Ugnsbakad citronlax

4,6 av 5 stjärnor5 stjärnor73%4 stjärnor15%3 stjärnor9%2 stjärnor0%1 stjärna1%133 röster
Hel laxsida med smak av smör och citron är perfekt när man är många runt matbordet. Till det bjuder du på en rostad fänkålssallad och smält citronsmör. Strikt LCHFStrikt LCHF75% Fett21% Protein4% Kolhydrater7 g kolhydrater / portion Medium 15 + 30 m15 minuter förberedelse30 minuter tillagningstid
Strikt LCHFStrikt LCHF75% Fett21% Protein4% Kolhydrater7 g kolhydrater / portion Medium 15 + 30 m15 minuter förberedelse30 minuter tillagningstid

Hel laxsida med smak av smör och citron är perfekt när man är många runt matbordet. Till det bjuder du på en rostad fänkålssallad och smält citronsmör.

Ingredienser

6 portionportioner
Lax och citronsmör

  • 1 matsked olivolja
  • 1 kg lax, helsida
  • 1 tesked flingsalt
  • peppar
  • 200 g smör
  • 1 citroncitroner
Rostad fänkål med sockerärtor

  • 600 g fänkål
  • 3 matskedar olivolja
  • flingsalt och nymald mald svartpeppar
  • 150 g sockerärtor
  • 1 urpressad citronurpressad citroner
  • 2 matskedar rostade pumpakärnor

Skriv ut recept
NäringsinnehållStrikt LCHF75% Fett21% Protein4% Kolhydrater7 g kolhydrater / portion

Instruktioner

Instruktionerna gäller 6 portioner. Modifiera efter behov.

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg laxen med skinnet ner i en välsmord form (1 msk olivolja), salta och peppra ordentligt. Skiva halva citronen tunt och lägg på laxen. Täck med hyvlat smör.
  3. Sätt formen mitt i ugnen och stek laxen till en innertemperatur på 56 grader, ca 20–30 minuter beroende på vikt.
  4. Värm resten av smöret i en liten kastrull tills det börjar bubbla. Ta från plattan, låt svalna något och häll försiktigt i lite citronsaft. Servera laxen med det smälta citronsmöret och en god sidorätt.

Rostad fänkål med sockerärtor

  1. Dela fänkålen i mindre klyftor och lägg i en ugnsfast form. Ringla över olivolja. Salta och peppra.
  2. Dela citronen och pressa ur saften och spara till annat. Skär citronen i tunna klyftor och lägg runtom fänkålen (ugnsbakad citron ger en härligt knäckig smak, men behöver inte ätas om du inte är förtjust i det).
  3. Ställ fänkål och citron i ugnen och rosta 20–30 minuter eller tills fänkålen fått riktigt fin färg.
  4. Blanda den rostade fänkålen med råa strimlade sockerärtor och pumpafrön som du hastigt rostat i en torr, het stekpanna.

Veckomenyer

Få mängder av veckomenyer för LCHF, kompletta med inköpslistor och allt, med våra nya veckomenyer (gratis att prova).
 
Saffransdoftande fisksoppa med aioli
Finkorv med gräddstuvad vitkålTis
Lax med pestotäcke på spenatOns
Kålrotsbiffar med avokadoTor
Grillad kyckling med chilibearnaiseFre
Currykyckling med blomkålsris
Kotlett med ädelostsås

Förslag

Populärt nu

Topp 30

Fler LCHF-recept

Visuella LCHF-guider

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av