Nyheter

Skyddar ett halvt kilo margarin om dagen mot sjukdomar?

D-vitaminbrist%20kan%20%C3%B6ka%20risken%20att%20f%C3%A5%20MS

Kanske kan vi förhindra hundratals fall av MS i Sverige, hundratals fall av barndiabetes och uppåt ett tusental fall av cancer – varje år! Detta med tillskott av D-vitamin. Det otroliga perspektivet togs upp av forskaren Jonatan Salzer i TV4-soffan igår.

Problemet är att det ännu saknas säker forskning som kan bekräfta förhoppningarna.

En representant från Livsmedelsverket satt med och höll med. Men de ligger som vanligt efter. Rekommendationen om att äta margarin från snuskfabriken med tillsatt D-vitamin (med mera) räcker inte långt – det krävs minst ett halvt kilo om dagen!

Mer om D-vitamin / Beställ margarinfritt D-vitamintillskott

 

50 Kommentarer

Toppkommentarer

  1. Tuva
    Det är så dumt att det isar i tänderna. Skär bort det naturligt förekommande fettet som bär D-vitamin. Sitt i skuggan, kleta på dig solskyddskräm. Ät sen industriellt tillpysslad mat med tillsatt D-vitamin.

    Eller förresten. Det är inte dumt. Det är en absolut fantastisk idé. Ur försäljningssynpunkt, alltså.

    Läs vidare →
  2. Tomtefar
    Det här får ni inte föra vidare, då det är topphemligt! Men jag har ett samarbete med ett stort tobaksföretag i Sverige där vi utvecklar en D-vitaminberikning till hela snussortimentet. Vi kommer lobba för en rekommendation att vuxna tar en dosa om dagen för att få hela 3.000 IE dagligen, medan barn mellan 2 och 15 år bör ta ungefär 7 prillor per dag. Barn under 2 år räknar vi med att D-droppar får duga. Det bästa är att ingen kommer glömma bort att ta sitt D-tillskott, för våran D-vitaminprodukt är starkt beroendeframkallande. Vissa bieffekter har rapporterats, dock mindre allvarliga än vid hög margarinkonsumtion, så vi tror vår produkt kommer göra stor samhällsnytta.
    😉
    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. KickAnn
    Synd att de inte berörde huruvida det finns biverkningar med att "överdosera" intaget av D-vitamin jämfört med rekommendationerna från SLV och kunde komma fram till att alla riskfritt bör kunna ta tillskott i tablettform. Så slipper man äta det tillsatt i margarin...
  2. Milly
    Men eew... Jag äter hellre tillskott av D vitamin och 500g riktigt smör än trycka i mig äcklig margarin med tillsatt D vitamin.
    Svar: #18
  3. Peter
    Hade varit intressant att veta vilka som betalar forskares studier. Går det att ta reda på?
  4. Peter
    Ignorera (ta bort) mitt förra meddelande, förhastade mig.
  5. Men varför nämnde de inte tillskott? Det är ju oansvarigt att inte nämna det om det nu är så många som kan räddas från obotliga sjukdomar.

    Och hon pratade om att mager mjölk berikats med D-vitamin, som är fettlösligt. När fettet tas bort ur mjölken minskar D-vitaminhalten.

    Hör hon inte själv hur korkat resonemanget låter? Varför äta onaturlig mat när det redan finns bra mat?

  6. Peter
    Jag skulle också vilja se att man tar bort alla kosttillskott ur maten. Jag kan själv bestämma vad jag anser hälsosamt, Livsmedelsverket behöver inte lägga sig i och göra det åt mig, tack.
  7. Livsmedelsverket upphör inte att förvåna. Varför äta margarin och få i sig gifter när man kan ta ett d-vitamintillskott och få i sig samma mängd? Helst av allt bra mat så klart.

    Jag skriver idag på Kostrådgivarna.se om makten bakom de förkastliga energidryckerna.

    http://www.kostradgivarna.se/2012/11/krafterna-bakom-en-energidryck/

    Ha en fin dag!

  8. Tuva
    Det är så dumt att det isar i tänderna. Skär bort det naturligt förekommande fettet som bär D-vitamin. Sitt i skuggan, kleta på dig solskyddskräm. Ät sen industriellt tillpysslad mat med tillsatt D-vitamin.

    Eller förresten. Det är inte dumt. Det är en absolut fantastisk idé. Ur försäljningssynpunkt, alltså.

