Nyheter

Rubriker över hela världen: Rädslan för fett var ett misstag från första början

Smör, nyttigt igen

Smör, nyttigt igen

Råden från 1980-talet om att undvika smör saknade bevis. Hela västvärlden fick kostråd som aldrig hade visats göra någon nytta. Det är gamla nyheter för dig som läser här regelbundet, men nu sprids kunskapen allt snabbare över världen.

En ny vetenskaplig analys visar att råden helt saknade bevis för nytta när de infördes och fick stora rubriker runtom i världen igår:

Den gamla fettskräcken är på väg att dö ut. De som ännu är rädda för naturligt fett idag har ännu inte lyckats uppdatera sina kunskaper. Tyvärr inkluderar det gott om äldre experter som styr våra officiella kostråd.

Att komma över fettskräcken är helt nödvändigt för att kunna återgå till hederlig riktig mat, vilket krävs för att komma ifrån kalorifixering och svältbantning. Det är nödvändigt för att vända epidemierna av fetma och diabetes och andra liknande sjukdomar. Det är nödvändigt och det kan inte vänta.

Lyckligtvis visar upprepade rubriker som dessa att Matrevolutionen fortsätter, inte bara i Sverige utan i hela världen.

Tidigare

Boken The Big Fat Surprise handlar om fettskräckens början och slut

Fettskräcken i fritt fall

Sågning av fettskräcken bland årets bästa böcker

Mättat fett och smör: från fiende till vän

Dramatiskt förbättrad hjärthälsa i Sverige – och dubblat smörintag

De sista korsfararna mot fett

DN: Att minska på fett ”har inget vetenskapligt stöd”

TIME: Ät smör. Forskare kallade fett för fienden. Varför de hade fel.

 

55 Kommentarer

Toppkommentarer

  1. Lilla Mamman
    Intressant....Vi gör strikt LCHF i vårt hus. Halv strikt på helgerna.
    Var precis på 5 års kontroll med min tjej och där sa hon att min tjej är lite överviktig
    ( 22 kg , 112,5 cm lång ).
    Sa att 3 måltider och 2 mellanmål ( gärna frukt eller grovt bröd/knäckebröd )är det optimala.
    Helst ska hon har lättprodukter och Nyckelhålsmärka produkter....
    Berättade för Bvc damen att vi följer Lchf i vår familj , barnen äter mer liberelt än föräldrarna.
    Nyckelhålsmärkta produkter är det sista jag tror på och jag kommer alltid att ge mina barn full feta produkter. Hon sa att det är vetenskapligt bevisat på att låg fet funkar ?? Svarade henne att i mina ögon är det vetenskapligt bevisat att låg fet ger överviktiga barn som är hungriga stup i kvarten. Det räcker att kolla i vilken skolkatalog som helst för att se att något är fel. Otroligt många överviktiga barn !Jag sa att jag vill köra mitt eget race och göra det bästa för mina egna barn .. Otroligt jobbigt att varenda gång gå ut från BVC med huvudvärk ..Gick hem och kollade kostdoktorn hemsidan och blev boostad igen ! Tack !
    Svar: #15, #27
    Läs vidare →
  2. Little Redhead
    D-vitamin är ett fettlösligt vitamin. Varför tillsätter man det i ett fettreducerat livsmedel? Vad måste man tillsätta mer i mjölken då för att kroppen ska kunna ta upp vitaminet? På mitt lokala mejeri använder de majsolja till D-vitaminet, men det står inte på mjölkförpackningen. Frågan är då är det GMO-majs eller? Köp D-vitamintillskott istället och drick standardmjölk. 🙂
    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. Therese
    Tyvärr har inte livsmedelverket läst på o i förskolor o skolor får vi mellanmjölk, mellanbregott o lite fett i maten! Helst så lite proteiner o mycket kolhydrater får vi.......Måste de följa livsmedelsverket eller är det rekommendationer? Någon som vet?
    Svar: #2
  2. Kajsa
    Therese, om du bara visste hur mycket jag kämpat för Bregott och röd mjölk samt fet fil i förskola och skola. Som svar på din fråga: nej, de behöver inte följa SLV's riktlinjer men många (alla?) kommuner och dess kostchefer väljer att följa dem för de vet inget annat. De kan inte tänka själva och vågar inte gå emot en policy. I slutändan då är det faktiskt rektorn och förskolechefen som bestämmer, bara de håller sig till kommunens upphandlingslista. Har man tur träffar man på en rektor, eller kock för den delen, som köper in Bregott utan problem. De bryter inte mot några som helst regler trots att många tror det.
    Svar: #18
  3. Xiro
    Intressant Kajsa! Finns det några bra alternativa riktlinjer som känns hyfsat "gångbara" och väl sammanfattade, som man kan skicka till sin förskolechef för övervägande? Vore toppen om det fanns något sådant! Kanske finns något som redan fått stort genomslag inom det offentliga?
    Svar: #7
  4. Roland
    Om de följer Livsmedelsverkets rekommendationer / råd så kan ingen klandra dem för att ha gjort fel. Men om de själva väljer annat så får de själva stå för det.

