktionsmanual. Läs denna noggrant först, skrev tillverkaren. I manualen fanns detaljerade instruktioner om hur man får igång den och eventuella problem som kan uppstå.

vcr

De flesta av oss struntade i bruksanvisningen, satte in sladden i eluttaget och försökte klura ut hur man skulle göra. Det var därför vi alla hade det där blinkande 12:00 där. Idag kommer de flesta elektronikprodukter med en snabbstartsguide med de 4 eller 5 viktigaste stegen för att få igång den, och allt annat som är viktigt att veta kan man läsa om i den detaljerade bruksanvisningen. Bruksanvisningar är mycket mer användbara på detta sätt.

Nå, jag kan inte mycket om videokassettbandspelare, men jag kan mycket om typ 2-diabetes. Jag skulle kunna skriva en hel bok om fetma (eller vänta, det har jag redan gjort), eller fasta (eller vänta, håller på) eller typ 2-diabetes (kommer att ges ut under 2018). Men de flesta av oss vill som sagt inte gå igenom hela bruksanvisningen. Så här är snabbstartsguiden för att reversera typ 2-diabetes.

En sjukdom som går att reversera

De flesta läkare, dietister och diabetesspecialister påstår att typ 2-diabetes är en kronisk och progressiv sjukdom. The American Diabetes Association, för att nämna ett exempel, deklarerar detta, nästan stolt, på sin hemsida. Har du en gång diagnosticerats är det en livstidsdom. Men det är faktiskt bara en stor lögn.

Typ 2-diabetes går nästan alltid att reversera och det är löjligt enkelt att bevisa detta. Detta är goda nyheter för mer än 50% av vuxna amerikaner som har diagnosticerats med antingen prediabetes eller diabetes. Att ta till sig detta faktum är ett mycket viktigt första steg för att kunna reversera sin diabetes eller pre-diabetes. Faktum är att detta är något som de flesta redan instinktivt förstått.

peterAnta att din vän diagnosticeras med diabetes, och sedan anstränger sig mycket för att gå ner 25 kilo. Han kan därefter sluta med alla mediciner och hans blodsocker normaliseras. Vad skulle du säga till honom? Förmodligen någonting som ”Bra jobbat. Du tar verkligen hand om dig själv. Fortsätt så!”

Det du förmodligen inte skulle säga är någonting i stil med: ”Du är en stor, usel lögnare. Min läkare säger att detta är en kronisk och progressiv sjukdom så du måste ljuga för mig.” Det är uppenbart att din väns diabetes reverserades eftersom han gick ner så mycket i vikt. Och det är det som är poängen. Sjukdomen är reversibel.

Vi har vetat detta hela tiden. Men bara kost och livsstil kommer att reversera sjukdomen. INTE läkemedel. Det viktigaste är förstås att gå ner i vikt. Men det hjälper inte diabetesmedicinerna med. Tvärtom. Exempelvis insulin är ökänd för att orsaka viktuppgång. Patienter känner intuitivt att de är påväg i fel riktning.

De sa tidigare till mig: ”Du har alltid sagt att viktnedgång är nyckeln till att reversera diabetes. Och ändå skrev du ut en medicin som fick mig att lägga på mig 10 kilo. Hur kan det vara bra?” Jag har aldrig haft ett bra svar, eftersom det inte fanns något. Det var inte bra. Nyckeln var viktnedgång, eftersom det ofta får diabetes att försvinna eller åtminstone bli mycket bättre. Logiskt sett hjälper insulin inte till att reversera diabetes, det förvärrar snarare sjukdomen.

Andra typer av medicin så som metformin eller den medicinska klassen DPP4 påverkar inte vikten. Även om detta sannerligen inte förvärrar saker och ting, så förbättras inget heller. Eftersom viktminskning är nyckeln till att reversera typ 2-diabetes, så kommer läkemedel inte att få saker att bli bättre. Läkemedel förbättrar blodsocker, inte diabetes. Vi kan låtsas att sjukdomen förbättrats, men det är ändå inte sant.

