Skräpmat kan leda till tidiga tecken på diabetes på TVÅ DAGAR

junk-800x553

Forskare utförde ett experiment för att studera effekterna av den amerikanska kosten. De rekryterade sex män till att äta 6 000 kalorier om dagen av pizza, hamburgare och annan skräpmat (50% kolhydrater) i en vecka.

Inte förvånande gick männen upp i vikt – i snitt 3,5 kilo. Ännu mer intressant är att alla de sex frivilliga utvecklade insulinresistens – ett tidigt tecken på typ 2-diabetes. Denna effekt sågs redan efter bara TVÅ dagar.

Att konstant äta massor av kolhydratrik skräpmat kan snabbt leda till typ 2-diabetes. Att göra motsatsen kan reversera typ 2 -diabetes. Vad är motsatsen? Lågkolhydratkost med periodisk fasta.

 

16 kommentarer

  1. Veijo Puustinen
    Är det någon som är överaskad????
  2. Helena Hesselmark
    Javisst kan man bli kvitt diabetes typ 2 på bara 2 dagar med LCHF-kost även utan fasta, periodisk eller annan.
    http://www.kostdoktorn.se/vetenskap/anekdoter/kitabu
    Detta hände 1 mars 2007, för 8,5 år sedan!
    Fortfarande är alla värden inom ramarna. Viktnedgången hålls vid ca minus 40 kg (från 101 till ca 60 kg), HbA1c 40%.
    Ett ganska stabilt lågt blodsocker, aldrig över 7.
    Jag är numera diabetiker typ 0. Jag vet inte vad som skulle hända om jag åt för mycket kolhydrater eftersom jag aldrig försökt och inte tänker göra det heller.
    Jag fyllde 75 år i juli och mår bara bra.
    Svar: #6, #10
  3. Berg
    "Sanningen om den perfekta dieten "
    http://www.svtplay.se/video/3601976/sanningen-om-den-perfekta-dieten/...
    Doc kunde skriva om detta, eller får inte folk lära sig mer?

    Skapa ett inlägg och låt folk prata om programet det går fort och nyhetstorkan på bloggen försvinner.
    Tid till den engelska sidan skapas.

    Svar: #8
  4. Jaa menee
    "Tecken på diabetes på 2 dagar"!!??
    Jag ifrågasätter inte att den dieten skulle få konsekvenser på lång sikt. Men att bukspottkörteln skulle packa ihop och gå hem efter bara 2 dagar låter sannerligen konstigt. Insulinresistent vad jag förstår måste "härdas" fram under lång tid med övergödning av socker och kolhydrater.
    Och var kunde man hitta 6 män "healthy nonobese" i USA???? 🙂
    Hade dessa män början till, eller redan utcecklat problem med insulinresistens?
    Lite synd att studien inte kompletterades med deras värden INNAN studien.

    Nåväl, ännu en studie som kan vara av intresse, men jag sällar mig ändå till skaran som kräver större och säkrare studier för att övertyga samhället att skräpmat, kolhydrater, socker är ett fördärv för oss.

  5. kostdavid.blogspot.com
    Det stämmer väl överens med det faktum att tarmbiotan snabbt ändras vid ändrad kost. Processade, fiberfria kolhydratkällor i kobination med rent socker och långkedjigt mättat fett skapar snabbt tillväxt av fel sorts tarmbakterier med endotoxinemi som följd och det påverkar även anflammatoriska markörer kopplade till övervikt, diabetes och fettlever... Långkedjiga mättade fetter kan dessutom direkt binda till LPS-receptorer i tarmarna och initiera ett inflammationssvar.

    för den lässugne

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4189530/

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2858203/pdf/zdc991.pdf

    Svar: #7
  6. Majoren
    #2 Helena Hessselmark, det är så kul att du tittar in här då och då!
    Som orientering är Helena den diabetiker som först myntade begreppet "diabetiker typ noll".

    Här är hennes fantastiska historia:
    http://www.kostdoktorn.se/vetenskap/anekdoter/kitabu

    Svar: #16
  7. Berg
    Det krävs nog att dom redan har en viss insulinresistens.
    Vilket en stor del av befolkningen har, kan bero på det du tar upp.

    Studien måste upprepas på naturfolk där diabetes inte finns då tror jag att resultatet blir annorlunda.

    Våra celler skyddar sig med att utveckla insulinresistens, för mycket glukos dödar en muskelcell.
    Det handlade om överätning då måste våra celler skapa resistens.
    Däremot borde inte fettcellen skapa resistens.

  8. EVS
    Mycket intressant program! Jag kommer nog inte att kunna motstå att se del två och tre, för att få reda på hur det gick för personerna i de olika grupperna.

    En annan intressant vinkling på studierna, vore att välja ut lika många personer och sätta dem på "fel" grupps kost. Fungerar någon typ av kost för flera olika grupper? Är den kost som är bra för "frossarna" värdelös för "de ständigt hungriga" etc. eller finns det någon diet som hjälper personer ur alla grupper att gå ner i vikt?

    Jag kan också tänka mig, att de flesta i studien äter bättre med den kost de ordinerats, än de ätit innan. Frågan blir också där, skulle det fungera lika bra med någon av de andra gruppernas kost? Som sagt, mycket intressant!

  9. hemul
    "Kolhydratrik skräpmat"? Ja, visserligen är det skräp och mycket kolhydrater. Men den där dieten är väl mycket av allt. Mycket fett, mycket kolhydrater och mycket protein. Och alltihopa av dålig sort och kvalité. Så man skulle lika gärna kunna säga fettrik skräpmat eller proteinrik skräpmat, underförstått att det är just det man framhåller som är boven i dramat, inte att det faktum att det är skräp eller den enorma överätningen i sig. Lite som när man i koststudier klassar pizza som fett och drar slutsatsen att fett är onyttigt. Man ser det man vill se.
  10. Veijo Puustinen
    Hej Helena!

    Jag vet vad som händer. Har varit D0 ca. 7år och under tiden testat på olika saker, främst beroende av "sakkunnigas" påståenden. varje gång har ja fått konstatera att de har fel.
    Nu håller ja på med att testa hur lätt det är att komma tillbaka ti D0 efter att under några månaders tid fuskat med en bråkdel av de kolhydrater som rekommenderas till en diabetiker i Finland.
    Testet pågår. Det som verkar vara svårast är, som jag misstänkte , blodsockervärdet vid vaknandet.

    trevlig höst till dig.

    MVH Veijo Puustinen, Linköping

    Svar: #15
  11. Johan Wallström
    Äh, kalla det fysiologisk insulinresistans and just roll with it :p
  12. Joegga
    Hej
    Kommentar kring amning och ketoacidos på LCHF, tack?
    Mvh
    Joegga
    Svar: #14
  13. Maria
    Det finns en forumtråd, MickeB hittade den här:

    Björn Hammasköld har tittat på detta

    http://kostkunskap.b...svaltketos.html

  14. RS
  15. Helena Hesselmark
    Hej Veijo,
    det skulle aldrig falla mig in att lyssna på någon "idiot" som inte satt sig in i LCHF ordentligt.
    Lita bara på dig själv, läs gärna om allt som skrivs men läs med urskillning och ta inte till dig några dumheter.
    Blodsockervärdet på morgonen brukar kanske vara litet högre när man äter LCHF, men jag tycker nog att det är ganska jämnt över dygnet.
    Hoppas du kommer på hur du skall göra och jag önskar dig all lycka och framgång i fortsättningen.
  16. Helena Hesselmark
    Hej majoren,
    kul att du uppskattar mina inlägg.
    Jag tycker inte att det finns så mycket att skriva om för mig.
    Denna kommentar gjorde jag för att inlägget handlade om diabetes typ 2. Jag anser att det skrivs alldeles för litet om de stora fördelar en DT2 kan få av LCHF. I mitt eget liv har det varit helt avgörande.
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av