Nyheter

42 Kommentarer

Toppkommentarer

  1. Bonnmora
    Men så lysande!

    Jag funderar på att starta en lchf-restaurang i Umeå. Finns det nog många som skulle äta tror ni, eller borde man vänta några år?

    Läs vidare →
  2. Bonnmora
    Det gör inget om någon hinner före, då kan jag gå dit och äta! 🙂

    Jag tänkte något sånt här på menyn;

    aptitretare:

    jalapeno-poppers
    ostchips med chili
    mm..

    Ala carte:

    fläskfile med rättikagratäng
    taccopaj
    älgskav och blomkålsmos
    thaisoppa
    Lax mm. mm.

    Desserer:

    pannacotta
    varmchoklad med vispgrädde
    nöt och bär -bricka
    mm.

    Det skulle vara en mysig restaurang där man kan sitta för sig själv om man vill. Mycke levande ljus och musik, kanske bilder på infödingar eller grottmänniskor på väggarna 🙂 Det skulle vara som en gammal "lada" med antika möbler och inredning. Menyn skulle var smakfullt komponerad med bilder till samtliga rätter.

    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. Bonnmora
    Men så lysande!

    Jag funderar på att starta en lchf-restaurang i Umeå. Finns det nog många som skulle äta tror ni, eller borde man vänta några år?

  2. Åh så gott och härligt! =)

    Bonnmora - risken är ju att någon annan hinner före. Om du lyckas ligger nog mycket i hur väl du lyckas marknadsföra din restaurang. Så tänk mycket på det 🙂

  3. Jag skulle vilja öppna ett café som serverar lchf bakverk men också lättare måltider.... Dock bor jag i en liten stad som Falun med hundra caféer så vette tusan om det skulle fungera!
  4. Shrinkin David
    @Linda E

    Min fru är lite inne på att öppna i Borlänge.
    Kanske dela? 🙂

  5. Bonnmora
    Det gör inget om någon hinner före, då kan jag gå dit och äta! 🙂

    Jag tänkte något sånt här på menyn;

    aptitretare:

    jalapeno-poppers
    ostchips med chili
    mm..

    Ala carte:

    fläskfile med rättikagratäng
    taccopaj
    älgskav och blomkålsmos
    thaisoppa
    Lax mm. mm.

    Desserer:

    pannacotta
    varmchoklad med vispgrädde
    nöt och bär -bricka
    mm.

    Det skulle vara en mysig restaurang där man kan sitta för sig själv om man vill. Mycke levande ljus och musik, kanske bilder på infödingar eller grottmänniskor på väggarna 🙂 Det skulle vara som en gammal "lada" med antika möbler och inredning. Menyn skulle var smakfullt komponerad med bilder till samtliga rätter.

  6. Annika
    Asså Köpenhamnskrogen ska jag besöka med det snaraste! Vilken grej!
  7. "Bröd är djävulen" :D, klockren!
  8. Cha
    Hurra! En kvarts promenad från kontoret 🙂
  9. Marie
    Bonnmora: Och säljer du LCHF matkasse också, blir det ännu större succé 🙂
  10. vispcream
    Hellre paleo resturang än LCHF helt klart.
  11. Alex
    Om jag hade varit kock... så hade det förmodligen funnits en i sverige också.

    Skönt att se att paleo får fotfäste. Det är nästa naturliga steg i utvecklingen. Många kommer in på ursprungskost tack vare lchf (mig själv inräknad). Skall man verkligen äta det vi är anpassade till så får man modifiera LCHF:n lite. LCHF är nära svaret, men paleo ännu lite närmre. Jag menar inte trampa någon på tårna eller ta någonting ifrån LCHF-rörelsen som har gjort ett otroligt arbete gällande att sprida kunskapen.

  12. marita 1 år med LCHF
    Alex .
    Vad är skillnaden på LCHF och Paleo , jag har inte satt mig in i Paleo än , men ändå fått en bild av att man äter mindre mättat fett stämmer det ?

    Jag håller på att läsa "Stoppa alzeimer nu " och är på kapitlet om de olika fetterna och deras betydelse och den fördelning som finns i våra kroppar Intressant . 🙂

  13. Kerstin Margareta
    Bonnmora och andra som funderar på att öppna LCHF-restaurang:

    Jag tror att det är ett mycket bra läge att starta lågkolhydratsrestaurang nu. Men med enbart strikt LCHF-kost kanske det är svårt att få det hela att gå runt.

    Erbjud därför mat till alla. Ha buffémat. Låt folk få plocka själva av det de verkligen vill ha.

    På buffébordet har man då flera anrättningar med typisk lågkolhydratsmat, även vegetariska. Märk tydligt upp vad skålarna och faten innehåller, om det inte framgår. Men man har även ett litet hörn av buffébordet med kolhydratsrik mat som bröd, kokt potatis, pasta och ris.

    Då kan alla komma och alla hittar något. Succé!

    Detta saknar jag där jag bor. Ibland får jag lust att gå ut och äta ensam eller med en vän, men väljer oftast bort det för det serveras inte de anrättningar som jag skulle vilja ha.

