Lättmjölk är vit läsk

Lättmjölk

The choice of a fat generation

Ännu en undersökning visar att personer som använder lättprodukter blir tjockare.

Denna gång har man undersökt franska småbarns matvanor vid 10 månaders och 2 års ålder. Sen undersöktes barnen igen när de fyllt 20 år. De som fått fettsnål mat som småbarn var oftare feta som vuxna.

Det är den senaste i en rad nyare studier som visat samma sak. Vad betyder det?

Lättprodukter och vikten

Här är några ytterligare bra exempel:

Liknande observationsstudier kan inte bevisa orsakssamband, inte ens när de pekar åt samma håll. Ovanstående är bara statistiska samband som ger ledtrådar. Men lägg till dessa omständigheter:

Problemet med lättmjölk

Lättmjölk

Sammantaget är det tydligt att lättprodukter är dåliga för vikten. De är också enligt modern vetenskap värdelösa för hälsan. Så hur länge ska Livsmedelsverket våga tvinga skolbarn att endast få lättmjölk? Hur länge ska föräldrar acceptera att Livsmedelsverket medverkar till att göra deras barn överviktiga?

I lättmjölk är nästan allt naturligt mättande fett borttaget. Men allt socker är kvar. Lättmjölk är vit läsk.

Tidigare

Mer om bra och dålig mat till barn

Mer om misslyckade fettsnåla råd

Sockerfritt barnkalas upprör sockerknarkande vuxna

Lätta margarin – för de lättlurade

Fettsnål mat ger MER hjärtsjukdom i ännu en stor studie

 

74 kommentarer

Toppkommentarer

  1. Lars-Erik Litsfeldt
    Måste säga att "Lättmjölk är vit läsk" har en chans att bli lika känt som uttrycket "kemisk smörja" om margarin (Karin Ahlborg, AB).
    Läs vidare →
  2. Eva
    För 20 år sedan hade jag livliga
    diskutioner om lätt eller vanlig mjölk.
    Jag gav mina barn vanlig mjölk ville inte
    ge dom blask som jag sa! Mina nu vuxna barn
    Är smala inga problem med vikten. Dom som
    Skällde på mig deras barn är magsäcks opererade
    För fettma. Inte en utan två!
    Läs vidare →
1 2

Alla kommentarer

  1. evah
    Jag har aldrig tyckt om mjölk och bara druckit när mamma tyckte att jag skulle det.
  2. Andreas
    Vad är giftigt i mjölk?
    Varför skulle mjölk med mer fett i vara bättre?
    Mjölk innehåller en rad bra vitaminer, kvalitativt protein osv.
    Insulinutsöndring är en funktion i kroppen, inte ett gift.
    Svar: #54
  3. F d anhörig
    Personalen som jobbar på äldreboenden har ingen kunskap om kost och hälsa. Inte heller cheferna. Politikerna tittar bara på pengarna, vad det ena och det andra kostar. Och kostcheferna litar på Livsmedelsverket och dietisterna räknar på näringsvärden. Ingen har koll på hur mycket de äldre äter eller hur mycket som kastas bort. Skulle man räkna på näringsvärdet som de äldre får i sig, blev det väldigt mycket mindre än man räknat på.
  4. Anne
    Läs först det som står överst på sidan. Det har doc skrivit. Fortsätt sen och läs alla kommentarer, då borde du få svar på dina frågor. Bland kommentarerna kan man ibland hitta svar från doc också. Kolla extra noga på dem. Lycka till!
    🙂
    Svar: #55
  5. Andreas
    Jag syftade på någon vetenskaplig hänvisning och inte svammel från en indoktrinerad massa med den ena anekdotiska framläggningen efter den andra. Det intressanta är en rimlig biologisk förklaring till vad som är problem med lättmjölk. Att skrika gift i olika sammanhang är inte speciellt klyftigt.
    Ingen av studierna ovan ger någon speciellt intressant information om mjölk. Huvudstudien skulle jag kunna ge 20 st lika rimliga förklaringar som här ovan baserat på den information som finns i länken.
    Ex. föräldrar med övervikt dricker lättmjölk för att hålla tillbaka sin egen övervikt men har dålig koll på mat i övrigt och ger därför sina barn "överviktskost".