Det är anledningen till att de flesta läkare anser att diabetes typ-2 är en kronisk och progressiv sjukdom. Vi har använt fel behandling. Vi har skrivit ut medicin för att bota en sjukdom orsakad av kosthållning. Inte konstigt att det inte fungerar.

Så vad kan du göra för att reversera din diabetes?

Sockerskålen

Det viktigaste faktumet vid diabetes typ 2 och pre-diabetes är att våra kroppar är sprängfyllda med socker. Det är inte bara för mycket socker i blodet. Det är bara en del av problemet. Det är för mycket socker i hela kroppen.

Föreställ dig att kroppen är som en sockerskål. En skål med socker. När vi är unga är sockerskålen tom. Under decennier äter vi för mycket av fel saker – söta flingor, desserter och vitt bröd tills det är helt fullt. Nästa gång du äter kommer socker in i kroppen, men skålen är full, så sockret rinner ut i blodet.

pouring_sugarInsulin är ett normalt hormon som produceras när vi äter och det är dess jobb att föra glukos in i cellerna. När det inte längre kan göra det, ökar glukoskoncentrationen utanför cellen i blodet, och detta kallas insulinresistens.

Men varför händer detta? Cellerna är redan sprängfyllda av socker. Det är precis som att försöka blåsa in mer luft i en redan fullt uppblåst ballong, det krävs mer kraft. Cellen vägrar ta in mer socker för att den redan är full. Insulinresistens är ett problem med att det är överfullt.

Det är som när man försöker packa ner kläder i en resväska. Först är det enkelt. Men efter ett tag blir det helt omöjligt att trycka in de två sista t-shirtarna. Det går inte att stänga resväskan. Bagaget är ”resistent” mot kläderna. Det är mycket svårare att trycka in de två sista än de två första t-shirtarna. Det handlar om att vara överfull. Cellen är sprängfylld av glukos, så att försöka tvinga in mer är svårt och kräver mycket större insulindoser.

Full-suitcaseNär insulinnivåerna inte kan hålla den ökade resistensens takt, stiger blodsockret och läkaren diagnosticerar dig med typ 2-diabetes och ger dig piller som metformin. Men metformin tar inte bort sockret. Istället tar det sockret från blodet och tvingar in det i levern. Levern vill inte heller ha det, så den trycker in det i andra organ – njurarna, nerverna, ögonen, hjärtat. Mycket av detta socker kommer också att bli till fett.

Problemet har förstås inte lösts – sockerskålen är fortfarande så full att det rinner över. Du har bara flyttat socker från blodet (där det gick att se) till kroppen (där det inte går att se). Så nästa gång du äter händer exakt samma sak. Socker kommer in, rinner över ut i blodet och du tar metformin för att tvinga in sockret i kroppen. Detta fungerar ett tag, men till slut har kroppen blivit överfylld av socker också. Nu kan inte samma dos metformin tvinga in socker i kroppen.

Så du går till din läkare. Vad gör han? Istället för att få dig att bli av med den toxiska mängden socker fördubblar han medicindosen. Om resväskan inte stängs är lösningen att tömma det, inte tvinga in mer. Den högre dosen av medicin hjälper en tid. Blodsockret sjunker då du tvingar kroppen att svälja ännu mer socker. Men till slut misslyckas även denna dos. Så läkaren ger dig ytterligare en medicin, sedan en tredje och till slut även insulininjektioner.

Så på några år har du gått från prediabetes till diabetes, och från att ha tagit en medicin, till två, till tre och till slut till höga doser insulin. Men det finns ett problem. Om du fortsätter ta mer och mer medicin för att hålla blodsockret på samma nivå innebär det att din diabetes håller på att förvärras! Även om blodsockret blir bättre, så blir din diabetes sämre. Detta är oturligt nog det som händer nästan alla patienter. Kroppen är redan överfylld av socker.

Medicinerna ”gömmer” det problematiskt höga blodsockret genom att tvinga in det i den sockeröverfyllda kroppen. Det ser ut som om diabetesen har blivit bättre, eftersom det bara går att se blodsockret. Läkarna kan gratulera sig själva till illusionen av ett bra jobb, även om patienterna blir sjukare och sjukare. Patienterna behöver högre och högre medicindoser och insjuknar ändå i hjärtattacker, hjärtsvikt, stroke, njursvikt, amputationer och blindhet. ”Tja” säger läkaren sig själv, ”Det är ju en kronisk och progressiv sjukdom”.

GettingWorse

Föreställ dig att du kan gömma köksavfallet under mattan istället för att slänga det i soptunnan där ute. Det går inte att se, så du kan låtsas att huset är rent. När det sedan inte finns mer plats under mattan slänger du soporna i sovrummet och badrummet också. Varsomhelst där du inte behöver se det. Till slut börjar det lukta. Riktigt illa.

Du måste slänga ut skräpet, inte gömma undan det. Om vi förstår att ett för högt blodsocker är giftigt, varför förstår vi då inte att för mycket socker i kroppen också är giftigt?

Slutspelet

GangrenousFootSå vad händer med tiden – på 10, 20 år?

Varenda kroppsdel börjar ruttna. Detta är precis varför typ 2-diabetes, till skillnad från i princip alla andra sjukdomar, påverkar hela kroppen. Varenda organ tar stryk av effekterna av överflödigt socker. Dina ögon börjar ruttna och du blir blind. Dina njurar ruttnar och du behöver dialys. Ditt hjärta ruttnar och du får hjärtattacker och hjärtsvikt. Din hjärna ruttnar och du får Alzheimers. Din lever ruttnar och du får fettlever. Dina ben ruttnar och du får allvarliga fotbölder och sår som är vanliga vid diabetes. Dina nerver ruttnar och du får diabetesneuropati. Ingen kroppsdel förblir opåverkad.

Läkemedel och insulin gör ingenting för att göra denna process av organsvikt långsammare, eftersom det inte eliminerar det giftiga sockret i kroppen. Vi har vetat denna obekväma sanning sedan 2008. Inget mindre än 7 multinationella slumpmässiga kontrollstudier där flera diabetescenter samarbetar för att undersöka effekten av medicinsk blodsockerkontroll (ACCORD, ADVANCE, VADT, ORIGIN, TECOS, ELIXA, SAVOR) misslyckades påvisa minskad hjärtsjukdom, den största dödsorsaken vid diabetes. Vi låtsades att användandet av mediciner för att sänka blodsockret skulle göra folk friskare. Men det är bara en stor lögn. Man kan inte använda medicin för att bota en sjukdom orsakad av fel kost.

Hur man reverserar diabetes

När vi väl förstår typ 2-diabetes blir lösningen rätt uppenbar. Om vi har för mycket socker i kroppen, bör vi göra oss av med det. Lösningen är inte är gömma undan det för att slippa se det. Och det finns bara två sätt att bli av med överflödigt socker i kroppen.

  1. Tillför inte socker
  2. Förbränn det

Det är allt. Det är precis allt vi behöver göra. Och det bästa? Det är helt naturligt och helt gratis. Ingen medicin. Inga operationer. Kostar ingenting.

Steg 1 – tillför inte socker

Första steget är att eliminera allt socker och raffinerad stärkelse från kosten. Socker har inget näringsvärde och kan därför elimineras. Stärkelse är helt enkelt långa kedjor av socker. Raffinerad stärkelse så som mjöl och vitt ris bryts snabbt ner till socker av kroppen. Detta absorberas snabbt och höjer blodsockret. Exempelvis, vitt bröd höjer blodsockret mycket snabbt.

Verkar det inte uppenbart att vi bör undvika mat som höjer blodsockret eftersom den snabbt absorberas av kroppen? Den optimala metoden är att äta lite eller inga raffinerade kolhydrater.

