Rössner och okunskapen om sockret

Professor Rössner har chattat på Aftonbladet igen. Trots att han på senare tid verkat mer ödmjuk än förr kan jag inte låta bli att kommentera några tveksamma svar.

Socker och viktminskning

micke säger: Hur stor inverkan har socker på viktminskningen?

Stephan Rössner säger: Socker är s k ”tomma kalorier”- dvs energi utan att dessutom ge något värdefullt som vitaminer, mineraler eller spårämnen. Experter säger helst mindre än 10% av energin som socker. Sockret beter sig som vilken energigivare som helst, men extra lurigt blir det i flytande form som i läsk, eftersom dessa flytande kalorier ej ger mättnad utan lockar till överkonsumtion.

Min kommentar: Socker beter sig verkligen inte likadant som ”vilken energigivare som helst”. Socker höjer (till skillnad från fett) insulinet i kroppen, vilket är det huvudsakliga fettinlagrande hormonet. Dessutom stänger det av fettförbränningen. Vare sig det är i flytande form eller inte. Att göra någon principiell skillnad på socker i flytande form (ex läsk) eller fast (ex godis) är uppenbarligen bara dumheter – det blir ju ändå alltid flytande i magen om inte redan i munnen.

10% av energin från socker är galet mycket evolutionärt sett, det motsvarar 20-25 kilo per år. Så sent som på 1800-talet åt vi kanske 1 kilo per år.

Tallriksmodell eller LCHF?

Landola säger: Diabetes och fetma är två av många folksjukdomar som följer med tallriksmodellen (en kosthållning som KI förespråkar). Dessa folksjukdomar m.fl. kan avhjälpas med lågkolhydrat/högfetts-kost. När kommer Karolinska Institutet att intressera sig för detta?

Stephan Rössner säger: Det är ej KI utan Livsmedelsverket som föreslagit tallriksmodellen. Påståendena är inte oemotsagda- många menar att det handlar om energimängden i försdta hand. Alla svenska kostrekommendationer bygger på internationell samstämmighet. Dessa kommer att revideras om några år- och då kan det hända att man vidgar begreppet. Man kan GÅ NER på vilken kostmodell som helst, det enda intressanta är vad som vidmakthåller den lägre nivån, och där är inte data som talar till låg.-KH-modellens fördel särskilt starka.

Min kommentar: Kul – Rössner vill inte längre kännas vid den fettsnåla Tallriksmodellen när den nu gång på gång visat sämst resultat i studier.

Märkligt nog menar han tydligen att det inte är intressant alls att välja den kost som gör det lättast att gå ner i vikt?? Han har dock rätt i att det finns begränsat med riktigt långa (flera år) studier på lågkolhydratkost. Men när de kommer gissar jag att de visar en fördel även där.

Sockerberoende

Emelie säger: Hej Stephan! Jag har ett extremt sockerberoende. Har du något tips om hur jag ska få bort det? Har börjat gått upp i vikt och det förstör mitt självförtroende samt mitt förhållande till min fästman.

Stephan Rössner säger: Ingen vet om ett äkta socker-beroende existerar. Det är ju inte som tobak eller knark som ger svåra symptom vid abstinens. Ofta kan det röra sig mera om en ätstörning. Är detta så knepigt att det stör din relation tycker jag du ska söka hjälp hos psykolog i första hand.

Min kommentar: Psykolog? Det är välkänt att lågkolhydratkost för många hjälper utmärkt mot sockerbehov, då suget minskar kraftigt. Att då först förneka att personens beroende existerar och dessutom bara föreslå psykologhjälp låter mycket tveksamt.

Men kanske rekommenderar han psykologhjälp mot homosexualitet också? Eller att en alkoholist skall fortsätta dricka och få hjälp av en psykolog att dricka lagom?

Ytterligare kommentar

Det var också mer föråldrat prat om kaloriräkning, något som i studier gång på gång visat sämre effekt än fri mängd lågkolhydratkost. Att syssla med sådant utan att behöva det är främst något för masochister anser jag, och kommenterar det inte mer än så idag.

Läs mer

Hela chatten på Aftonbladet.

Lågkolhydratkost för nybörjare

Mer om de gratis hälsonyheter som personer får.

 

left
right

41 kommentarer

  1. Av en händelse, men inspirerat av sagda Rössnerchatt, har jag idag bloggat om monosackariden fruktos som utgör hälften av vanligt socker och totalt sett är den största delen av de "tomma kalorierna" i frukt.

    Det är verkligen inte likgiltigt varifrån energin kommer, men vi får ta med i beräkningen att Rössner är beteendeprofessor, inte nutritionsexpert.

  2. Psykolog mot sockerberoende?

    Har mössen man gjorde beroende av både socker och kokain ätstörning också då? När de blen tvungna att välja valde de ju sockret.

    Det är väl också visat kliniskt att socker verkar på hjärnans belöningscentrum på samma sätt som annat knark?

    Undrar ifall inte Rössner och/eller några av hans närmaste kompisar tagit emot en del pengar av Danisco? Det skulle förklara oviljan att erkänna sockrets skadlighet.

  3. Kenneth,
    En mus-psykolog kanske kunde hjälpa i det fallet? :)
  4. gourmet
    Utmärkta kommentarer Doc tack för dom.
    Man kan också fundera över hur många frågor som sållades bort av moderator och Rössner under chatten.
    Inte en enda knepig fråga till Rössner exempelvis. Ingen tillfällighet.
    Tidningens lönsamma viktklubb må gunga men får aldrig sjunka.
    En bra grej är att Aftonbladet släpper fram de läsare som vill kommentera
    chatten på nätet - missa inte chansen att formulera en och annan sanning.
  5. Thomas H
    På behandlingshem för amfetamin och alkoholberoende så gäller först avgiftning från dom drogerna och sen visar det sig ofta därefter ett starkt sockerberoende (Som förmodligen inte tidigare märkts i och med att energin kommit från dom andra drogerna som inte direkt gett samma viktökning) och ofta viktuppgång!!!

    Förutom behandlingen mot dom andra drogerna som erkänns av "beteendevetare" så måste nu även en behandling mot sockerberoende göras, har det berättats för mig av personer som arbetar där! En del personer kan tydligen "svälla" upp rejält och sockerdrogbehandlingen är därmed viktigt samtidigt som det blir ett ytterligare problem!?

  6. Sötsuget är en realitet för en stor del av mina kvinnliga elever. Ett citat ur min bok med frågor och svar:

    "Jag håller helt med dig när du säger att suget klingar av efter några veckor. Men ibland gäller det inte att klara en vecka, eller ens en dag. När suget är som värst är det "timme-för-timme" som gäller. Jag kände mig färdig för psykiatrisk hjälp av något slag när det var som värst. Det var först när jag insåg sockersugets släktskap med alkoholism och andra beroenden som jag kunde göra mig fri. Vem vill vara en knarkare, även om man “bara” knarkar på socker?"

    Många tjejer knarkar på socker. Jag knarkade på stärkelse. I grunden är det samma sak. Att ha ett beroende underlättar om man vill bli riktigt fet.

    Sten Sture

  7. Kattmoster
    Rössner verkar lite mindre kaxig och det är ju positivt. Ser vi början till en försiktig omsvängning?

    Trist bara med svaret till den sockerberoende tjejen. Sådant beroende existerar i högsta grad och det botas inte med psykologhjälp. Det är ett rent fysiskt sug som bara hålls i styr med rätt kost. Med fel kost blir begäret övermäktigt och man trillar ofelbart dit. Suget kan vara så starkt att jag tvivlar på att "vanliga" missbrukare har det värre.

    Det är bara att inse att vissa av oss är kolhydratintoleranta. För egen del har jag insett att jag haft oturen att ärva sockerberoendet från min far (som var en riktig gottegris, men normalviktig) och "insulinsystemet" av min mor (som var en tjockis med diabetes). Ingen vidare kombination, om man så säger. Tack och lov för att jag hittade Skaldemans kost.

    I mitt arbete kommer jag i kontakt med många kriminella och tycker mig se ett samband mellan sockerberoende och annat missbruk. Hur pass tydligt det är vet jag inte men jag tror helt klart att det finns.

  8. Ingen som reagerar på hur Rössner undviker den riktigt känsliga frågan som slank igenom AB:s nålsöga när micke försökte pressa honom? Rössner blajar bara på om fruktos men inget om insulinets koppling till kroppsfett.

    "micke säger: Hej Stephan! Åter till sockret, det jag undrar över är om det är någon skillnad på vanligt socker och fruktsocker, och stämmer det att socker ökar insulinhalten och att insulin signalerar till kroppen att lagra fett? Det blev lite långt men hoppas på ett svar.
    Stephan Rössner säger: Bra fråga- ju- fruktos går bakvägen in i cellerna utan att behöva insulin. Därför har vissa forskare menat att fruktsocker är boven i fetmadramat idag. När man klyver socker bildas lika mycket druvsocker (glukos) som fruktos, men med manipulation kan man öka andelen fruktsocker. Detta har faktiskt ansetts som en bov vid t ex sötningen av läsk."

  9. nikotinberoende
    Och hur är det med dom som slutar röka? Den välbekanta viktuppgången - inte sällan tio kilo och mer - brukar förklaras med att nikotinet ändrat ämnesomsättningen så att man utan nikotin skulle genom nån sorts naturlag lägga på sig en massa extrakilon.
    Håller det? Finns nån forskning?
    Tänk om bakom nikotinberoendet finns ett sockersug som i fråga om alkohol och amfetaminberoende - de nikotinbefriade börjar ju äta sötsaker. Nervöst och hela tiden. Har själv sett det bland många.
  10. patrik
    maxiq - det faktum att Rössner vägrar diskutera insulinet, och de andra hormonernas betydelse för vikt och hälsa, anser jag avslöjar att han har en mycket utstuderad strategi. Denna är att fortsätta att mjölka kassakossan viktklubb så länge det bara går och sedan när det inte är möjligt längre dra sig tillbaka med fet bankbok.

    Om han skulle börja diskutera hormonmekanismer skulle hans behandlingsmetoder framstå som så motsägelsefulla som de i realiteten är, och hans tid som auktoritet skulle vara över.

  11. nikotinberoende,
    det där är en intressant fråga! Att de som slutar röka börjar äta mer sötsaker är nog inte ovanligt, och kan säkert förklara en del av en ev viktuppgång. Frågan är hur stor del.
  12. Hej,

    Är själv en fd rökare som slutade för tretton år sedan. Vad inte många känner till är att tjejer röker inte bara för att det är tufft utan också för att det dämpar hungerkänslorna.
    Jag var extremt noga med att INTE äta mer eller större portioner av mat eller godis när jag slutade men det är ändå den punkten i mitt liv när jag började lägga på mig mina 20+ eller mer kilos övervikt. Ett snabbt hopp sedan gick det långsammare. Och röra på sig mer å mer hjälpte INGET ALLS!
    Läsk godis och stärkelserik mat åt jag förvisso men läsk å godis en gång i veckan, det var ris pasta etc som gällde.
    Jag har länge skyllt på att rökningen förstörde min ämnesomsättnng men är numera inne på att rökningen dolde andra problem som också fanns där. Synd att det tog så lång tid att komma på det bara......

  13. Alex
    När Atkins lanserades i Sverige blev de direkt stämda av Danisco. Rössner ställde då upp som specialvittne för Danisco.

    Luska lite mer så ser ni att det jag säger är sant.

  14. luskarn
    nu har jag luskat och du har fel. det var marknadsetiska rådet som begärde in expertutlåtande från rössner.

    är du möjligtvis släkt med ancel keys?

  15. ebet
    Jomen,
    rössner har ju egentligen inte helt fel, 10 % av energin kan få komma från sockret.
    det är bara att han inte vet att socker = kolhydrater. För då blir det ju en hygglig lågkolhydratkost, med bara 10 %
  16. Mikael
    Kostdoktorn vill kommentera tveksamma svar,
    genom att själv ge tveksamma svar:

    "Att göra någon principiell skillnad på socker i flytande form (ex läsk) eller fast (ex godis) är uppenbarligen bara dumheter - det blir ju ändå alltid flytande i magen om inte redan i munnen."

    Titta i litteraturen så märker du nog snabbt och uppenbart att det inte alls bara är dumheter. Nog borde du veta bättre, vad flytande/fast form kan göra för matsmältningsprocessen och det bundet till det (gi-motorik, mättnad, tidsåtgång etc)

  17. Alex
    Det är inte den informationen jag har. Rössner stödde Danisco mot Atkins och bara det är väl skäl nog att inte ta de här uttalanden ifrån Rössner seriöst eller?

    Jag hoppas att mannen blir granskad.

    Hur är det med Nutrilett och hans engagemang där? De har en produkt de kallar Smart Carb utan att han belägg för det te x.

  18. Det är bra märkligt att en person som är anställd på ett "statligt" sjukhus får ha så många sidojobb där han kan använda sin titel och arbetsplats som garanti för att det han säger är sant.
  19. Peter
    Maxiq är det kostdoktorn du syftar på? Då kan det månne vara den världsberömda svenska avundsjukan som visar sig? Det är ju toppen att slippa boka tid hos doktorn och betala 200 kronor när man kan få kostråden serverade här.
  20. bananrepublik
    Om Rössner ska bli granskad vilket jag hoppas så är det en knepighet att
    han verkar inom en i Sverige genomkommersialiserad bantarverksamhet
    som utvecklats och växt med statens goda minne.
    Rössner är en kugge i ett maskineri som politikerna ansvarar för.
    Säkert kommer politikerna att vrida sina händer och ropa att handlat i god tro men än sen. Ut med hela showen för hela folket.
  21. Hans
    Peter!
    Maxiq syftar på Dr Rössner.
  22. Naturligtvis är det Rössner jag menar. Jag tyckte att det var så uppenbart att hela diskussionen handlade om honom. Doc går väl inte ens plus på denna sida där han försöker rädda mänskligheten från de dumheter som kapitalet hittat på genom åren med statens goda minne.
  23. Peter
    Tack för det!
  24. Alex
    Inte nog med att Rössner håller på med olika kommersiella projekt som gynnas av hans Low Fat prat. Claude Marcus är aktiv inom Itrim rörelsen. han sitter i styrelsen och detta företag säljer bars, proteindrinkar och dylikt.

    Jag tycker någon skall dra igång en class action law suit.

  25. F d rökare
    Apropå sluta röka. Det är ingalunda så att man automatiskt ersätter cigaretter med godis och därför går upp i vikt. Jag själv blev snarare av med godissuget. Det förvånade mig. Gick ändå upp ett tiotal kilon. Mängden mat var ingen skillnad. Men jag tror som någon annan här ovan skrev - en av orsakerna till att man börjar röka kan mycket väl hänga ihop med hungersug!

    Många börjar ju röka i tonåren, just dom åren när man börjar med utevistelser utan föräldrar, alltså runt 14-15, och när utevistelsen med kompisar tar sin tid, så blir det ju också mindre tid att delta i middagstider i föräldrahemmet.

    Korv o hambugare på stan är ju vanligt för tonåringar, såväl nu som då jag var ung. Dessutom finns det ju en mängd annat att köpa nuförtiden, allt från drycker till godis. Unga människor har ju också jämförelsevis ganska mycket fickpengar. På min tid köpte man två lösa John Silver! Och en korv utan bröd. Eller ett bröd med senap.

    Jag tror - rökning är ett sätt att svara på hungerkänslor!

  26. luskarn
    vad har du för information om rössners samarbete med danisco? finns den på nätet? varför anlitade i sådana fall marknadsetiska rådet (MER är ju iofs "Näringslivets självreglering för etisk marknadsföring" så de är ju inte självklart opartiska i frågan, men jag ser ingen anledning att misstänka det) rössner till expertutlåtande?
  27. Ur expertutlåtandet:

    "Vad gäller ”sockerberoendet bryts” har Rössner angett att det finns forskare som menar att det finns ett sockerberoende men att det för ett äkta biokemiskt beroende i allmänhet krävs dosökning, abstinenssymptom och kontrollförlust. Sockerkonsumtion är inte kopplad till något av dessa beteenden."

    Min kommentar:
    Abstinenssymtom och kontrollförlust är flitigt omvittnade "beteenden". Varför Rössner skriver som han gör vet jag inte. Men jag gissar att Danisco vet.

    /SSS

  28. Mikael,
    såg att jag missat svara, till att börja med: välkommen åter! :)

    Visst finns det skillnader på mat i flytande form eller fast. Jag har inte sagt något annat. Det jag anser vara uppenbart fel är tron att socker i vätskor är något HELT annat än socker i andra "livsmedel".

    Ibland låter den krystade förklaringsmodellen lite som alkemister som tror sig kunna göra bly av guld - finns det bara lite fibrer runt sockret så blir det plötsligt jättenyttigt utan några som helst likheter med läsk. Även om det är samma molekyl.

    Enligt Rössner behövs tydligen inte ens fibrer, det räcker med att sockret inte är löst i vatten. Som att en sked strösocker inte på liknande sätt skulle ge begränsad mättnad, och locka till överkonsumtion det också.

  29. Thomas H
    Här är något som kanske passar denna tråd:
    Dagens text-TV redovisar forskning från KI som visar att Naltrexon, ett läkemedel mot alkoholism även hjälper vid amfetaminbekämpning/behandling.
    Chansen att kunna bli av med "knarkbehovet" ökar tre gånger! Så bra!?

    Tanken kommer då direkt - behov som behov - Kanske det också hjälper vid sockerbehov? Stärkelse/Kolhydratbehov?

    Vid en randomiserad metastudie av tre bantningsmedel där bl a Xenical var en av dom undersökta så visade det sig att hjälpen inte alls var så stor!!
    Även Doc har skrivit om dessa läkemedel. (Xenical förordas av prof Rösner som ett välbeprövat bantningsläkemedel och det gjorde han någon vecka efter publiceringen av metastudien!)
    http://www.kostdoktorn.se/?page_id=254

    Skulle faktiskt kunna tänka mig att detta läkemedel fungerar bättre än de tre andra bantningsläkemedel som nu används i Sverige!! Men det här var väl ingen parameter som kontrollerades av KI i Amfetaminstudien! Sockerbehov (hungersug?) finns ju inte! Möjligen är/var detta långsökt, men ........
    Ingen aning om Natrexon ev biverkningar för dom finns så klart!

  30. Var inte den förknippad med svåra depressioner och självmord?

    Fast tar man livet av sig slutar man ju knarka?
    I så fall borde bolmört eller flugsvamp också vara effektivt?

  31. Pellefant
    Att Rössner utalar sig som han gör om sockersug mm kan kanske härledas till hans expertutlåtande till marknadsetiska rådet för reklam.
    http://www.marknadsetiskaradet.org/crustum

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Sockerberoende

  32. Thomas H
    Utdrag av Rössners uttalande:
    Rössner sammanfattar med att sockerberoende inte är något som gäller befolkningen i sin helhet och att ett sådant beroende uppenbarligen inte kan jämställas med andra typer av klassiska beroendeframkallande ämnen som alkohol, tobak och narkotika.

    Alla blir inte sockerberoende och alla blir inte alkoholister heller är min kommentar!
    I alla fall heder år denna man som erkännt ett 25-årsmisslyckande vad gäller viktminskningsprogram och det är ju inte konstigt med en sådan inställning till socker/stärkelse och kolhydrater!

    Andra forskare bedömer ju att uppemot 75% kan utveckla ett sådant beroende och det stämmer även bra med Barry Sears bok "Zonen".

  33. Det är ju skrämmande vad Rössner är okunnig om det han arbetar med. Han gör ju uttalanden som om han är totalt okunnig om insulin och diabetes och sockerberoende.

    Min tanke var när de talade på TV om forskning från KI som visar att Naltrexon, ett läkemedel mot alkoholism även hjälper vid amfetaminbehandling då tänkte jag att det kanske borde testas på sockerberoende och mot hunger, jag tror att det ligger nära tillhands att det är samma sorts beroende om det har med serotonin att göra.

  34. Mikael
    Andreas,
    jag håller med dig om att socker i vätskor och fast föda inte är HELT olika saker.
    Men jag tycker inte alls att Rössner i utdraget ovan ger intryck av att tro det heller, därför var din kritik felaktig (du gör en straw man).
  35. Det tycker inte jag. Rössner säger uttryckligen
    "Sockret beter sig som vilken energigivare som helst, men extra lurigt blir det i flytande form som i läsk, eftersom dessa flytande kalorier ej ger mättnad utan lockar till överkonsumtion."

    Det kan jag bara tolka som att han menar att socker som inte är i flytande form beter sig som andra energigivare, ex fett. Vilket jag anser vara helt felaktigt.

    Är inte det en rimlig tolkning?

  36. Veronica
    Jag måste kommentera detta med att vända sig till psykolog pga sockerberoende. Arbetar själv inom psykiatri (sjukskötare) och har gått egen psykoanalytisk terapi för flere år sedan. Jag är fullständigt övertygad att mitt sockerberoende inte är något som någon psykolog eller psykiater, analytiker eller vad som helst kan hjälpa mig med. Det är absolut en fråga om fysiologiska reaktioner. Så mycket har jag arbetat med mig själv och andra att jag är övertygad om detta. Mycket kan man göra inom ramen för terapi men inte detta.
  37. Mikael
    Andreas,

    du går ifrån vad jag kommenterade nu, vad jag kommenterade var att du tyckte Rössner gjorde fel i att påpeka en skillnad mellan socker i fast föda och socker i flytande föda (nu tar du upp socker vs fett/protein).
    Jag tycker som sagt att Rössner har rätt i det om fast/flytande, och tycker också inte alls att han gör den starka uppdelningen du läser in.

  38. Mikael,

    tala om att göra en straw man... :)

    Jag tar upp hans uppdelning av socker i fast/flytande form, där "dessa flytande kalorier ej ger mättnad utan lockar till överkonsumtion.”

    Sen att vi har olika uppfattningar om hur stark denna uppdelning är i Rössners uttalande, det får vi nog leva med.

  39. Mikael
    Andreas,

    nej det gjordes ingen straw man.

    Hur som helst blev det onödigt långdraget,
    jag menade bara att påpeka intrycket av ignorans du ger gällande skillnader i hur socker i dryck och socker i fast föda kan påverka mättnad, aptit och energiintag.

  40. Mikael,
    att det finns en viss skillnad mellan fast och flytande föda har jag aldrig förnekat.

    Att inte ha exakt samma åsikt som dig är inte samma sak som ignorans.

  41. Mikael
    Jag påstår inte heller att du förnekat det, jag skrev ovan att det gällde intrycket du gav.
    Precis som du på liknande vis kommenterar intrycket Rössner ger angående hans syn på socker i fast/flytande föda.
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av