”Smör är sannolikt ofarligt, men margarin kan vara dödligt”

butter

Detta är väl en fin rubrik?

The Telegraph: “Butter Unlikely to Harm Health, but Margarine Could Be Deadly”

Det är bara ett exempel på hundratals rubriker världen runt den senaste veckan. De är alla baserade på en ny genomgång i tidsskriften The British Medical Journal, och går igenom all tillgänglig observationsdata på intaget av mättat fett och transfetter och sjukdomsrisk.

Genomgången visar inget samband mellan mättat fett och negativa hälsoeffekter. Å andra sidan visar industriella transfetter – de som förr brukade finnas i stora mängder i margarin – ett klart samband med hjärtsjukdom. Inget sådant samband hittas med naturligt förekommande transfetter i riktig mat.

Genomgången finner i princip detsamma som dussintalet nyare artiklar: Det finns inget som visar att smör är annat än bra för hälsan. Årtionden av skrämselpropaganda har mer eller mindre baserats på ren spekulation som var… fel.

Mer

Tidigare om mättat fett

 

45 kommentarer

Toppkommentarer

  1. Jaa menee
    Maj-Lis Hellenius och våra professorer som fortfarande trummar på att mättat fett är farligt och margarin är nyttigt, de tar naturligtvis också del av den forskning som förklarar att det förhåller sig tvärtom. därför börjar det nu att gå väl över gränsen för kriminalitet att vilseleda ett helt folk.
    De säger att LCHF är farligt för man vet inte hur det påverkar oss i framtiden.
    MEN de kan med säkerhet ha en uppfattning att det är farligt redan nu. Märkligt!
    Läs vidare →
  2. Jaa menee
    Nej, det finns inte plast eller plastkulor i margarin. Det är med största sannolikhet en myt som lever kvar ända sedan 70-talet. Men det gör ju inte margarinet nyttigare för det.
    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. TantoMamma-Svensk smyckesdesigner
    Här hemma äter vi bara äkta smör till precis allt. Men mest för att margarin sägs innehålla plast - vilket såklart går bort.

    http://TantoMamma.se

  2. Maria Larsson
    Om alla skulle tänka till så fattar vi väl att det naturliga är bättre än något som passerar än industri, där tillsatser och ämnen som ger biverkningar alltid förekommer. Därför läste jag även homeopati där "lika botar lika" vilket också följer med i mitt resonemang när det gäller för mycket fett på kroppen = ta bort fettet med rätt fett =) inte så svårt om alla tänker till utan att lyssna på de som vill göra sig pengar på oss odödliga
    Svar: #21, #29
  3. Petteri
    Ja plast i margarinet är ju numera välkänt. Vi kör på smör och har det alltid framme i rumstemperatur. Hur gott som helst.
    http://www.svenskaresebloggen.se
  4. Jaa menee
    Maj-Lis Hellenius och våra professorer som fortfarande trummar på att mättat fett är farligt och margarin är nyttigt, de tar naturligtvis också del av den forskning som förklarar att det förhåller sig tvärtom. därför börjar det nu att gå väl över gränsen för kriminalitet att vilseleda ett helt folk.
    De säger att LCHF är farligt för man vet inte hur det påverkar oss i framtiden.
    MEN de kan med säkerhet ha en uppfattning att det är farligt redan nu. Märkligt!
  5. Jaa menee
    Nej, det finns inte plast eller plastkulor i margarin. Det är med största sannolikhet en myt som lever kvar ända sedan 70-talet. Men det gör ju inte margarinet nyttigare för det.
  6. Hanveden
    I denna video från Vetenskapens värld 2011 där två av läkemedels och livsmedelsindustrin köpta adjungerade professorer uttalar sig om sådana undersökningar som redovisas här ovan förstår man att vi i Sverige har och har människor på platser i samhället som har bromsat all klinisk forskning om mättat fett vs margariner med både transfetter och misshandlade fettmolekyler.

    https://www.youtube.com/watch?v=0NGDczq8d7s

    När man hör Bengt Vessby i denna video och vet att "han satt med i Livsmedelsverkets expertgrupp för kost- och hälsofrågor 1989-2005, i egenskap av fettexpert. Medan margarinindustrin betalade hans lön medverkade han till Livsmedelsverkets kostråd att äta mindre naturlig mättat fett. Och att istället äta mer fleromättat fett. Som finns i margarin."

    Maj-Lis Hellenius vill inte dra igång någon undersökning för hon har så många andra projekt på gång...

    Det här har hon skrivit efter intervjun!
    http://www.kostdoktorn.se/professor-hellenius-skriver-sockerindustrin...

    Bla detta: "I artikeln skriver professor Hellénius att vi varit för ”ensidigt fokuserade på kosten och våra mat­vanor”. Istället är det stillasittande som är den stora boven bakom fetmaepidemin."

    Man önskar att man kunde ta heder och ära av dem med hjälp av tex stämning eller skulle trätjära och fjädrar offentligt på någon lämplig offentlig plats vara en bättre metod?

    mLCHFh B-) .

  7. HLC2-coachen
    Myten med plast i margarin kanske kommer av att fettmolekylerna ändrar struktur vid tillverkningen av margarin. Denna nya molekylstruktur är otroligt lik en polymermolekyl - dvs plast.
    Så ja, förmodligen tycker kroppen att det plast vi stoppar i oss när vi äter margarin - och säkert lika lite nyttigt som plast...
  8. Hanveden
    Om att köpa en professor:
    http://www.kostdoktorn.se/att-kopa-en-professor

    Detta är skrivet 2009 är det annorlunda idag?

    mLCHFh 😉 .

  9. H Klarin
    Men tänk vad många äldre vi är som är uppfödda på margarin för att det var billigare och, trodde våra föräldrar, nyttigare. Ändå har vår livslängd ökat. Så livsfarligt kan väl ändå inte margarinet vara. Men numera håller jag mig till enbart smör. "When people know better, they do better."
    Svar: #13, #14
  10. Ti
    Plast i margarin eller inte - den smak- och luktfria sörja man får när man omvandlat flytande fetter till mer eller mindre fast form kan man väl använda, om jag minns rätt, inte bara till att tillverka margarin (efter att ha tillsatt färgämnen och konstgjorda smakämnen), utan även hudkräm och målarfärg?
  11. Bibbi
    Jaa meene, jag tror att du förväxlar plast med plasticitet, där plasticitet har med själva konsistensen att göra!
  12. Cavegirl IF
    Intressant att de nu tagit bort filmen från Hälsoduellen Smör vs Margarin. :mrgreen:

    Vi har valt att ta bort filmen, då den var otydlig.

  13. Roland
    Att livslängden ökat beror nog till stor del på att vi kan hålla de sjuka i livet längre då kunskapen i sjukvården har förbättrats. Jag är född på 50-talet och jag har inte så mycket minne av margarin, hårt smör kommer jag dock ihåg 😉
    Det var väl först på slutet av 60 talet början på 70 talet som jag vill minnas att margarinet ökade i vår familj.

    Med vänlig hälsning,
    Rolle på Österlen

  14. Little alien
    Håller med dig i viss mån. Vi blir allt äldre. MEN hur mycket av det beror på förbättrad sjukvård, antibiotika, minskad barnadödlighet och liknande faktorer? Vi kanske blir äldre och äldre, men hur ser det ut med vår hälsa egentligen? Har DEN blivit bättre samtidigt? Det är jag inte så säker på. För egen del spelar ett par extra år inte någon roll om en eventuell ohälsa tvingar mig till ett liv där livskvaliteten lyser med sin frånvaro...
  15. Stefan
    Jag kan tycka det är fel att säga smör är bra för hälsan.
    Bättre än margarin, ja det köper jag, men bra. Om det är bra för hälsan innebär det krasst att jag kan använda smörpaketet som slickepinne för att förbättra min hälsa.
    Svar: #19, #22
  16. Stefan
    Om man ser på de största posterna av lösningsmedel som är en restprodukt i margarin och även i smör, ja då är varken den ena bättre än den andra. Om det är avgörande för hälsan är inte jag person att säga, men det hämmar i alla fall myten om att smör är en fantastisk ren produkt. Att smör har färre ingredienser än margarin är naturligtvis bra i alla avseenden.

    http://www.livsmedelsverket.se/globalassets/livsmedel-innehall/oonska...

    Svar: #18
  17. Jennifer
    #15

    Helt rätt Stefan, förmodligen den bästa slickepinne man kan få tag på. Ladda upp inför fredagsmyset och släpp fettskräcken 🙂

  18. jala
    Jag kan inte se någonstans att smör innehåller lösningsmedel."Ica smör & raps"är inte att jämställa med smör.Ej heller Bregott är något annat än en blandning av
    växtoljor och smör.Kan därför innehålla vad skit som helst som är olämpligt att äta.
    http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15684616.ab
    http://www.kostdoktorn.se/tidningsreportage-snusket-pa-unilevers-marg...
    Svar: #39
  19. Cavegirl IF
    Jag kan tycka det är fel att säga smör är bra för hälsan. Bättre än margarin, ja det köper jag, men bra. Om det är bra för hälsan innebär det krasst att jag kan använda smörpaketet som slickepinne för att förbättra min hälsa.

    Jag håller med Stefan. Visst, smör är ofarligt och en bra smakförhöjare av andra varor. Men bra för hälsan? Njae... förutom fettet innehåller det lite A- och E-vitamin, but that's it.