För mycket protein omvandlas också till socker av kroppen. Därför bör du undvika att äta för mycket protein också, eftersom det bara ökar sockret i kroppen. Proteindrycker, proteinbars och proteinpulver bör undvikas. Fokusera istället på att äta en massa grönsaker och naturliga, hälsosamma fetter.

Fett från kosten, som länge påståtts vara orsaken till hjärtsjukdom, är tillbaka. Naturliga fetter, så som i avokado, nötter och olivolja är välkända för att ha bra hälsoeffekter på både hjärtsjukdom och diabetes. Medelhavkost, med mycket naturliga fetter, är känd för att vara hälsosam.

time

Det har också bevisats att kolesterol från kosten inte har någon skadlig effekt på den mänskliga kroppen. Ägg och smör är tillbaka. Och framförallt är naturlig oprocessad mat tillbaka.

Mer: LCHF för nybörjare

Steg 2 – förbränn det

Att fasta är den enklaste och snabbaste metoden för att tvinga kroppen förbränna socker som energi. Blodglukos är den energikälla som är enklast att använda. Fasta är helt enkelt raka motsatsen till att äta – äter du inte så fastar du. När du äter lagrar kroppen in mat. När du fastar förbränns den. Om du helt enkelt förlänger fasteperioderna kan du förbränna lagrat socker.

Eftersom typ 2-diabetes helt enkelt orsakats av överflödigt socker i kroppen kommer förbränning av det att reversera sjukdomen. Även om det låter extremt är det en metod som använts under åtminstone 2000 år. Det är den äldsta kostbehandlingen vi känner till. Bokstavligt talat miljoner människor genom den mänskliga historien har fastat utan problem. Om du tar medicin så bör du rådfråga din läkare. Men grundprinciperna är följande.

Om du inte äter, kommer blodsockret att sjunka? Självklart.

Om du inte äter, kommer du att gå ner i vikt? Självklart.

Så vad är problemet? Jag kan inte se något problem.

Vi kan reversera typ 2-diabetes och pre-diabetes idag, precis nu, direkt. Utan kostnad, utan medicin, utan operationer, med en helt naturlig, beprövad och läkande metod. Vi behöver bara få våra kroppar på en läkande väg och ha modet att använda den kunskap vi lärt oss den hårda vägen.

Tidigare

Snabbkurs i diabetes

Diabetesekonomin

Gryningsfenomenet – varför är blodsockret högt på morgonen?

Insulinresistens – det nya paradigmet

Att reversera yp 2-diabetes – Sunny och Cherie

Diabetespatient normaliserar sitt blodsocker – på tre dagar!

Populära videor om diabetes

FungHallberg

Kurs om diabetes

FungHur du blir friskare från diabetes

Mer med dr Fung

Dr Fung driver en blogg på intensivedietarymanagement.com. Han är också aktiv på Twitter.

Hand bok The Obesity Code finns tillgänglig här: Bokus.se.

The Obesity Code

 

28 Kommentarer

Toppkommentarer

  1. Sonja
    Tycker man ska ha mer självdisciplin, och varför är det egentligen så gott med chips och billig choklad? de smakar inte ens...skulle de som 'står nog tyvärr inte ut med det' köper heroin på gatan om det vore extrapris för det? Att man kan inte stå ut med det är en offerkofta och visar att folk är så lättmanipulerad och inte tänker själv längre. Låt sig lockas av livsmedelindustrin (som producerar nånting som har inte ett dugg med 'liv' att göra) som 'dumma får'....ni är bättre och smartare än de!!!
    Hur svår kan det var att äntligen bli av med offerkoftan och behandlar kroppen som en självansvarig vuxen? Och framförallt agerar ansvarsfull mot andra i samhället, det kostar nämligen de också att andra har skräpmatrelaterade sjukdomar.
    Svar: #5
    Läs vidare →
  2. YAT
    Ja, det är fel. Det bekräftas av din egen länk. Förstår du inte det? Förklara gärna hur du tänkte i så fall.
    Svar: #14
    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. pussel
    "Så vad är problemet? Jag kan inte se något problem."
    Jag kan se ett problem. Jag ser extrapris och "två för en" på chokladkakor och chips på ICA.

