Helstekt kyckling i vitlökssmör

Helstekt kyckling i vitlökssmör

Godare än så här blir inte helstekt kyckling. Underbart smaksatt med smör och milda toner av vitlök. Succérätt när familjen är samlad runt helgens matbord.

Helstekt kyckling i vitlökssmör

Godare än så här blir inte helstekt kyckling. Underbart smaksatt med smör och milda toner av vitlök. Succérätt när familjen är samlad runt helgens matbord.
4 portionportioner

Ingredienser

  • 1 (1,5 kg) hel kyckling
  • 2 tsk flingsalt
  • 1 tsk peppar
  • 150 g smör
  • 2 vitlöksklyfta, pressadevitlöksklyftor, pressade
Receptet har lagts till i din inköpslista.

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 180–200 grader. Ta fram kycklingen och salta, peppra ordentligt – både in- och utvändigt. Lägg kycklingen med bröstet uppåt i en ugnsfast form.
  2. Smält smöret i en liten kastrull på medelvärme. Smöret ska inte brynas utan bara bli flytande. Blanda smör och vitlök och låt svalna ett par minuter.
  3. Häll över kycklingen men lägg några matskedar inuti.
  4. Stek cirka 50–60 minuter i ugnen. Ös gärna med steksky ett par gånger under tiden. Sänk värmen mot slutet om så behövs.
  5. Känn efter att kycklingen är riktigt genomstekt innan du tar ut den. Kör en sticka mellan lår och bröst, köttsaften ska vara klar, inte rosafärgad.
  6. Servera stekskyn som sås och en valfri sidorätt till.

Tips

Servera gärna med blomkålsmos eller blomkålsgratäng. Rostad brysselkål är också gott till exempel.

BLI MEDLEM

Liknande recept

4 kommentarer

  1. Johan
    Hej! Jag har aldrig tillagat kyckling förut och undrar då hur kycklingen ska vara när man köper den. Alltså ska den vara fryst, direkt från slaktaren etc.? Ska man tina upp kycklingen innan den förs in i ugnen ifall den är fryst?
    Tacksam för alla tips och råd!
  2. Anne Aobadia Team Kostdoktorn
    Hej Johan,
    Kul att du hittat till Kostdoktorn och vår receptsida. Att steka hel kyckling i ugn är ett enkelt och praktiskt sätt att tillaga kyckling. För det sköter ju sig självt i ugnen och smaken blir riktig god eftersom skrov och skinn är kvar.
    Fryst eller färskt är mest en smaksak. Det finns gott om färsk kyckling i butikerna till olika prisklasser. Titta på förpackningen - där brukar det finnas information om hur du ska hantera/tillaga din kyckling.
    Huvudsaken är att kycklingen är ordentligt tinad innan den tillagas. Låt tina långsamt i kyl för bästa resultat och torka av ordentligt innan du kryddar den. Ta ut inälvorna om de finns kvar. Kycklingen ska helst inte vara kylskåpskall när du sätter den ugnen eftersom den då tar längre tid att bli klar inuti.
    Allra viktigast är att kycklingen blir helt genomstekt. Känner du dig osäker kan du använda kökstermometer (82 grader närmast benet) eller lossa vid låret mot slutet av stektiden och sticka in en kniv eller annat vasst föremål. Köttsaften ska då vara helt klar inte ljusrosa.
    Lycka till med matlagningen!
    Anne
  3. Johan
    Åh vilken bra respons, tusen tack! :D
  4. Hanveden
    Ni som har kan ta fram er lergryta och stoppa kycklingen i den...
    Kycklingen tinad eller färsk läggs i blötlagd lergryta och kryddas enligt ovan eller efter eget recept.
    Ställs i kall ugn och sätt på ugnen ca 200 gr ca 1,5 timme för en kyckling på 1,2 kg.

    mLCHFh B-) .

Lämna en kommentar

Svar på kommentar #0 av