    Det finns tusentals andra födoämnen som är mer näringstäta och smäckade med vitaminer, mineraler och spårämnen.

    Med det sagt. Jag är inte fettskrämd och använder gärna smör i min mat. (Margarin skyr jag som pesten).

    Svar: #40
  20. Peter
    Smör är ett bra smörjmedel för hela kroppen.
    Huden blir fin.
    Smör ger energi.
  21. Magnus P
    Om alla skulle tänka till så fattar vi väl att det naturliga är bättre än något som passerar än industri, där tillsatser och ämnen som ger biverkningar alltid förekommer. Därför läste jag även homeopati där "lika botar lika" vilket också följer med i mitt resonemang när det gäller för mycket fett på kroppen = ta bort fettet med rätt fett =) inte så svårt om alla tänker till utan att lyssna på de som vill göra sig pengar på oss odödliga

    Det är inte lite ironiskt att du använder "tänka till" i samma text som "homeopati".

  22. HelenaB
    Intressant Stefan! Rätt ska vara rätt. Kan konstatera att mitt val Ekologiskt Bregott verkar vara det bästa valet 🙂 Synd att inte ekologiskt smör som jag också köper är med. Lite grand inbjuder resultaten till att kanske det är något annat i produktionen som ställer till det.

    För övrigt så menar de flesta uppdaterade läkare/forskare att animaliskt mättat fett är neutralt för hjärtat. Prof. Hellenius et al har inte kunnat/velat ta till sig detta. Det jag är helt överens med henne om är att det inte är nyttigt att sitta still för mycket. Men det har jag aldrig sett någon påstå heller. Där sparkar hon redan öppna dörrar i mitt tycke. Fortfarande gäller dock att lever man på en kost med mycket processad mat kan aldrig springa bort skadeverkningarna. Springer man tillräckligt lång så kanske man kan undvika att bli fet, men resten kommer man inte bort från. Men det vill man inte låtsas om.

  23. Xiro
    En av de främsta anledningarna till att jag avstår margarin är att dess omega-3 har låg biotillgänglighet, alltså blir det väldigt mycket linolsyra (omega-6) i praktiken. Det som står i tabeller och förpackningar om omega-3 i margarin är alltså inte relevant i praktiken. Omega-3 i smör har bra biotillgänglighet.
  24. jala
    Du har så rätt Xiro
  25. Johan W
    Den här studien visade på en association mellan mättat fett och risk för förtida död, så länge man inte justerade för ldl-kolesterol. Det är en överjustering som förväntas dölja sambandet, och det gjorde det också.

    "The least adjusted data showed a statistically significant relationship between intake of saturated fats and increased all-cause mortality, mortality from cardiovascular disease, prevalence of coronary heart disease, risk of stroke, and risk of type 2 diabetes. This was not reported in the abstract or the conclusion"
    http://www.bmj.com/content/351/bmj.h3978/rr

    Svar: #27
  26. Tor H
    Har høyt LDL egentlig noe med økt dødelighet å gjøre?
    Det finnes bare en type kolesterol og det er livsnødvendig.

    Legemiddelbransjen tjener masse penger på unødig kolesterolfrykt.
    http://newsvoice.se/2013/03/02/lakemedelsbranschen-hittade-pa-farligt...

  27. Lasse P
    Kan det ha att göra med att Dean Ornish intressen ligger i den s.k "foods plant-based" dieten?
    Svar: #30
  28. Tor H
    Sorry feil tråd 🙂
  29. Kajan
    Om alla skulle tänka till så fattar vi väl att det naturliga är bättre än något som passerar än industri, där tillsatser och ämnen som ger biverkningar alltid förekommer. Därför läste jag även homeopati där "lika botar lika" vilket också följer med i mitt resonemang när det gäller för mycket fett på kroppen = ta bort fettet med rätt fett =) inte så svårt om alla tänker till utan att lyssna på de som vill göra sig pengar på oss odödliga

    Det blir inte mycket fett kvar i maten ens efter en C30-potentiering. Är du utsänd av livsmedelsverket?

  30. Johan W
    Det är den kost han anser vara bäst, men det bör väl inte diskvalificera honom från att uttala sig? Att äta kött lär väl också vara ett bias. Han är inte ens etisk vegan såvitt jag vet, normalt brukar hans diet för behandling innehålla mindre mängder animalier.

    Men kritiken har substans. Överjustering för kolesterol är en väl etablerad felkälla. Här upprepas det av forskare som såvitt jag vet inte äter växtbaserat.