    Bristen i studien är ju stor, en viktkurva under hela perioden och en kostindelning hade ju varit avsevärt mer givande.

  6. Max Mustermann
    Intressant att det är just den anabola effekten du tar upp. Jag funderade lite på den också. Är det något som studerat insulinkurvan efter lättmjölk respektive 3 procentig mjölk. Skulle vara intressant att se hur mycket det faktiskt skiljer.Jag har själv alltid köpt den feta mjölken eftersom jag tyckte jag mådde bättre av den.

    Jag har svårt att se att någon medveten gjort en studie för att undersöka det. När man jämför insulin från olika drycket så är det oftast rycker som skiljer sig en del åt man jämför. Men skulle jag gissa så skulle jag gissa att det inte skiljer nåt eller extremt lite då proteinet och sockret är närmast identiskt. Men Docs ståndpunkt verkar ju vara att det mättar sämre och att man då äter mer av annat som kanske är sämre vilket jag kan köpa även om jag tycker att jämförelsen med läsk är väl magstark.

    Sen har jag väldigt svårt att tro att om folk dricker lättmjölk eller standardmjölk skulle ha nån avgörande betydelse för deras vikt. Det som däremot kan vara intressant är ju deras matval generellt, det är ju inte helt otroligt att folk som väljer lättmjölk generellt väljer mer fettsnåla alternativ och det kan ju ha en betydelse.
    Eller som någon nämnt att det kan vara folk som är mer överviktiga som väljer lättmjölk, finns många saker som kan påverka.

    På samma sätt som folk som äter grönsaker troligtvis generellt sett har en mer sund livsstil och att det är det som gör utslaget att folk som äter mycket grönsaker ofta har bättre hälsa och inte bara för att de äter grönsaker.
    Därmed inte sagt att det inte är bra att äta grönsaker men det kan finnas fler anledningar till att den gruppen ofta har bättre hälsa.

  7. Ann Kristin
    Norrlänningar har ofta svårt att tåla laktos och/eller mjölkprotein, vilket var fallet i vår familj. Vi skaffade en get till sonen och alla drack den. Utmärkt första dagen, sedan smakade den get. Vi har aldrig druckit mjölk till maten. Jag ville hellre att barnen skulle äta maten, inte bli mätta på mjölk. När barnen tålde mjölken bättre skaffade vi ko, och satsade då på att göra filbunke, ost och smör. Fortfarande drack vi inte mjölk till maten. Till frukost, visst, till kvällsmat, men ingen O'boy, till mina barns stora förtret. Jag gjorde chokladen själv, med kakao. Gillar inte tillsatser. Gjorde allt själv när de var små, för att jag ville ha koll på tillsatserna. När de blev äldre fick de testa allt som de var nyfikna på - Billys panpizza, köpekakor osv, men då upptäckte de att de inte gillade industrimat. Tur, för två av dem är kolhydratkänsliga, laktoskänsliga och tål inte gluten så bra. Min vegetarian får årstidsbundna depressioner, så jag försöker lobba för lchfvegetarianism.
  8. jerry
    när jag bulkar dricker jag gammeldags mjölk 700 kcal litern och jag går upp i vikt , så om jag byter till lättmjölk 390 kcal och dricker samma mängd så kommer jag gå upp ännu mer?
    Svar: #60, #61
  9. Lena
    Det som förvånar mig som mjölkproducent är att många vill köpa riktig mjölk direkt av producenten, utan mellanhänder. När det kommer till kritan så är ingen villig att ta sin mjölkhink och komma ut till gården, det är ju så mycket smidigare att köpa "mjölk" från affären... (Nämnas bör att förtäring av mjölk direkt från gården sker på egen risk)

    I skolan dricker våra barn vatten till lunchen eftersom de säger att skolans mjölk inte smakar riktig mjölk...

  10. Anne
    Det gör nog varken till eller från avseende vilken mjölk du dricker men du kommer att bli snabbare hungrig om du dricker lättmjölk istället för gammeldags mjölk.
  11. Max Mustermann
    när jag bulkar dricker jag gammeldags mjölk 700 kcal litern och jag går upp i vikt , så om jag byter till lättmjölk 390 kcal och dricker samma mängd så kommer jag gå upp ännu mer?

    Du får skilja på vad som händer i teorin eller vad som händer hos en person som har örnkoll på sitt mattintag och räknar varenda kalori kontra personer som äter efter hunger/sug
    I teorin - Om du dricker 1 liter mjölk per dag och byter det till lättmjölk och inte förändrar nånting annat så kommer du gå upp mindre i vikt.

    Så fungerar det dock inte för 99% av befolkningen som inte räknar sina kalorier utan bara äter efter hunger/sug. Då justerar kroppen hunger efter kcal, äter du fler kalorier i ett mål kommer du vara mindre hungrig och äta mindre vid nästa mål.

    Nu håller inte jag med Doc om att lättmjölk är sämre än vanlig mjölk men om vi istället jämför mjölk och läsk.
    Om du dricker 1 liter mjölk per dag och äter efter hunger och sug och sen byter det mot 1 liter läsk om dagen så kommer du gå troligtvis upp mer i vikt alternativt vara hungrigare, detta trots att 1 liter läsk innehåller mindre kcal än 1 liter mjölk.

    Om ditt mål är att gå ner i vikt kommer du alltså ha svårare att nå målet trots att den enda medvetna förändring du gjort är en förändring som ger dig mindre kalorier.

    Svar: #62
  12. Andreas
    Det är väl lite som att sparka in en öppen dörr att säga att om man får i sig mer av något med samma mängd kalorier per viktenhet kommer man gå upp mer i vikt. Andemeningen ovan är att om man äter fettsnålt, underförstått istället för fettrikt (så tolkar i alla fall jag texten ovan) så går man upp mer i vikt. Då skulle exemplet ovan med lättmjölk och gammaldagsmjölk stämma som Jerry skriver.
    Om man äter en lågkolhydratskost som i övrigt är lika så skulle 3% mjölk ge större viktnedgång vid samma måttmängd än 0,5% mjölk trots ca 50% högre kalorimängd per viktenhet enligt någon form av gängse uppfattning i kommentarerna ovan. Blandar man inte andra faktorer än den biologiska påverkan på kroppen såsom beteendemönster så har man ju avvikit från ämnet.
  13. Åke
    Martin Ingvar sa det bästa som har sagts:

    "Av kolhydrater blir man hungrig och
    av fett blir man mätt."

