Mörk chokladkaka

Mörk chokladkaka

Den här kakan är en dröm för chokladälskaren. Serveras bäst kall, så gör den gärna en dag i förväg.

Mörk chokladkaka

Den här kakan är en dröm för chokladälskaren. Serveras bäst kall, så gör den gärna en dag i förväg.
12 portionportioner

Ingredienser

  • 1 msk smör eller kokosolja, till formen
  • 250 g mörk choklad minst 70%
  • 150 g smör
  • 5 ägg
  • 1 kryddmått salt
  • 1 tsk vaniljpulver
Till servering
  • 300 g färska hallon, eller frysta (valfritt)
  • 2 dl vispgrädde (valfritt)
Receptet har lagts till i din inköpslista.

Instruktioner

Instruktionerna gäller 12 portioner. Modifiera efter behov.

  1. Värm ugnen till 160 grader. Ta fram en springform på max 20–22 cm i diameter (inte större) och kläm fast en bit bakplåtspapper i botten. Smörj formen med lite smör eller olja.
  2. Dela chokladen och tärna smöret. Lägg i en skål och värm den över vattenbad. Rör om tills chokladen och smöret har smält. Låt svalna lite.
  3. Dela äggen. Vispa vitorna och en nypa salt till ett fast skum. Vispa gulorna och vanilj fluffigt i en annan skål.
  4. Blanda chokladsmeten med äggulorna och vänd sedan ner äggvitorna försiktigt. Blanda till en slät smet. Häll smeten i formen och grädda i ca 15 minuter. Den kan vara lite kladdig men ska inte vara rinnig.
  5. Servera gärna kakan kall med bär och vispad grädde.

Vad kan jag smaksätta kakan med?

Du kan variera kakan genom att smaksätta den med exempelvis apelsinskal, pepparmyntsolja, lakritspulver eller något annat du gillar.

Kan jag göra kakan sötare?

Om du föredrar en sötare kaka kan du tillsätta lite sötning, blanda i 2 msk erytritol eller xylitol i smeten.

Hur förvarar jag kakan?

Om det mot förmodan blir något kvar av kakan efter fikat går den bra att förvara i kylskåpet 2–3 dagar. Kom ihåg att täcka över den.

BLI MEDLEM

Liknande recept

5 kommentarer

  1. Styrman
    Hej!

    Hur får ni ihop den här näringsberäkningen egentligen? Om det är 8g kolhydrater per portion så är det 128g kolhydrater i 16 portioner, vilka totalt väger 250g + 150g + 5x70g = 750g. Det är 17 vikt-% kolhydrater. Även om resten av vikten hade varit fett så är det över 8 energi-% kolhydrater??

    Svar: #2
  2. Styrman,
    Tack för tipset! Det hade mycket riktigt smugit sig in fel i beräkningen, det är korrigerat nu.
  3. RL
    Och jordnötter, måltider som innehåller minsta bit potatis, bakrecept med några matskedar havregryn, med mera anses inte vara LCHF.
  4. Ida
    Kan jag använda chokladpulver, istället för mörkchoklad? Och Isåfall hur mycket?
    Svar: #5
  5. Matilda Vejlo Team Diet Doctor
    Hej Ida, chokladpulver istället för riktig choklad har vi aldrig testat. Risken är att konsistensen inte blir lika bra. Du får jättegärna testa och återkomma till oss med resultatet :) Lycka till!

Lämna en kommentar

Svar på kommentar #0 av