  9. Gunnar
    Dumheten hos Livsmedelsverket upphör aldrig att förvåna.
  10. Thomas H
    Behövs det mer tillskott så skulle det möjligen vara fosfor vilket nu veterinärer i vårt land upptäckte på 30-talet att våra nötdjur saknade.På 40-talet upptäcktes djurens magnesiumbrist och på 60-talet zink och selenbrist. Kan det vara näsintill samma för oss som går på två ben......? 😉
  11. Cissi
    OT - forskare i UK, prövar fettsyror som normalt tillverkas av kroppen när den är i ketos för behandling av epilepsi - http://www.bbc.co.uk/news/health-20417144
  12. Kan dom stoppa D-vitamin i margarin så kan dom lika gärna stoppa det i läsk också och rekommendera att vi ska dricka minst 2 liter om dagen. Vilka tokar dom är på Livsmedelsverket ^^
  13. Det absolut roligaste är ju att man i Sverige inte får D-vitaminberika standardmjölken. Så har man ett argument för lättmjölk/ mellanmjölk i dagis/ skolor.

    Här i Finland är även standardmjölken berikad - även om det är löjligt små mängder i allt utom fet fisk och tillskott.

    Svar: #37
  14. Dödsmedelsvärket
  15. Carina
    Men Herre Gud, säger jag bara, är de hur dumma som helst !! Att kvinnan från Livsmedelsverket bara kan med och sitta och säga att, vi måste "berika" lättmjölken, för när man tar bort fettet så försvinner också D-vitaminet.. Det är väl klart att det gör, det borde väl Livsmedelsverket ha vetat om, innan de rekommenderade lättmjölk till alla barn, eller?!? Det är ju de som ska vara sakkunniga, inte vi föräldar vars barn blir tvingade att dricka ett "blask" utan varken vitaminer eller fett... Usch säger jag bara !!
  16. Jeanette H
    Jag kan berätta att jag tar 100 mikrogram om dagen i tillskott och hade 90 nmol/liter i blodet. Då mättes just det testet som här rekomenderas. Som gravid kan jag undra om det är lagom eller för låg nivå.
    Svar: #32
  17. Såg att de sålde Becel-paket för 10kr/asken på Ica. Vet inte om det bara var här i Skara eller överallt. Dock kan man ju undra varför de vill sälja ut ett sånt "nyttigt smör"? 😛
  18. Johan
    För din upplysning trycker vi normalkostare inte i oss 500 gram margarin om dagen. Vi går ju inte på LCHF? Vi får också D-vitamin från solen, fet fisk, mjölkprodukter mm. Jag har dessutom kontrollerat mina egna värden, och utan att jag tillskott eller vräker i mig margarin, fet fisk etc. så ligger jag inom det optimala intevallet enligt Kostdoktorn! Tänka sig!
  19. PA
    Läckert att man tänker utanför lådan här. Livsmedelsverket fick ju en gång i tiden in folsyra i bröd. Eftersom läsk är poppis eller varför inte lösviktsgodis så bör man proppa dom fulla med D-vitamin. Finns nog ingen gräns för hur man kan vända skutor här. Kanske knö in vitaminer i bensin eller göda åkrar med det så haven åter blir "nyttiga och friska"?
    Win - Win liksom bara!
  20. Drabant
    Kära Livsmedelsverk,

    Låt mina oljor vara i fred, även om det är D-vitamin som ska tillsättas. Låt mig som kund besluta vad jag vill köpa. Låt vuxna människor själva ta beslut om sina egna liv.

  21. Karin
    O.T. En fråga som dykt upp hos mig är varför starkt kristna människor som tror på att vi skapades av Gud inte reagerar på en sådan katastrofal miss och som vi fått vänta i alla dessa tusentals år på så att äntligen livsmedelsindustrin kunde komma till vår undsättning.......
    Svar: #25
  22. Anders H
    Det är enkelt.

    Bara ge blanka fasen i alla korkade råd som Livsmedelsverket kommer fram med.

    Det gör jag.

    Och jag mår bättre än någonsin.

    Och det gör tydligen många, många fler - dag för dag.

    Den riktiga Hälsoresan går inte att stoppa!

  23. Ann H
    Men vänta lite...om man tar bort fettet i mjölken och tillsätter D-vitamin som behöver FETT för att tas upp i kroppen...?
  24. Eric
    Jag (och säkert många fler) har absolut noll tillit till Livsmedelsverket. Pajasare är vad dom är.
  25. Jesper
    @ Karin.

    Det gäller inte bara starkt kristna.

    Enligt Livsmedelsverket, och vissa professorer, är det ju helt fantastiskt att vi människor på något sätt har lyckats överleva några miljoner års evolution genom att äta naturlig mat. Att vi lyckats hanka oss fram på vad naturen ger oss fram till mitten på 1900-talet då man kom på hur man skulle få fram vegetabiliska oljor i en fabrik! Naturen är fantastisk!

    Att sedan alla sjukdomar har ökat sedan dess är nog bara en av naturens nycker 😉

  26. Andreas, skulle du inte kunna länka in min feed på din "Nytt"-sida? http://www.primalscienista.com/feed/
  27. Anton
    Svårt att tro att det ens skulle finnas något D vitamin i den där skoskrämen som de håller upp (margarinet alltså)! Speciellt inte efter den process som krävs för att tillverka margarin. då det ingår giftiga ämnen för kroppen som aceton, bensin, bensen, nickel, natriummetylat.

    Dessutom så bestäms ju Kostråden i Sverige bland annat och inom andra länder också genom handuppräckning. Livsmedelsverkets råd handlar ju enbart om industri- och handelspolitik enligt egen utsago från en professor som studerat näringslära vid livsmedelsverket.

    Jag citerar följande ifrån livsmedelverkets hemsida: Framför allt vill vi att det ska vara bra mat i skolan och våra råd handlar om mycket mer än vad barnen ska ha på smörgåsen. Det Viktigaste Är Att Maten Är God Så Att Barnen Äter Sig Mätta På Riktig Mat.

    Hur dubbelt lät inte det? det viktigaste är först att den är god erkänner de själva... sen nämner de riktig mat? hur har de ens mage att säga riktig mat när de i praktiken rekommenderar att man ska äta skokräm med bensinsoppa dvs margarin istället för en naturlig produkt som smör!

    Svar: #28
  28. Johan
    Om inte annat är margarin fräschare än fett från bröstmjölk innehållandes var, rester av blod, hormoner mm.
    Svar: #33, #38, #41
  29. Anton
    Johan,

    Bröstmjölken är ju i varje fall nyttigare :), bröstmjölken lär ju direkt inte smaka vidrigt för då hade ju inte bebisarna kunnat dricka det. Har du smakat margarin förresten? smakar ju bränd nejlika!!!

  30. @ Bröstmjölken är ju i varje fall nyttigare
    Vitamin D Supplementation during Pregnancy
    It would be even better if EFFECTIVE amounts of Vitamin d supplements were used throughout pregnancy and lactation so the milk was a complete, Vitamin D replete, food for human babies as happens naturally where people live as human DNA evolved.

    Vitamin D status indicators in indigenous populations in East Africa.

    We all need to pay attention to the fact that most chronic diseases of western civilisation involve INFLAMMATION. Vitamin D3 is most effective as an anti-inflammatory agent around the same level that natural vitamin D equilibrium is obtained.
    How Vitamin D Inhibits Inflammation

  31. Anna Wahlström
    Jag säger då det! Är det ingen som kan samla ihop de där på livsmedelsverket och ge dem en ordentlig föreläsning el rent av två så att de snart lär sig något vettigt! Sitta o rekomendera margarin!!!! Helt galet! Förbjud skiten bara! Inte nog med det så har EU godkänt 2000 nya aromer!! Enskillda var de ju inget farliga men tillsammans är det ju ingen som vet vad som händer. och svårdiagnostiska allergier bara ökar. Va Konstigt!!! Ne Doc, en föreläsning utav dig är vad de behöver!!!
  32. Hans
    Jeanette: Enligt den första av de vetenskapliga artiklar som refereras till i kommentar 30 ovan(Ted Hutchinson) så är en nivå över 80 nmol/l i blodet fullt tillräcklig för att förebygga ev sjukdom hos barnet.
    Svar: #40
  33. Katarina
    🙂 Kära nån.
  34. Sesse
    Så intressant. Fattar inte varför Livsmedelsverket inte har koll. Är det inte det vi har den myndigheten till? Hur ska vi konsumenter kunna veta allt?
    Vet i alla fall att en skön miljö omkring oss gör att vi mår bättre. Läs mer på TerraFoto.se.
  35. Terese
    #28
    Källa på det? (Innehållsmäsigt, halter, och ev. ofräschhet.)
  36. Tomtefar
    Det här får ni inte föra vidare, då det är topphemligt! Men jag har ett samarbete med ett stort tobaksföretag i Sverige där vi utvecklar en D-vitaminberikning till hela snussortimentet. Vi kommer lobba för en rekommendation att vuxna tar en dosa om dagen för att få hela 3.000 IE dagligen, medan barn mellan 2 och 15 år bör ta ungefär 7 prillor per dag. Barn under 2 år räknar vi med att D-droppar får duga. Det bästa är att ingen kommer glömma bort att ta sitt D-tillskott, för våran D-vitaminprodukt är starkt beroendeframkallande. Vissa bieffekter har rapporterats, dock mindre allvarliga än vid hög margarinkonsumtion, så vi tror vår produkt kommer göra stor samhällsnytta.
    😉
  37. F
    "Det absolut roligaste är ju att man i Sverige inte får D-vitaminberika standardmjölken."

    Det har jag aldrig hört, varför är det så?

    Svar: #39
  38. F
    Jag skulle hellre äta mitt eget var, blodrester och mina egna hormoner än margarin. Det ÄR fräschare, färskare, mer miljövänligt, mer lokalproducerat, med färre tillsatser, mer prisvärt, och förmodligen både näringsriktigare, hälsosammare och mer välsmakande än margarin också. Wow, det kanske kan bli en bra business? Tillsätt bara D-vitamin. : D
  39. Fråga livsmedelsverket. Min gissning är att de vill ha ett argument för att få bort den från skolor och dagis.

    Se Per Wikholms kommentar:
    http://annikadahlqvist.com/2012/02/26/kostchefen-hotar-med-skolinspek...

  40. I'm sorry the reference I provided didn't cover lactation.
    This link does.
    VITAMIN D REQUIREMENTS DURING PREGNANCY, LACTATION, & EARLY INFANCY: A MOVING TARGET?
    The requirement during pregnancy may be different from the requirement during lactation.
    Carol L. Wagner, M.D., FABM Vitamin D Recommendations during Pregnancy, Lactation and Early Infancy"
    See also Dr Cannell Vitamin D Council.
    the breastfeeding mother: Breast milk as a biomarker?
  41. Kattmoster
    Tänka sig. Det är ju ett MIRAKEL (som Ranelid skulle ha sagt) att människan kunnat överleva som art innan vällingen uppfanns. Oj, oj, oj...

    Och, när man tänker efter, är det inte rätt äckligt med hela fortplantningsproceduren. Tänk bara så motbjudande att bli till inuti en annan människa och livnära sig på det man får via navelsträngen. Hu!

    Eller?

  42. Morgengry
    Jamen då är det ju bara att börja käka på....... 🙂
  43. Professor Göran
    1999 efter att nätt och jämt ha överlevt en allvarlig hjärtinfarkt ("Du hade tur!) så "läste jag på" lite grand om fetter och insåg väldigt snabbt att det var margarinet i alla mina kakor som jag stoppat i mig under årens lopp som var största anledningen till att jag låg där "och sprattlade". Framför allt transfetterna som fanns i margarinet hade varit rena rama "giftet" för mina ådror.

    Som en forskare då uttryckte det :"Om vi hade vetat vad vi vet idag om margarin så hade vi knappast tillåtit det som ett livsmedel!"

  44. Karin
    Skönt att du är här med ett inlägg igen Professor Göran. Har saknat dig.
    Du skriver oftast väldigt kloka saker 🙂
  45. Ett halvkilo.... Nog för att lchf innehåller mkt fett men inte ens d dagar jag äter både grädde smör och ev beasås kommer jag upp i så mkt fett....!
  46. Evelina
    Idag är det Paolo Robertos tur att vara på nyhetsmorgon. "LCHF är för lata människor". Va less man blir. Måste man alltid hålla på att kritisera??
  47. Anonym
    Hej jag jobbade på unilever i somras.. Behöver jag säga att utöver alla kemikalier så var fabriksarbetarna kanske inte de noggrannaste med att inte slänga smör som var tappade i marken i smör- containrarna. Ps. De brydde sig inte om bäst före datum.
  48. ing-marie
    det står även på hemmets veckotidnings kropp o själ.Hjärtat gillar inte inte modedieter.KÄLLA ÄR DAGENS MEDICIN OCH LIVSMEDELSVERKET. Jag blir så lett paolo Robertos påhopp på sjuka människor Jenny stack även hon på lchf rolig på andras bekostnad
  49. Särna
    Jag undrar lite om doseringen. Jag helammar och tar multivitamin (ACO Gravid) från apoteket som innehåller 10 ug D-vitamin (enl burken 200% av RDI). Detta motsvarar alltså 400 E D-vitamin, som jag får i mig dagligen. Och du rekommenderar att vuxna ska ha 2000-2 500 E om dagen. Får jag då för låg dosering??

    Detsamma gäller min dotter på fem månader. D-droppar: 5 droppar dagligen (80 E/droppe). Blir inte det också för lågt?? Då du rekommenderar 1000 E/dag.

    Ok ta D-vitaminet du rekommenderar vid amning?

    Tacksam för svar

  50. Buster.
    Jag är ms-sjuk och privat-forskat i åratal vart ms finns i världen.
    Brist på D vitamin är en orsak att sjukdomen drar igång har min teori varit länge.
    Min medicinska kunskap är som en apas kunskap men nu hakar alla forskare efter det jag sett.
    När jag gick i skolan fanns flourtanter och nu bör D vitamintanter införas i skolan kanske ms utrotas på sikt.

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg