Dramatiskt förbättrad hjärthälsa i Sverige – och dubblat smörintag

hjärtinfarkter

Svenskar blir allt hjärtfriskare, allt snabbare!

Socialstyrelsen släppte just den senaste statistiken över risken för hjärtinfarkt i Sverige, fram till år 2013. Det är glädjande läsning för nästan alla… Utom de som desperat letar tecken till att ökat smörätande har något med hjärtsjukdom att göra.

Åren då LCHF varit populärt och smörförsäljningen i Sverige har mer än fördubblats – från 2008 – är markerade i grönt i bilden. Risken för hjärtsjukdom är inte på väg upp som vissa varnat för, tvärtom rasar risken snabbare än någonsin!

Svenskar äter mycket mer smör och blir samtidigt friskare i hjärtat snabbare än någonsin.

Hur ska de övervintrade fettfobikerna på Livsmedelsverket och den där välkända ”livsstilsprofessorn” förklara bort detta? Gissningsvis lär de fortsätta med sin vanliga taktik: att låtsas som att det regnar. Eller vad tror du?

Tidigare

Det verkliga sambandet mellan smör och hjärtsjukdom i Sverige

Stämmer professor Hellénius varningar om mer hjärtsjukdom av fett?

DN: Att minska på fett ”har inget vetenskapligt stöd”

TIME: Ät smör. Forskare kallade fett för fienden. Varför de hade fel.

”Att varna för mättat fett är inte vetenskapligt”

Mättat fett ofarligt enligt ytterligare en ny stor genomgång av all vetenskap!

 

97 kommentarer

Toppkommentarer

  1. Majoren
    Snart får vi säkert höra Livsmedelsverket slå sig för bröstet och hävda att detta är resultatet av 23 år med nyckelhålsmärkt mat...
    Svar: #39
    Läs vidare →
  2. Lars Henrik
    Hur ska de övervintrade fettfobikerna på Livsmedelsverket och den där välkända ”livsstilsprofessorn” förklara bort detta?

    Doktor Anders Tengblad på Twitter efter att ha läst Landstingets kostråd och hittat tio klyschor (se tidigare blogginlägg från 21:a september). Klyscha nr tio:

    orsaken till att hjärtsjd minskar är våra kostråd, men orsaken till att fetman ökar är att folk inte följer våra kostråd

    ehh

    Läs vidare →
1 2 3

Alla kommentarer

  1. Thomas H
    Jomen Q. Gör du inte skillnad på kolhydrater? Äter vi samma kolhydrater nu som 1900??
    Tycker inte att du är logisk i ditt resonemang nu! 🙂
  2. Thomas H
    Och vad är det nu som kan orsaka åderförkalkning/åderförfettning/inflammationer, Hjärter??
    Inte är det bra fetter som orsaken, utan dåliga kolhydrater!!!!!
    Sen skriver du även...citerar att ändrade levnadsvanor har betydelse. Vad kan det innebära?

    Tidigare skrev Q något om tandhälsan och bakterier därifrån och där har han helt rätt! Det är också en orsaksfaktor!
    Sen så, märkligt att förbättringar inte i huvudsak beror på en ökad läkemedelsförsäljning utan just på ändrade levnadsvanor! Ps! Nu var jag nog lite ironisk......

  3. rolf persson
    Hjärter är väl kunnig för att vara en lekman, statinförsäljare är mer rimligt.
    uffe ranskov och fler har totalsågat teorin om kollestrerol.
    Någon vetenskap som stöder kolestrerolhypotesen finns inte.
    Hur kan detta bedrägeri få förekomma i en demokrati?
    Dom vet att teorin är felaktig men det är lönsamt med statiner.
    LCHF får inte finnas för det minskar behovet av insulin.
    Läkemedelsbolagen vill inte att folk ska bli friska, hjärter försa sig ni skulle sluta bry er om maten och bara ta bara lite statiner.
    Svar: #106
  4. 1 kommentar borttagen
  5. Thomas H
    Sånt Trams...sfrko... vilken sekt? Din eller min??? 🙂
    Varken fett eller kolhydrater orsakar hjärtsjukdom... säger du??
    Inte ens transfetter??? Du gör ingen skillnad på fettkvalite? Dåligt!
    Då måste det ju vara så att proteinmotståndare är din rätta sekttillhörighet... om vi nu skall prata om sånt??? Det behövs väl för din kroppsuppbyggnad? Hur kan du ogilla det samtidigt som nu kolhydrater egentligen inte är essentiellt.... enligt dietistbibeln "NNR".
    Kära Q och sfrko..... jag får inte ihop det hela??? Har ni inte citerat JG fel nu.... utan hur hänger det ihop egentligen????
    Och sen av vad jag förstår så kan varken Q eller sfrko göra skillnad på olika sorters kolhydtarer men det behövs kanske inte när det nu inte är essentiellt??
  6. Hjärter
    Det som jag refererar till är Sveriges främsta hjärt o kärlforskare (på SU och Karolinska) och deras forskarrapporter.

    Jag har inget samröre med läkemedelsbranschen, utan talar enbart om egen erfarenhet efter min infarkt.
    Rolf,,, "Någon vetenskap som stöder kolestrerolhypotesen finns inte."
    Om du hade tagit dig tid att läsa hela rapporterna som jag länkade till så hade du kunnat lära dig någonting.
    Professor emeritus Lars Wilhelmsen: http://www.medicine.gu.se/?contentId=788005

    Caidahl K, Hartford M, Karlsson T, Herlitz J, Pettersson K, de Faire U (Professor Herlitz var den som skrev ut Lipitor till mig) :
    http://ki.se/nyheter/laga-nivaer-av-fettantikropp-okar-risk-for-kompl...

    Om du inte själv är specialistläkare inom området, så anser jag det "märkligt" när du ifrågasätter landets främsta specialister

    En intressant sak är att placket som bildas i blodkärlens väggar visat sig vara en inflammatorisk sjukdom, vilket ingen här verkar ha noterat:
    Hjärtinfarkt orsakas huvudsakligen av något som i dagligt tal kallas åderförkalkning, då så kallade plack bildas i blodkärlens väggar, och som visat sig vara en inflammatorisk sjukdom
    I åderförkalkningsplacken finns rikligt med modifierat och oxiderat så kallat dåligt kolesterol, LDL (low-density lipoprotein), som man även skulle kunna beskriva som härsket fett.

    Detta enligt: Caidahl K, Hartford M, Karlsson T, Herlitz J, Pettersson K, de Faire U
    Dom som anser att detta är stolliga åsikter får väl bedriva egen forskning och påvisa att dom har fel

    Svar: #107
  7. Thomas H
    Du läser svar dåligt, Hjärter..... tidigare skrev jag!
    "Och vad är det nu som kan orsaka åderförkalkning/åderförfettning/inflammationer, Hjärter??
    Inte är det bra fetter som är orsaken, utan dåliga kolhydrater!!!!!.... eller nu för mycket omega 6 som driver på inflammationer.....

    Sen skriver du även...citerar att ändrade levnadsvanor har betydelse. Vad kan det innebära?"

    Just nu pågår ju en stor sammankomst(AHA) som du kan läsa om i DM och självklart precis som på liknande träffar om diabetes så är den största uppmärksamheten på det som nu kan läkemedelsbehandlas..... och inte på ändrade levnadsvanor/annan kostregim..... tom. Vetenskapsrådet på den stora Hjärt/lungfonden vill inte satsa insamlade medel på sådan forskning i och med att det då sänker Fondens anseende... sa dom! Bindningar mot????

    Både diabetes och hjärt/kärlsjukdomar har troligen en metabolisk grundorsak och att då bota/hjälpa med enbart läkemedel är som att gå över ån efter vatten...... och förstås inte kostnadseffektivt och vår vård saknar ju penningar! Eller hur, Hjärter?

    Svar: #108, #109
  8. Hjärter
    Jag har enbart refererat till vad våra experter har skrivit.
    Även detta om ändrade levnadsvanor

    Där dom inte nämner något om dåliga kolhydrater eller omega 6
    Kan du referera detta till någon etablerad forskares slutsatser?
    Jag är säker på att du inte finner något!

    Fleromättade fetter är livsnödvändiga. Kroppen kan inte själv tillverka dem utan vi måste få i oss dem via maten. Fleromättade fetter kan minska risken för sjukdomar i hjärta och kärl. De viktigaste fleromättade fetterna är omega-3 och omega-6.

    De flesta i Sverige skulle må bra av att äta mer fleromättat fett och mindre mättat fett. Ett enkelt sätt att byta mättat mot fleromättat fett är att använda vegetabilisk olja, som rapsolja, eller flytande matfett istället för smör vid matlagning.

    (Livsmedelsverket)

  9. Hjärter
    Både diabetes och hjärt/kärlsjukdomar har troligen en metabolisk grundorsak och att då bota/hjälpa med enbart läkemedel är som att gå över ån efter vatten...... och förstås inte kostnadseffektivt och vår vård saknar ju penningar! Eller hur, Hjärter?

    Det kanske ligger något i det, men i mitt fall så har jag blivit rekommenderad av Professor Herlitz att inta Lipitor under resten av mitt liv.
    Det finns i dag kopior på detta sedan ca 1 år som gör att kostnaden numera är marginell gentemot när det inte fanns någon konkurrens

    Svar: #110
  10. Henrik
    Hjärter

    Statiner är vare sig nyttigt eller ofarligt. Se:

    http://www.unt.se/asikt/debatt/statiner-gor-mer-skada-an-nytta-165344...

    http://ettsotareblod.se/genombrott-hur-hoga-blodsocker-kan-driva-ader...

    http://ettsotareblod.se/varldsdiabetesdagen-prova-att-bli-symptomfri-...

    Det kanske är så att statiner har en liten positiv effekt på de som haft en hjärtinfarkt, men
    de har också biverkningar(vilket gör avgörandet svårare), så det viktigaste är nog att man lägger om kosten.

  11. Hjärter
    Detta var märkligt, det verkar som att det finns två läger inom forskningen, själv så har använt statiner i 7 år utan biverkningar efter min infarkt och ligger på det nedre gränsvärdet av LDL-spannet.

    "En mindre grupp vetenskapsmän, The International Network of Cholesterol Skeptics, hävdar att förhöjda kolesterolvärden inte kan kopplas till hjärtsjukdom och att statiner därför är varken effektiva eller säkra"
    (Wikipedia)

    Detta att jämföra med dom Svenska forskarna som jag tidigare har refererat till.
    Att veta vilka som har rätt verkar inte lätt.

    Men eftersom jag mår bra så kommer jag definitivt inte att sluta med mina piller

  12. Q
    Nu raderas mina kommentarer
    Socker ökade och det ger hål i tänderna det kan vara orsaken till ökningen i början av 1900 tandhälsan var urdålig, bättre nu.
    Professorsföreläsning: Björn Klinge
    http://www.youtube.com/watch?v=1VEBh3ElEXY
    Där finns det vetenskapligt stöd, kolesterolhypotesen är båg.
1 2 3
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av