    När ska detta vansinne upphöra?

    Sluta servera bristfällig föda till våra barn, sjuka och pensionärer.

  5. Maria Jonsson
    Jag blir lite förbryllad. Jag vet inte hur många gånger jag har läst ordet "fettskräck" här men vad är det?

    Vad innebär fettskräck rent konkret?

    Har någon trott att fett alltid är farligt?

    Tror alla nu att fett aldrig är farligt oavsett sammanhang?

    Svar: #11, #52
  6. I Like Neil Young
    Hur länge ska de få hålla på att vilseleda folk?

    Kan man inte stämma dem eller nåt?

    Ett typexempel på hur det går när den korrumperade matindustrin krokar arm med den likaledes ännu mer(i allmänhet) korrumperade ,till stora delar ignoranta sjukvården.

    http://www.becel.se/

    Svar: #13
  7. Kajsa
    Nja, jag får nog hänvisa till talets gåva... 🙂 Nä, men skämt åsido. Jag satte ihop information som jag tagit härifrån bl a. Att prata med kommunen och kostchefen var som att prata med en vägg. Hon var tjänstekvinna ut i fingerspetsarna och var inte mottaglig för den information jag hade. Sen fick jag faktiskt ett läkarintyg från min läkare att min dotter skulle ha specialkost (Bregott) pga sjukdom i släkten. Det låter helt galet, men det gick.... Nu senast (inom skolan) pratade jag med kocken i köket och hon tyckte det lät rimligt att ha både margarin och bregott till barnen. Och allt finns på kommunens upphandlingslista så det är bara rektor m fl som sätter gränsen.
  8. Birgitta Höglunds mat
    Spännande att följa den här utvecklingen.
    Ibland har till och med LCHF-are tittat förvånat på min tallrik och frågat; Hur kan du äta så mycket smör?
    Mitt svar då är; För att jag mår så bra av det 😉

    Här har jag skrivit ett inlägg idag om hur vi ätit nu i vinter på vår långsemester i Turkiet, jag och min sambo.
    https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2015/02/11/sa-har-kan-en-ma...

    Mycket fett till maten blir det, har för första gången testat det här med lite längre uppehåll i periodisk fasta också, med riktigt bra resultat.
    Mått sämre i min värk förut när jag testat, åt nog för lite. Men nu med rejäla portioner av riktigt fett kött med smör till och förstås en del grönt, har vi hållit oss ohungriga i upp till 18 timmar.
    Bra för värkande leder har vi märkt båda två 🙂

  9. Lilla Mamman
    Intressant....Vi gör strikt LCHF i vårt hus. Halv strikt på helgerna.
    Var precis på 5 års kontroll med min tjej och där sa hon att min tjej är lite överviktig
    ( 22 kg , 112,5 cm lång ).
    Sa att 3 måltider och 2 mellanmål ( gärna frukt eller grovt bröd/knäckebröd )är det optimala.
    Helst ska hon har lättprodukter och Nyckelhålsmärka produkter....
    Berättade för Bvc damen att vi följer Lchf i vår familj , barnen äter mer liberelt än föräldrarna.
    Nyckelhålsmärkta produkter är det sista jag tror på och jag kommer alltid att ge mina barn full feta produkter. Hon sa att det är vetenskapligt bevisat på att låg fet funkar ?? Svarade henne att i mina ögon är det vetenskapligt bevisat att låg fet ger överviktiga barn som är hungriga stup i kvarten. Det räcker att kolla i vilken skolkatalog som helst för att se att något är fel. Otroligt många överviktiga barn !Jag sa att jag vill köra mitt eget race och göra det bästa för mina egna barn .. Otroligt jobbigt att varenda gång gå ut från BVC med huvudvärk ..Gick hem och kollade kostdoktorn hemsidan och blev boostad igen ! Tack !
    Svar: #15, #27
  10. Elektra
    Hej Andreas! Vet du om det finns några studier som berör lchf i relation till kolorektal cancer? I den litteratur jag läst anses fettrik samt fiberfattig kost öka risken för kolorektal cancer, feta maten stimulerar gallonsöndring och gallsyrorna, uppbyggda av kolestrolskelett, omvandlas av tarmbakterier till karcinogener. Fibrerna tros sprida ut carcinogenerna. (Enl. Kir.)
    Med vänlig hälsning, Elektra!
    Svar: #20, #21
  11. Cavegirl IF
    Jag blir lite förbryllad. Jag vet inte hur många gånger jag har läst ordet "fettskräck" här men vad är det?
    Vad innebär fettskräck rent konkret?

    Har någon trott att fett alltid är farligt?

    Tror alla nu att fett aldrig är farligt oavsett sammanhang?

