Krämig kycklinggratäng

Krämig kycklinggratäng

Perfekt allt-i-ett-rätt med milda härliga smaker från pesto, purjolök, ost och grädde. Går hem hos såväl stora som små!

Krämig kycklinggratäng

Perfekt allt-i-ett-rätt med milda härliga smaker från pesto, purjolök, ost och grädde. Går hem hos såväl stora som små!
6 portionportioner

Ingredienser

  • 2 dl crème fraiche eller vispgrädde
  • 1,25 dl färskost
  • 3 msk grön pesto
  • 2 msk citronjuice
  • salt och peppar
  • 4 msk smör eller olivolja
  • 900 g kycklinglårfilékycklinglårfiléer
  • 1 (90 g) purjolökpurjolökar
  • 450 g blomkål
  • 110 g cocktailtomatcocktailtomater
  • 200 g riven ost
Receptet har lagts till i din inköpslista.

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda crème fraiche eller grädde, färskost, pesto, saften av en halv citron samt salt och peppar efter smak.
  3. Dela kycklinglåren och bryn dem i smör eller olivolja 5–10 minuter. Salta och peppra lätt.
  4. Lägg kycklingdelarna i en smord ugnsform.
  5. Skiva purjolöken och dela blomkålen i mindre bitar. Dela tomaterna i halvor. Tryck ner grönsakerna mellan kycklingbitarna.
  6. Strö över osten och häll crème fraicheblandningen över alltihop.
  7. Sätt in i mitten av ugnen och grädda i 30 minuter eller mer tills rätten fått fin färg och kycklingen är helt tillagad.

BLI MEDLEM

Liknande recept

7 kommentarer

  1. Emma
    I introduktionen nämns både ost och grädde, men det finns inte med i själva receptet... :(
    Svar: #2
  2. Anne Aobadia Team Kostdoktorn
    Helt rätt! Det ska vara 200 g riven ost och vispgrädde kan användas som alternativ till crème fraiche.
  3. Nisse
    Ursäkta en nybörjare i köket. Kycklinglår med ben, "dela kycklinglåren", "lägg kycklingdelarna i smord form", innebär det att benen följer med i formen? Kan man ta vanliga kycklingfiléer i stället? Eller det klart man kan, men blir det sämre, dvs mindre smak på maträtten?
    Vill också tacka för det enorma jobb du (ni) lägger ner för att förse oss med nya goda recept.
    Svar: #6
  4. Gunilla
    Super gott. Tog basilika, permasan, olja, vitlök, direkt över istället för pesto och grädde utöver creme freiche.
    Stekte också kycklingen direkt i form i ugnen.
  5. 1 kommentar borttagen
  6. hemul
    Och jag var glad att se ett recept utan s.k. "filéer". Svar ja, det blir sämre smak utan skinn och ben. Lår är också mer smak- och fettrikt än bröst som i mitt tycke är trådigt och torrt, särskilt på industryckling.

    De menar säkert att du ska dela klubban i leden, så du får en lår- och en benbit. Tragiskt vore det annars.

  7. Annika
    Det är nog fel på mängden smör eller olja. Jag tror inte det ska vara 4 dl olja till 4 portioner. En sak till, färskosten är bortglömd i själva instruktionen. Jag blandade den med grädden. Gott blev det iallafall.
    Svar: #8
  8. Matilda Vejlo Team Diet Doctor
    Hej Annika,
    Tack för att du var så uppmärksam. Receptet är uppdaterat nu.
    Vad kul att höra att det smakade bra!

Lämna en kommentar

Svar på kommentar #0 av