Så såg frukter och grönsaker ut förr i tiden

peach-1200x392

Frukt är godis från naturen. Här är förklaringen.

Innan vi människor började odla frukter var de inte alls så stora eller söta. Titta på de här chockerande exemplen på hur våra vanliga frukter såg ut förr, för bara några hundra eller tusen år sen. Som persikan ovan som är 64 gånger större, och sötare också. Se fler exempel nedan.

Kom ihåg det när någon säger att ”människan har alltid ätit frukt”. Det är sant, men det var inte sån frukt som vi köper i mataffären idag. Det är superfrukt, som innehåller mycket mer socker än nånsin… det är godis från naturen.

Själv äter jag en frukt ibland, eftersom det smakar gott och jag är nöjd med min vikt och hälsa och verkar tolerera det. Men om jag ville gå ner i vikt utan hunger skulle jag absolut skära ner på det.

Här är fler exempel på hur frukt och grönsaker såg ut förr:

Banan – före och efter

banana1banana2

Morot – före och efter

carrot1carrot2

Vattenmelon – före och efter

watermelan1watermelon2

Mer

Hela artikeln här:

Science Alert: Here’s What Fruits and Vegetables Looked like Before We Domesticated Them

Mer om frukt och viktkontroll:

De bästa tipsen för vikten #7: Undvik frukt

Tidigare

Den stora kanadensiska blomkålskrisen

Jakten på det ägglösa ägget

 

9 kommentarer

  1. T
    Dock har artikeln i fråga en väldigt annan vinkel än vad du har 🙂 T ex menar de att även om större frukter innebär större plats för socker så innebär det också större plats för vitaminer och mineraler. De avslutar även artikeln med "nästa gång någon säger att vi inte ska äta mat som blivit genetiskt modifierad, så kan du säga att det gör vi redan."
    Svar: #6
  2. mrnmukkas
    När det gäller vattenmelonen är det där vad som händer om de får för lite vatten när de växer (modernt exempel: http://www.theblaze.com/wp-content/uploads/2013/08/weird-watermelon-4...). För att bemöta artikelns påstående att melonen inte borde ha kärnor, se den här målningen från ungefär samma tid för en melon som ser ut som den gör idag: http://www.colnaghi.co.uk/still-life-of-a-watermelon-cherries-peaches...

    Jag säger inte att frukterna inte har modifierats (tvärtom), men att det är bäst att vara källkritisk *särskilt* när källan är Vox.

  3. Alexander
    Jo för studierna som finns på människor som äter mycket frukt visar ju hemska resultat! Man måste passa sig för det giftet!
  4. Ray
    När jag var i Thailand frågade jag en Thailändsk kvinna som hade en trädgård om vi kunde äta vild banan, hon skrattade och sade: you cannot eat it, not sweet, tastes like paper and has lots of hard seeds, you will break your teeth.
    Svar: #7
  5. Rebecka
    Man bör dock tillägga att samma gäller boskapsdjur. Grisar, kossor och höns har blivit mycket större för ge mer kött. Titta bara på en tamgris och ett vildsvin. För inte glömma typ belgian blue.

    Vi har avlat de som husdjur, bara med olika ändamål.

  6. Ann
    Fast jag tycker faktiskt att det är en väldigt stor skillnad på GMO och växtförädling/avel. Inte för att det sistnämnda alltid är bra på grund av dåligt urval. För mig är är i alla fall GMO ett stort NO, NO, NO!!! Företag som Monsanto kör inte med justa metoder varken mot oss människor eller Moder Jord.

    https://www.youtube.com/watch?v=IvkNda-_jdc

    F. William Engdahls bok "Hotet mot livet : den genetiska manipulationens dolda agenda" rekommenderas.

  7. MJ
    Det är klart att de går att äta, varför skulle människor annars ha börjat odla dem?
  8. Sanna
    Ja, oj, vad trist det måste ha varit på den tiden när frukterna såg ut sådär! Tur ändå att vi hade smör, grädde, bearnaisesås och tama kor som vi kunde äta istället på stenåldern. Eller, vänta.

    Saker förändras. Handskas med det.

    Svar: #9
  9. Roland
    Problemet är bara att vår hälsa förändras i samma takt 😉

    Rolle på Österlen

up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av