  14. Tea
    Min tanke är ju här att innehåller inte standardmjölken exakt lika mycket av mjölksocker som lättmjölk? Jag tycker det är konstigt att man kallar mjölk (var det hur fettfattigt som helst) till läsk! Det är knappast mjölken eller mjölksockret som är problemet. Skadligt däremot är all tillsatt socker som finns i dagens mat. Som småbarnsförälder har jag väldigt lite att säga om vilken mat barnen får på förskolan/skolan, och det oroar mig mera än lättmjölken.
  15. Viola
    Jag är övertygad att man går upp i vikt får högre kolesterol, diabetes och övervikt av light produkter. Har varit med i vikt väktarna i ca 20 år gått ner och slutat och gått upp några extra kilon. Jag var hela tiden sugen på allt "fett", sött, något som knapra. Gick inte ner snarare upp!
    Börja så smått med LCHF för ca åtta år sedan. Vad folk varnade mig "du måste äta kolhydrater hjärnan behöver ha det, du blir konstig av att inte äta kolhydrater". Jag tog chansen!
    Alla värden är idag BRA, har gått ner ca 12 kg (tyvärr håller jag inte absolut diet) och mår så bra.
    Får ju äta allt som är gott, söt suget är borta.
    Tack för LCHF.
  16. monika lindelöf
    Jag blir ganska upprörd över debatten som handlar om fett och hälsa. Jag undrar egentligen vad som är hönan eller ägget. Hur många gånger får man höra att övervikt bidrar till många olika problem med hälsa, som diabetes-2, hjärt -och kärl-problem, Cancer och mycket annat. Om man har hittat ett lätt och bra sätt att gå ner i vikt och om man dessutom mår bra och inte behöver svälta sig. Är inte detta fantastiskt. Det borde ju vara alldeles utmärkt för läkare och hälsovårds-
    myndigheter. Istället skrämmer man folk med att man kan få för högt kolesterol värde. Jag är snart
    70 år och jag hade inte brytt mig om detta eftersom jag säkert hade blivit sjuk av min övervikt.
    När man läser alla tidningsartiklar och skrämsel propaganda så känns det som om det hela
    handlade om prestige enbart utan att man tar reda på fakta. Jag kommer inte att sluta äta LCHF,
    jag är så tacksam att jag fick tips om den dieten, har för länge sedan nått mitt mål men för mig har livet förändrats till det bättre och jag har aldrig mått så bra förut. Jag har (hade fibromyalgi och mycket besvär med mig rygg vilket innebar att jag inte kunde gå längre sträckor. Nu kan jag gå igen till och med raska och långa promenader. Det gör mig helt lycklig.
  17. Peter
    Måste ju bara undra varför ni inte dricker grädde istället? Om man tror att man blir fet av att dricka lättmjölk och inte standardmjölk, eller blir man för smal av grädde?
    Svar: #68
  18. js
    Åh, det förekommer allt, men det blir ju lite dyrt i längden..
  19. Jenny
    Grädde har väl inte tillsatta vitaminer i samma utsträckning?
  20. Johan
    Att laktos jämförs med vanligt socker är lite konstigt då enligt wikipedia ( sekundärkälla) : "Laktos, mjölksocker, är en kolhydrat (en disackarid) som består av glukos och galaktos och finns i däggdjursmjölk. " hur kan någåt som är överjord vara farligt ? Är det inte lite motsägande till LCHF? Jag försökt alltid med LCHF och misslyckas jämt när jag ska träna , så tränar jag bäst på fibergröt. Men blå ,grön , mjölk minskar ju endas fetthalten inte laktosen , det står väl laktos på rödmjölk med? Det har gjorts studier på hur naturligt socker i frukt och tillsatt socker i godis påverkar kroppen. Hur kroppen tar upp sockret och använder detta. 21 studier visar att det inte finns någon skillnad på hur sockret omvandlas. Med andra ord påverkar det insulinet på samma sätt. USA - ledande inom just cellforskning var närvarande på detta seminarium där studierna presenterades. Jag föredrar fasta 16:8 istället för 5:2 , det känns betydligt jobbigare. Jag skulle rekommendera fasta istället för LCHF för samhället har inte den mat som krävs för LCHF - kost , sedan är det oftast dyrare. Satt och skrev detta för jag känner att många studier har även gjorts enligt naringslara.se att LCHF under 20 studier på djur inte alls visar några bra värden. Jag skulle vilja se kontrollerade studier på LCHF. Även nämns nu i träningsvärlden att det inte alls är insulinet som styr viktökningen. Detta är även det intressant , utan det är ett annat hormone. Och varför har är överviktiga människor som varit det en längre tid svårare att gå ner i vikt än en person som har 5-10 kg ? Fungerade inte insulinet på samma sett i kroppen som de överviktiga? Detta är rätt intressant 😀
  21. Therese
    Till er som är så rädda för fett vill jag bara säga att 3% mjölk inte är så väldigt fet. Om man vänder på det så är den alltså 97% fettfri!! 🙂
  22. felicia
    Att välja lätta mejeriprodukter är ett enkelt val för mig. I mejeriprodukterna är helt enkelt bara fettet reducerat. Tror inte på att jag kommer gå ner i vikt av att dricka 3procentig mjölk istället. Vi ska inte va rädda för fettet NEJ, men väl feta fettkällor ifrån bättre alternativ som nötter, fet fisk osv. Att få i oss fettet ifrån mejeriprodukterna tror inte jag är rätt väg.

    / http://www.tkhl.shapemeup.se

  23. Sanna
    När jag gick i skolan fick vi iallafall mellanmjölk, detta var på 90-talet. Vad hände på vägen?
  24. Björn
    Det har gjorts undersökningar om hjärt-kärlsjukdomar hos bönder... De som drack mjölk från egna mjölkkor dvs. opastöriserad, ohomogeniserad mjölk hade avsevärt mindre kärlplack än de som drack köpmjölk!

    Mjölk är nyttigt om man dricker det som naturen avsett att den ska vara!

    Har själv haft mjölkkor och druckit mer mjölk än någon kan tro. Inga problem med kolesterol eller kärl snarare tvärt om!

1 2
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av