Rekordstor efterfrågan på ekologisk mat

Eko

Årets efterfrågan på ekologisk mat tar alla rekord och har ökat med 30 procent bara senaste halvåret:

DN: Rekordstor efterfrågan på ekologisk mat i år

Det är en utmärkt nyhet. Jag tolkar det som att svenskar blir mer och mer kvalitetsmedvetna. Det kan vara värt några extra kronor att få bättre mat som producerats mer miljövänligt och med omsorg om djurens välmående. Det är bra för alla på planeten.

Då och då ifrågasätts det om ekologisk mat verkligen är bevisat nyttigare. Och kanske finns det ingen garanti att man genast blir friskare så fort man väljer ekologiskt. Men det handlar i grunden om ens inställning: Du är vad du äter – så bryr du dig om vad du äter?

Vill du ha kvalitetsmat som framställts med omsorg eller vill du äta det billigaste skräp du kan hitta? Jag tvivlar inte en sekund på att det ena valet är långsiktigare än det andra på varje sätt.

Dessutom får jag en mycket nöjdare sambo om jag köper hem ekologiska varor, så av ren självbevarelsedrift…

Mer

Om KRAV-märkning

Ekomjölk rik källa till omega-3

Hur kor kan göra öknen grön och radera ut växthuseffekten

Köttskatt, JA tack!

 

16 kommentarer

  1. Birgitta Höglunds Paleo
    Härligt att det börjar hända saker på Eko-fronten, då kanske vi får många fler bönder som vågar/har råd att satsa på giftfri odling och djuruppfödning som är bra för både djuren och oss.

    Förstår inte hur man kan säga att ekologiskt inte är nyttigare? Och istället välja mat som innehåller bekämpningsmedel, antibiotika och andra kemiska preparat, bara för att den är lite billigare...

  2. Anders A
    Försöker alltid köpa ekologist om möjligt sen jag började med LCHF. Dyrare, ja, men samtidigt ligger mitt matkonto på exakt detsamma som innan. Troligen pga att man köper mindre godis och annat skräp, man "återvinner" mer, dvs kan äta gårddagens rester till frukost eller lunch, samt kanske också att man äter mindre mängd mat totalt.

    Har också märkt att ekologiskt inte sällan är slut i hyllorna. Fortsätter det så här, så är snart det ekologiska det "normala". 🙂

    Svar: #10
  3. Anders S
    Riktig mat istället för industriavfall:

    ekologiskt
    gmo-fritt
    inga E-n
    glutenfritt
    inga vegetabiliska omega-6-haltiga oljor/fett
    undviker a1-kasein
    helst lokalproducerat
    inga "blodapelsiner"

    Svar: #6
  4. Ylva
    Heja, heja!
    Själv köper jag ekologiskt så ofta jag bara kan, men jag strävar efter att kunna odla så mycket av min egen mat som det bara går.
    Årets squash- och tomatskörd verkar till exempel bli riktigt bra! 🙂
    Morötterna däremot blev en riktig besvikelse...
    Skaffade precis höns så snart kommer äggen att bli "hemodlade" också, så fort hönsen har växt till sig lite 🙂
  5. Lisabet
    Svårt det där. Vår lokala affär är en liten lanthandel, som jag vill gynna för att ha kvar. Men de för inte mycket ekologiska varor, eftersom det inte bär sig för dem.
    Jag försöker påverka, försiktigt.

    Det blir bättre och bättre dock. Bananerna är numera nästan bara ekologiska (jag köper lite till min man) och de har även (en sort) krav-kaffe.

  6. Erik
    Är det något fel på blodapelsiner?
    Svar: #12
  7. Tuva
    "In addition to finding higher levels of antioxidants in organic produce, the study authors also found lower levels of cadmium—a toxic, heavy metal—and lower levels of pesticide residues. On average, cadmium and pesticide levels were 48% and 400% lower, respectively, in organic produce than in conventional varieties."
    (http://chriskresser.com/guess-what-organic-really-is-better)

    Jag vet vad jag väljer, i mån av tillgång och pris. Dessutom är ekologisk odling snällare mot jorden och utarmar den inte på samma sätt. Win win. 🙂

  8. Lars Henrik
    "Du är vad du äter" stämmer nog helt klart men en av de stora anledningarna att många äter ekologiskt är nog också effekterna på vår natur. Hur vi än vänder och vrider på saken är det därifrån vår mat och allt annat vi behöver kommer. Så naturen blir vad vi äter stämmer nog också.
  9. doc74
    Haha, "självbevarelsedrift"!
  10. Lars Henrik
    Fortsätter det så här, så är snart det ekologiska det "normala".

    Och det ekologiska är rimligen just det "normala".

  11. Walter Levy
    Gudiol har just skrivit en stor genomgång om ekologiskt och KRAV-märkt kontra konventionell produktion, främst ur ett svenskt perspektiv:
    http://traningslara.se/ekologiskt-och-krav-markt-bra-daligt-djur-miljo/
    samt
    http://traningslara.se/ekologiskt-krav-markt-ar-det-farligt-inte-ata/
    samt
    http://traningslara.se/ekologiskt-krav-markt-ar-det-godare-och-nyttig...
    Själv blir jag gladast av närproducerad, ekologisk mat vid rätt säsong.
  12. Anders S
    Ja
    Svar: #14
  13. Axel
    Tänk på att köpa så mycket svenskt som möjligt. Vi har bra djurhållning och använder mindre hormoner, antibiotika, bekämpningsmedel, konstgödsel osv.

    Dessutom stöttar det vår ekonomi. Vägra köpa äpplen och liknande från Nya Zeeland...

    Svar: #15
  14. Cavegirl IF
    Anders S; Vad är det som du anser är så farligt med blodapelsiner eftersom du jämför dem med industriavfall?

    Själv älskar jag blodapelsiner. Synd att säsongen är så kort. Men den som längtar efter något gott...

  15. Cavegirl IF
    Tänk på att köpa så mycket svenskt som möjligt. Vi har bra djurhållning och använder mindre hormoner, antibiotika, bekämpningsmedel, konstgödsel osv.

    Själv ser jag ingen som helst anledning att förtära förgiftad mat. Helst vill jag köpa både ekologiskt och närodlat, men står valet mellan "importerat ekologiskt" eller "närodlat besprutat" så är valet enkelt.

    Jag äter inte gift om jag kan undvika det. Jag äter enbart ekologiskt och förhoppningsvis kommer det så småningom påverka även svensk matproduktion till det bättre.

  16. Charlie
    Vad kul att läsa! Jag köper själv mycket ekologiska produkter - allt från hudvård till mat i den mån jag kan. Förespråkar även för ekologiska produkter till mina vänner och kollegor! Om hur viktigt det är och att det är (VAD JAG TROR) en investering för din hälsa för framtiden. Jag är ung, 24 år och märkar att många i min ålder är väldigt intresserade av ekologiska produkter - dock så behöver fler få information om hälsofördelarna!
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av