Köttfärspaj med kesotäcke

4,6 av 5 stjärnor5 stjärnor76%4 stjärnor15%3 stjärnor4%2 stjärnor2%1 stjärna1%707 röster
Underbart matig köttfärspaj som mättar en hel familj, men du kan också dela i portionsbitar och fixa veckans jobbluncher. Pajen är godast ljummen. Strikt LCHFStrikt LCHF71% Fett24% Protein3% Kolhydrater5 g kolhydrater / portion Medium 25 + 40 m25 minuter förberedelse40 minuter tillagningstid
Strikt LCHFStrikt LCHF71% Fett24% Protein3% Kolhydrater5 g kolhydrater / portion Medium 25 + 40 m25 minuter förberedelse40 minuter tillagningstid

Underbart matig köttfärspaj som mättar en hel familj, men du kan också dela i portionsbitar och fixa veckans jobbluncher. Pajen är godast ljummen.

Ingredienser

6 portionportioner
Köttfärsfyllning

  • 1 gul lök finhackadgula lökar finhackad
  • 1 vitlöksklyfta finhackadvitlöksklyftor finhackad
  • 2 matskedar smör eller olivolja
  • 600 g nötfärs
  • 1 matsked torkad oregano eller torkad basilika
  • 4 matskedar tomatpuré, röd pesto eller ajvar relish
  • 1 dl vatten
Pajbotten

  • 2 dl mandelmjöl
  • 50 ml sesamfrön
  • 50 ml kokosmjöl
  • 1 matsked fiberhusk
  • 1 tesked bakpulver
  • 1 kryddmått salt
  • 3 matskedar olivolja eller rapsolja
  • 1 ägg
  • 50 ml vatten
Kesotäcke

  • 250 g keso
  • 200 g riven ost

Skriv ut recept
NäringsinnehållStrikt LCHF71% Fett24% Protein3% Kolhydrater5 g kolhydrater / portion

Instruktioner

Instruktionerna gäller 6 portioner. Modifiera efter behov.

  1. Börja med att tillaga köttfärsröran. Stek lök och vitlök i olja på medelvärme tills löken är mjuk och fått lite färg. Lägg i köttfärsen och bryn vidare. Salta och peppra och rör i örtkryddan.
  2. Tillsätt tomatpuré, pesto eller ajvar relish – ta vad du har hemma. Tillsätt vattnet. Sänk värmen och låt puttra i minst 20 minuter medan du gör pajdegen.
  3. Sätt ugnen på 175 grader. Mixa alla ingredienser till pajdegen i en matberedare några minuter tills degen blir som en boll. Har du ingen mixer går det lika bra att blanda ihop degen för hand med en gaffel.
  4. Kläm fast en bit bakplåtspapper i en springform (24–26 cm i diameter) oxh smörj botten och kanter med lite olja eller smör. Bred ut degen i formen. Använd en slickepott eller väloljade fingrar.
  5. Du kan förgrädda pajbottnen några minuter men det är inget måste. Bred köttfärsen i pajbottnen. Blanda keso och ost och bred över. Grädda i 40 minuter i nedre delen av ugnen eller tills pajen fått fin färg. Servera med en härlig grönsallad och dressing.

Tips!

Detta är en smidig och lättarbetad mejerifri pajbotten. Här har vi fyllt den med en köttfärsröra och toppat med ett täcke av keso och ost. Men du kan lägga i vilken fyllning som helst.

Veckomenyer

Få mängder av veckomenyer för LCHF, kompletta med inköpslistor och allt, med våra nya veckomenyer (gratis att prova).
 
Ugnsbakad färskkorv med grönsaker
Torskrygg med ostgratinerade rödbetor och örtsmörTis
Köttfärslåda med brysselkålOns
Kålrotsbiffar med laxTor
Ostfyllda squashrulader med smörstekt kycklingFre
Ugnsbakad citronlax
Långkokt stek med gräddsås

Förslag

Populärt nu

Topp 30

Fler LCHF-recept

Visuella LCHF-guider

 

22 Kommentarer

  1. Berit N
    Milliliter mjöl...?
  2. Ingegerd
    50 ml = 0,5 dl.
  3. Ewa
    Måttangivelse för vatten i köttfärsen saknas.
    Jättegod paj och inte så svår att göra.
  4. rosine torp
    Råkade anmäla Ewas kommentar som olämplig vilket inte var meningen. Sökte information om vattnet
  5. Olsson
    Pajen var toppengod. Jag saknade också uppgift om vattenmängd men chansade på 1-2 dl och det fungerade bra. Tyckte att det var lite svårt att få degen att räcka till att täcka både botten och kanter men det är kanske bara jag som är allmänt "pajovan" 😉
  6. Anne-Maj
    Allergisk mot mandel, vad kan man använda istället för mandelmjöl?
  7. Ulla
    1 dl mandelmjöl kan bytas ut till:
    *2 msk kokosnötsmjöl
    *0,5 dl pofiber
    *1 msk fiberhusk
  8. Lena K
    Riktigt god köttfärspaj!
  9. Mari
    Funkar bovetemjöl?
  10. Anne Aobadia Team Kostdoktorn
    Bovetemjöl är glutenfritt och går säkert att använda i stället för mandelmjöl. Jag är inte säker på att det går att byta ut rakt av dock, prova dig fram när det gäller mängd. Men tänkt på att bovete innehåller betydligt mer kolhydrater än andra LCHF-vänliga mjöler.
  11. Bibbi
    Åhhh, vilken god paj. Bästa nånsin, och mäktig. Att den var enkel att göra är ett stort plus. Vi hade röd pesto i köttfärsen.
    Tack för detta recept. Vi kommer att göra denna många gånger till
  12. MONICA
    Tummen upp för denna!!!
    Matig och smakrik. Dock var en fjärdedel väl mycket som portionsstorlek för mig 😆
  13. Birgitta Arvidsdotter
    Jag gjorde denna paj för några dagar sedan och tycker pajdegen var alldeles för tjock! Jag fick späda med mer vatten i omgångar för att få den att snurra runt i matberedaren....! Den blev väldigt mäktig när den var färdig. Är det verkligen så mycket som 200 ml mandelmjöl ?
    Tror inte jag kommer att göra denna någon mer gång. 😕
    Birgitta
  14. Anne Aobadia Team Kostdoktorn
    Hej Birgitta,
    Tack för att du delar med dig av dina synpunkter kring förra årets populäraste recept här på Kostdoktorn. Jag håller med att LCHF-pajdegar är mer kompakta än traditionella degar och det beror på att gluten saknas i LCHF-vänliga mjöler som oftast är mer fiberrika än just vetemjöl. Det kan vara fiberhalten som ställer till det. I kombination med äggets storlek, kanske?
    Det är stora skillnader mellan olika fabrikat på till exempel kokosmjöl och mandelmjöl när det gäller fiberhalt. 200 ml är lika med 2 dl och det är den mängden mandelmjöl som avses här tillsammans med 1/2 dl kokosmjöl. Jag skulle rekommendera att du skippar kokosmjölet och tar cirka 3 dl mandelmjöl i stället. Återkom gärna med fler frågor och lycka till matlagningen!
  15. Birgitta Arvidsdotter
    Nu vet jag vad jag gjorde för fel - varför pajdegen blev så tjock och kompakt.
    Jag vägde upp mjölet på min lilla köksväg och den var graderad med gram.
    Oj, oj vad fel detta blev. 😬
    Väldigt tråkigt att ni uppgav ml i receptet när det oftast är gr som står i recepten!
    Mvh Birgitta
  16. Anne Aobadia Team Kostdoktorn
    Då har vi förklaringen Birgitta. Du har helt rätt. Det är inte optimalt att ange volym i ml men vi jobbar just på att ändra detta till det bättre! Tack för ditt engagemang.
  17. Theo
    Varför visar ni volym som t.ex. 100 ml och inte som 1 dl?
    Ni visar även volym som t.ex. 15 ml istället för 1 matsked.
    Svar: #18
  18. Theo, tack för påpekandet. Se svar från Anne Aobadia ovan. Under förbättringsarbete alltså!
  19. elly
    hvor meget er en kop? Hvorfor ikke bruge vægt, det kan alle forstå ....
    m.v.h. elly e
  20. Ebba
    Hej, jag har räknat på näringsvärdena och får det till 10 g kolhydrater/portion istället för 5g/portion. Har jag räknat fel eller vad är det som inte stämmer?
    Mvh Ebba
  21. Anne Aobadia Team Kostdoktorn
    Hej Ebba!
    Tack för att du tog dig tid att räkna och påpeka skillnaden. Felet berodde på att portionsangivelsen var felaktig. Vi har räknat med 6 portioner och då blir det 5 g/pers eller 30 g för hela pajen.
    Återkom gärna med mer feedback och ha en riktigt god helg!
    Anne
  22. Kicki
    Så himla god, har svårt att få tag i fiberhusk i England. La till mera kokos mjöl. Min pajform är ganska stor så jag fick göra dubbel sats för att få den att räcka till upp på kanterna. Tyckte den var svår att pressa ut i formen då den smulade. Men jag gjorde kanske nåt fel, sats 2 som jag gjorde blev bättre. Tack

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av