    "Adjustment for serum cholesterol concentrations will inevitably bias the estimates of effect of saturated fat intake toward the null hypothesis"
    http://ajcn.nutrition.org/content/92/2/458.full

    Meta-analysen av Siri-Tarino hade samma problem, här skriver J Stamler om den;
    "If [..] the association is markedly reduced or ceases in multivariate analyses, this may be due to confounding (eg, by dietary cholesterol) and/or overadjustment (eg, by inclusion in analyses of serum total or LDL cholesterol, a major CHD risk factor influenced by SFA intake)."
    http://ajcn.nutrition.org/content/91/3/497.full

    Svar: #32, #34
  31. Janne G
    För många av oss är detta en nästan 30 år gammal "nyhet". Jag deltog i mitten på åttiotalet på flera föreläsningar där kemiingenjören och miljökämpen Gunnar Lindgren bl.a. pratade om margarin och då menade att det härdade fettet var en hälsofara som man absolut borde undvika. (Annat fett hade han inga som helst synpunkter på.)
  32. Tor H
    Siden inntaket av mettet fett og kolesterol er ufarlig, er det jo bare bra at nivåene er høye siden kolesterol tross alt er livsnødvendig for oss 🙂

    Da burde alle spise mer kjøtt og mettet fett så vi lever lengst mulig.

    Svar: #33
  33. Johan W
    Du undviker substansen i kritiken. Om man inte överjusterar så visas det i studien att dödligheten är högre med intag av mättat fett
    Svar: #35
  34. Lasse P
    Jag har tidigare skrivit att alla måste få ha rätten att uttala sig och jag diskvalificerar absolut inte Dean Ornish i sitt omdöme, jag bara flikade in att det faktiskt kan finnas ett jävsförhållande i kritiken.
    Därav frågetecknet i slutet.
  35. Tor H
    Høyt kolesterol er jo ingen risikofaktor, så hvorfor bry seg om kolesterolnivået i det hele tatt?
    Svar: #37
  36. ks
    Hur farligt är animaliskt transfett jämfört med industriellt? Säger genomgången något om det?
  37. Johan W
    Okey, så isf håller du med om att man inte bör justera för den - och då visas på större dödlighet enligt denna studie
  38. Tor H
    Det jeg er enig i er at mettet fett og kolesterol ikke er farlig.
  39. Stefan
    Arlas smör, aceton och metanol. För mig som har besökt flertalet livsmedelsanläggningar (fabriker) är inte den bild (länk) speciellt märkvärdigt. Under en produktion oavsett produkt kan det i en stilla blid se mycket otrevligt ut. Visst, jag har besökt mindre attraktiva anläggningar där livsmedel produceras, känns så där att köpa dessa produkter. Man ska alltid hålla isär produktions lort som städas bort varje dag och gammalt skit som är kvar imorgon. Försvarar inte den bilden då jag bara sett den bilden.
    Svar: #41
  40. Stefan
    Håller med till fullo, jag är oerhört noga att äta rena livsmedel, äta så lite fabricerade livsmedel det går. Smör är något jag använt i många år, även på mina smörgåsar om andan faller på med bröd. Ratade redan bord och stekmargarin i början på 2000 talet, då var det för smakens skull, nu är andra värden inne och rör om (jag är väl klokare förstås). Jag tycker om att ifrågasätta även bra saker, det skapar en sund diskussion även om man har samma synsätt. Handlar bara om förtroende mot andra personer.
  41. jala
    Var har du fått det ifrån Stefan? Arlas smör, aceton och metanol.Menar du att smör innehåller dessa kemikalier?
    Svar: #42
  42. Stefan
    Sida två ser du resultatet för Arla smör. Sen är inte jag person att bedöma om det är en hög siffra eller om det ens är mindre bra för kroppen, under godkänt gränsvärde bör det väl vara. Jag bara konstaterar ett resultat mellan olika matfetters innehåll av lösningsmedel.

    http://www.livsmedelsverket.se/globalassets/livsmedel-innehall/oonska...

    Svar: #44
  43. Lasse1
    Smör processat i så måtto att grädde har kärnats, det har tillsatts mjölksyrakultur för smakens skull och ofta även salt. Det är allt. Det finns alltså inte aceton eller metanol i smöret som en rest av tillverkningsprocessen. Ämnena ingår i smör men de kommer från kossans ämnesomsättning. Detta är information jag har fått av Arla, bland andra. Halterna är dessutom låga och ofarliga. Naturligtvis tillsätter man inga emulgeringsmedel i smör. Då får det inte kallas smör.
  44. jala
    Tack Stefan.
  45. Henrik
    Dean Ohrnish
    Har Nina Teicholz skrivit om. Se.

    http://thebigfatsurprise.com/critique-dean-ornish-op-ed/

    Det finns mycket intressant som Nina Teichol skrivit.
    T ex The Big Fat Surprise Årets bok enligt många stora tidningar i USA, och den är läsvärd.

up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av