    Förbjud lockpriser på processad mat tack. Hjälp mig och alla andra att inte köpa dåliga varor. Alkohol har vi Systembolaget för, de får inte göra reklam eller ha lockpriser/erbjudanden. Men processat skräp som ger oss en massa olika sjukdomar, det får vi stå ut att suktas med varje dag. De flesta står nog tyvärr inte ut med det.

    Svar: #2, #28
  2. Sonja
    Tycker man ska ha mer självdisciplin, och varför är det egentligen så gott med chips och billig choklad? de smakar inte ens...skulle de som 'står nog tyvärr inte ut med det' köper heroin på gatan om det vore extrapris för det? Att man kan inte stå ut med det är en offerkofta och visar att folk är så lättmanipulerad och inte tänker själv längre. Låt sig lockas av livsmedelindustrin (som producerar nånting som har inte ett dugg med 'liv' att göra) som 'dumma får'....ni är bättre och smartare än de!!!
    Hur svår kan det var att äntligen bli av med offerkoftan och behandlar kroppen som en självansvarig vuxen? Och framförallt agerar ansvarsfull mot andra i samhället, det kostar nämligen de också att andra har skräpmatrelaterade sjukdomar.
    Svar: #5
  3. Henrik
    Man får inte glömma att man inte kan fasta HELA tiden. Man måste äta ibland annars dör man, och då kommer man till frågan vad skall man äta, när man äter?

    Vi vet att det som orsakar fetman, diabetesen, och hjärt- och kärlsjukdom är socker och processade kolhydrater.

    Så lösningen är att äta sådant som gör dig friskare, och då är det lågkolhydrat kosr med mycket nyttiga fetter, och bara normala mängder med protein.

    Så lösningen är enkel ät strikt LCHF.

    Planera gärna en två veckors test period. Planera alla måltider med LCHF kost som du tycker om,
    och fortsätt sedan från det.

    Visst det är mycket i samhället som behöver ändras, men det kan du. ägna dig åt medans du äter LCHF, medans du förbättrar din egen hälsa.

  4. hejafbk
    utanför ämnet eller inte ?
    hörde nyss på SR P1 - matprogrammet om vad kaniner INTE skall äta för då blir de feta = tjocka = inte bra.
    Kaniner skall inte matas med morötter och äpple.
  5. pussel
    Ja, jag håller med till viss del. Dock tror jag att folk blir frestade av reklam (varför spenderar företag annars sådana otroliga summor på just reklam?). Jag tror vi är funtade sådana att vi gärna "går på" reklam. Jag tror att det är jobbigt för oss att hela tiden vara kritiska mot allt och hela tiden ifrågasätta allt och försöka värja oss mot alla erbjudanden.

    Tycker du att Systemet skulle kunna få ha lockpriser också? Eller är det för att du inte tror på att "sockerberoende" finns, som just processade livsmedel inte behöver ha några särskilda regler?

    Svar: #6
  6. Sonja
    'Jag tror vi är funtade sådana att vi gärna "går på" reklam. Jag tror att det är jobbigt för oss att hela tiden vara kritiska mot allt och hela tiden ifrågasätta allt och försöka värja oss mot alla erbjudanden.'