    Den moderna fettskräcken cementerades på 80-talet. Det var då marknadsföringen talade om för oss att av fett blir man fet och av kolesterol dör man.

    Lightprodukter var det som gällde och alla möjliga livsmedel fanns plötsligt i light-varianter. Denna fetträdsla sitter fortfarande fast hos många.

    Sedan tror jag nog att de flesta inser att även om vi inte behöver ha "fettskräck" så kan det bli för mycket även av den varan. (Man bör inte överkonsumera något av makronäringsämnena, men det borde ju vara sunt förnuft).

    Svar: #12, #14
  12. SGK
    Jag tillhör en av dem som missat att man kan äta för mycket kvalitetsfett. Kolhydrater ska man ju inte äta så mycket av (för mig blir det kanske 20-25 g/dag främst från grönsaker, dvs ca 400 g grönsaker). Protein bör man inte äta för mycket har jag hört, men beror på hur mycket man tränar. Mellan 0,8 och 2 g per kilo kroppsvikt har jag sett tror jag. Själv väger jag ca 54 kilo, så 50-60 g protein alltså. Då är vi uppe i ca 350 kcal. Jag borde sannolikt få i mig minst 1800 kcal per dag, vilket betyder att jag behöver ca 160 g rent fett. Själv äter jag bland annat smör, fet ost, grädde, kokosolja varje dag, och gissar att jag kommer upp i lagom mängd för att få i mig lagom med kalorier.

    Om man ska dra ned på både kolhydrater, protein och fett är vi ju tillbaka i svältkosthållning.

    Själv är jag alltså inte ett dugg rädd för att få i mig för mycket fett.

    Svar: #38
  13. Spanstind
    Sjukvården? Förvisso, men i förlängningen är sjukvården inget annat än läkemedelsindustrins förlängda arm. Kan vara den värsta nu existerande kriminella verksamheten i världen.
    Har aldrig varit kommunist ( långt ifrån ), men här börjar jag få tankar om förstatligande, en bransch med så uppenbara intressekonflikter på en öppen och inte särskilt reglerad marknad. Internationell lagstiftning är väl utopiskt, tredje stadsmakten vidrör knappast ämnet. Money talks & business goes on...
    Svar: #23
  14. Maria Jonsson
    Dom gånger jag köpt produkter med mindre fett i så har det varit för att det inte skall bli för mycket energi i maten sammanlagt. Äter man blandkost så blir åtminstone inte jag mätt om jag har mer fett i såsen och tar bort motsvarande energimängd potatis.

    Dom flesta har väl heller inte koll på energiinnehållet i maten så har man smör och fet ost på mackorna så kan det lätt bli för mycket kalorier.

    Därmed inte sagt att jag tycker margarin är en bra produkt. Jag äter helt enkelt smörgås med rostbiff som enda pålägg och inget fett alls.

    Jag vet många som tar lika mycket matfett på smörgåsen oavsett vad det är för fett så dom flesta har nog inte så bra koll.

  15. LenaA
    Jag förstår din frustration. Om din flicka hade vägt 21,5 kg, hade hon varit s k "normalviktig" enligt isoBMI för barn. Gränsen går precis vid 22 för "övervikt". Detta mått, som jag gissar att BVC-sköterskan använder, är lika trubbigt och vilseledande på individnivå som BMI för vuxna. Ibland, när jag glömmer att vi är i minoritet, tror jag knappt det är sant att högutbildade akademiker i vården på riktigt kan vilseleda patienter på detta sätt. Stå på dig, du vet att du gör helt rätt, ju 😀
  16. Tee -- Whiskyglad forskare med stora drömmar
    Haha, vad kul att se att så många medier äntligen får ut denna "nyhet"!

    Jag gillar att vi är så framåt i Sverige, men samtidigt är det sorgligt att se hur långt efter Storbritannien är. Jag får ofta upprörda blickar och kommentarer från mina kollegor när jag sätter tänderna i en mozarellaboll istället för ett äpple, eller äter ägg med saltat smör till lunch... ("OMG CHOLESTEROL will KILL you") osv..

    Och det hade man väl kanske kunna förvänta sig om det var vilken annan arbetsplats som helst. Men faktum är att jag är forskare på ett stort medicinskt institut..

    Det är väldigt tragiskt.

    Men oroa er inte, jag håller fortet här så länge tills matrevolutionen tar sig hit på allvar! 🙂

    // Tee
    http://teedags.blogspot.co.uk

  17. Ethel Loberg
    Dä skulle ju ha smake fôggel, om samtliga av de stora rubrikerna från i går hade hämtats från svenska tidningar, från norr till söder.
  18. Caisa
    standardmjölk i all öra, men mellanmjölken är vitaminD-berikad, därför väljer jag den
    Svar: #19, #22
  19. Little Redhead
    D-vitamin är ett fettlösligt vitamin. Varför tillsätter man det i ett fettreducerat livsmedel? Vad måste man tillsätta mer i mjölken då för att kroppen ska kunna ta upp vitaminet? På mitt lokala mejeri använder de majsolja till D-vitaminet, men det står inte på mjölkförpackningen. Frågan är då är det GMO-majs eller? Köp D-vitamintillskott istället och drick standardmjölk. 🙂
  20. sten
    Skillnad på fett och fett.
    Länk till en jämföelse mellan omega-6 fett och mättat fett här:
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3940210
    Det är en kort sammanfattning!
    I den studien orsakade omega-6 fetter koloncancer men inte mättat fett. Dom menar ungefär som du beskrev: Ökad transport av gallsyror till ändtarmen med omega-6 fetter. Om dessa fetter brytes ned bildas direkt cancerframkallande ämnen. Malondialdehyd är en sådan välkänd cancerframkallare.

    Andra studier på möss och råttor har visat att mättat fett orsakar allt från cancer till insulinokänslighet, men ofta har fettet varit uppblandat med socker för att råttorna annars inte äter det. Annars är mättat fett stabilt och omättade fetter oxideas lätt och kan då ge upphov till massor med sjukdomar om det inte byts ut i tid. Fettet i LCHF bör - enligt LCHFs upphovs'man' Annika Dalqkvist - bestå av mättat fett. Animaliskt som t.ex smör eller vegetariskt som kokosolja och Avokado.

  21. Åsa
    Kostdoktorn!
    Du kan gott ta dig tid att svara på Elektras kommentar, även om resultatet riskerar bli obehagligt för din del!
    Svar: #25, #39
  22. sten
    Så fort man tar bort mjölkfetttet åker nästan alla vitaminer som A,D, E och K som naturligt finns i mjölk med. Att senare "berika" samma mjök med D-vitamin tycker jag därför är rent bedrägeri. Dessutom är den tillsatta d-vitaminen syntetisk (alltid?) och vad som händer med den utan fett vet inte jag. Annars kan man få rejält med Vitamin D i sig på hösten, såvida kossorna gått ute och därigenom lagrat upp D-vitamin från solsken. Ost som gjorts med fet mjölk från utegångskor sensommar-höst bör utgöra en utmärkt D-vitaminkälla hela vintern. Men det blir svårt att köpa rätt utan att leta upp bönderna själv.
  23. I Like Neil Young
    Jag håller med dig så mycket det bara går.

    Jag tror vi är på väg att få ett Amerikanskt scenario fullt ut i Sverige- där läkemedelsindustrin har väldigt många fingrar med i läkarutbildning från start.I korthet så styr man både läkare och forskare dit man vill i USA.FDA (Amerikansk statlig myndighet) som ska se till att mediciner håller måttet o.s.v ,är bakom kulisserna även det styrt av läkemedelsbolagen.

    En mycket på pricken adekvat kommentar i ett filmreportage jag såg på Youtube om detta var en läkare som sa "att som läkemedelsbolag ha patent på en cancermedicin som man säljer - är som att ha licens att trycka egna pengar".Man räknar med att varannan , var tredje person kommer att få Cancer i framtiden i USA (en utveckling som tydligen startade runt 1945).

    Och då kommer ju automatiskt en fråga upp i varje normalintelligent människas huvud.
    Om nu läkemedelsbolagen styr både läkare och forskare och tjänar ENORMA , fullständigt ENORMA , pengar på detta - vad har man för anledning att vilja hitta ett fixt och färdigt slutgiltigt bot på ex. cancer? Just det - ingen som helst anledning. Det är därför man aldrig kommer närmare hela gåtans lösning på allvar.Det finns ingen ifrån det hållet som egentligen vill bota cancer på riktigt. Lika lite som andra "kroniska" sjukdomar. Man vill kränga medicin och fortsätta in absurdum med detta. Att titta i den andra änden med vitaminer , mineraler och kanske alternativa behandlingsmetoder - ja det är inte intressant. Där finns inga pengar att tjäna , inget man kan patentera.

    Det är ganska intressant att se hur FDA kan lägga ner miljoners , miljoner av skattebetalarnas pengar på att jaga vissa alternativläkare som tydligen lyckas ganska bra i sin utövning och därmed hotar hela det korrumperade traditionella läkemedelskomplexet. I vissa fall har dem till och med botat släktingar till folk som jagar dem - men det spelar ingen roll. Pengarna styr.
    Den vanliga Italienska skurkmaffian är bara en lekstuga jämfört med FDA och läkemedelsbolagen.

    Ni kan ju fråga er varför USA trycker på så hårt för att få TTIP på plats...

  24. Lilly
    Har en fråga, kanske lite off topic..Känner en liten kille på 7 eller 8 år som är överviktig på gränsen till fetma. Fick veta att han går på nån slags diet. Det är tydligen den gamla vanliga, kaloribegränsning, lågfett. Han har fått strikta order vad och hur mycket han ska äta, även i skolan. Undrar, är det verkligen inte OK att förorda nån slags LCHF för ett barn i den åldern?
    Svar: #36
  25. Thomas H
    Åsa, tycker Stens svar (nr 20) duger gott....... Undrar egentligen hur länge Tommy Cederholm med vissa andra och SLV kan fortsätta att hävda att mättat fett är skadligt i nuläget! För bara några veckor sen fortsatta han ju att hävda sina åsikter i DM. Nog dags att DM ser över lite bättre om vad dom nu publicerar!
  26. HelgeK
    SLV blir väl senast att vakna!

    http://www.washingtonpost.com/blogs/wonkblog/wp/2015/02/10/feds-poise...

    Rensa SLV från industrilobbyister

  27. Anna
    BMI är ju ett ganska trubbigt mått. Du som ser henne varje dag kan ju se om hon får en ökande mängd fett på kroppen.
  28. Nisse
    Kollade runt lite på svenska tidningars hemsidor igår och nu på morgonen. Jag kan då inte se att det har skrivits nåt, inte än i alla fall. Nån annan här som sett nåt? Annars brukar ju minsta lilla koststudie slås upp på förstasidorna på tidningar landet runt och även i nyhetsprogrammen och på text-tv. Men nu …..ingenting. Undrar varför.
  29. Maria
    Den ökade fettman beror på för mycket halvfabrikat, fredags OCH lördagsmys! Allt trevligt som görs ska innefatta något gott att äta. Jag personligen tror inte ett dugg på några dieter. Denna skräck för kolhydrater är ju lika galen. Ät bra råvaror enligt den gamla hederliga tallriksmodellen och rör på dig så håller du både in och utsida frisk!
    Svar: #33, #34, #35, #43
  30. Mats Lindgren
    Det är ju strålande nyheter! Men nu måste vi börja prata om matens hälsoeffekter. I folkmun är LCHF-kosten fortfarande en bantningsmetod. Med rätt mat, typ LCHF, så kan man läka de mest envisa inflammatoriska tillstånd som kan uppstå i kroppen. Fråga mig, jag har upplevt det!! I fem år har jag skrivit massor av artiklar om hur kosten både kan förstöra och läka immunförsvaret. fethalsa.wordpress.com
  31. Hjopek
    Ah, jag var tvungen att gå ut i köket och ta mig en stor klick smör när jag läste detta, men livsmedelsverket kommer aldrig att erkänna detta, åtminstone med nuvarande ledning...;D

    (jag kan ju ha fel, hoppas det för alla som inte kan tänka själv då det gäller att besluta om vad man äter)

  32. MickeB
    Maria
    Tallriksmodellen har inte så mycket vetenskap eller ålder (1976) bakom sig och fördelningen idag ifrågasätts av dess skapare som tycker det är för mycket kolhydrater. Det som är intressant är att behovet av fett inte nämns någonstans då man beskriver modellen.

    http://www.svd.se/nyheter/inrikes/tallriksmodellen-doms-ut-av-grundar...

  33. Tuva
    "Tallriksmodellen har tre delar:
    Den första är potatis, pasta, ris, bulgur och bröd, välj i första hand fullkornsvarianterna. En stor del av tallriken fylls med livsmedel från denna grupp. För den som behöver mycket energi kan denna del göras ännu större. Komplettera eventuellt med en bit fullkornsbröd.
    Den andra delen består av grönsaker och rotfrukter. Denna del är lika stor som den förra. Den som är överviktig kan låta denna del bli upp till hälften av tallriken.
    Den minsta delen är avsedd för kött, fisk, ägg och baljväxter, exempelvis bönor."

    Om jag äter så är jag helt rökt hela dagen och tvingas slåss med ett för mig totalt ohanterbart sötsug. Ergo: 30 kilos övervikt, ledvärk, magproblem o.s.v. Jag kämpade som ett djur i hela mitt vuxna liv med att försöka äta enligt "den gamla hederliga tallriksmodellen" (som varken är gammal eller hedrelig om du frågar mig) med ovanstående nedslående resultat men hey, det var ju mitt eget fel för att jag var lat och glupsk..

    Ta ut nr1, den viktigaste delen av hela kostcirkeln enligt SLV, och jag väger normalt, är pigg hela dagen, har INGET sötsug, är frisk och slipper värk. Och jag är långt ifrån ensam om den upplevelsen av spannmålen. Långt ifrån.

    Svar: #51
  34. SGK
    Nej Maria, det är inte skräck för kolhydrater det handlar om. Det handlar om att läsa av hur kroppen reagerar på olika typer av makronutrienter.

    Själv lärde jag mig vid ca 52 års ålder att jag inte behövde ha ballongmage resten av mitt liv. Det var helt underbart att ha en lugn mage, även om mina besvär vad jag förstår inte alls var så allvarliga som vissa andras.

    Jag har däremot aldrig upplevt några negativa konsekvenser för min kropp sen jag drog ned på kolhydrater och ökade fettet. Och jag tror det är just det som gör att många ser LCHF-kost som ett kostval för resten av livet.

  35. MJ
    Du tror inte på några dieter?
    Sen rekommenderar du dieten "tallriksmodellen", hur ska du ha det?
  36. BJA
    Det är lite bekymmersamt för tex barnläkarna i och med att det ju inte finns några direkta LCHF-riktlinjer att följa. Finns det någon yrkesgrupp knom vården som vill göra rätt så är det barnläkarna.
    Såvitt jag kan bedöma i egenskap av överläkare anställd inom landstinget och någorlunda påläst inom ämnet så bör det vara helt ok att ge råd om LCHF till ett överviktigt barn. Dock har barnklinikerna oftast ett sk obesitasteam där det ingår en dietist. Och det överviktiga barnet kommer att få träffa dietisten.......jag har hittills aldrig hört om ngn dietist som förespråkar LCHF, men skulle gärna bli motbevisad.
  37. Tuva
    Roade mig med att gå in på matkalkyl och kolla listan över näringstätaste maten.
    Jag var nyfiken på var SLV:s älskade grundbult i tallriksmodellen hamnar.
    Det som hamnade högst upp på listan av spannmålen var grahamsscones.
    Slaget av bl.a. chokladmousse och tosca-glasyr som jag tror är svårt att argumentera som näringstät mat som vi ska bygga vårt dagliga födoämnesval på. 😉
    Nota bene: jag räknar INTE in spannmålsprodukter som är näringsberikade. Det är mygel.

    Tur att jag gillar sardiner, äggula, kycklingfilet och annat smaskens som toppar listan men som enligt SLV bör ätas med viss urskillning. ..

  38. Cavegirl IF
    Om man ska dra ned på både kolhydrater, protein och fett är vi ju tillbaka i svältkosthållning.

    Jag uttryckte mig visst dåligt. Jag pratade om överkonsumtion, inte äta normalt tills man blir mätt. Vad jag menade var att ingen mår bra av att överkonsumera mat. Jag skrev ingenting om att dra ned på något. 🙂

  39. Maggan A
    Kostdoktorn! Du kan gott ta dig tid att svara på Elektras kommentar, även om resultatet riskerar bli obehagligt för din del!

    Det verkar som att både Elektra och Åsa har missat att det inte finns några studier alls gjorda på LCHF....

  40. Ann
    Intressant läsning, vem är det som inte kan tänka själv egentligen? Fortsätter nog att följa de råd som stöds av flest studier och en nyfiken fråga, tycker verkligen någon att fett är gott? Verkar nästan snudd på sektliknande en del inlägg på denna sida. Äta smör, blä!
    Fortsätter att äta som i Italien, de har ju inte samma överviktsproblematik som vi och maten är fantastiskt god. Pasta, grönsaker, olivolja, kött, fisk, frukt, ost och bröd mm. Inget sötsug eller ballongmage som ni pratar om. Normalviktig.
    Svar: #41, #42, #44, #50
  41. Xiro
    Ann, se inlägg #32 ang tallriksmodellen, det är rätt talande.

    Behovet av kost varierar med ålder, vanor, miljö, individ - hoppas din nuvarande kost funkar bra för dig i alla aspekter, och kommer att fortsätta göra det. Och om inte, så hoppas jag du hittar de kostjusteringar du behöver.

    I Italienska köket finns massor av göttiga saker som är toppen för LCHF. Pesto, parmesan, oliver you name it! 🙂 Och Italienarna verkar äta en hel del fett, vilket gör att de blir mätta på mindre mängd mat, vilket jag tror är bra för hälsan - och denna aspekt sammanfaller med LCHF. Min mormor är 92 och pigg och klar - hon säger att hennes hälsa kommer av att hon bara äter lite. Hon hade aldrig klarat att äta lite i så många år om hon hade snålat på fettet 😉

    Jag äter själv aldrig rent smör. Och jag äter inget som jag tycker är blä. Vi som äter LCHF äter väldigt olika och varierat, vi är ingen enhetlig sekt på något sätt 😉

    Vissa har stora hälsoproblem, t ex grav fetma - sådant kräver ofta extremare koståtgärder. Jag uppmuntrar och stödjer hellre en sådan person att ge LCHF en chans, kanske t o m på extrem nivå, istället för att peppa dem för gastric bypass. Har du tänkt i dessa banor?

  42. SGK
    Ann, du behöver inte nia mig. Jag är mer bekväm med att bli duad. För det är endast mitt inlägg som nämner ballongmage.

    Jag vet inte om det du försöker säga är att om jag prövar italiensk kost så kommer jag inte att ha ballongmage. Jag kan berätta för dig att det är precis så jag ätit i många år. Funkade inte. LCHF funkar. Det finns alltså ingen anledning för mig att byta kost. Andra upplever andra fördelar med LCHF-kost. Varför byta en kost som fungerar mot något som ger en besvär med hälsan? Skulle det vara logiskt menar du? Det du kanske inte inser är att vi människor inte är förutsägbara maskiner som fungerar perfekt om vi bara följer instruktionsboken. Alla människor får inte ballongmage av "vanlig" kost. Så att du slipper ballongmage är inget bevis för att alla slipper ballongmage på din typ av kost.

