Ketopaj med ostbotten

Ketopaj med ostbotten

Inget kladd med pajdeg och nötmjöl i den här kolhydratsnåla pajen. Här ligger nämligen den krämiga fyllningen i ett skal av ost. Lika gott som genialiskt!

Ketopaj med ostbotten

Inget kladd med pajdeg och nötmjöl i den här kolhydratsnåla pajen. Här ligger nämligen den krämiga fyllningen i ett skal av ost. Lika gott som genialiskt!
4 portionportioner

Ingredienser

  • 450 g lagrad ost
  • 8 ägg
  • 3,5 dl vispgrädde
  • salt och peppar, efter smak
Servering
  • 450 g rökt skinka
  • 1 msk smör
  • 200 g grönsallad
  • 4 msk olivolja
  • ½ msk rödvinsvinäger
  • salt och peppar, efter smak
Receptet har lagts till i din inköpslista.

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Riv osten grovt. Lägg häften i en bunke. Tillsätt ägg och grädde. Vispa samman med en gaffel. Salta och peppra.
  2. Fördela resten av osten i toppiga högar, cirka 2 dl per portion på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
  3. Sätt in i ugnen 5–10 minuter eller tills osten smält helt. Låt svalna en liten stund men inte helt.
  4. Lyft över ostplättarna till ugnsfasta portionsformar, cirka 12–15 cm, tryck mot kanterna och låt stelna helt.
  5. Häll i ägg- och oststanningen och grädda pajerna i 175 grader tills de fått fin färg.
  6. Blanda olivolja, vinäger, salt och peppar till en enkel vinägrett. Gör i ordning salladen.
  7. Strimla skinkan och stek varsamt i smör och servera med paj, grönsallad och vinägrett.

Tips

Testa gärna att byta ut skinkan mot exempelvis kassler, kallrökt lax, kyckling eller kalkon om du föredrar det. Pajerna är även goda ljumma och helt kalla. Perfekta till picknick eller matsäck. Eller som förrätt utan tillbehören.

BLI MEDLEM

Liknande recept

3 kommentarer

  1. Juan-Carlos
    Ketopaj med ostbotten (bilden visar en stor paj, inte fler små...)
    – Vad gör man med den hälften av osten som man lagt i en bunke?
    – Punkt 2 är ganska obegriplig. Dessa toppiga högar med bara ost: är de meningen att de ska bli runda plättar som täcker både botten och kanterna av de ugnfasta portionsformar och som böjs av sig själva eller med ett litet tryck när man lägger dem i formarna? utan att de går sönder? hur många?
    – Punkt 5: bara äggstanning som fyllning? eller först den hälften av osten man lagt i bunken?
    Många recept är bra, men en del är behäftade med stora fel och kräver en hel del gissningar. Jag efterlyser större noggrannhet.
    Svar: #2
  2. Anne Aobadia Team Kostdoktorn
    Hej Juan-Carlos,
    Tack för att du tog dig tid att återkoppla kring detta recept. Det är tack vare engagerade medlemmar, som du, som vi kan fortsätta att vässa våra populära recept.
    På bilden syns en liten portionspaj, cirka 13,5 cm i omkrets. Du ser kanske hur "stor" den istuckna gaffeln är i förhållande till resten, liksom kniven bredvid.
    Jag har justerat receptbeskrivningen och hoppas att det är tydligare nu. Och ja, du har tolkat hanteringen av ostplättarna helt rätt.
    Återkom gärna med fler synpunkter och tankar. Och lycka till med matlagningen.
    Vänligen,
    Anne
  3. Anna
    Den är så god! Går även bra att göra som stor paj, som förslagsvis ost/ skinkpaj.

Lämna en kommentar

Svar på kommentar #0 av