    Jag tror du tror fel, varför är det jobbigt att vara kritiskt? Du tror detta eftersom du har bestämt dig att tro det och ge de andra skulden och ansvar. Och varför går det inte att värja mot erbjudanden. Det fattar jag inte, jag tänker inte så. Det ju skönt för företagen att de flesta går på reklamen, men en intelligent, kritisk människa kommer inte att gå på den, den är ju inte fjärrstyrt....
    Jag låter inte bestämma över mitt liv! Om alla skulle vara mer kritiska dessutom, skulle vi slippa snart problemet med billig mat på extrapris efetrsom de bli mindre köp!
    Jag tycker att de företagen kan ha sina lockpriser, jag kommer ändå inte att köper den. Jag vet att det finns sockerberoende, men de köper socker ändå som alla andra beroende köper sin drog, extrapris eller inte! Därför är det rätt dyrt att vara beroende. En alkoholist väntar inte på extrapriser på systemet, den köper spriten hur dyr den må vara...heronisten köper inte drogen på rea...
    och även om man inte är beroende: folk skulle väl inte köpa nånting de inte behöver, människor utan barn skulle inte köper barnkläder, hundägare skulle inte köpa hästfoder osv. Behöver vi 'maten' på extrapris, behöver vi chokladkakor? Nej, de behöver vi inte alls!

    Svar: #7
  7. pussel
    Hm, det är ju precis det jag säger (eller på ett ungefär ^^).

    Jag önskar också att alla var med kritiska! MEN, tror du verkligen inte att reklam har någon påverkan på folk i allmänhet? Företag spenderar ju groteska summor på reklam!! Varför gör dom det? Varför har mataffärerna erbjudanden varje vecka??

    Du tycker att företagen kan ha sina lockpriser för att DU ändå inte bryr dig om det. Men ohälsan ökar ju. Fetman ökar. Andra personer än du äter ju skräpmat! Det får även kritiska personer vara med och betala för (skatt till sjukvård, miljöproblem, hälsa p g a miljögifter e.t.c.).

    Att Systemet inte får ha erbjudanden kanske inte är direkt med avseende på beroende, utan på att folk i allmänhet ska dricka mindre. Borde inte folk i allmänhet äta mindre processad skräpmat?

    Varför inte gynna detta politiskt? Jag tror det hjälper mer mot ohälsa i det stora hela, än att blogga om det där de flesta som läser ändå redan är medvetna om problemet.

  8. Eva Wilson
    Förstår att light produkter är i princip förbjudna men ett glas pepsi max eller cola Zero,kan man unna sig det?
    Har idag börjat med lchf!
    Svar: #9
  9. Tor H
    Søtningsmiddelet i Max og Zero påvirker kroppen ganske likt som sukker når det kommer til insulin.
    Dvs. at det hever insulinet like mye som sukker, men uten blodsukkerstigning.
    Svar: #10
  10. YAT
    Fel
    Svar: #11
  11. Tor H
    Svar: #12, #13
  12. YAT
    Ja, det är fel. Det bekräftas av din egen länk. Förstår du inte det? Förklara gärna hur du tänkte i så fall.
    Svar: #14
  13. KNJ
  14. Lasse P
    Han chansade kanske på att du skulle tro att det skulle vara för jobbigt att gå igenom alla 181 sidorna 🙂
  15. Tor H
    Figur 3 og 4 viser det ganske bra.
    Det kan vise hvorfor det er lurt å unngå kunstig søtning på LCHF hvis man vil ned i vekt.
    Svar: #16
  16. YAT
    Ja, figur 3 visar det väldigt bra. Men din slutsats visar också med all tydlighet att du inte förstår hur du ska tolka figuren. Förklara hur du tänker.

    ---------------------------------------------------------------------------------

    Det kan vise hvorfor det er lurt å unngå kunstig søtning på LCHF hvis man vil ned i vekt.

    Lite lustigt att du även här tolkar studiens resultat helt omvänt mot vad resultaten visar och slutsatsen forskarna drar. Studien visar ju med all tydlighet att man inte kompenserar för det minskade energiintaget vid "preload" på sötningsmedel utan äter totalt sett mindre energi över hela dagen. Således kan att ersätta socker med sötningsmedel vara en alldeles utmärkt hjälp till viktnedgång.

    The key finding was that participants did not compensate by eating more at either their lunch or dinner meal when they consumed lower calorie preloads containing stevia or aspartame compared to when they consumed higher calorie preloads containing sucrose.

