Lasagne à la LCHF

4,6 av 5 stjärnor5 stjärnor75%4 stjärnor12%3 stjärnor7%2 stjärnor2%1 stjärna1%415 röster
En riktigt god lasagne! Förbered plattor och sås dagen innan så fixar du denna italienska paradrätt på nolltid. Dina gäster kommer att bli mätta, nöjda och imponerade! Strikt LCHFStrikt LCHF72% Fett23% Protein4% Kolhydrater9 g kolhydrater / portion Medium 15 + 40 m15 minuter förberedelse40 minuter tillagningstid
Strikt LCHFStrikt LCHF72% Fett23% Protein4% Kolhydrater9 g kolhydrater / portion Medium 15 + 40 m15 minuter förberedelse40 minuter tillagningstid

En riktigt god lasagne! Förbered plattor och sås dagen innan så fixar du denna italienska paradrätt på nolltid. Dina gäster kommer att bli mätta, nöjda och imponerade!

Ingredienser

4 portionportioner
  • 2 matskedar olivolja
  • 600 g nötfärs
  • 1 gul lökgula lökar
  • 1 vitlöksklyftavitlöksklyftor
  • 50 ml tomatpuré
  • ½ matsked torkad basilika
  • 1 tesked salt
  • 2 kryddmått malen svartpeppar
  • 1 dl vatten
  • 4 dl crème fraiche
  • 100 g riven ost
  • 50 g parmesanost, riven
  • ½ tesked salt
  • 1 kryddmått malen svartpeppar
  • 50 ml hackad färsk persilja
LCHF-pasta

  • 4 ägg
  • 150 g färskost
  • ½ tesked salt
  • 50 ml fiberhusk

Skriv ut recept
NäringsinnehållStrikt LCHF72% Fett23% Protein4% Kolhydrater9 g kolhydrater / portion

Instruktioner

Instruktionerna gäller 4 portioner. Modifiera efter behov.

  1. Börja med laga köttfärssåsen, kanske redan dagen innan så hinner smakerna sätta sig.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök och stek mjukt i olivolja. Tillsätt köttfärsen och bryn tills den fått fin färg. Lägg i tomatpurén och kryddorna.
  3. Rör om ordentligt och tillsätt vattnet. Koka upp och sänk sedan värmen så att röran får puttra minst 15 minuter tills det mesta av vattnet ångat bort.
  4. Gör under tiden i ordning lasagneplattorna. Sätt ugnen på 150 grader.
  5. Vispa ägg, färskost och salt till en slät smet. Fortsätt vispa medan du rör i fiberhusk, lite i taget. Låt vila en minut.
  6. Bred ut smeten på bakplåtspapper med slickepott eller spatel. Lägg ett ark över och kavla tills smeten fyller en hel ugnsplåt. Du kan också fördela på två mindre plåtar för ännu tunnare pasta.
  7. Låt båda arken bakplåtspapper vara kvar. Grädda i ca 10–12 minuter. Låt svalna och ta sedan bort pappret.
  8. Skär plattor med pizzaskärare eller vass kniv. Plattorna kan förvaras i kylen minst 2–3 dagar och går alldeles utmärkt att frysa. Tina upp i rumstemperatur eller försiktigt i mikro.
  9. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda den rivna osten med crème fraichen och det mesta av parmesanosten. Spara en matsked eller två av parmesanosten till topping. Salta, peppra och rör i persiljan.
  10. Varva lasagneplattor och köttfärsröra i en välsmord ugnsfast form, cirka 30×18 cm.
  11. Bred crème fraiche-röran över och strö över sista parmesanen.
  12. Grädda i ugnen cirka 30 minuter eller tills lasagnen fått fin yta. Servera med en grönsallad och din favoritdressing.

Tips!

Det går bra att byta ut LCHF-lasagneplattorna mot tunt hyvlad squash eller aubergine.

Veckomenyer

Få mängder av veckomenyer för LCHF, kompletta med inköpslistor och allt, med våra nya veckomenyer (gratis att prova).
 
Supergrön vegosoppa
Stekt kycklingfilé med örtsmörTis
Thaifisk med kokosgräddeOns
Asiatisk kålpannaTor
Grillad kyckling med chilibearnaiseFre
Chipotlekarré med haricots verts och avokado
Tandoorilax med gurksås

Förslag

Populärt nu

Topp 30

Fler LCHF-recept

Visuella LCHF-guider

 

7 Kommentarer

  1. Anki
    Är creme fraische och ost godkänd ketogen kost? Har förstått att man ska undvika alla mejerier utom smör?
  2. Elisabeth G
    Svar till Anki (glömde klicka på replay):
    Det är nog individuellt om man kan äta mejeriprodukter och ändå vara i ketos. För min del blev det varken någon reda med viktminskningen eller tillfrisknande från mina sjukdomar förrän jag uteslöt alla mejeriprodukter utom smör. Lite tråkigt för ost och grädde är ju så gott. Men - hälsan är viktigare. Lustigt nog verkar det dock som om jag tål att äta en normalportion potatis en - två gånger i veckan. Det som många anser helt bannlyst.
  3. Snusmumrik
    Det är en märklig trend att vi ska efterhärma dåliga produkter med motsvarande LCHF-varianter som anses mer nyttiga. Nu är väl ost och creme fraiche för många inte bland de värsta bovarna.

    I första hand tänker jag på fröknäcke som innehåller massor av frön med Omega 6 som ska oxideras rejält i ugnen innan vi äter dem. Undrar just hur hälsosamt det är att konsumera oxiderad Omega-6 ?

    Svar: #4
  4. Elisabeth G
    Instämmer Snusmumrik. Jag är såååå trött på alla dessa substitut. Varför det blivit så här vet jag inte riktigt men jag har svårt att frigöra mig från tanken på att många vill försörja sig på LCHF.
  5. Petra H
    Det här med att efterhärma produkter som egentligen inte ingår i dieten känner jag igen från min tid som vegetarian, t ex sojakorv! Jag tror det är ett mänskligt fenomen, man vill efterlikna saker man gillade men nu avstår ifrån i sin ursprungsform. Lite grann lurar man sig själv kan jag tycka men rätt så oförargligt ändå! Personligen uppskattar jag i det här fallet lite mat inspiration och något som kanske kan göra t ex barnen mer nyfikna på att testa något nytt. Tack för ett intressant recept!
  6. Niclas
    Två viktiga frågor, är det nyttigt, är det gott? Är svaret ja på båda frågorna blir övriga invändningar endast kuriosa!
  7. MONICA
    Gjorde denna idag - åh herregud vad hela familjen hade längtat efter lasagne och vi blev glatt överraskade över hur perfekt och så nära originalet den blev!
    Denna rekommenderas varmt 😊

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av