Resultatet av diabeteslunchen

Vad hände när jag åt skräplunchen som serverades åt alla deltagare på diabeteskonferensen igår?

Ovan kan du se blodsockerkurvan. Mitt blodsocker sköt förutsägbart i höjden av allt socker och stärkelse. Toppen hamnade på ca 9 (många läsare gissade bra). Röda ringarna ovan är mätningar, strecket är ett genomsnitt av två värden i följd.

Normalt blodsocker fastande före måltid är mellan 4 och 6. Efter maten bör man åtminstone hålla sig under 8.7 för att det ska kunna ses som normalt.

Lyckligtvis har jag inte diabetes men ändå skjuter blodsockret snabbt i höjden till nivåer som vanligtvis bara diabetiker går omkring med. Ju oftare man gör detta desto värre. Eller ja, desto värre för den som äter. Men desto bättre för alla som säljer diabetesmediciner och annat diabetesrelaterat här på konferensen.

Med 15 000 deltagare här under en hel vecka kan man ju undra hur många som får typ 2 diabetes av att äta skräpet som serveras på diabeteskonferensen. Gissningsvis lär några deltagare bli en del av den snabbt växande diabetesepidemi som försörjer hela diabetesindustrin.

Det finns förutsättningar för en ännu större konferens nästa år.

Idag kanske jag lyckas fixa en bättre lunch för jämförelse.

Tidigare

Vad finns det i påsarna?

Lunchen på diabeteskonferensen

Déjà vu

Hur man gör fetmaläkare feta

Sockerchock

Mer

Snabbkurs i diabetes

 

19 kommentarer

  1. Snusmumrik
    Jag hoppas att du skulle kunna få möjlighet att redovisa resultatet på konferensen.
  2. Tuva
    Wow.

    Skulle vara kul att trycka upp grafen och klistra fast den på en av de bruna påsarna. Bara låta den stå framme på ett bord. 😉

  3. Sandras LCHF-blogg
    Hur mådde du efter det skrovmålet?

    Hur pigg (eller inte) var du på eftermiddagen?

  4. Pelle_fant
    Hur i hela fridens namn tänker dom när dom serverar Twix och chips på en diabeteskonferens. Bananen är väl heller inte någon direkt ultimat mat.... 🙂

    Men att säga:

    "Med 15 000 deltagare här under en hel vecka ** kan man ju undra hur många som får typ 2 diabetes av att äta skräpet som serveras på diabeteskonferensen**. Gissningsvis lär några deltagare bli en del av den snabbt växande diabetesepidemi som försörjer hela diabetesindustrin."

    är lite missvisande tycker jag...

    Menar doktorn att man utvecklar en typ 2 diabetes av att äta Twix, banan och chips under en vecka???

    Svar: #5, #6, #9
  5. Tobias
    Men om man får för sig att äta den lunchen under en hel vecka är det nog väldigt troligt att man inte äter särskilt bra under resten av året också.
  6. Görran
    De som äter liknande mat normalt kanske får den sista droppen under veckan då de får diabetes 2.
  7. Kalle
    Det är väl lite med dig som med Annica Dahlqvist. Ni äter ju inte så mycket kolhydrater, så därför har ni också en ganska sopig glukoshantering.

    Skulle vara intressant hur en vältränad person som äter ordentligt med kolhydrater till vardags svarar på en sån här "måltid".

    Sen finns det väl inte ett enda Livsmedelsverk, en enda forskare, professor eller något annat i hela världen som skulle anse att det där är en hälsosam lunch. Det finns nog inte ens en enda människa på den här planeten som tror att det där är nyttigt.

    Ja bananen är nyttig förstås. Precis som potatis, ris och andra rotfrukter. Nyttiga, härliga kolhydrater som ger massor av energi!

    Svar: #13
  8. Fatboy Slim
    Det påminner om knarklangare som delar ut gratis knark i skolorna för att utöka morgondagens kundkrets.
  9. Menar doktorn att man utvecklar en typ 2 diabetes av att äta Twix, banan och chips under en vecka???

    Om man redan ligger precis på gränsen så ja, kanske det. Om resten av dagens mat är lika dålig.

    Gissningsvis ligger en del av deltagarna här på gränsen till diabetes. Att döma av ett samtal jag hade med en insatt källa så finns det många kända diabetesexperter som själva har typ-2 diabetes, så det vore inga nyheter.

  10. Bernt Östlund
    Med talesättet "genom sig själv känner man andra" som ledstjärna är det givetvis bra om många diabetesläkare kommer i närheten av diabetes typ två. När det gäller den egna hälsan kan det vara tydligt att kolhydrater är problemet och man bör minska på det intaget.

    Sedan är det ju bra för kommande konferenser att problemen med diabetes kvarstår. Konferensen har säkert sponsorer som säljer läkemedel.

  11. Tuva
    Ingen får väl diabetes av att äta lökig lunch i några dagar men bevisligen får man i stor utsträckning diabetes av att röra sig i och anpassa sig till ett samhälle där det där anses vara "lunch" så till den grad att folk inte protesterar högljutt över vad det där är för skit och de betalar minsann för konferensen och kräver att få mat istället för en påse lördagsgodis. (Bananen klassas klart som mat men resten är skräp.)

    Personligen hade jag nog blivit tillräckligt grinig för att protestera. 😉

  12. Matilda
    ??? Vad håller man på med???
    Jag läser Dagens Medicin, och har noterat och upprörts över att så mycket tycks gå ut på att medicinera symptom, inte att åtgärda/bota orsaken till symptomen. Det är sjukt.

    Vill ni ha en bra konferenslunch? Jag rekommenderar Kvalitetsmässan, där jag förra hösten fick en fantastisk LCHF-tallrik varje dag, jag hade önskat det vid anmälan. Och det fanns många intressanta och bra föreläsningar att lyssna på. Utställarna bjöd som vanligt på en massa godis, men jag roade mig med att leta efter mörka chokladbitar och testa vilken sort som var godast. Det blev nog onödigt mycket mörk choklad, men gott. Överhuvudtaget går det ofta mycket bra nuförtiden att tala om att man vill ha LCHF på konferenser.

  13. Göran
    Om testet föregås av lite fasta svarar nog en vältränad person ungefär likadant. Det finns många vältränade personer som går omkring med inflammation i kroppen och äter smärtstillande typ Voltaren. Smärta i kropp och leder verkar till och med vara vanligt bland tränande barn i dagsläget om vi ska tro på reklamen för Voltaren.
  14. Fia
    Hej
    det handlar naturligtvis om sponsring och reklam.
    Vad kan en konferens få som gratis lunchpåse av någon leverantör.
    Event är ett yrke och det gäller att få ihop ekonomin...
    Troligen jobbar arrangören lika oavsett om det här råkade vara en diabeteskonferens.
  15. AH
    GP skriver om diabeteskonferensen och "lunchpåsen".
    http://www.gp.se/nyheter/varlden/1.2493793-sockerchock-pa-diabeteskon...
  16. BJA
    Lyckas inte förstå hur man svarar på en kommentar, men signaturen "Kalle" är ute och cyklar. Det är självfallet inga problem med glukosregleringen hos en LCHF are!
    Snarare går lite socker hos en sådan individ under radarn. Vi är ju i första hand fett och proteinätare i genomet, men om lite socker dyker upp anpassar vi oss snabbt till det, enligt min erfarenhet går den anpassningen momentant. Det är anpassningen till fettdrift som tar lite tid snarare. Att det skulle finnas någon slags upparbetad glukosmetabolism hos den unge starke idrottskillen tror jag är rent nys.
    Människor är olika. Kalle kanske kan vara välmående, vältränad och frisk med kolhydratbaserad kost, men inte alla kan det. Det måste väl ändå ha framgått om man följer denna blogg?
    Svar: #19
  17. Roland
    Hur kan man lita på något på en sådan konferens när de bjuder på sådan skräpmat?

    Bluff och båg.

  18. Roland
    Uppriktigt sagt kan jag inte förstå hur man kan utsätta sig för att äta sådant skräp eller ens vara kvar på konferensen. Tester av blodsockerhöjningar med sådan kost är ju redan känd.
  19. Kalle
    Lyckas inte förstå hur man svarar på en kommentar, men signaturen "Kalle" är ute och cyklar. Det är självfallet inga problem med glukosregleringen hos en LCHF are! Snarare går lite socker hos en sådan individ under radarn. Vi är ju i första hand fett och proteinätare i genomet, men om lite socker dyker upp anpassar vi oss snabbt till det, enligt min erfarenhet går den anpassningen momentant. Det är anpassningen till fettdrift som tar lite tid snarare. Att det skulle finnas någon slags upparbetad glukosmetabolism hos den unge starke idrottskillen tror jag är rent nys. Människor är olika. Kalle kanske kan vara välmående, vältränad och frisk med kolhydratbaserad kost, men inte alla kan det. Det måste väl ändå ha framgått om man följer denna blogg?

    Är jag ute och cyklar?

    "Detta är ett välkänt problem hos insatta läkare i USA jag pratat med. Om man en längre tid ätit strikt lågkolhydratkost är inte kroppen förberedd på en plötslig sockerchock.

    Resultatet kan bli precis som hos dr Dahlqvist. Efter lång tid utan socker blir resultatet vid en plötslig glukosbelastning höga värden. Det liknar vad som händer om en nykterist plötsligt drickar en hel flaska vin. Kroppen är inte förberedd."

    http://www.kostdoktorn.se/har-annika-dahlqvist-diabetes

up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av