WHO rekommenderar att halvera sockerintaget!

Sockerbitar

En maximal veckoranson?

Stora nyheter idag, kriget mot socker hettar till. Världshälsoorganisationen WHO planerar nya kostrekommendationer där de rekommenderar att halvera sockerintaget!

Den gamla maxgränsen på 10 energiprocent socker blir kvar, men WHO säger att en ytterligare sänkning till 5 procent ger fler hälsofördelar (exempelvis när det gäller fetma och karies).

Det nya målet på 5 procent motsvarar en maxgräns på ungefär 25 gram (eller sex teskedar) tillsatt socker dagligen. Det är mindre än mängden socker i en 33 centiliters Coca Cola.

I Sverige ligger vi på en genomsnittlig sockerkonsumtion på 10 energiprocent. Det betyder att ungefär halva befolkningen äter mer än den tidigare maxrekommendationen och mer än dubbelt så mycket som den nya maxgränsen. De flesta LCHF-are lär däremot klara även det nya målet med stor marginal.

Det återstår att se om WHO-förslaget till nya rekommendationer överlever en massiv kampanj från välfinansierade sockerlobbyister. Låt oss hoppas det!

Låt oss också hoppas att Livsmedelsverket också tar till sig av ny vetenskap och sänker sin rekommendation (ännu 10 procent).

Mer

BBC: Fett är inne, socker är ute

Finns det en säker mängd socker?

SvD: Socker orsakar hjärtsjukdomar

”Nu kommer värsting-sockret”

 

17 kommentarer

  1. MS
    Sweet! 🙂
  2. Lasse1
    gäller det bara vissa sockerarter?
    räknar man ihop alla äter förmodligen de flesta "vanliga" 50-70% av sitt intag från sockerarter
  3. Lasse1
    "Skälet till att 10-procentsmålet ändå kvarstår förklarade han med att många länder i dag ligger på nästan det dubbla intaget och att en sänkning för dem till 10 procent är en första milstolpe. Att gå längre nu är för dem orealistiskt."

    Ovan finner jag lite humoristiskt, orealistiskt att sänka socker intaget för mycket? stakars sockerknarkare.

  4. Anders A
    Vi kommer säkert snart att få se en massiv kampanj där ett stort antal "experter" försäkrar oss att socker inte bara är ofarligt utan även nyttigt och att vi bör äta minsta 6-8 extra sockerbitar per dag 😉
  5. Helge
    "En bok jag gärna skulle läsa, om en sådan bok finns: "Hur arbetar sockerindustrin för att hålla uppe sockerkonsumtionen".
    Svar: #10
  6. Helge
    Anders #4

    Säkert kommer de att säga: "Hjärnan måste ha socker".

  7. Majoren
    Jag gillar sista meningen i Expressens artikel, den sätter saken i ett bra perspektiv:

    "WHO tycker att socker är "den nya tobaken" i det globala folkhälsoarbetet."

  8. Per Wikholm
    Notera att det är mycket jämförelser mellan äpplen och päron i den här nyhetsrapporteringen. WHO talar om en sockerrekommendation där även sådant som juice och honung räknas som sockerintag och självfallet även sådant som tillsatt socker i form av t ex fruktos/glukossirap (HFCS) och invertsocker.

    Livsmedelsverket/Jordbruksverket talar och mäter sockerkonsumtionen enbart i form av tillsatt sackaros, det som vi till vardags talar om som vitt socker. Att vi Svenskar bara äter i genomsnitt 10 % socker stämmer alltså inte alls enligt WHO-definitionen. Det är skyhögt högre. Ann Fernolm visade i sin bok "Ett sötare blod" att ca 20 kg socker ska tillföras den svenska årliga konsumtionen av socker som uppges vara 40 kg om andra tillsatta sockerarter inkluderas. Om även juice och tillsatt koncentrerad juice i produkter som sylt, marmelad och färdigsåser skulle räknas med hamnar vi betydligt högre.

  9. Ekohäxan
    Då antar jag att det är det rena vita sockret dom syftar på? Jag har haft en del disskusioner med mina vänner med småbarn om välling och industigröt. En hel del av vällingen är proppad med maltdextrin och vetemjöl och i gröten juicekoncentrat och annat smått och gott. Enligt BVC växer bar och utvecklas på just välling och det är själva stommen i många barns kost. Sen blir det "specialmat" för ungar kan ju inte äta vanlig mat som vi vuxna utan det steks lite falukorv och pasta med massor med ketchup på. När dom här ungarna växer upp till sockerknarkare kan vi nog se oss i stjärnorna efter en halvering i dagligt sockerintag... Min brorsdotter ska alltid ha juice till maten och vill alltid ha välling efteråt (!) Hon är tre... Jag blir så frustrerad när jag ser det varenda gång men det är dövörat på..
  10. Thomas B
    Helge,
    Inte en bok men en lobbyist-thriller utan reklamavbrott, om vad ca:15.000 lobbyister
    sysslar med nere i Bryssel.

    http://www.youyube.com/watch?v=0Kngj1Ka_c
    Fungerar inte länken ovan: skriv bara in i webbläsaren: the bryssels business
    Avslöjande intressant.

  11. Gunnar Parment
    Som jag skrev på Facebook: De tog upp detta i nattens Vaken med P3 och P4, så jag mejlade in och gjorde lite pr för LCHF. Det var någon gång mitt i timmen mellan 1 och 2, ifall någon vill efterhandslyssna. Före 1 puffade de för att man skulle mejla/ringa/SMS:a och efter 1 började de läsa upp svaren som kom in.
  12. maxiq
    WHOW! 🙂
  13. Lilja
    Livsmedelsverket satt i Gomorron-soffan i morse (06:40) och sa att det var pga tandhälsan i världen som WHO rekommenderade max 5% socker. Men vi i Sverige hade så bra tandhälsa så vi behövde inte ta åt oss av detta. Dessutom behövde ju hjärnan tydligen 10% socker.
    Man förstår ju att det inte kan vara så lätt för SLV att gå ner i kolhydratsprocenten eftersom de inte kan höja proteinet, rött kött ger ju cancer, återstår bara att höja fettet...och det kommer nog aldrig över deras läppar.
  14. Ulf J
    Eftersom Livsmedelsverket själva anger att intaget av socker bör vara under 10 E%, bör det inte vara något problem att sänka sockret till under 5 E%.
    Svar: #15
  15. Lilja
    Eftersom Livsmedelsverket själva anger att intaget av socker bör vara under 10 E%, bör det inte vara något problem att sänka sockret till under 5 E%.

    Jaha Ulf J, om du tror att SLV kan tänka sig sänka kolhydratsandelen, vad tror du då de rekommenderar att öka, fett eller proteiner?
    Eller byter de bara ut sockret mot andra kolhydrater...

    Svar: #16
  16. Ulf J
    De behöver inte ändra på andelen fett, protein eller kolhydrater eftersom de ligger i intervaller och även med socker borttaget överstiger de tillsammans det totala energiinnehållet 100%.
  17. Patrik
    Så om man äter 100g gojibär och 150g mullbär varje dag så äter man långt över vad som är bra? (Ca 140g kolhydrater och det mesta sockerarter)
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av