Nyheter

Ger Livsmedelsverkets råd MER socker åt barn?

gelehallon-jpg

Är Livsmedelsverket ännu insnöade på mättat fett och resulterar deras råd därför fortfarande i MER socker för barn?

Ann Fernholm fick en bra slutreplik på SVT Opinion: ”Livsmedelsverket borde leda kampen mot socker”

Förhoppningsvis kommer Livsmedelverket att ta till sig av denna konstruktiva kritik. Strategin att blunda för allt som går emot ens förutfattade meningar har aldrig varit långsiktigt framgångsrik. Utom för ens motståndare i debatten då, så jag och Fernholm och många andra får väl tacka för att vi fått en viktig upplysningskamp att delta i.

Tidigare

SVT Debatt om socker nu på nätet

Livsmedelsföretagen får effektivt svar på tal

Livsmedelsindustrin: Ät vårt socker, lita på oss!

Så skadas barn av för mycket socker

”Det är sockret som skadar barnen”

Debatten kring barn och socker avrundas

 

13 Kommentarer

  1. Anneli
    Är på väg till Stockholm för att lyssna på Ann ikväll! Arbetar på förskola så känner att jag har ett stort ansvar för föra det framåt!
    Svar: #6
  2. Karin
    Härligt att höra!
    Vi kommer också till föreläsningen på Naturhistoriska ikväll - 6 stycken från Grinden i Gnesta! Ses.
  3. Esmenet
    Livsmedelsverkets generaldirektör Stig Orustfjord har uttalat sig i COOP's tidning "Mersmak" om socker och LCHF. https://www.coop.se/PageFiles/425160/MerSmak10_2014.pdf sid 23-24

    Utdrag ur artikeln
    "De tre farligaste sakerna i maten är salt socker och alkohol. Det har vi varit för tysta om. För
    det andra har kommersiella krafter som LCHF-rörelsen tagit över när det gäller hur man ska gå ner i vikt"
    "Jag har inga större problem att ta kritik, men jag måste säga att när det kommer till matdebatten så är den alldeles skruvad."
    "Kolhydraterna ska man hålla koll på, främst de snabba. Men forskningen är enig om att mättat fett, som grädde och smör i för stora doser, ökar riskerna för stroke och hjärtinfarkt. Nu har det kommit LCHF förespråkare som hävdar annat, men bara för att dyker upp någon som säger att jorden är platt så behöver det inte vara sant" ...... !!!!

    Han medger iallafall att socker är farligt, ett litet steg på vägen!

    Svar: #5, #11
  4. Tuva
    Bra principer för maten i förskolan enligt SLV:
    "lunch som innehåller
    – potatis, pasta, ris eller gryn
    – grönsaker
    – bröd till maten
    – nyckelhålsmärkta kött- och charkuteriprodukter
    – nyckelhålsmärkta mejerivaror
    – mjuka matfetter
    – fisk varje vecka
    – lättmjölk och vatten"

    Inte många rätt där.
    Jag minns med obehag den gamla onda tiden när jag försökte äta just precis sådär.
    Jag var hungrig precis jämt. Sötsuget var vidrigt. Eftersom jag är en moraliskt ryggradslös människa kunde jag inte stå emot hungern och sötsuget och vägde därför 20 kilo mer än jag gör nu. Sjuk var jag ofta och dåligt mådde jag ofta. Magen krånglade och jag var trött precis hela tiden.

    Nu gör jag tvärtom. Piggare, friskare och mycket lättare. Mina sjukdagar har minskat med 2/3 och mellan sjukdomarna mår jag FRISK istället för lite halvkasst sådär.

    Arma ungar.
    De dör säkert smördöden om de får potatis, sås (kanske en skvätt grädde i den?), kött/fisk/fågel, eventuellt stekt i smör istället för otäcka industrioljor, grönsaker och ett glas vatten eller vanlig mjölk. Det låter ju hur farligt som helst.
    *tar mig för pannan*

  5. Johan
    "Men forskningen är enig om att mättat fett, som grädde och smör i för stora doser, ökar riskerna för stroke och hjärtinfarkt. "

    Kan karln inte ens googla, eller blåljuger han?

    Fy **n att skattepengar skall gå till att anställa och även göra folk till direktörer som inte gitter följa utvecklingen inom forskningen i sitt ämnesområde vad det verkar.

  6. Alexander S
    Är på väg till Stockholm för att lyssna på Ann ikväll! Arbetar på förskola så känner att jag har ett stort ansvar för föra det framåt!

    Hej!
    Vet du eller möjligtvis någon annan var jag kan finna mer information om denna föreläsning?
    Mvh

    Svar: #7
  7. Bengt D Nilsson
    Tyvärr är det fullbokat på föreläsningen
    http://ettsotareblod.se/nordiska-i-morgon/

    Bokningar sker via Kristina Billow
    http://www.nok.se/Om-oss/Medarbetare/Allmanlitteratur/Kristina-Billow/

    Svar: #8
  8. Alexander S
    Tack för snabbt svar!
  9. Göran
    Ni som ska på föreläsningen kan ta och passa på och titta in i Nordiska museets butik för att se vilka godsaker de säljer med anledning av deras sockerutställning. Obs! Ni behöver inte ha med er några pengar till butiken för det finns inge att köpa där som ni skulle vilja ha.

    För övrigt kan Livsmedelsverket skrotas.

  10. Bengt D Nilsson
    Nordegren & Epstein i P1 - Sockerdebatten rasar vidare
    "Ann Fernholm, vetenskapsjournalist och Anna- Karin Lindroos, Livsmedelsverket, medverkar."

    Men man får väl ta en kaka? Mormors sylt då?
    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=4058&artikel...

  11. Anders A
    "Men forskningen är enig om att mättat fett, som grädde och smör i för stora doser, ökar riskerna för stroke och hjärtinfarkt. "

    Detta är ju en direkt LÖGN. Även om han eller en del forskare inte håller med, så kan han ju för allt smör i småland inte påstå att "forskningen är enig"..... Fullständig inkompetens alternativt oförmåga att hålla sig up-to-date med vad som händer inom det område han är satt att ansvara för. Vet inte vilket som skulle vara värst... URGH!

  12. Majoren
    Och kom ihåg att från 1991 och tills nyligen hade Livsmedelsverket ingen gräns alls för hur mycket socker nyckelhålsmärkta produkter fick innehålla.
    10% extra socker i bröd var inte ovanligt alls.
    Man törs knappt spekulera i hur många godtrogna konsumenter som försämrat sin hälsa under drygt 20år genom att följa rekommendationerna.
  13. Anders A
    Lite socker i botten så går medicinen ner,
    och så behövs det mer,
    mer medicin till fler,

    Lite socker i botten och så blir det fler och fler,
    som sprutor tar och dåligt ser.

    Pling.

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg