Sesamlax med currykål och limeaioli

4,4 av 5 stjärnor5 stjärnor68%4 stjärnor14%3 stjärnor6%2 stjärnor6%1 stjärna4%47 röster
Varför krångla till det? Smörstekt lax, limemajonnäs och wokad currykål – så är middagen klar! Lika självklar såväl en vardag som till helgen. Strikt LCHFStrikt LCHF80% Fett16% Protein3% Kolhydrater9 g kolhydrater / portion Medium 5 + 20 m5 minuter förberedelse20 minuter tillagningstid
Strikt LCHFStrikt LCHF80% Fett16% Protein3% Kolhydrater9 g kolhydrater / portion Medium 5 + 20 m5 minuter förberedelse20 minuter tillagningstid

Varför krångla till det? Smörstekt lax, limemajonnäs och wokad currykål – så är middagen klar! Lika självklar såväl en vardag som till helgen.

Ingredienser

4 portionportioner
  • 2 matskedar kokosolja eller annan mild kallpressad olja
  • 800 g strimlad vitkål
  • 1 matsked röd currypasta, gärna thai.
  • 1 matsked sesamolja
  • 800 g lax, i bitar utan skinn
  • 80 g smör
  • 2 matskedar sesamfrön
  • 1 lime, till servering
  • salt och peppar, efter smak
Limemajonnäs

Skriv ut recept
NäringsinnehållStrikt LCHF80% Fett16% Protein3% Kolhydrater9 g kolhydrater / portion

Instruktioner

Instruktionerna gäller 4 portioner. Modifiera efter behov.

  1. Börja med limemajonnäsen. Rör i saften och zesten av en halv lime i majonnäsen. Smaka eventuellt av med lite mer lime och salt. Ställ i kylen.
  2. Hetta upp kokosoljan i en stekpanna eller wok på ganska hög värme. Lägg i vitkålen och curryn. Bryn tills kålen fått fin färg, men fortfarande har tuggmotstånd. Rör om ordentligt. Salta och peppra. Tillsätt sesamoljan mot slutet och håll varmt medan du steker laxen.
  3. Salta och peppra laxbitarna på båda sidor och vänd sedan i sesamfrön.
  4. Stek laxbitarna i rikligt med smör på medelhög värme ett par minuter på varje sida. Ös på med smöret under tiden. Smöret ska brynas utan att bli bränt och sparas till serveringen.
  5. Servera lax, brynt smör, vitkål och limemajonnäsen med en extra klyfta lime.

Tips!

Ta fram laxen en stund innan den ska stekas så den inte är alldeles kylskåpskall när du lägger den i stekpannan.

Veckomenyer

Få mängder av veckomenyer för LCHF, kompletta med inköpslistor och allt, med våra nya veckomenyer (gratis att prova).
 
Saffransdoftande fisksoppa med aioli
Finkorv med gräddstuvad vitkålTis
Lax med pestotäcke på spenatOns
Kålrotsbiffar med avokadoTor
Grillad kyckling med chilibearnaiseFre
Currykyckling med blomkålsris
Kotlett med ädelostsås

Förslag

Populärt nu

Topp 30

Fler LCHF-recept

Visuella LCHF-guider

 

3 Kommentarer

  1. I Like Neil Young
    Som sagt - se bara till att det är vildfångad Lax och inte odlad.
    Odlad lax och odlad fisk generellt är otroligt giftigt och framställt på det allra miljövidrigaste sätt man kan tänka sig.

    Jag fattar inte varför Kostdoktorn inte vill ta i den frågan ens med tång.

    Svar: #3
  2. Sara
    Det förstår i så fall inte jag heller!!?? Har detta verkligen inte kommit upp här på Kostdoktorns blogg? Odlad lax = gift! Detta vet de flesta om, förvånad över att detta inte heller nämns i receptet. Fryst vildlax finns på Willys bl.a. den har inte lika vacker färg som den giftiga man kan köpa färsk hos fiskhandlarna men den är ju bättre för vår hälsa!
  3. Sara
    Hej "I Like Neil Young" - Jag håller med dig till 100%!, var inte meningen att anmäla din kommentar - råkade trycka på fel knapp! Du har så rätt så!

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av