  17. Tor H
    Jeg snakker kun om insulinnivået.
    Svar: #18, #20
  18. YAT
    Vad var det där svar på? Det är väl uppenbart att vi pratar insulinnivåer. Det svarar dock inte det minsta på hur du resonerar när du kommer fram till din slutsats.

    Så igen, hur tolkar du figur 3 och hur tänker du när du kommer fram till slutsatsen att aspartam höjer insulinet lika mycket som socker?

  19. Tor H
    Aspartam er den "snilleste" av de to, men det hever fremdeles insulinet uten blodsukkerstigning.
  20. Lasse P
    Tor H....Tänk om. Vad var huvudsyftet med undersökningen i länken du hänvisar till?
    Figuren i #13 visar ju en bättre jämförelse mellan rent intag av olika sötningsmedel.
    I din länk äter dom dessutom mat, vilket påverkar utfallet annorlunda än i #13
  21. Tor H
    Det står i overskriften.
    Poenget mitt er at insulinet heves både av aspartam og stevia uten blodsukker stigning, samt varer lenger enn av sukker.
    Svar: #22
  22. KNJ
    Jag tror att du måste ta reda på vad som menas med "preload". Du kan läsa exakt vad det innebär under "Study design and procedure". Man dricker te och äter kex med cream cheese på. Cream cheese:n är sötad med antingen socker, stevia eller aspartam. 20 minuter därefter intar man en lunch. Eftersom man äter kex och en mejeriprodukt samt intar en lunch är det självfallet så att insulinet höjs för samtliga intag. Som du kan se i figur 3 så höjs självfallet insulinet mer när intaget även inkluderar socker. Efter intag av mat så höjs förstås insulinet i alla staplar. Insulinet ligger fortfarande högst av socker. 30 minuter efter lunchen verkar det ingen göra någon skillnad om du innan lunchen åt kex med socker eller aspartam. Stevian verkar dock ha en viss positiv effekt. 2 timmar efter lunchen finns det fortfarande insulin kvar på grund av lunchen men ingen effekt verkar synas på grund av innehållet i testunden innan lunchen. Sammanfattningsvis visar således inte figur 3 insulinnivåer från sötningsmedel respektive socker utan insulin uppkommen från mat och om nivån ha påverkats på något sätt av olika sötningsmedel.
  23. Tor H
    Bortsett fra at insulinet holder seg lenger.
    Svar: #24
  24. KNJ
    Figur 3 visar också om skillnaderna är signifikanta. 2 timmar efter lunchen visar figur 3 ingen markering för att det är signifikant. Således kan man inte veta om de små skillnaderna beror på slumpen. Mest logiskt är att cream cheese:n 2 timmar och 20 minuter tidigare har tappat sin effekt.
  25. Tor H
    Mener du at verken stevia eller apartam hever insulinet?
    Svar: #26
  26. KNJ
    Det är svårt att säga via figur 3. Under en timma efter lunchen ligger insulinnivåer konstant runt 50-55 så det verkar ha uppnått maxvärdet. Det går således inte säga om aspartam höjer eller inte eller om maxvärdet uppnåtts efter lunchen. Stevia har dock uppenbarligen någon mer positiv effekt som forskare tycker bör utredas i fler studier.
  27. Tor H
    Ja, stevia ser ut til å være den verste, og dette er vel den første studien, så vi får vente og se om det kommer flere.
  28. Macke
    Svar till ovanstående kommentar @pussel
    Det var ett misstag att klicka på "anmäl inlägg". Var meningen att kommentera ditt inlägg. Ursäkta för det..
    Det faktor att korrumperade läkemedelsindustrin och samråd med Livsmedelsverket gör förmodligen att vi inte ser förändringar på hyllorna i affären. Skräp in i munnen , gå förbi sjukstugan och be om livsvarlig medicin, Tack sa dessa tillverkare av medicin...vad kostar en typ2 diabetiker i medicin under ett liv.?

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg