Köttfärspaj med kesotäcke

Köttfärspaj med kesotäcke

4.7 av 5 stjärnor5 stjärnor75%4 stjärnor16%3 stjärnor4%2 stjärnor2%1 stjärna0%309 röster
Underbart matig köttfärspaj som mättar en hel familj, men du kan också dela i portionsbitar och fixa veckans jobbluncher. Pajen är godast ljummen. Ketogen LCHFKetogen LCHF71% Fett24% Protein3% Kolhydrater5 g kolhydrater / portion Medium 25 + 40 m25 minuter förberedelse40 minuter tillagningstid
Ketogen LCHFKetogen LCHF71% Fett24% Protein3% Kolhydrater5 g kolhydrater / portion Medium 25 + 40 m25 minuter förberedelse40 minuter tillagningstid

Underbart matig köttfärspaj som mättar en hel familj, men du kan också dela i portionsbitar och fixa veckans jobbluncher. Pajen är godast ljummen.

Ingredienser

4 portionportioner
Köttfärsfyllning

  • 1 gul lök finhackadgula lökar finhackad
  • 1 vitlöksklyfta finhackadvitlöksklyftor finhackad
  • 2 matskedar smör eller olivolja
  • 600 g nötfärs
  • 1 matsked torkad oregano eller torkad basilika
  • 4 matskedar tomatpuré, röd pesto eller ajvar relish
Pajbotten

  • 200 ml mandelmjöl
  • 50 ml sesamfrön
  • 50 ml kokosmjöl
  • 1 matsked fiberhusk
  • 1 tesked bakpulver
  • 1 kryddmått salt
  • 3 matskedar olivolja eller rapsolja
  • 1 ägg
  • 50 ml vatten
Kesotäcke

  • 250 g keso
  • 200 g riven ost

Skriv ut recept
NäringsinnehållKetogen LCHF71% Fett24% Protein3% Kolhydrater5 g kolhydrater / portion

Instruktioner

Instruktionerna gäller 4 portioner. Modifiera efter behov.

  1. Börja med att tillaga köttfärsröran. Stek lök och vitlök i olja på medelvärme tills löken är mjuk och fått lite färg. Lägg i köttfärsen och bryn vidare. Salta och peppra och rör i örtkryddan.
  2. Tillsätt tomatpuré, pesto eller ajvar relish – ta vad du har hemma. Tillsätt vattnet. Sänk värmen och låt puttra i minst 20 minuter medan du gör pajdegen.
  3. Sätt ugnen på 175 grader. Mixa alla ingredienser till pajdegen i en matberedare några minuter tills degen blir som en boll. Har du ingen mixer går det lika bra att blanda ihop degen för hand med en gaffel.
  4. Kläm fast en bit bakplåtspapper i en springform (24–26 cm i diameter) oxh smörj botten och kanter med lite olja eller smör. Bred ut degen i formen. Använd en slickepott eller väloljade fingrar.
  5. Du kan förgrädda pajbottnen några minuter men det är inget måste. Bred köttfärsen i pajbottnen. Blanda keso och ost och bred över. Grädda i 40 minuter i nedre delen av ugnen eller tills pajen fått fin färg. Servera med en härlig grönsallad och dressing.

Tips!

Detta är en smidig och lättarbetad mejerifri pajbotten. Här har vi fyllt den med en köttfärsröra och toppat med ett täcke av keso och ost. Men du kan lägga i vilken fyllning som helst.

Förslag

Populärt nu

Topp 30

Fler LCHF-recept

Visuella LCHF-guider

 

10 Kommentarer

  1. Berit N
    Milliliter mjöl...?
  2. Ingegerd
    50 ml = 0,5 dl.
  3. Ewa
    Måttangivelse för vatten i köttfärsen saknas.
    Jättegod paj och inte så svår att göra.
  4. rosine torp
    Råkade anmäla Ewas kommentar som olämplig vilket inte var meningen. Sökte information om vattnet
  5. Olsson
    Pajen var toppengod. Jag saknade också uppgift om vattenmängd men chansade på 1-2 dl och det fungerade bra. Tyckte att det var lite svårt att få degen att räcka till att täcka både botten och kanter men det är kanske bara jag som är allmänt "pajovan" 😉
  6. Anne-Maj
    Allergisk mot mandel, vad kan man använda istället för mandelmjöl?
  7. Ulla
    1 dl mandelmjöl kan bytas ut till:
    *2 msk kokosnötsmjöl
    *0,5 dl pofiber
    *1 msk fiberhusk
  8. Lena K
    Riktigt god köttfärspaj!
  9. Mari
    Funkar bovetemjöl?
  10. Anne Aobadia Team Kostdoktorn
    Bovetemjöl är glutenfritt och går säkert att använda i stället för mandelmjöl. Jag är inte säker på att det går att byta ut rakt av dock, prova dig fram när det gäller mängd. Men tänkt på att bovete innehåller betydligt mer kolhydrater än andra LCHF-vänliga mjöler.

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av