Mörk chokladkaka

4,5 av 5 stjärnor5 stjärnor70%4 stjärnor14%3 stjärnor10%2 stjärnor3%1 stjärna1%192 röster
Den här kakan är en dröm för chokladälskaren. Serveras bäst kall, så gör den gärna en dag i förväg. Liberal LCHFLiberal LCHF76% Fett9% Protein15% Kolhydrater6 g kolhydrater / portion Lätt 15 + 15 m15 minuter förberedelse15 minuter tillagningstid
Liberal LCHFLiberal LCHF76% Fett9% Protein15% Kolhydrater6 g kolhydrater / portion Lätt 15 + 15 m15 minuter förberedelse15 minuter tillagningstid

Den här kakan är en dröm för chokladälskaren. Serveras bäst kall, så gör den gärna en dag i förväg.

Ingredienser

16 portionportioner
  • 250 g mörk choklad minst 70%
  • 150 g smör
  • 5 ägg
  • 1 kryddmått salt
  • 1 tesked vaniljpulver

Skriv ut recept
NäringsinnehållLiberal LCHF76% Fett9% Protein15% Kolhydrater6 g kolhydrater / portion

Instruktioner

Instruktionerna gäller 16 portioner. Modifiera efter behov.

  1. Värm ugnen till 160 grader. Ta fram en springform på max 20–22 cm i diameter (inte större) och kläm fast en bit bakplåtspapper i botten. Smörj formen med lite smör eller olja.
  2. Dela chokladen och tärna smöret. Lägg i en skål och värm den över vattenbad. Rör om tills chokladen och smöret har smält. Låt svalna lite.
  3. Dela äggen. Vispa vitorna och en nypa salt till ett fast skum. Vispa gulorna och vanilj fluffigt i en annan skål.
  4. Blanda chokladsmeten med äggulorna och vänd sedan ner äggvitorna försiktigt. Blanda till en slät smet. Häll smeten i formen och grädda i ca 15 minuter. Den kan vara lite kladdig men ska inte vara rinnig.
  5. Servera gärna kakan kall med bär och vispad grädde.

Tips

Du kan variera kakan genom att smaksätta den med exempelvis apelsinskal, pepparmyntsolja, lakritspulver eller något annat du gillar.
Fler LCHF-vänliga dessertförslag hittar du nedan!

Veckomenyer

Få mängder av veckomenyer för LCHF, kompletta med inköpslistor och allt, med våra nya veckomenyer (gratis att prova).
 
Frasiga kycklingklubbor med coleslaw
Blomkålssoppa med panchettasmulTis
Köttfärs- och vitkålsgratängOns
Thaifisk med kokosgräddeTor
Kotlett med ädelostsåsFre
Saffransdoftande fisksoppa med aioli
Färsbiffar med fetaost och ajvarsås

Förslag

Populärt nu

Topp 30

Fler LCHF-recept

Visuella LCHF-guider

 

3 Kommentarer

  1. Styrman
    Hej!

    Hur får ni ihop den här näringsberäkningen egentligen? Om det är 8g kolhydrater per portion så är det 128g kolhydrater i 16 portioner, vilka totalt väger 250g + 150g + 5x70g = 750g. Det är 17 vikt-% kolhydrater. Även om resten av vikten hade varit fett så är det över 8 energi-% kolhydrater??

    Svar: #2
  2. Styrman,
    Tack för tipset! Det hade mycket riktigt smugit sig in fel i beräkningen, det är korrigerat nu.
  3. RL
    Och jordnötter, måltider som innehåller minsta bit potatis, bakrecept med några matskedar havregryn, med mera anses inte vara LCHF.

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av