Bra hälsoprodukter

Bra produkter
Här kan du beställa med:

HappySmileyLiten

Bra för många:

 • D-vitamin – får du nog med sol?
 • Omega 3 – äter du tillräckligt med fisk eller gräsbetat kött?

Bra för vissa:

 

NotHappySmileyLiten

 

Undvik:

 • Antioxidanttillskott – höga doser antioxidanter som vitamin A, E eller betakaroten i tillskott har visats öka risken för hjärtsjukdom, cancer och förtida död.
  Dyra produkter på ”antioxidantrika” bär från Amazonas eller Himalaya är naturligtvis ren bluff. Lägg pengarna på bra mat istället. Dina celler tillverkar egna antioxidanter, de verkar räcka.
 • ASEA – Världens dyraste saltvatten.
 • Viktnedgångsprodukter – du vet väl att receptfria viktnedgångspiller/pulver i princip alltid är värdelösa, och mest ett sätt att lura av dig pengar? Gratis viktråd.
  • Måltidsersättningar – är mest socker och (dyra) vitaminer. Köp riktig mat.
  • ”Hälsobars” – ser ut som godis och smakar som godis. Och har samma huvudingrediens (socker). Det är godis. Fast dyrare.
  • Fettförbränningspiller – krymper såvitt jag vet bara din plånbok.
  • Kolhydratblockeraren Glucosanol – fungerar inte i mitt test, inte heller hos PLUS.
  • Alli – receptfritt ”diarré-piller” på Apoteket.
  • LCHF-bluffprodukter – var skeptisk till lågkolhydrat-pasta, bröd, kakor och choklad.
  • Viktnedgångskräm – kan vara bra: ett gott skratt sägs förlänga livet.


D-vitamin

D-vitamin är ett viktigt hormon som väldigt många svenskar har brist på under större delen av året. Vi får det nämligen mest från stark sol, och under vinterhalvåret är solen för svag här.

För de flesta vuxna kan tillskott på 2 000 – 5 000 E dagligen vara lagom, om man inte regelbundet är ca 15 minuter i stark sol med bar hud. För barn kan 1 000 E dagligen vara lagom.

Mer om D-vitamin / Rekommendationer för utskrift

Enligt en finsk undersökning från 2012 innehåller vissa D-vitaminpreparat mindre D-vitamin än angivet och i enstaka fall inget alls, vilket delvis bekräftats i nya test. Ett test av svenska tillskott via DN/Testfakta 2013 visade också grovt avvikande innehåll i minst ett tillskott. Produkterna nedan är alla oberoende testade med godkänt resultat.

Bästa alternativet för vuxna:

Pure Pharma vitamin D3

Rekommenderas om du vill ha det bästa. Lyxvarianten oljekapslar (med kokosolja) ger bäst och säkrast upptag av det fettlösliga D-vitaminet.

1-2 kapslar dagligen till vuxna. Beställ. 

För barn

D-vitamintillskott "D-pearls"

Små lyxiga oljekapslar (med kallpressad olivolja) vilket ger säkert upptag av det fettlösliga D-vitaminet. Bra till barn eller till vuxna som vill ha minimala lättsvalda kapslar.

En kapsel dagligen till barn (2-5 kapslar dagligen till vuxna). Beställ.

Mer

Tidigare rekommenderade jag även pulverkapslar på 2 000 E från Holistics eller Bättre Hälsa. Nu finns dock Pure Pharma (ovan) som har både lägre pris och bättre upptag. Jag ser därför inga skäl att rekommendera dessa dyrare pulverkapslar längre.

Jag rekommenderar inte heller SELF 5000 E längre. Det är ett billigt tillskott men innehållet har vid tester flera gånger avvikit från det annonserade, både nedåt (vid två tillfällen) och uppåt. Vårt test av dem var ok men dosen i tabletterna verkar variera, kvalitetskontrollen brister tydligen.

 

Omega 3

Livsnödvändigt fett som dagens kost ofta innehåller väl lite av. Mer om omega 3 →

För de som inte regelbundet äter fet fisk eller gräsbetat kött kan tillskott vara klokt. Kapselform är bäst då det skyddar fettet från att härskna.

Förslag åt vuxna: 1 gram dagligen av högkvalitativt omega 3 (DHA + EPA).

Vid behandling av sjukdomar där omega 3 kan hjälpa (exempelvis inflammatoriska sjukdomar eller depression) kan mängden gärna dubblas till 2 gram dagligen.

Två kloka alternativ, bästa först och sen ett bra budgetalternativ:

O3corr

Rekommenderas om du vill ha det bästa. Koncentrerad och renad fiskolja. Kontinuerligt testad med 5/5 stjärnor (på grund av renhet från miljögifter och färskhet) av IFOS (International Fish Oil Standards Program): Senaste testrapporten. Även miljöcertifierad av IFFO för hållbart fiske.

Förslag: 2-3 kapslar dagligen till vuxna, 1 till barn. Beställ.

EPA 417mg, DHA 167 mg per kapsel.

 

ACF20122corr

Rekommenderas om du vill ha så mycket omega 3 som möjligt för pengarna. Fiskolja som utsågs till mest prisvärd i Testfaktas Omega 3-test augusti 2009. Det var då även bland de tillskott som var renast från miljögifter.

Förslag: 2 kapslar dagligen till vuxna, 1 till barn. Beställ.

EPA + DHA 450 mg per kapsel.


 

Blodtrycksmätare

En hemmamätare för blodtryck är onödigt för friska. Men för personer med konstaterat högt blodtryck kan det vara klokt, vilket en ny svensk expertutredning fastslagit.

Det är inte ovanligt att man får högt blodtryck av omedveten stress i samband med läkarbesök, och man riskerar då blodtrycksmedicinering i onödan. Den risken kan undvikas genom egna kontroller i hemmet.

Vid lågkolhydratkost minskar ofta högt blodtryck. Har man då mediciner för det kan trycket bli för lågt, vilket kan ge yrsel och svaghet. Då kan man behöva minska på medicinering i samråd med sin läkare, och det kan vara praktiskt att kunna kontrollera trycket hemma.

Mer om blodtryck och mediciner

Här är två bra blodtrycksmätare, först lyxvarianten och sedan ett budgetval:

 

Blodtrycksmätare Omron M6 Comfort

Rekommenderas om du vill ha det bästa. Omron är bland de mest välrenommerade tillverkarna av blodtrycksmätare och deras mätare är testade och godkända. Detta är en av deras toppmodeller. Helautomatisk, sätt bara på dig mätaren och tryck på knappen. Medföljande manschett passar nästan alla överarmar, såväl normala som större armomfång (22–42 cm). Batterier ingår också. Beställ Omron M6 Comfort.

 

Omron M2 blodtrycksmätare

Ett prisvärt kvalitetsalternativ om du har normalstora överarmar, medföljande manschett passar överarmar med 22–32 cm omfång. Större manschett kan beställas separat. Mätaren är helautomatisk, sätt på dig den och tryck på knappen. Batterier ingår också. Beställ Omron M2.


Magnesium

En del får vadkramper när de börjar med lågkolhydratkost. Det är vanligen övergående, men en del upplever snabbare lindring med tillskott av magnesium. Inte sällan upplevs magnesiumtillskott hjälpa även vid ”restless legs” / myrkrypningar i benen nattetid.

Det kan vara värt att testa då tillskott bör vara fullständigt ofarligt i dos enligt nedan. Tyvärr är magnesiumbrist underdiagnosticerat då det inte finns något enkelt och säkert blodprov.

Två utvalda alternativ, bästa först och billigaste sen:

M32

Rekommenderas om du vill ha det bästa. Det svårupptagliga mineralet magnesium i två former med relativt bra upptag (magnesiumtaurat och magnesiumglukonat) plus vitamin B6 och äppelsyra som underlättar upptag ytterligare. Som bonus även tillskott av zink.

2-3 kapslar dagligen vid behov. Beställ.

Mag1

Magnesium i billig men mer svårupptaglig form (magnesiumkarbonat och magnesiumhydroxid). Mer osäker effekt.

2-3 tabletter dagligen vid behov. Beställ.

PS

Annat med anekdotisk effekt vid vadkramper är mer vätska och salt, eller möjligen kaliumtillskott.

 

Multivitamin/mineral

Det viktigaste är naturligtvis att äta näringsrik mat. Men det skadar knappast att även ta en vettigt doserad multivitamin/mineral-tablett om dagen för att verkligen vara på säkra sidan.

Tyvärr är D-vitamindosen så liten (5 ug = 200 E) att man i princip kan bortse från den. Magnesiumdosen är också liten. Omega-3 ingår inte. Detta är för att komplettera bra mat och minimera risken för näringsbrist. För den som vill ha både hängslen och livrem.

Multivitamin

Multivitamin/mineral 100 tabletter

1 tablett dagligen. Officiellt rekommenderat minsta intag av alla vitaminer och mineraler.

 

Tips?

Hittar du någon annan produkt som du tycker jag borde titta närmare på? Har du någon invändning mot något av ovanstående?

Tipsa gärna i kommentarerna nedan.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

849 Kommentarer

 1. celia
  Försöker orientera mig bland Omega3 preparaten.Funderade på testvinnaren men ser att den innehåller 5 mg E-vitamin.har i bakhuvudet att det inte är så bra att äta E-vitamin.Någon som vet?
 2. celia:

  Det tillsatta E-vitaminet är som skydd för oljan. Det hindrar de känsliga fettsyrorna från att oxidera och är alltså fördelaktigt. Det är inte som ett E-vitamintillskott för DIG utan ett skydd för oljan.

 3. Frågvis
  Något jag funderar över:
  Vad består själva kapseln av?
  - omega 3 kapseln? alltså "gelkapseln"
  - D3 kapseln? alltså "plastkapseln" (plast förstås, men är det ok att inta en bit plast varje dag)?

  Kan man få allergireaktion av gelkapseln?

 4. Gelatin eller modifierad stärkelse gissar jag på. Något biologiskt nedbrytbart plastmaterial, med andra ord. Hur många milligram det nu kan tänkas vara.
 5. Jonas
  Plast i vanlig mening är det knappast. Tror på Mikaels gissning om modifierad stärkelse.

  Kvittar rimligtvis att man konsumerar så små mängder, men det finns troligtvis inga nackdelar i att bryta upp kapseln med d-vitamin istället för att äta den. Blandar man med något fett borde upptaget snarast förbättras.

 6. Frågvis
  Mikael Jansson o Jonas!
  Tack för respons, men då blir min nästa fundering.

  Om det bara vore pulver i en burk så skulle förstås doseringen bli krånglig. Å andra sidan kan "Plast"-kapseln ha den funktionen att det verksamma ämnet ska lösas upp först i magsäcken och inte i matstrupen.

  Vad säger ni om det?
  I läkemedel så brukar det vara så. Eller?

 7. Det står i produktinformationen under varje produkt vad kapslarna är gjorda av.
 8. Jonas
  Ja, jag tycker pulver i burk vore jobbigt. Skulle spilla och ha mig också.

  Tror inte just d-vitamin och omega3 gynnas av att lösas upp först i magsäcken.

 9. Frågvis
  hemul,
  tack, såg det nu, i produktinfo.

  Jonas,
  jovisst, spilla, säkert jag med.
  kanske Doc har något att säga om - lösas upp först i magsäcken.

 10. Osortiti
  Hej!
  Vår dotter nu 9 månader, hade vid 6 månader näst intill ingen D-vitamin i kroppen
  enligt blodtest. Anledningen till testet var att hon brutit ett lårben pga en fall olycka. Läkaren som studerade röntgenbilder menade att hon hade en mycket hög bentäthet enligt röntgenbilder ca 2 år. Blodprover togs och d-vitamin brist Totalt.
  Han sa att hon var på god väg mot Rakitis. Samtidigt med hög tätet av skelettet.
  Han menade samtidigt att det finns anledning att ifrågasätta referensramarna runt skelettets täthet.
  Bör hon äta Dvitamin? Kan det täta hennes skelett mer än vad det är...

  Jag skulle har varit på vårdcentralen och fått dvitamin testat samt lite annat och jag hade
  själv brist 45, lägsta 50 för att vara ok. samt b 12 och Folsyra.

  3 je barnet samt 3 missfall innan vår lillan kom. Jag har även ammat hela tiden.

  Har en känsla av att jag behöver hjälp och njuta av livet!
  Något tipps??

 11. Osortiti,
  Självklart bör din dotter ta tillskott av D-vitamin. Och det är säkert bra för dig också, 45 nmol/L räknas som svår brist.
 12. Mycket intressant inlägg om magnesium på Whole Health Source. Sänkt insulinresistens, "bättre" blodfetter mm.
 13. Kasnke av intresse. Gäller inte bara D heller. Nu vet jag inte om detta gäller kapslar eller bara piller.
  Vitamin pills 'are useless within a week of opening'
 14. Anita
  Jag använder d-droppar från apoteket. Sådana man gav barnen när de var nyfödda. Själv tar jag 25st/dag barnen 6och 7år gamla får 10st om dagen. Kan det vara en lagom dos?
 15. PL
  Hej!

  Jag har en fråga ang enzymer:
  till ex http://www.shopping4net.se/Haelsokost/Mage-tarm/Matsmaeltning/Enzymer...

  behöver en LCHFare detta tillskott undrar jag

  tack i förväg

  PL

 16. jeppe
  Dropparna från Apoteket är rätt meningslösa. Köp Holistics D-vitamin - ta isär kapseln och pudra ut halva innehållet i glaset med Oboy/juice eller i yoghurten till barnen. Kan man dessutom lura i dem lite fiskolja är det idealiskt! Våra barn har gått på ca 1000 E om dagen hela vintern och aldrig varit så friska...
 17. berane
  Hej!

  Sedan ett år lider jag av sömnbrist och det beror troligen på "restless legs" som jag har i fötterna - ej benen.

  Jag har förstått att det ev. kan bero på magnesiumbrist och har därför köpt "Magnesium 100 tabletter högdoserande" från Naturell (se http://naturell.se/default.php?p=prod_mag50 ). Dessa tabletter innehåller magnesium i form av magnesiumaspartat/-fosfat. Det skall bli intressant att studera om tabletterna ger någon effekt.

 18. Jag har fått svar på mina prover nu. Jag hade 151 mmol/l (optimalt är 75 - 250) och har alltså ätit först 2000 iu sedan i höstas och sedan 5000 iu sedan början på april, även de dagar jag suttit ute mycket i solen.

  Nämnas bör att provet togs mitt i värmeböljan när jag bodde i trädgårn och borde ha varit hyperladdad.

 19. Fredda
  Många av eliten inom Crossfit stoppar i sig upp till 7 gr fiskolja. Nån som har åsikt om det? Bra/dåligt/bra dåligt?
 20. Lund
  Varför hävda att så lågt som 75 mmol skulle kunna vara optimalt? Om 250 är optimalt så måste 75 vara för lite.
 21. Britt-Mari
  Hej, tänkte testa min D-vitaminnivå, men min vc vet inte vad det är för test. Någon som vet, vad det heter?
 22. Jag fick hjälpa min läkare också. Det står på sidan om D-vitamin, 25-OH-D.
  http://www.kostdoktorn.se/d-vitamin#skadligt
 23. varg
  Fredda, tycker det låter mycket!

  http://high-fat-nutrition.blogspot.com/search/label/Cirrhosis%20and%2...

  Det handlar om fiskolje + alkohol inducerad fettlever på råttor. Notera att om du byter ut fiskoljan mot mättat fett läker levern, tom med fortsatt alkoholintag - det räcker dock inte att bara sluta med alkoholen:

  http://jpet.aspetjournals.org/content/299/2/638.long

  PS: Fruktos verkar på ett liknande sätt, dvs fruktos + fiskoljaöverdos är inte vad levern hos (åtminstone en råtta) vill ha.

 24. Fredda
  Varg: Får försöka hålla mig undan alkoholen.

  Kanske missade det men gällde artiklarna fiskolja eller fiskleverolja?

 25. Fredda, Fiskolja. Förresten kanske det inte alls är någon fara med 7gr/dag, men råttexperimentet kan väl tjäna som en påminnelse att något som är bra i en viss dos X, mycket väl kan vara giftigt i en dos 10X.
 26. Angående megadoser av fiskolja så ser jag två risker: Först och främst är det ju känsliga lättoxiderade fettsyror som kan bidra till en hel del oxidativ stress och kommer ställa höga krav på bland annat E-vitaminnivåer. Sedan kommer så mycket omega-3 påverka omega-6 negativt. Även om de flesta här (inklusive jag) tror på ett ganska lågt intag av omega-6 är det aldrig bra med för lite, det är ju essentiellt trots allt. Och omega-3 har högre affinitet än omega-6 vilket alltså kan störa linolsyrans elongering och desaturering.
 27. Anna Delin
  Hur gör ni för att övertala VC att ta ett 25-OH-D på er? Vad jag förstår vill de inte gärna betala för (i deras tycke) onödiga tester.
 28. varg
  Ja Nicklas och det har stor betydelse hur lite Omega-6 man konsumerar - mindre än 1% av energibehovet konsumeras på t ex Kitava, samtidigt som fisk är stapelvara - detta resulterar i ~0 hjärtinfarkter:

  http://wholehealthsource.blogspot.com/2009/05/eicosanoids-and-ischemi...

  O3 och O6 konkurrerar om samma cellutrymme:

  "As omega-3 intake increases, the proportion of omega-6 HUFA decreases at all levels of dietary omega-6 because it has to compete with omega-3 HUFA for space in the membrane. "

  Om O6 får för mycket plats uppstår hjärtinfarkter en masse:

  http://wholehealthsource.blogspot.com/2009/05/eicosanoids-and-ischemi...

  "The proportion of omega-6 to omega-3 HUFA in the membrane is proportional to the long-term proportion of omega-6 and omega-3 in the diet."

  "You can see that the correlation is striking, both between populations and within them. Greenland Inuit have the lowest proportion of omega-6 HUFA, due to a low intake of omega-6 and an exceptionally high intake of seafood. They also have an extraordinarily low risk of heart attack death."

  ... nu handlade detta inte om faran med O3-överdos, snarare om nyttan med balans och litet O6-intag, åtminstone när det gäller hjärtinfarkter.

 29. varg: Jag blev osäker på om du tycker jag skrev något bra eller dåligt? Håller du med om mitt resonemang eller tycker du jag har fel?

  Jag tycker i alla fall att ditt svar var bra oavsett om det var kritik eller medhåll. 😀

 30. varg
  Nicklas, jo jag håller med. Och vad vi väl egentligen diskuterade var ju O3 i mega-doser. Faran med sådan dos O3 finns alltså knappast att hitta i ökad frekvens av hjärtinfarkter, istället andra problem. Av det jag läst om inuiterna kan jag tänka mig dessa problem: lättflytande blod som inte koagulerar snabbt, tidig menarche, tidig åldringsprocess och kort livslängd. Och alltså kanske fettlever tillsammans med sprit/fruktos ....
 31. A F
  #277

  Jag har haft massor med lunginflammationer, och sa att jag blivit bättre med D-vitamin. Dessutom ammar jag, så jag sa att jag var lite orolig för för höga nivåer. Läkaren tyckte att det var lite kul med en så ovanlig förfrågan. Men han ville inte ringa och berätta resultatet, jag fick komma dit så att de fick två patientavgifter...

 32. Fredda
  Om jag förstått rätt så kan man frysa fiskoljan och därmed borde oxidationsrisken minska samtidigt borde väl risken med oxidation minska om man bara förvarar den korrekt och inte låter den bli gammal (knappast en risk om man vill få i sig uppemot 9gr/dag) och om man väljer kapslar istället för flytande.

  http://www.drsears.com/WhatistheZone/ZoneValidationStudies/tabid/423/... talar mycket gott om fiskoljan hälsoeffekter och många som håller på med crossfit använder höga doser. Ett sätt att minska inflammationer för en del och därmed träna bättre.

 33. Fredda
  Tyvärr tror jag att forumet på board.crossfit.com är låst. Men många verkar fått bra hjälp för sina ömma leder av höga doser fiskolja. Postar en länk ifall ni kanske kan läsa iaf. http://board.crossfit.com/showthread.php?t=49759&highlight=cheap...
 34. Fredda
  Här är en länk för att räkna ut hur mycket fiskolja man bör äta: http://whole9life.com/fish-oil/
 35. Mari
  Det står att man ska ta D vitamin ihop med något fettrikt. Kan man ta de ihop med fiskoljekapslarna eller är det fet mat som gäller?
 36. Mari,
  Ju mer fett desto bättre upptag. Fiskoljekapslarna hjälper säkert lite, men fet mat lär vara bättre.
 37. Mari
  Jag äter rosenrot för att försöka få lite mer ork nu när hösten blir mörkare. Jag tänker ta D vitamin för att försöka förhindra att ramla ner i det "svarta hålet". Vill helst slippa antidepressiv medicin. Kan jag kombinera rosenrot och D vitamin? Jag har skickat efter Holistics D vitamin kapslar. Läste också att man ska kombinera det med kalcium. Vad ska jag ta för dos på kalciumet? Eftersom jag också har lite problem med sendrag har jag köpt magnesium. dos på det?
  Det känns lite konstigt att ta så mycket olika preparat. man är ju rädd att de "tar ut" varandra, kanske t.o.m inte är bra att kombinera. men är det bara att köra? Eller är det nåt jag ska tänka på, som att ta de vid olika tidpunkter mm?
  Många frågor:) Hoppas på svar!
 38. Spirit
  Ibland undrar jag om man inte bara kan strunta i att tänka på o3 o o6. Dels för att omegaindustrin är en så big business. I Trick o treat står att de två omegorna inte är essentiella. Tycker att det bör räcka med att äta ekologiskt kött, fisk, ägg o smör, vara ute i naturen o få splljus för att må bra..
 39. Björn Ljuus
  Mari: d-vitamin kan du ta med allt, ingen fara att kombinera med rosenrot. Anledningen att du bör ta kalcium antar jag är mot benskörhet. Om du äter mkt kalcium i kosten (t ex mjölprodukter) behöver du nog inget tillskott. D-vit ökar kalciumupptaget i tarmen, så det kan räcka med det så länge du inte är riskzonen för benskörhet.

  Tänk på att vit-d är fettlöslig så du bör ta den vid måltid.

  Magnesium bör du inte ta med fibrer eftersom detta hämmar upptaget, annars hade jag följt rekommenderat intag. Jag har ingen koll på hur mkt som kan behövas, men någon annan kan säkert fylla i.

  Hoppas du slipper det svarta hålet i vinter 🙂

 40. Anna Delin
  Det är även viktigt att få i sig vitamin K2 för att D-vitaminet och kalciumomsättningen i kroppen ska fungera optimalt. K2 finns i mjölkprodukter (särskilt smör) från gräsbetande djur, fermenterade produkter som surkål och mjölksyrade grönsaker t ex kimchi, vällagrad ost/mögelost, surströmming, natto (en japansk specialitet), ägg och i varierande grad i många andra animaliska livsmedel.

  Av samma anledning är det också viktigt att inte få för mycket vitamin A, vilket kan hända om man äter t ex multivitamintabletter ovanpå en allmänt A-vitaminrik kost.

 41. Erik Kilborn
  Mari,

  Weston A. Price säger: "Weston Price suggested a minimum of 1,200-2,400 mg of calcium daily. Research suggests that 1,200-1,500 mg is adequate as a supplement for most adults, both men and women. (Magnesium intake should be half that of calcium.)" (Läs hela artikeln för mer info)

  Och med vägledning av detta, prova ett magnesiumtillskott på 600 mg per dag, och se om sendraget försvinner. Hur mycket kalciumtillskott du skall ta beror på hur mycket ost och mjölk du äter. Men vill du vara på den säkra sidan kör med 1200 mg.

  Pröva dig fram. Kom ihåg att om du ökar intaget av Ca så måste du öka intaget av Mg, annars lär du få sendrag (Mg bör vara hälften av Ca, men kom ihåg att räkna med ost osv. i ekvationen).

  Lycka till!

 42. Mari:

  Det enda dåliga med Rosenrot är ju slöseriet med pengar som kan läggas på något vettigt istället. Det saknar allt vetenskapligt stöd what so ever.

 43. nixitch
  Måste något vara verkningslöst för att det saknas vetenskapligt stöd? I mitt fal har det varit allt annat än slöseri med pengar. Jag har köpt det och ätit det under kortare och jobbigare perioder i mítt liv och det har gjort enorm skillnad under dom perioderna. Bör tillägas att jag är stor pillerskeptiker och förespråkar lchf-ursprungskost. Men rosenrot funkar toppen på mig. Däremot äter jag det inte alls när jag är normalpigg och frisk. Så jag tycker det är dumt att konstatera att det är slöseri med pengar och att användaren inte har vett att fatta bättre eftersom det saknas veteskapligt stöd. Liiite mer ödmjukhet kanske man kan kosta på sig.
 44. nixitch:

  "Måste något vara verkningslöst för att det saknas vetenskapligt stöd?"

  Om det aldrig visat någon verkan är väl samma sak som att det lär vara verkningslöst? Det har inget med ödmjukhet att göra utan objektivitet. Men visst, vill man lägga pengar på en placeboeffekt är det ju en effekt helt klart.

 45. Lars M
  Så har jag också köpt D-vitamin här hos KD och ska testa om jag känner någon skillnad nu över vinterhalvåret.

  Valde mellan Holistics och den andra billigare varianten som Doc rekommenderar, och valde förstås den billigaste eftersom jag inte har en aning om vad som är bra eller dåligt.

  På burken står det: "D3-vitamin är är [sic!] animaliskt och taget från fårull istället för fisklever."

  Hoppas det är rätt att äta fårull istället för fisklever...

 46. Det känns inte som om det verkligen är ren kallpressad olivolja i de där d-pearls kapslarna.. Finns det någon fakta om dem, eller typ någon seriös oberoende som kan rekommendera dem/liknande varianter av d-vitamin tillskott?
 47. Anne Nielsen
  Jag hinner inte kolla igenom alla kommentarer ifall någon redan uppmärksammat detta. Pharbio har ganska nyligen kommit ut med en fiskolja för barn. Kolla in ingredienserna:
  Koncentrerad fiskolja, konsistensmedel (glycerol, kiseldioxid), gelatin, modifierad potatisstärkelse, arom, DL-a-tokoferylacetat, färgämne (järnoxid), sötningsmedel (sukralos), vegetabiliskolja, sojalecitin

  Jag fick ett smakprov i hälsokostbutiken, dom smakar vidrigt sliskigt sött. Sukralos-misstänks väl ligga bakom könsförstörande effekter på fiskar, grodor, krokodiler......Finns bättre fiskoljekapslar till barn utan färg, mod stärkelse och sötningsmedel..
  .
  http://www.shopping4net.se/Haelsokost/Foer-barn/Fettsyror/Omega-3-Bar...

 48. A F
  Anne Nielsen,

  Var det en fråga om bättre alternativ?

  Jag köper
  http://www.shopping4net.se/Haelsokost/Foer-barn/Fettsyror/Eye-Q-chews...
  till mina barn, det är den bästa innehållsförteckning jag hittat på smaksatta tuggisar. Ungarna tycker att det är dagens höjdpunkt, som godis.

  Fast man skulle väl kunna klämma ut oljan ur en vanlig kapsel och hälla i maten också, mycket billigare.

  http://www.shopping4net.se/Haelsokost/Hjaerta-kaerl/Marina-fettsyror/...

  Är ju också okej innehållsförteckning, men ännu dyrare.

 49. Spirit
  AF
  Inehåll:
  Naturligt EPA-rik fiskolja, ekologisk Nattljusolja, naturligt smakämne ( jordgubb), naturlig vitamin E (d-alphatocopherol från GMO-fri soja). Kapselskal: glycerol, gelatin, destillerat vatten, naturligt smakämne: jordgubb, cellulosa.

  Låter väl inte helt kul att ge sina barn varje dag.

 50. Mikael Q
  Somebody,

  Jag brukar tipsa om http://www.gymvaruhuset.com/es/product/product.asp?productid=404175
  Billigare än de Doc rekommenderar, samt löst i olja. Tipsat om dem tidigare här, men Doc får ju inte kickback på dessa, så han lär ju inte rekommendera dem. 😉

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av