    Går jag eller vi ändå ut, så blir jag oftast besviken. Krögarna har generellt sett inte kunskap ännu att servera just lågkolhydratsfattig mat även när jag frågar efter det.

    De flesta vet att lågkolhydratsätare inte vill ha potatis, ris, pasta och bröd. Men man serverar exempelvis ändå ofta såser som är redda med vetemjöl eller kanske spenat smaksatt med socker, p g a ren tanklöshet och okunskap.

    Att därför gå till en restaurang som marknadsför sig att servera även lågkolhydratskost, det vore en ren dröm.

  14. Känns ju helt underbart att min sambo bokade våran Köpenhamn-resa igårkväll!
    Jag har redan bestämt att vi ska äta lunch på den här restaurangen då vi kommer fram.
    Har nog siktat in mig på den grova salaten! Gott 🙂
    Grymt kul! Har länge haft i tankarna att starta ett lchf-cafe med lunchalternativ i Göteborg. där man även kan köpa råvarona och alla de olika sorters mjöl som man behöver vid bakningen. Men som oerfaren 21-åring känner jag att det får stanna vid den tanke/dröm.
    Tack för mig! 🙂
  15. Joshua3
    Problemet med alla resturangförslag är väll att när ska folk ha tid att gå ut och äta i lugn miljö... Händer ju inte 2012...
  16. Humlan
    Bonnmora #1
    Jag tror Kerstin Margareta # 14 har rätt, det är bäst med en restaurang där alla kan hitta sin mat men som är genomtänkt LCHFanpassad.

    Just i Umeå har ju veganerna (slakteribilsbränning) väldigt starkt fäste, så en tydlig LCHFprofilering gör att man verkligen måste kunna svara för sig.
    Umeå är den enda stad där protester fått t.o.m. Mc Donalds att stänga och försvinna, även om dom efter några år lyckades komma tillbaka.

  17. JAUS
    #14 Enda staden i landet som är tillräckligt stor befolkning för en ren LCHF-restaurang är Stockholm. Stekhus är väl annars ett alternativ.
  18. Lasse
    Vet inte om det skulle vara lönsamt, en fluga kanske?
    Du kan ju få LCHF var du än äter någonstans, bara be dem ta bort potatisen och lägga till lite grönsaker ovan jord. eventuellt fråga vilken som är deras fetaste sås utan mjöl, eller bara få en klick 34% Creme frache till, _ätte gott till "starkare mat" 🙂
  19. Alex
    #13

    http://www.marksdailyapple.com/introducing-the-new-primal-blueprint-f...

    Det är en rätt bra sammanfattning.

    Jag tror att paleofolket var lite fettskrämda till en början och la mycket tyngdpunkt på grönt, frukt och smallt kött som exemplevis kycklingbröst. Antar det var för att få någon form av gehör i det überfettskrämda USA. Det har svängt även där på senare tid.
    Jag äter defenitivt vad som vissa anser är en stor mängd (inte ni här såklart) mättat fett. Vart det mättade fettet kommer ifrån är det som spelar roll. Kvalitet är a och o.

    Den enda stora skillnaden mellan lchf och paleo för mig är jag tar en banan och lite russin efter en hård träning och har dragit ner mycket på mjölkprodukterna. Annars samma.

  20. marita 1 år med LCHF
    Tack för svar Alex . Ja det är nog många som äter lchf som äter som du beskriver , så de två ligger nog nära varandra 🙂 . Och tack för länken ska titta på den nu . Ha en trevlig helg.
  21. Gullan
    Dotter och ett litet barnbarn bor i Köpenhamn. Jag har redan meddelat dem att nästa gång vi kommer ska vi äta där!
  22. Farmor kaisi
    Marita 1 år med LCHF, du undrade på ett annat tråd om boken "Stoppa alzheimer nu!" av Bruce Fife är recenserat av någon LCHF-are, det är den i LCHF-magasinet nr 3/2011 av SSS. Hoppas du får tag i den tidningen! Har själv läst den, blev delvis skrämd ang järnet o tandvården bl.a. Men jag äter definitivt mycker mera ekologiskt kallpressat kokosfett idag o kokosmjölk ekologiskt oxå.
  23. Camilla Johansson
    Bonnmora: jag är oxå Umeåbo och har tänkt tanken mååånga gånger. Utbudet här är tragiskt så det skulle verkligen vara kul att öppna ett mat/ fikställe.
    Skulle utan tvekan kunna hjälpa till om det skulle behövas 🙂
  24. Lars Fahlén - Primaten
    Då hann vi inte bli först i Skandinavien då 🙁
    Men väl kanske i Sverige när vi öppnar portarna i Uppsala efter Påsk:
    Primaten - ekologiskt grottkök och kaffe. (paleo/LCHF)

    Känns nästan som palaeo.dk tjuvkikat på vår meny 🙂

    Och ju fler vi blir - desto snabbare kan vi gemensamt hjälpa många till en hälsosammare livsstil.

  25. ragnhild
    #23

    Sitat: "Har själv läst den, blev delvis skrämd ang järnet o tandvården bl.a."

    Tacksam om du ville säga vad du läste um detta? För mycket järn/tandproblem?

  26. Karin
    Jag undrar vad den danske kocken använder som matfett? Steker han i smör eller matolja? Någon?
  27. JK
    ICA lanserar sin egen stevia produkt
    http://www.ica.se/ICAs-egna-varor/Artiklar/ICA-Stevia/
  28. Bonnmora
    Camilla Johansson

    Ja det skulle va nåt det! 🙂 Föresten.. Är du lång? Jag behöver hitta en ny beachpartner min förra blev skadad. Och det skulle ju inte vara fel med ett fettlag 😉 Kan du spela beach eller ska jag lära dig? 🙂

  29. Farmor kaisi
    Jo Ragnhild, Han skrev att det är inte bra att ha brist på järn men det är an farligare att få för mycket av det genom att laga mat ständigt i en järngryta typ o äta järnrik mat o som en del som tar multipreparat dessutom.Cancer o annat som det medför...Angående tandvård så skrev han att det bästa är om man kan behålla sina original imunnen livet ut o undvika rotbehandlingar tex där man nästan aldrig kan få riktigt rent under med inflammationsrisk som följd (kan just sprida sig till hjärtat indirekt. Samt när vi tex steker kött i pannan så det där goda som vi uppskattar smakmässigt just är karamelliserade proteiner.bl.a. Vilketj sammanträffande för har just pratat med väninnan som lånade boken av mig eftersom jag ville ha hennes åsikt om dessa saker. Hon rekommenderade mig att ta det med en nypa salt, vänta o se om varningarna dyker upp på flera ställen. Boken är värd att läsa absolut, jag äter mera kokosfett nu efter boken.
  30. Alex
    #27
    Vore inte så paleo att steka i olivolja eller smör.
    Jag skulle gissa på att han steker i kokosolja, ghee eller djurfett (talg som exempel).
  31. Farmor kaisi
    Jo Ragnhild, jag låste boken länge sedan så att allt jag skrev ovan är fritt tolkat från mitt minne o det vet vi u hur det är med den saken hos oss LCHF-are. Obs ironi
  32. Coronella
    Åh, jag ska till Köpenhamn om ett par veckor. Men fattar inte riktigt VAR det här stället ligger. Någon som kan förklara?
  33. Christer Tiderman
    ChrisTid

    #27 o #31

    Palæo upplyser att de anvænder ankfett till stekning och nøtolja (valnøt, hasselnøt) til dressing.

    #33 Palæo ligger i Københavns Torvehaller på Israels Plads alldeles indtil Nørreport Station.

    Adrressen er Rømersgade 18.

    Thomas Rode som er initiativtagere til Palæo er også køkkenchef på Kong Hans ( 1 Michelin-

    stjærna)

  34. Vi skal til Göteborg i sommer, noen som vet om en LCHF resturant som er verd et besøk?
  35. ragnhild
    Farmor Kaisi: Tack för tilbakemeldande :). Den boken (stoppa alzheimer nu) står på repetoiret.

    Att läsa böckerna sjalva är viktig för att få sig helheten (the complete picture). Så är det 😉 Tack!

  36. Humlan 17.
    I Piteå fanns oxå en McDonalds som självmant la ner efter nåt år! De provade t om att ha stekt palt på menyn men inte ens det hjälpte. Piteborna är inte alls emot hamburgermat men just McDonalds verkade de inte gilla!

    Jag har oxå tänkt tanken på en lchf-krog...i Sthlm...men hoppas någon anna hinner före...för trots att jag har så mycket energi just nu så vill jag inte ha en restaurang!

  37. Och om ni går in på Birgitta Höglunds blogg så kan ni se mer om lchf/paleo-restauranger i Sverige på gång! (Sorry, men jag vet inte hur man länkar...)
  38. Najs! Mera sådant!

    Lite najs var det även att hitta en hylla med LCHF-bröd i vår ICA Maxi-butik (Torslanda) när frugan och jag var och veckohandlade härom dagen. En hel hyllmeter var avdelad för denna nyhet, med stora flaggor och övriga signaler för att locka oss kunder.

    Typiskt nog var hela hyllan fullständigt sopren från allt vad bröd heter -- medan alla de omkringliggande hyllorna var fulla av osålda bröd. Tydligen hade LCHF-bröden gått åt som smör i solsken eller hur man nu skall uttrycka sig...

    Suck! När skall äntligen våra butiker få upp ögonen för att vi LCHF-are faktiskt börjat bli en konsumentmakt att räkna med?

  39. Monkan #38 Här kommer länken till mitt senaste inlägg, om just Primaten i Uppsala. Man högerklickar bara på rubriken till inlägget, kopierar och sen klistrar in här.

    Jag har fått den stora äran att samarbeta med Lars Fahlén kring recepten till restaurangen, riktigt kul och spännande 🙂

    http://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2012/03/12/kottfarsmuffins-l...

  40. Marlene
    Underbart! När kommer den till alla städer??? =)
  41. Lars Fahlén - Primaten
    # 41 Planen med Primaten är att kunna växa genom franchise. Kanske är du en kandidat att starta en enhet i din stad så småningom?

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg