Nyheter

”Sjukvården sviker patienter med diabetes”

Sviker sjukvården patienter med diabetes? Det menar dr Anders Tengblad som tycker att vi kan göra mycket mer nytta.

Vi kan sluta att skylla på dålig karaktär hos drabbade och istället börja uppmuntra och inspirera till verkligt effektiva livsstilsförändringar – inklusive råd om lågkolhydratkost.

I den här nya intervjun berättar dr Tengblad hur det går till. Ovan kan du se första åtta minuterna, här är resten:

Se hela intervjun

Hela den 29 minuter långa intervjun kan ses på medlemssidorna och du kan om du vill prova på gratis i en månad.

”Sjukvården sviker patienter med diabetes” – Hela intervjun

Innehållsförteckning

2:00 Sjukvården sviker diabetespatienter
5:05 Patienter har dåligt samvete
7:00 ”Det är inte ditt fel”
8:45 Lite av varje fungerar inte
11:25 Var inte rädd för radikala förändringar
13:45 Alla borde få chansen att prova kostbehandling
16:50 Kolesterol, kost och studier
20:37 Varför har inte lågkolhydratkost fått genomslag i vården?
23:30 Hur kan utvecklingen gå snabbare?
25:00 Hur man minskar sötsuget
26:20 Var kan man hitta information?

Om videon: Inspelad och publicerad november 2014.
Kamera, klippning, musik, animationer: Simon Victor.
Ljud, ljus, intervjuare: Andreas Eenfeldt.

Mer video

Fler liknande videos, varav många kan ses helt eller delvis även utan medlemskap:

NoakesTherese Olofsson

NoakesTherese Olofsson

Mary VernonCarola Bakke

LCHF och mental träning med My WesterdahlStephen Phinney

Carb-Loadeddiabetiker Bengt-Åke

Fredrik_SöderlundDe 5 vanligaste misstagen på LCHF

 

62 Kommentarer

Toppkommentarer

  1. Det finns ingen bot från att vara ljushyad heller. Men om man är försiktig med solen så blir man åtminstone inte bränd.
    Svar: #24, #32
    Läs vidare →
  2. hemul
    Om du kan hantera kolhydrater i större mängd nu är du frisk. Annars symptomfri för att du hanterar din diabetes på ett bra sätt. Jag gissar att din läkare inte gjorde glukosbelastningstest.

    Att ha en sjukdom behöver ju inte innebära att man hela tiden är sjuk, uppvisar symptom på sjukdomen. Man kan gå omkting med en kula i huvudet och må bra också, har jag hört. Det innebär inte att kulan inte finns där. Man kanske kan uttrycka det som att din diabetes är latent och förhoppningsvis kommer du aldrig mer att märka något av den?

    Är t.ex. någon som är glutenintolerant men mår prima för att han inte äter gluten botad, har han inte längre celiaki? En vetebulle kan nog ge svaret på det.

    Svar: #17
    Läs vidare →
1 2

Alla kommentarer

  1. Martin
    Du kanske då kan förklara hur deltagare i studien som nämns i inlägg #11 (efter 6 månader med 70% kolhydrater) kunde sluta med sitt insulin och sänkte sitt HbA1 med 54,5%?

    "At 6 months, anthropometric variables were significantly lower, lean body mass was preserved, and glucide and lipid metabolism was controlled. All participants were able to eliminate insulin treatment, and 25% continued treatment with glibenclamide only. Mean total cholesterol, LDL cholesterol and triglyceride values dropped 16.4%, 22.7% and 37.0%, respectively, while mean HDL cholesterol rose 97.8%. Mean glycemia and HbA1 values also decreased 63.8% and 54.5%, respectively."
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21483296

    Svar: #53
  2. Om någon undrar över raderade kommentarer så härjar ett sedan länge blockerat troll här, som sedan åratal sporadiskt återkommer med nya namn och IP-adresser, men samma identiska budskap som han redan skrivit ca 1000 gånger.

    Denna person får skaffa en egen blogg, här är han inte välkommen längre då han ständigt kapar diskussionstrådar med dussintals kommentarer som bara spårar ut om han får hållas. Alla hans inlägg raderas.

  3. sten
    Det finns naturligtvis fler än ett sätt att bota diabetes-2 på. Gemensamt är att äta så att blodsockret inte stiger, vilket fungerar utmärkt med hjälp av "relativ kolorirestriktion" eller aldrig fyllda glykogendepåerna så att dessa snabbt kan suga upp överskottblodssocker så att all leverfettbildning elimineras under och efter födointag.
    Men jag kunde inte finna en enda siffra på kaloriintag i studiereferatet du länkade till. Märk väl att kaloriintaget alltid måste ställas i relation till vikt, aktivitetsnivå, rumstemperatur i snitt och även metabolism (ofta=ålder). Om man tränar hårt så kan man enkelt klara sig utan leverförfettning och även minska denna också på mycket kolhydrater, så länge det relativa kaloriintaget alltid lämnar utrymme i glykogendepåerna.. För många kan det dock betyda "hungrig jämt", ingen höjdare utom för fakirer. Har ni mycket seniorer (över 60 , över 70 ) som utövare också?

    Med tillräckligt kraftigt kaloriunderskott går nästan alla metoder bra men svårigheterna med framföralt lågfettvarianterna är nog hungern vilken, som du säkert hört, vanligen minskar kraftigt med LCHF vilket i sig automatskt minskar kalorintaget. "Fool proof" alltså!
    Hälsan är nog trots allt viktigare för dom flesta av oss. Lågfettsdiet för äldre som jag själv, som exponerats för miljögifter under många år, ser jag som en fara i sig:
    Levern tvingas ju att som vi vet hålla sig själv ren med hjälp av att binda och utsöndra gifterna som samlats upp från blodet i gallan. Och gallflödet triggas som bekant av just fettintag... Vem vill spola rent levern sällan via tjock trögflytande galla fylld inte bara med biliubin utan allsköns gifter som levern plockat ur blodet? Hur mycket kan levern rensa ur blodet när det blir "stopp" i andra änden? Och "stenar" kan som bekant kristallisera ut just från högt koncentrerade (salt-) lösningar, men gissar att renheten av blodet beror mycket på hur rent det är på "avloppssidan". Gallstenattack bör alltså ses som en varning för för lågt genomsnittssfettintag, men det lär väl dröja!
    Bättre med ett högre dagligt fettintag så att levern kan bli kvitt "rötslammet" dagligen i en tunn jämn ström till en aldrig smockfylld gallblåsa.

    Om man är ung och frisk går det säkert bra med lågfett i flera år med de allsköns buffrar man hade så länge man var ung. Sedan blir många bufferter fyllda och kan det möjligen hänga ihop med att man kanske både såg ut och kände sig därefter....
    Men lågfett är knappast någon höjdare om man är lite äldre eller redan sjuk där det ofta kan gälla att minska förgiftning som kanske byggdes upp just genom mångårigt följande av lågfettsdiet, då när fettet utmålades som den stora faran och vanlig åderförkalkning t.o.m döptes om till åderförfettning av spinnmästarna.
    My 5 cents
    .

    Svar: #54, #55
  4. Martin
    Det kan jag svara på då.

    Deltagarna hade en snittålder på 60 (44-73 år)
    Deltagarna fick äta fritt efter aptit.
    Kaloriintaget var omkring 2200 kcal, ca 400 gram kolhydrater per dag alltså.

    Svar: #57, #58
  5. Molle
    ...
    Edit: Jag var för långsam...
    Men länken kan jag lämna:
    http://www.medicc.org/mediccreview/pdf.php?lang=en&id=119
  6. 1 kommentar borttagen
  7. sten
    Det bruna/opolerade riset och den myckna löken tillsammans med övriga specialla ingredienser gör att dieten liknar något som åts världen över innan det vita mjölet, vita sockret och vite mannen anlände, enligt Weston Price. Tror säkert att det gick bra, framförallt med hjälp av ökad produktion av fettsyror i slutsteget från dietens resistenta stärkelse. MRI för att kolla leverfett vore också bra! Fettbristen i dieten kan säkert göra att visceralfettet förbrukas snabbt! Bra för viktminskning och DB-2 botning. Som sagt i studien gäller det nu stöd åt deltagarna eftersom dieten är ganska långt från det vanliga, även på Kuba där man även idag kör omkring med bilar från 1950-tal. Långsiktigt utan fett är ett stort frågetecken för mig enligt inlägg tidigare; fettsnålt kan vara farligt för inombords renhållning, framförallt i dessa dar då vi numera mer eller mindre sitter i mitten av en ökande giftåtercirkulering via rötslam som t.o.m. i Sverige idag marknadsförs som "jordnäring", tillsammans med andra vatten- och luftburna avfallsprodukter, besprutade grönsaker och kött från kreatur och svin som matats med GMO-spannmål med Bt toxinrester; hur blir man av med gifterna annars? Svettas ?
    Men lycka till om ni tar den kubanska vägen. Åtminstone betydde Whole grain inte helmalt vete som det ofta gör när SLV pratar om "fullkorn". Alltså inga vete-sockertoppar med den dieten, en förutsättning för att lyckas!
  8. Gustav
    Lycka till om du tror på denna studie mot en överväldigande erfarenhet och andra studier som säger annat med högre evidens
    Svar: #60
  9. Xiro
    Finns det någon röd tråd mellan de olika kosterna som kan "bota" diabetes? Att inte bidra till inflammation i kroppen? Att de inte innehåller snabba högraffinerade kolhydrater? Att kroppen inte behöver kämpa för att hålla pH och blodsocker på önskad nivå? Att de bidrar till sund tarmflora?

    Istället för att tjafsa är det väl bättre att samarbeta för allas väl?

    Ovan nämnda studien "Ma-Pi 2 Macrobiotic Diet Intervention in Adults with Type 2 Diabetes Mellitus" är publicerad 2009, och rekommenderar ytterligare forskning. Har det gjorts ytterligare forskning?

    Vidare från studien, sida 33:
    "The only negative effect of the diet observed during the
    intervention was the vitamin B12 deficiency, resulting
    from the lack of animal foods in the Ma-Pi 2 diet and
    indicating a potential long-term risk. Given the size and
    type of sample studied, results cannot be extrapolated
    to the rest of the diabetic population, nor can the diet
    be recommended for longer than 6 months, the maximum
    period for which its nutritional safety in diabetic
    patients has been demonstrated."

    Och det verkar som dieten gav A-vitamin i överkant.

    Och studien antyder att kostvanorna i området är högst bristfälliga. Så en stor del av de positiva effekterna i studien kan bero på att man gått från onödigt undermålig kost till en relativt sett mycket bättre.

    Obs att jag är inte negativ till studien. Jag tror dock inte att jag hade valt den dieten om jag själv hade haft diabetes. Då hade jag nog först provat en väl genomtänkt LCHF med mycket ekologiskt, som inte var extremt strikt. T ex hade jag provat inkludera en del resistent stärkelse. Men hade också hållt gluten strikt nere. Jag tror på fett, inte minst som en bra uthållig energikälla.

  10. Beholder
    http://tranastyrka.se/valdigt-mycket-kolhydrater-typ-2-diabetiker/ du försökte med samma "smutskastning" hos JG gick inte så bra då.

    Skrevs mer om studien som nämnts här i länken ovan. Det handlar om kost på mycket kolhydrater ligger ju lite utanför vad Andreas håller sig till och rekommenderar så kanske är mer givande att diskutera det där istället.

    Svar: #61, #62, #65
  11. Gustav
    förväxla inte mig med en annan tack.Men Ja jag har läst och förkastastat denna studie och även JG gör ju om du läser. Men st intressant om det skulle funka men fråga någon verklig person om? Men visst ha från en skräpmatskost än en hälsosammare?
    Visa sk smutskastning om du hävdar tack! Du gör ju bort dig bara igen som alltid utan några argument what so ever
  12. Gustav
    Men visst o m man kunde studera mer ingående detta ja som sägs även i studien. Men til alla som blivit frisk från diabetes är detta ett hån . Men visst kanske skulle forskas mer på men jag tror att kanske aldrig kan vi bli säkra med studier
  13. david
    Alla kan inte äta LCHF, vill inte, tål inte, har inte råd främst i fattiga länder.
    Alternativ till LCHF tas bort, dieter som gudiol tar upp som faktiskt botar diabetes tar doc bort.

    Ingen kan visa upp att LCHF botar diabetes alla förblir sjuka men ganska symtomlösa.

    Lösningen doc har är att alla ska insjukna i diabetes och bli beroende av bloggen.
    Kolhydrater orsakar inte diabetes, det som orsakar diabetes finns kvar och folk insjuknar även när dom äter LCHF.

    Orsaken till sjukdomen diabetes får inte komma fram, dieter som botar ska tystas ner.

    Per w har pratat om resistent stärkelse, det kan minska på insulinresistensen, men doc vill inte att det lyfts fram för tänk om diabetessjukdomen kan botas då behövs inte hans blogg.

    Svar: #68, #69
  14. Roland
    Innan jag började med LCHF så gjorde jag som jag brukar, läser och tar del av allt gällande det jag ska ge mig in på. Under 1½ vecka, 2-3 timmar per dag tittade jag på föreläsningar och läste undersökningar om hur först och främst rent socker, kolhydrater och fett togs om hand i kroppen och vad som sker på cellnivå. Jag går inte in på detaljer här men de som vill kan lyssna på förutom Andreas, Ralf Sundberg, Tim Noaks, Dwight Lundell, Robert Lustig, Tore Scherstén så finns det många fler professorer och läkare som säger samma sak runt om i Världen.

    Med bakgrund av detta så blir man väldigt konfunderad när vissa undersökningar visar resultat som inte stämmer med vår metabolik. Har man full sysselsättning som jag hinner man inte sätta sig in i alla undersökningar för att se var svagheterna i undersökningen är, så jag vill tacka alla er som gör det och delger oss andra.

    Vad jag inte heller förstår är varför, om inte alla, men de flesta med normala kroppsfunktioner inte skulle må bra av LCHF när man väl kommit fram till hur fördelningen kolhydrater/protein/fett ska vara.

    Så länge jag inte får nya vetenskapliga rön om hur kroppen tar hand om kolhydrater och fett så tror jag inte mycket på olika undersökningar, som för övrigt inte sällan har stora intressegrupper inom livsmedelsindustrin och läkemedelsindustrin bakom sig.

    Rolle

  15. YAT
    "Gustav" som argumenterar här och "gustaf", som ofta argumenterar på tränastyrka.se, är mest troligt inte samma person. Även jag trodde att det var samma person från början då de återkommande använde samma argument och typ av argumentation, som anekdoter och "verkligheten" mm. Men tittar man på skriftspråket och hur de uttrycker sig så skiljer det sig ganska markant. Meningsbyggnad och interpunktion är mer korrekt hos "gustaf", även om en del lustiga stavfel som t ex "jäntemot" kan förkomma. Också skriftspråket och sättet att uttrycka sig är också av en yngre generation än "Gustav" ovan.
  16. Buster.
    Jag har MS men diabetes dyker ofta upp när jag surfar runt om MS.
    Här är ett videoklipp från Mats Humbles föreläsning om D vitamin.
    https://www.youtube.com/watch?v=DcLSl-Snrzs&list=UUDpWAZb507uwJm...
    Svar: #67
  17. MS
    "Some doctors contend that Multiple Sclerosis (MS) is triggered by an infection, which could be cured with antibiotics."
    http://www.abc.net.au/catalyst/stories/3572695.htm

    Inte bevisat men en rimlig förklaring, det kan även vara flera olika sorters infektioner som ger samma symtom.

  18. Svampodlaren

    Alternativ till LCHF tas bort, dieter som gudiol tar upp som faktiskt botar diabetes tar doc bort.

    Hur menar du at han tar bort? Låter bli att nämna på sin blogg som handlar om LCHF (och ibland även Low-Carb i allmänhet)?

    Lösningen doc har är att alla ska insjukna i diabetes och bli beroende av bloggen.

    Låter lite väl konspiratoriskt tycker du inte?

    Per w har pratat om resistent stärkelse, det kan minska på insulinresistensen, men doc vill inte att det lyfts fram för tänk om diabetessjukdomen kan botas då behövs inte hans blogg.

    Andreas (formerly known as Doc) pratar väl om resistent stärkelse? http://www.kostdoktorn.se/ar-potatismjol-lchf-om-resistent-starkelse
    Eller har jag missat något?

  19. Thomas H
    Sicken negativ kommentar, du kommer med David! Du verkar inte ha läst den här bloggen lite mer detaljerat..... Den här kommentaren är fullständigt obegriplig "dieter som gudiol tar upp som faktiskt botar diabetes tar doc bort." osv. med dina andra kommentarer....
    Dom där som inte ville gå av bussen i ÖSD kan väl nästan lite jämföras med dom som inte gör en koständring när dom nu får diabetes!!! De flesta sjukdomar kräver egna åtgärder vid sina behandlingar. Läkemedel är oftast inte en lösning på länge sikt..... vad gäller så kallade kroniska sjukdomar!
1 2

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg