Rössner och Marcus mot sockret

Jag vet att många är skeptiska mot punktskatter på livsmedel. Men detta förslag ger jag tummen upp till:

Läkartidningen: Punktskatt på sötade drycker – är vi där snart?

Mer om de gratis hälsonyheter som personer får.

Läs mer

left
LCHF får skulden för decennier av fetmaepidemi 100
Dietist läser Matrevolutionen 186
Kritik från finsk lågkolhydratdoktor 117
Rössner recenserar Matrevolutionen i Läkartidningen 786
LCHF och glukosdropp på sjukhus 119
Glada ketoner 141
LCHF och vägen som inte finns på kartan 24
Mia Skäringer ger upp vikthetsen – tror hon 72
Storm över fruktlarmet 147
Stämmer professor Hellénius varningar om mer hjärtsjukdom av fett? 139
Professor Ingvar: Fel i fettlarmet 101
Gott nytt år utan något gott? 21
right
1 2 3

156 kommentarer

  1. Det är ju komiskt - att straffskatta skräpmaten debatterade jag om i artikel i SvD-Brännpunkt och TV-debatt redan 2003. Och då var Stephan Rössner att helt motsatt åsikt och förlöjligade mig. Nu har vinden vänt, och så även herr Stephans kappa…

    Fruktansvärt vad trögt det går. Hela åtta år har gått sen dess… Läs artikeln här: http://ehdin.com/?id=173

  2. Henrik (no1)
    Det vore väl förskräckligt om vi måste stå fast vid en åsikt resten av livet? tycker det är naturligt att ändra sig när ny kunskap blir känd. Jag tyckte tex att hockeyfrilla var coolt ett tag men jag har ändrat mig där...
  3. Lund
    #66 Nicklas

    Kakexi är = svält. Och naturligtvis är det skillnad om man bara ger socker, eller kolhydrater till en svältande åldring alternativt om man ger fett och protein.

    Men frågan är om man gör något humant när man ger en svältande åldring med förfärlig sjukdom socker, bara socker. Det ses som normalt att när man levt färdigt, då börjar man matvägra...har du arbetat inom riktig ålders-åldringsvård så vet du bad jag menar. Att låta människor tyna bort extra långsamt med socker och sockerdropp är förfärligt.

  4. Lund
    #101 Sanna

    Det är bara så att det blir ett stort problem att definiera vad skräpmat är...

    Igen , vem ska få ha tolkningsföreträde? -SLV? -veganerna? -vem?

    Hur tror ni att Irene Mattissons skräpmats-definition ser ut? Ingår smör? sannolikt, ingår en stor andel kött - oaktat att det är gräsbeteskött? sannolikt...

  5. Lund
    #94 GvDB

    "som sitter i ett hörn och rabblar mantran de inte ens själva tror på."

    Precis som vi gör mao?:-))

  6. Miller:

    "Nicklas – nu ja. Det är ju efter att AD's kampanj för det sunda förnuftet slutligen verkar vinna mot all provrörsvetenskap som B-A och Rössner diggar så mycket. Hur var det för tre år sedan???"

    Nej AD har inte ett dugg med saken att göra. Samma sak gällde för tre år sedan.

    Lund #103:

    Läs vad jag skriver så jag slipper upprepa mig hela tiden. Jag tycker också fett och protein är det bästa, är mina inlägg inte möjliga att läsa? Men för en person som inte får i sig det så är det som sagt bättre än ingenting. Får se om inlägget blir läsbart den här gången.

    Och kakexi är inte per definition samma som svält. Kakexi är ett större begrepp för sjuklighet, avmagrin och muskelkatabolism. Svält är "bara" att inte få i sig mat. Alltså sjukdomsrelaterad anorexi kontra "vanlig" anorexi.

  7. Lund
    #57 Jacob

    Om det vore så väl ändå... "Det är alltså lika vanligt att man försöker få i de gamla fett som att man försöker få i dem socker"

    Jag har arbetat på en "rehab"-avdelning, såväl som tvingats rädda livet på min egen pappa ett otal gånger och det du säger stämmer dåligt med verkligheten.

    Jag fick använda all min auktoritet för att pappa skulle få sina bodybuildingproteinpåsar utvispade i vispgrädde, för att de dels serverade så oaptitlig mat, dels att de inte förstod att näringsberäkningen inte ens stämde och passade för en bantare.

    --Och jag betalade för vispgrädden, betalade för proteinpulvret, betalade för all extra näringsrik näring jag krävde. Tom betalade för Proviva, som krävdes för att han skulle kunna svälja sina tabletter.

  8. Lund
    #57 Jacob

    Du avslöjar verkligen din okunnighet nu. "När det gäller droppen som flera klagat på här ovanför så finns det intralipid som är fett i dropp. Troligen bra mycket dyrare än glukosblandningarna och det finns en hel del risker där med, http://www.fass.se/LIF/produktfakta/artikel_produkt.jsp?NplID=1964022... "

    Vad en multisjuk patient får efter några veckor av sockerdropp har inget med dropp-diskussionen att göra. Väldigt få patienter får aminosyror och fettemulsion...

    Vad får en patient som kommer till sjukvården akut, men det är ändå inte livshotande, eller skall opereras elektivt under någon timme? Jo, sockerdropp.
    Detta är slentrian-rutin. Och tyvärr vägrar alltför många inse vad patienten säger. De vägrar förstå att de inte kan göra någonting mot patientens vilja. Det är inga J-la LPT-patienter som detta handlar om. Det är LCHF-ätande, varav en del har diagnos diabetes och som sagt, inte så smart att sätta sockerdropp på dessa patienter.

  9. Lund
    #77 Janne

    Det är väl inte Irene Mattisson du brevväxlat med:-)

  10. Lund
    #89 Nicklas

    Säg mig då vilken typ av fett som Tommy Cederholm rekommenderar till våra gamlingar?

  11. Lund
    B-A #90

    Konsekvensen av vad våra gamlingar får att äta på boendena...vem är då ansvarig för detta?

  12. Nu är det så att politiker bestämmer vad som ska beskattas.
    Skatter är inte helt öronmärkta.
    Vem tror att sockerbeskattning skulle ge forskning till fetma, diabetes och dietister?
    Sötningsmedelsföretag skulle därför ge högvinster. Väldigt bra för folket..
    Vem tror att beskattning på de som inte motionerar skulle ge en vinst till dem?
    Nej, till gymmen och PT.
    Vi har idag fri marknadsföring, i så fall får man vänta till regeringsskifte, till de som älskar att betala skatt.
    Var det bara i glesbyggden som man inte ville ha högre bensinskatt? Nej, det var de i storstäder som också sa blankt nej.
    Använder man sig av beskattning på ett sådant sätt kunde man ha beskattning på alla äldre än 80 år.
    Skulle jag hårdra det så är beskattning på miljöförändringar endast ett sätt för staten att tjäna pengar på, finns ekonomer inom miljö som tagit fram fakta.
    Fick jag själv önska; varför inte beskattning på de som bor i villaområde och inte har en gödgris och hönor. alla möjligheter till önskad skatt finns.
    Men det viktigaste staten har är att se till att det kommer in skatter för skola, sjukvård och äldreboende etc.
  13. Janne
    #109: Nej, inte den här gången. Irene har jag haft kontakt med en gång. Jag tror hon får ganska mycket mail (som hon inte tänker svara på). Irene skrev den gången att "de ger råd till den friska befolkningen". Det kan man säkert diskutera.
  14. Man har redan beskattning på alla över 85 år. Faktum är att gränsen går vid pension.
  15. hemul. Hur beskattas de över 85 år?
  16. 115
    Inte alls, men jag skrev det som en möjlig beskattning om vi kan tänka oss en beskattning på socker och skatt i all oändlighet på allt
  17. Hört talas om jobbskatteavdraget? Ja ja, jag vet att det är ett avdrag, men det är bara att sätt att språkligt skönmåla att man beskattar bl.a. pensionärer efter en högre skattesats. Man kan kalla ett kalhygge för föryngringsyta också, det är lika fult för det.
  18. KickAnn
    Annika #85,
    så då finns det inget alternativ till vanligt dropp med sockerlösning för oss som är "fettdrivna"?
  19. Martin
    Jag är mest orolig för hur ofta ni ligger på sjukan och får dropp egentligen...
  20. KickAnn #118, Det enklaste alternativet är fysiologisk koksaltlösning. I övrigt är jag inte insatt i vad det finns för sockerfria dropplösningar.
  21. Tänk på oss biodlare bara. Punktskatt på socker kommer göra vår verksamhet, som redan idag är svår att få lönsamhet i, dyrare. Vi övervintrar ju bina på sockerlösning.

    Punktskatt på godis och läsk (gärna vitt mjöl också) låter bättre.

  22. Annelie_LivsGlad
    #90 B-A det gäller väl alla? inklusive dig :)

    I övrigt Nicklas du skriver flera gånger att vi inte läser dina inlägg - men jag tolkar det som (återigen) att vi läser dem men inte håller med. Vad är det som är så svårt med att förstå det för du menar väl inte att vi ska läsa dem, ändra på våra egna åsikter och "thats it!"?

    Jag vill inte heller att min son ska få sockerlösning varje gång som han är inlagd för sina större undersökningar så i samma veva ser jag Annikas inlägg #120 och tackar för det. Nu vet jag vad jag ska försöka begära istället. Min sons kropp "ramlar ihop" när han får sockerdropp och som förälder är det för d-ligt att bara kunna stå brevid, hålla handen, torka tårarna och inte kunna göra ett dugg.

    Och nej, jag tycker inte heller att sockerdropp är bättre än ingenting!

  23. KickAnn
    Tack för svar Annika! Och nej Martin, jag har som tur är inte behövt dropp så många gånger i mitt liv men har verkligen ingen lust att utsättas för det i onödan om olyckan är framme.

    Tror att jag har en del "fettdepåer" som kroppen skulle kunna överleva på ett bra tag utan att det är någon fara för hjärnan eller risk för lågt blodsocker. Men däremot förstår jag mycket väl hur viktigt det är med rätt salt- och vätskebalans.

  24. bejje
    Ringers lösning, vad är det? Det läste jag på KiF att det kan ges som dropp. Är det Ringers som är fysiologisk koksaltlösning?
  25. Lund
    Man kan begära Ringerlösning om man nu måste ha vätska intravenöst. Ringer innehåller Natrium, Kalium, Calcium, Magnesium och acetat.
  26. Intressant Lund.
    "Man kan begära Ringerlösning om man nu måste ha vätska intravenöst."
    Varför? Jag kan gissa lite, för att slippa glykos?
    Har man rätt att FÅ det?
    Vad har acetatet för funktion?
  27. Martin
    Ny studie på "diet soda" ger större risk för stroke mm

    http://www.msnbc.msn.com/id/41479869/ns/health-diet_and_nutrition/

    Lika bra att lägga punktskatter på ALLT som smakar sött..?

    Det professorparet får mig att tappa tro på våra vetenskapliga instututioner..
    Pucko läkare som tror att skatter löser problem. Om skatt var svaret skulle ingen röka eller dricka alkohol..

    Tur att kostdoktorn finns!

  28. B-A
    #122

    Ja, det gäller även mig. Därför undviker jag ofta att kommentera saker jag inte har kunskap om, i motsats till vissa andra. Om du vet om att jag någon gång uttalat mig om något jag inte kunnat eller förstått får du gärna berätta vilket inlägg det handlar om. Tvivlar dock på att du kommer hitta något

  29. Jacob #57, Du har helt fel. Det är inte alls lika vanligt att man försöker få i de gamla naturligt fett som kolhydrater. Inställningen hos de som normalt beslutar om mat till äldre är att de ska äta fattigt på naturligt fett, men desto mer av kolhydrater. Detta gäller även diabetikerna, som hjälps till ättestupan med denna kost. De som inte är så sjuka som diabetikerna får i sig alldeles för mycket av tomma kalorier med kolhydratstinn mat, och får i stället för lite av fett och protein. De får alltså näringsbrist, men risk för sjukdomar pga svajande blodsocker.

    Det senaste året har jag arbetat på 6 olika vårdboenden och i 6 olika hemvårdsgrupper. Där ger man säröbomber och försöker förmå de som är undernärda att både hälla grädde i maten och smör i steken.

    Jag har under samma tid varit på flera föreläsningar där olika personer från andra delar av Sverige varit och säröbomber är en rekommendation som dyker upp nästan var gång man pratar om att få de äldre att äta mer eller sova bättre. Det är ju även de rekommendationer som finns om man ser till forskning. Här har du en studie från Sverige publicerad 2003:
    Energy-dense meals improve energy intake in elderly residents in a nursing home

    Hot meals (lunch and dinner) delivered to the experimental group were energy fortified with natural ingredients such as cream, oil, butter, etc., while desserts were energy fortified withcream, sour cream or hydrolysed starch.

    Knappast som du försöker måla upp det med andra ord.

    Sen vet jag inte hur det är där du jobbat inom äldrevården men här nere syns läkarna i stort sett aldrig till. På vissa boenden kommer de förbi en gång i veckan och tittar snabbt på vårdtagare men på de flesta platserna sköts kontakten via fax om det inte sker något akut. I Hemvården finns det inga fasta läkare där heller. Så jag undrar lite nyfiket hur mycket du verkligen varit på olika boenden och suttit med under luncherna. Eller kanske på avdelningsmöte där man diskuterar de som har svårt att få i sig mat. Jag är helt enkelt lite nyfiken på hur mycket du verkligen varit på vårdboenden de senaste 10 åren.

    B-A är dietist om jag förstått det rätt. Han håller inte med dig. Nicklas är nyutbildad kostvetare och håller inte med dig. Det verkar inte som att någon som faktiskt arbetar i äldrevården håller med dig.

    Hur som helst. Det är vad jag baserar min åsikt på. Det vill säga egen erfarenhet. Det jag får höra av andra mer erfarna än mig när jag är på endagsutbildningar och det som forskningen visar. Det är äldrevården idag, i alla fall nere i skåne, blekinge och småland. Där ser man till att försöka få i de gamla kalorier och man gör det gärna med fett om det är det som fungerar bäst

    Lund ->

    Jag har arbetat på en "rehab"-avdelning, såväl som tvingats rädda livet på min egen pappa ett otal gånger och det du säger stämmer dåligt med verkligheten.

    Du kan ju se mitt svar till Annika här ovanför. Det jag säger stämmer bra med alla de platser jag arbetar och har arbetat på. Googla på säröbomber, de är vanligt förekommande. Oftast ett av de första förslagen om man diskuterar någon som är undernärd eller som sover dåligt.

    Vad en multisjuk patient får efter några veckor av sockerdropp har inget med dropp-diskussionen att göra. Väldigt få patienter får aminosyror och fettemulsion...

    Min kommentar kring dropp var riktad till Cumulus och Paleofriend som undrade vad det fanns för typer av dropp. Du och Annika verkar dock medvetet vilja missförstå min kommentar.

  30. Lund:

    "Säg mig då vilken typ av fett som Tommy Cederholm rekommenderar till våra gamlingar?"

    Grädde bland annat. Och smör.

    Annelie_Livsglad:

    Har din son cancer och riskerar att dö av svält?

  31. Dan
    Jag har jobbat i hemtjänsten ett par år, och var det någon gamling som var undernärd var det alltid grädde som rekommenderades.
  32. Sebastian Lundh
    Nä, staten borde inte straffbeskatta saker bara för att de är onyttiga för dem som använder dem. Det är inte rätt.
  33. Gudiol #128, Ja det jag har sett har varit lättmjölk och margarin. Jag är glad om det verkligen har börjat ändra sig till smör och grädde inom äldrevården.
    Hoppas även att kolhydratfrossandet inom äldrevården har börjat minska?
  34. @Sebastian Lundh #132
    Håller fullständigt med! Specialbeskattning på människors livsstilsval är ovärdigt ett land som kallar sig fritt och demokratiskt. (Men det kanske inte Sverige gör längre??)
  35. Det är margarin som gäller på mackorna. Och det är många mackor och frekvent fika med olika typer av bullar och kakor. De som är törstiga får allt som oftast saft osv...

    Nu är inte jag så rädd för kolhydrater som du men de kolhydrater som äts på boende kommer nästan uteslutande från dåliga källor. Maten på boende är långt ifrån bra ur många aspekter även om jag nästan tycker att personalen äter sämre än de boende ;)

    När det gäller att få i de gamla kalorier begränsar man sig dock på inget sett till socker och mjöl. Då testar man allt och ett av de första alternativen är som sagt grädde i mat och dryck.

  36. kostintresserad
    Annika #133, Det vore ju konstigt om inte ditt och Andreas gedigna arbetsinsats gav resultat. Det märktes för ett par år sedan på det äldreboende min bror vårdades. Han fick jordgubbar och vispgrädde - ibland mitt i natten - när han var hungrig.
  37. Anhörig till äldre
    Med sju års erfarenhet av kommunal äldrevård/-omsorg så kan jag uttala mig om maten. Maten är långt ifrån LCHF-liknande. Det enda som påminner om LCHF är Bregott på mackor, och det är snålt om man lyfter på den magra osten. Om det är mjukost så saknas Bregott under!

    Äkta grädde - jo ibland. Men personalen är fettskrämd.

  38. Anhörig till äldre
    Överförmyndaren griper in - Svt
    http://svtplay.se/v/2312089/dokumentarfilm/overformyndaren_griper_in

    Mycket sevärd dokumentär på Svt, repris idag 12/2 14:30

    Titta vad hungrig hon är den gamla kvinnan. Är det någon som tror att hon ätit sig mätt på mat någon gång?

  39. Gudiol #135, nej du som ung, slank och tränande behöver ju inte vara så rädd för kolhydrater, men de gamla inom äldrevården är nästan alla metabolt sjuka, och mycket kolhydratkänsliga. De bör äta lågkolhydrat för sin hälsas skull. Det finns mycket gott man kan äta trots lågkolhydrat, tips och recept finns på nätet och i våra böcker. Se tex på KiF, Raringens semlor: http://veglchf.wordpress.com/2011/02/11/lchf-semlor/
  40. Gudiol #135, Personalen inom vården har en mycket stor överviktsprocent trots ett fysiskt aktivt arbete. Det beror troligen på allt sötfikande de sysslar med alltsom oftast.
    Detta visar att det är kosten som betyder mest, inte den fysiska aktiviteten.
  41. Mariann
    #140
    Precis detta har jag noterat också....
  42. Lilja
    På sambons arbetsplats, ett äldreboende i örebro län har man för ca ett år sedan bytit ut Bregott mot margarin och alldeles nyss har man ändrat så att de inte får helfet mjölk längre. En del av förändringarna säger man är för miljöns skull men margarin känns väl inte så miljösmart. Det pratas mycket på hennes jobb om det viktiga i att de äldre får bra kost men i verkligheten är det ekonomin som styr och de får sej tillskickat allt billigare livsmedel.
  43. Gun-Britt
    Mycket får man höra när man försöker att få vänner och bekanta att äta rätt, de senaste var "att man åldras innifrån med LCHF kost"
  44. Anhörig till äldre
    #140
    Det stämmer - vårdpersonal/sjukvårdspersonal är ganska ofta överviktiga. Det har förvånat mig. Just för att det är en yrkesgrupp som borde veta mycket om hälsa. Trodde jag.
  45. Gudiol #135, Personalen inom vården har en mycket stor överviktsprocent trots ett fysiskt aktivt arbete. Det beror troligen på allt sötfikande de sysslar med alltsom oftast.

    Detta visar att det är kosten som betyder mest, inte den fysiska aktiviteten.

    Givetvis, vad skulle det annars bero på? Har jag någonsin påstått något annat? I och för sig är de ofta stressade och arbetar shift vilket gör att risken ökar för fetma men de är feta för att de äter dåligt. Det var ju precis det jag skrev i min förra kommentar. Förstår verkligen inte vad du vill ha sagt med att rikta denna kommentar till mig?

  46. Annika och Anhörig:

    Ja det stämmer, tur att ni nämnde det först. Hade Jacob påpekat samma tydliga fakta skulle ni antagligen skrikit "kvinnoförakt!" i kör.

  47. #145 Gudiol, Kommentaren var med anledning av din kommentar, inte någon pik mot dig.
    Men det finns många andra som hävdar att typen av energigivande näringsämne inte spelar någon roll, utan att det är den fysiska aktiviteten som brister hos de överviktiga.
  48. #146, Varför skulle vi det?
  49. Thomas H
    Du är rolig du, Niklas.... :)

    Vissa fakta påpekas inte, men det är för mig intressant det du, nu säger om vad Tommy Cederholm säger om fett, grädde.

    Den inställningen märktes inte för några år sedan, så hur länge har han använt det konceptet. Vet du det?
    Lär han ut sådant numera så är det bra, men nog som vanligt oerhört trögt att få ut det i verksamheten, när nu fetträdslan sitter djupt!

    Men visst, en förändring är nog på gång!

  50. AD:

    Det har ju Jacon anklagats för tidigare bara för att han kritiserat en kvinna. Jacobs kritik mot de han inte helt håller med om (eller inte håller med om för fem öre) är en tämligen könlös kritisk.

    Tomas H:

    Ja inte frågade om årtal. Men du måste inse att det ofta är en lång väg i länken från forskare till vad som serveras vid bordet. Jag är ingen forskare men jag är ju ändå akademiskt utbildad och jag kan bara säga att erfarenheten från alla dietister/dietiststudenter och forskare jag känner som involverats i äldres matsituation skiljer sig från dom som jag tyvärr observerat på plats. Där är det kakor, saft bullar, kakor saft bullar och inte sällan verka beställningarna från köket handla mer om vilka kakor och bakverk som personalen tycker smakar godast.

  51. #150, Att konstatera att vårdpersonal har en stor överviktprocent är väl inte att kritisera en kvinna?
  52. 151:

    Nej absolut inte. Men det är ju inte jag som brukar ta till det som försvar i andra sammanhang heller. Jag anser inte att varken det här, eller annan kritik mot kvinnor (både dig och andra), är en fråga om kön som det ibland framställs.

    Jag skulle kunna köra med samma offermentalitet och säga att jag blir ifrågasatt på grund av ålder men jag vet att det inte handlar om det.

  53. Chilisalsa
    En intressantare iaktagelse är att mitt intryck är att BMI hos läkare är lägre än för annan vårdpersonal. De borde ha det lika stressigt kan man tycka. Man kan nog anta att när annan vårdpersonal har tid att sätta ner rumpan, ofta fikar med sött när dom får tid över och kanske oftare i grupp vilket jag tror innebär att det tas mer sött också... det är en social grej att det tas mer då.

    Läkare dricker säkert lika mycket The/kaffe men gör det nog oftare som en slät kopp medans de sköter administration och annat. Faktum är att jag inte skulle bli förvånad om medel-bmi hos läkare t.o.m. sjunkit i motsats till nästan alla andra grupper... förr tyckte jag det var vanligare med rondör hos läkare... en effekt av indragna läkarsekreterare kanske ?? Medelåldern har naturligtvis stor betydelse också.

  54. akademiker
    # 146 "... tur att ni nämnde det först. Hade Jacob påpekat samma tydliga fakta skulle ni antagligen skrikit "kvinnoförakt!" i kör".

    Skulle det där vara ett expertutlåtande?

  55. Iza
    Jobbar själv inom vården på en mottagning och inte på en avdelning. Kan säga att det är en viss skillnad i mängden söttsaker. Det är nämligen fortfarande ganska vanligt att patienter när de skrivs ut bjuder avdelningspersonalen på tårta. Det händer nästan aldrig på en mottagning. Och ändå är mottagningspersonalen överviktig. Jag tror att problemet ligger i att fettskräcken är så djupt rotad hos sjukvårdspersonalen. Jag ser vad mina kollegor äter på lunchen, minimalt med fett och massvis med kolhydrater. Jag behöver väl inte tillägga att många bara väntar på att jag ska falla död vilken sekund som helst pga allt det fett jag stoppar i mig :D Fast lite avundsjuka är de att jag är pigg och går ner i vikt!
  56. 154

    "Skulle det där vara ett expertutlåtande?"

    Nej

1 2 3
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Regler för kommentarer. Bilder till användare genom Gravatar