Müslibars

4,6 av 5 stjärnor5 stjärnor76%4 stjärnor14%3 stjärnor5%2 stjärnor2%1 stjärna1%695 röster
Nyttigare alternativ till alla sockerstinna bars som finns att köpa i butik. Dessa gör du själv med nötter, fröer, hälsosamt fett och riktigt mörk choklad. Liberal LCHFLiberal LCHF60% Fett16% Protein14% Kolhydrater5 g kolhydrater / portion Lätt 5 + 20 m5 minuter förberedelse20 minuter tillagningstid
Liberal LCHFLiberal LCHF60% Fett16% Protein14% Kolhydrater5 g kolhydrater / portion Lätt 5 + 20 m5 minuter förberedelse20 minuter tillagningstid

Nyttigare alternativ till alla sockerstinna bars som finns att köpa i butik. Dessa gör du själv med nötter, fröer, hälsosamt fett och riktigt mörk choklad.

Ingredienser

20 portionportioner
  • 50 g mandelmandlar
  • 50 g valnötter
  • 50 g solrosfrön
  • 50 g pumpakärnor
  • 50 g linfrö
  • 50 g sesamfrön
  • 50 g kokosflingor
  • 50 g mörk choklad minst 70%
  • 6 matskedar kokosolja
  • 4 matskedar tahini (sesampasta)
  • 1 tesked äkta vaniljpulver eller vaniljextrakt utan sötning
  • 2 teskedar malen kanel
  • 1 nypa flingsalt
  • 2 ägg
  • 100 g mörk choklad minst 70% till garnering

Skriv ut recept
NäringsinnehållLiberal LCHF60% Fett16% Protein14% Kolhydrater5 g kolhydrater / portion

Instruktioner

Instruktionerna gäller 20 portioner. Modifiera efter behov.

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Mixa alla ingredienserna i en blender eller matberedare med kniv tills det är lagom grovt hackat. Inte för finfördelat.
  3. Bred ut med slickepott i en ugnsform, cirka 18 cm x 28 cm, gärna med bakplåtspapper i botten.
  4. Baka 15–20 minuter tills kakan fått lite färg utan att brännas.
  5. Låt svalna något och ta ut från formen. Skär i 20 eller 24 bitar med en vass kniv.
  6. Smält chokladen till garneringen i vattenbad eller mikro.
  7. Doppa varje bar i chokladen, men bara någon centimeter eller endast en sida. Låt kallna och stelna helt.
  8. Förvaras i kylen eller frysen.

Tips!

En bra och nyttig nötfrömix består av lika delar mandel/hasselnötter/makadamia, pecan/valnöt, solros, pumpa, sesam och linfrön. Sesampastan kan bytas ut mot mandel- eller nötsmör. Tänk på att till exempel jordnötssmör innehåller mycket mer kolhydrater än tahini/sesampasta.

Tips

Testa gärna även våra andra goda godisrecept med choklad i.

Veckomenyer

Få mängder av veckomenyer för LCHF, kompletta med inköpslistor och allt, med våra nya veckomenyer (gratis att prova).
 
Caesarsallad
Kålrotsbiffar med laxTis
Röd pestokyckling med oliver och fetaostOns
LCHF-pasta med ädelostsåsTor
Kokoslax med smörstekt salladskålFre
Vegetarisk ostburgare med aubergineröra
Avokadopaj med chili

Förslag

Populärt nu

Topp 30

Fler LCHF-recept

Visuella LCHF-guider

5 Kommentarer

  1. ArneAnka
    Ser goda ut! Jag ska prova dem till kaffet.

    Det kan nog vara bra att skippa linfrön och använda ceylonkanel istället eftersom det har lägre kumarinhalt.

    https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen...

    https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen...

  2. Sabi
    Går det att använda nåt annat istället för tahini?
  3. camilla
    Hur många kalorier ligger 1 bar på?
  4. Anne Aobadia Team Kostdoktorn
    Hej Sabi och Camilla!
    Kul att ni är nyfikna på våra Müslibars.
    Det går att använda vilket nötsmör som helst. Och förmodligen även skippa det helt, fast lägg då gärna till lite mer fett och kanske något nötmjöl?
    Vi räknar inte kalorier på Kostdoktorn men om man för musen över symbolen till vänster om Liberal LCHF under recepttiteln kan man se hur näringssammansättningen ser ut för 1 bar.
    Lycka till med bar-baket!
  5. Anne Aobadia Team Kostdoktorn
    Arne-Anka,
    Bra idé ett prova dem till kaffet! De är både goda och matiga.
    Det går säkert att byta ut linfröna mot chiafrön eller psylliumfrön som liksom linfrön håller ihop degen - fast då måste man dra ner på mängderna. Och kanske fylla på med mer sesamfrön.
    Vill man slippa kanel då kan kardemumma och/eller lite vaniljpulver vara minst lika gott!

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av