Leverpastej med timjansmör

Leverpastej med timjansmör

Delikat pålägg för dig som gillar krämiga pastejer och lever. Servera gärna ihop med picklad lök som läcker förrätt vid någon av helgernas festligheter.

Leverpastej med timjansmör

Delikat pålägg för dig som gillar krämiga pastejer och lever. Servera gärna ihop med picklad lök som läcker förrätt vid någon av helgernas festligheter.
10 portionportioner

Ingredienser

  • 1 (110 g) rödlökrödlökar
  • 1 vitlöksklyftavitlöksklyftor
  • 225 g smör, rumstempererat
  • 2 msk konjak eller portvin, eller annan smakrik sprit (valfritt)
  • 1 msk tomatpuré
  • 500 g kycklinglever
Timjanssmör
  • 100 g smör
  • 1 msk torkad timjan
  • 1 tsk peppar
Servering
  • saltgurkasaltgurkor
Receptet har lagts till i din inköpslista.

Instruktioner

Instruktionerna gäller 10 portioner. Modifiera efter behov.

  1. Finhacka lök och vitlök och stek mjukt i ett par matskedar smör på medelhög värme. Lyft ur stekpannan.
  2. Öka värmen och hetta upp ett par matskedar smör i samma stekpanna. Bryn levern så den får fin stekyta runt om. Tillsätt spriten. Salta och peppra.
  3. Sänk värmen och låt stekskyn koka ner. Levern ska bli genomstekt. Låt svalna några minuter.
  4. Lägg i en matberedare eller blender och mixa till en slät smet tillsammans med resten av smöret och tomatpurén. Bred ut i en liten form, cirka 18 x 20 cm.
  5. Lägg 100 gram smör till toppingen i en liten kastrull och smält försiktigt på medelvärme. Låt det vita mjölkproteinet sjunka till botten och häll försiktigt det klara smöret i en liten skål.
  6. Rör i timjan och peppar. Häll över patén och låt svalna helt i kylen.
  7. Servera på fröknäcke eller tunna skivor LCHF-bröd. Garnera gärna med snabbpicklad rödlök och/eller saltgurka.

Tips!

Patén kan med fördel göras i förväg och frysas in. Håller 3-4 dagar i kylen.

BLI MEDLEM

6 kommentarer

  1. Eva Celik
    Så förskräckligt tråkigt att se alla dessa bröd paj och alla andra i ställetför recept jag som ätit lchf i mer är tio år vet att detta inte håller. Är man till exempel Diabetiker då kan man inte använda dessa recept alls . Denna receptsidan är orsaken till att jag sagt upp mitt medlemskap.Såntråkigt så tråkigt Andreas att dutillåter detta. Detfinns recept därute som helt utesluter ersättningarna.
    Svar: #2
  2. Micke
    Kan inte hålla med. Det är inte en tävling i att vara strikt, vi har alla olika behov. Detta recept kan mycket väl vara ett bra alternativ för vissa och kanske sämre för vissa andra(har lite svårt att se att just detta recept inte skulle passa dom flesta). Lchf är till för så många människor med olika behov, så bara för att det inte passar just dig så kan det hjälpa någon annan.
  3. SGK
    Vilket toppenrecept, jag måste försöka ta itu med det här. Lever är ju väldigt nyttigt, men på min livsmedelsaffär finns ingen leverpastej med mindre än 6,5 gram kolhydrater per 100 gram. Bra också att den här går att frysa in.

    Tack för alla fina recept som inspirerar!

  4. Gullvei Johansson
    Eva Celik, vad äter du då som är mycket bättre
  5. Maria
    Gjorde pastejen igår på nötlever, lite kletigt men mycket gott. Äntligen kan jag äta leverpastej igen :)
  6. Monica
    Det hjärformade brödet som visas på bilden - vilket bröd är det? Är det LCHF-brödet som länkas till i receptet, och som har rostats och sedan skurits ut som hjärta?

Lämna en kommentar

Svar på kommentar #0 av