Så får du dina barn att tycka om riktig mat

lckids

Hur får du ditt barn att äta riktig mat?

Det här är ytterligare ett gästinlägg från Libby Jenkinson. Hon är farmaceut, trebarnsmor och grundare av ditchthecarbs.com, den främsta webbplatsen för lågkolhydratkost i Nya Zeeland och Australien.

Hur börjar man med LCHF?

Efter mitt förra inlägg har jag fått en enorm respons från föräldrar. Det är tydligt att många vill veta hur man framgångsrikt introducerar sitt barn till LCHF och riktigt mat.

Vi vill alla ge våra barn riktig mat och göra hälsosamma val i vardagen, men hur gör man då? Hur byter vi ut halvfabrikaten, sockret och de inflammatoriska oljorna utan att orsaka ett ramaskri i familjen? Här följer mina tio bästa tips för att lyckas få ditt barn att tycka om riktig mat.

1. Börja långsamt

keto-waffles-267x400Detta kan inte nog betonas. Din familj kommer inte att bli glad om du plötsligt rensar skåpen och slänger ut allt skräp på en gång. Att börja med en måltid åt gången är bättre än att plötsligt ta bort barnets alla favoriträtter, hur onyttiga de än må vara. Resan är lång och det är viktigt att alla är med på tåget, även om det naturligtvis kommer bakslag också. Dina barn har tur. De kommer att växa upp och veta hur riktig mat smakar och hur bra man mår av den. De kommer att ha kunskaper om näringslära som inte många vuxna har.

Börja med frukosten. Förklara att frukostflingor näringsmässigt är mer som en efterrätt och att flingorna långsamt kommer att bytas ut mot hälsosammare alternativ. Servera barnen någonting du vet att de kommer att tycka om. Det kan vara äggröra med ost, bacon och ägg, gårdagens middagsrester (se nedan), korv, en smoothie. Du kan också göra din egen spannmålsfria granola eller LCHF-våfflor. Lägg inte ner för mycket jobb på matlagningen; den nya livsstilen måste vara hållbar och det blir den knappast om det förväntas att du ska gå upp och grädda pannkakor varje morgon. Det kommer att bli övermäktigt och du kommer att ge upp. Var snäll mot dig själv och dina barn. Se varje flingpaket som lämnar huset som en framgång, gör inget väsen av det, men ersätt det heller inte.

2. Rester är guld

meatballs1-400x361Du lär dig snabbt att göra dubbelt eller tredubbelt av all mat du lagar. Det tar inte mycket längre tid, men plötsligt är du väl förberedd för dagarna du har framför dig. Tänk på resterna på ett annat sätt; varför äta en skål med sockrade flingor på morgonen när du kan äta en ordentlig måltid? Byt ut smörgåsen mot gårdagens uppvärmda rester. Eller använd resterna som kallskuret tillsammans med fräscha grönsaker i en sallad. Rester kan frysas in i lämpliga portioner och tas fram till den där akutmåltiden som tidigare bestått av hämtmat. Laga dubbelt när du lagar korv, kycklingklubbor och köttbullar eller ugnsrostar grönsaker. Du är steget före när det gäller måltiderna du har framför dig.

3. Kasta ut brödet

Det här behöver inte alls vara så svårt. Ha som målsättning att servera två brödfria luncher varje vecka. Om ditt barn är mycket motsträvigt kan du servera tunnare skivor av brödet. Till slut är brödet inte längre en självklar del av måltiden, bara en sällsynt gäst. Det finns fantastiska och hälsosamma alternativ till bröd; salladswraps, wraps av kallt tunnskivat kött eller LCHF-pizza.

4. Matsäck

Om du är van att fylla ditt barns matsäck med müslibars, söta kex och skinksmörgåsar kan det kännas svårt att tänka om, men det enda du behöver är bra tips och goda idéer. Och gott om dem. Börja se på måltiden på ett annat sätt. Livsmedelsindustrin förpackar mat så att den ska fungera perfekt i en matsäck. Överge den tanken och gå tillbaka till grunden. Var inte orolig, jag kommer inte att föreslå att du ska figurskära osten eller göra morotsblommor, vår tid är för knapp för sånt. Vi vill servera mat som äts upp och inte hamnar i soporna. Detta tips kan inte nog betonas; laga dubbelt av middagsmaten och ha färdigskurna grönsaker i kylen. Du svänger snabbt ihop en god och näringsriktig måltid.

DSC_2179-800x530

5. Låt barnen vara med

Fråga vad ditt barn tycker om och gör en lista på favoriterna. Du blir kanske överraskad över hur mycket riktig mat som faktiskt hamnar på listan. Lägg till nya saker under resans gång, allt eftersom ditt barn lär sig nya smaker och konsistenser. Listan kommer att bli allt längre och ditt barn kommer att vara stolt över sig själv.

Titta igenom LCHF-recept tillsammans med ditt barn och samla favoriterna. Låt ditt barn skapa sin egen kokbok. Besök torget eller grönsaksdisken och låt ditt barn välja fritt ur utbudet för att sedan skapa ett helt nytt recept med barnets val av råvaror. Gör det roligt och gör det enkelt.

6. Drick bara vatten

WATER1

Från och med nu, servera absolut INGA kolsyrade drycker, energidrycker eller fruktjuicer. Låt ditt barn välja smak på osötat iste, jag har 11 olika smaker i mitt skafferi just nu. Mina barn älskar att göra smaksatt vatten, det är roligt och färggrant.

7. Älska din slowcooker

beef-stroganoff-large-400x600Äger du en slowcooker kommer den att bli din bästa medhjälpare i köket. Det finns inget bättre än att komma hem efter en lång dags arbete och mötas av en måltid som redan doftar underbart. Många slowcooker-rätter kan förberedas kvällen innan och sättas i kylskåp över natten. På morgonen placerar du maten i slowcookern och kör igång. Du kan till och med förbereda grönsakstillbehören så att det går snabbt och lätt när du kommer hem. Och kom ihåg att rester är guld, gör alltså dubbel sats och frys in hälften för att njuta av en annan dag.

8. Kräsna barn

I varje familj finns det en kräsen typ. Många föräldrar låter då barnet äta vad som helst när som helst, för att barnet ska få i sig någonting. Det gör bara problemet värre. Genom att tillåta konstant småätande blir inte barnet ordentligt hungrigt till måltiderna.

Måltiden blir alltid mer lockande om du faktiskt är hungrig. Barn som är kinkiga med maten får ofta sin energi från näringsmässigt fattig mat såsom bröd, sötad yoghurt, müslibars, kex och snacks av olika slag. De småäter konstant och äter sällan upp den lagade maten, den som består av riktigt mat.

I min familj är det 8-åringen som är den kräsne. Vid middagen vet han att han kan få lov att lämna en grönsak på tallriken. Han vet däremot inte att jag serverar honom en extra riklig portion grönsaker, vilket gör att han äter mer. Han känner ändå att han har visst inflytande att välja bort mat som inte smakar honom.

9. Mellanmål

Amerikaner lägger numera mer pengar på småätande, snacks och mellanmål än på riktiga måltider. I dessa halvfabrikat finns tillsatser som förhindrar bakterietillväxt. Vad gör tillsatserna med de nyttiga bakterier som ska finnas i våra kroppar? Vår tarmhälsa är oerhört viktig. 75% av vårt serotonin (lyckohormon) skapas i magen och vårt immunsystem likaså. Ibland när man är ute på vift kan det vara svårt att få tag på riktig mat, men sikta på att göra det bästa av situationen så ofta som möjligt. Då är det ingen katastrof om man någon gång måste göra ett sämre val.

Börja servera grönsaker som mellanmål. Nyttiga dippsåser, ägg, konserverad fisk, kallt kött, antipastotallrik, smoothies, bär, grädde och ostar är fina alternativ. Barn tycker om att få maten serverad var för sig, fyll en tallrik med färggranna saker att knapra på.

10. Nyttiga fetter

Ett råd är att dra ner på friterad mat när ni går på restaurang. Oljorna som används är kraftigt raffinerade fröoljor, som solrosolja och rapsolja av det sämre slaget. Fröoljor är inflammatoriska, oxiderar lätt och skapar inflammationer i din kropp. De västerländska sjukdomarna uppkommer av inflammationer vi får genom maten vi äter. Vi ser inte till våra barns bästa när vi serverar dem den typen av mat. Om du inte vill äta det själv, varför servera ditt barn? Använd olivolja, kokosolja, smör och avokadoolja när du lagar mat till din familj. Undvik friterad mat när du äter ute.

HANDLINGSPLAN Kom ihåg – det handlar om LOW carb, inte NO carb. Tyngdpunkten ligger på rena råvaror, hälsosamma fetter, färska grönsaker och protein av hög kvalitet.

  • Sluta handla hem snask, söta drycker och bakverk
  • Börja köpa rena råvaror. Rör dig i utkanten av butiken för att hitta den typ av mat du söker
  • Undvik alla fröoljor och transfetter
  • Ät näringstät mat
  • Öka intaget av omega 3 från fet fisk, avokado, gräsbetat nötkött och nötter
  • Laga mat hemma och ät den tillsammans

Kom ihåg att det är det där vi gör varje dag som spelar roll, inte det som inträffar någon gång ibland. Se alltså till att hemlagad mat av rena råvaror blir din vardag.

Lär ditt barn att äta och tycka om RIKTIG MAT.

Lär ditt barn att näringsrik mat är grunden till god hälsa.

Om

DSC_0547-1-800x512

Libby Jenkinson är farmaceut, trebarnsmor och grundare av ditchthecarbs.com, den främsta webbplatsen för lågkolhydratkost i Nya Zeeland och Australien. Libby upplever att hon har hjälpt många fler till god hälsa under de senaste två åren med ditchthecarbs.com, än hon gjorde under sina 25 år som apotekare. Följ henne på Facebook, Twitter, Instagram och Pinterest.

DitchtheCarbs.com

Följ DitchtheCarbs och andra engelskspråkiga LCHF-bloggar på Blog News

Svenska bloggar hittar du på Bloggnytt

Tidigare

LCHF för barn – att ge sina barn riktig mat

Äldre inlägg