    Sen angående att du säger "Äta smör, blä!". Det är inget objektivt argument, det är din personliga preferens. Ingen tvingar dig att äta smör, var och en måste själv känna efter vad som passar att äta. Men att säga ett generellt "blä" om ett utmärkt livsmedel är en väldigt svag argumentation, dock ett vanligt exempel på retorikens pathos, särskilt bland yngre.

    Svar: #45
  43. Ninnie
    Maria, den första meningen kan jag definitivt hålla med dig om! alltså; "för mycket halvfabrikat, fredags OCH lördagsmys!" att detta gör oss sjuka och överviktiga vet nog de flesta om vid det här laget. Men tänk dig noga för innan du propagerar för "tallriksmodellen". Denna tallrik har nämligen förstört för många människor, bl,a. diabetiker som blivit ännu sjukare efter detta idiotiska kostråd med en massa kolhydrater på tallriken. Normalviktiga har även tyvärr blivit överviktiga. Vi här på detta forum vet vad det handlar om, så någon av oss påverkas inte. Får väl hoppas att du inte arbetar som dietist?
  44. Johan
    ja, jag tycker fett är gott.

    Och jag tror inte mer på studier från 70-talet som säger att människan måste äta konstgjord (light, spannmål, ...) mat för att må bra, än den mängd studier som nu får de gamla att falla en efter en som furor.

    Jag tycker att följa modern vetenskap är långt mindre "sekteristiskt" än att bestämma att definiera kosthjulet från 40 år sedan som den enda sanningen... DET låter snarare religiöst.

    "Flest" studier är det intressant? Stor skillnad på kvalitet och kvantitet, om man isolerat rätt faktorer t ex, enkät, ....

  45. YAT
    Ann, du behöver inte nia mig. Jag är mer bekväm med att bli duad. För det är endast mitt inlägg som nämner ballongmage.

    Missade du att hennes inlägg gällde både "ballongmage" och "sötsug"? Meningen när hon "niar" såg ut så här:

    Inget sötsug eller ballongmage som ni pratar om.

    Om du läser igenom resten av inläggen i tråden så ser du att det är fler än du ovan som nämnt antingen det ena eller det andra, således är det flera personer som tilltalas, "ni" är således också korrekt personliga pronomen och det finns absolut ingen anledning för dig att känna dig mindre bekväm.

    Svar: #47
  46. Narendra
    Cavegirl IF: Fast ÖVERkonsumera säger ju ingenting om mängd. Det är en subjektiv term som betyder att man har konsumerat just för mycket. Mao. är det ett totalt cirkelresonemang att säga att man inte ska äta för mycket fett - det säger sig självt, då det är "för mycket".
    Man ska inte äta för mycket av någonting. Inte heller för lite av någonting. Inte heller ska man röra på sig för mycket. Inget av det där är nyttigt, per definition.

    Äta "normalt" med fett har ju de senaste decennierna varit att äta så lite som möjligt av det.

    "(Man bör inte överkonsumera något av makronäringsämnena, men det borde ju vara sunt förnuft).". Som sagt, givetvis är det sunt förnuft, men det betyder också ingenting alls - vem skulle säga emot? Och sunt förnuft för den ena är galenskap för den andra.

  47. SGK
    Okej, YAT, även jag glömmer ibland att ironi och indirekta budskap bör undvikas i sådana här sammanhang. Ska försöka komma ihåg det i framtiden.

    Så här är mitt budskap, förhoppningsvis lite tydligare:
    Det blir konstigt när någon antyder att den egna kosten och den egna kroppens reaktioner på den kosten är någon sorts norm. I Anns kommentar tycker jag det är tydligt att hon inte förstår att andra människor reagerar annorlunda än vad hon gör på den kost hon äter. Och när hon läser om några (få?) personers hälsoförbättringar kring ballongmage och sötsug i den här tråden, tycks hon läsa in att detta gäller precis alla. Därav mitt klumpiga försök till ironi.

    Min poäng var också att många av oss som äter LCHF och kommenterar här, var och en har vår historia av sjukdomar och besvär som vi blivit av med eller som lindrats med LCHF. Då blir en kommentar som Anns knepig. Att anklaga människor för sekterism när de bara är glada för att deras kroppar fungerar bättre är märkligt i min värld. Och totalt onödigt.

    Svar: #48
  48. YAT
    Nej då. Bra ironi kan ha sin plats i debatten, kan jag tycka. Bra ironi hade det varit om du var ironisk över något hon verkligen hade skrivit. Nu påstod du istället att hon hade skrivit något annat och försökte vara ironiskt över det. Det är inte vad jag kallar ironi.
    Svar: #49
  49. SGK
    Jag påstod ingenstans i mitt inlägg nr 47 att jag använde bra ironi, istället var jag tydligt med att mitt försök var klumpigt och misslyckat. Jag förmår inte göra en större pudel än så tyvärr. Men som sagt, ironi är inte min starka sida och därför fortsätter jag att tycka att jag skulle ha låtit bli att försöka mig på detta.

    Intressant att det är viktigare för dig YAT att diskutera mitt misslyckade försök till ironi än den poäng jag försökte förtydliga i kommentar #47.

  50. Monkan
    Ja, det är intressant läsning, alla kommentarer!

    Och ja, jag gillar smör. Det är gott. Smörstekt fisk, blomkålsmos med en extra klick smör, ett ljummet ägg med smölt smör, jag kan fortsätta hur länge som helst! Har ibland vägt smöret innan jag klickar det på ägget eller var jag nu ska ha det och det blir sällan mer än runt 25 gram. Inga vansinnesmängder med andra ord.

    Det är alltid fascinerande, nästan i varje tråd, så finns de här "motståndarna", de som ska övertyga oss LCHF:are (som blivit friska, smalare, fått ett bättre liv osv) hur eländigt onyttig den kosten är! Uppriktigt, har man fått ett nytt liv, så är det livet värt den extra (och goda) smörklicken!

  51. Tindra
    Om jag äter så är jag helt rökt hela dagen och tvingas slåss med ett för mig totalt ohanterbart sötsug. Ergo: 30 kilos övervikt, ledvärk, magproblem o.s.v. Jag kämpade som ett djur i hela mitt vuxna liv med att försöka äta enligt "den gamla hederliga tallriksmodellen" (som varken är gammal eller hederlig om du frågar mig) med ovanstående nedslående resultat men hey, det var ju mitt eget fel för att jag var lat och glupsk..Ta ut nr1, den viktigaste delen av hela kostcirkeln enligt SLV, och jag väger normalt, är pigg hela dagen, har INGET sötsug, är frisk och slipper värk. Och jag är långt ifrån ensam om den upplevelsen av spannmålen. Långt ifrån.

    Vad hade du för blodfetter fastande när du var kvar i det du berättar om i ditt inlägg?

  52. Tuva
    Vi har blivit varnade för mättat fett i nästan hela mitt vuxna liv. Smör och djurfett har det varnats för ÖVERALLT i 40 år nu. Skär bort fettet, använd växtoljor:
    "Använd gärna flytande margarin eller olja i matlagningen." SLV
    "Nyckelhålssymbolen är till för att hjälpa dig att hitta de hälsosammare alternativen. Nyckelhålsmärkta livsmedel innehåller mindre eller nyttigare fett, mindre socker och salt men mer fibrer och fullkorn än andra livsmedel av samma typ. Eftersom de flesta svenskar äter fel sorts fett," - gissa vad som är fel sorts fett? Jo, naturligt mättat fett..) SLV
    "Olika typer av fett
    Det finns olika typer av fett: mättat, enkelomättat och fleromättat fett. Skillnaden mellan dem är sättet på vilket fettsyrorna, som fetterna består av, är uppbyggda. Läs mer om fettsyror i Fakta om fett, på länken till höger på sidan. Där hittar du också en länk till de Nordiska Näringsrekommendationerna (NNR 2012) där forskningen om hur olika typer av fettsyror påverkar kroppen finns presenterad.

    De flesta äter för mycket mättat fett och för lite fleromättat fett. För mycket mättat fett kan öka mängden kolesterol i blodet vilket i sin tur ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom. Enkelomättat och fleromättat fett däremot kan sänka halten av det skadliga kolesterolet i blodet och därmed minska risken för dessa sjukdomar." SLV

    Sådär håller det på. Vi äter för mycket fett och vi äter farliga fetter som dem som förekommer naturligt i naturen i form av mättat animaliskt fett. Sägs det. Hamras det på. Från SLV till hälsotidningar till vårdcentraler och f*n och hans mormor. Nog har hela samhället varit intutat att fett är farlig, alltid.

  53. Mia
    Snälla är det någon som vet här inne
    vilken flytande olja man ka hälla på sin
    sallad som är mest LCHF?
    Annars är det smör o kokosolja som gäller
  54. jala
    Olivolja av absolut bästa kvalitet som du kan få tag i.
    Svar: #55
  55. jala
    Inte helt lätt att få tag på bra kvalitet.
    ” Den organiserade brottsligheten har gett sig in i fusket med mat och det resulterar i falsk olivolja, besprutad ekomat och utspädd juice.

    I Sverige riskerar de skyldiga på sin höjd böter, så riskerna med matfusk är liten. I ett internationellt tillslag, hittades 1.200 ton förfalskade livsmedel och 430.000 liter förfalskad dryck. Matfusket är i dag en storskalig global verksamhet. ”

    http://4health.se/matfusk?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm...

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg