Gyllene LCHF-müsli

Gyllene LCHF-müsli

Egen hemgjord müsli är guld värd. Tillsammans med fet grekisk yoghurt fixar du snabbt en mättande frukost på morgonkvisten. Gurkmejan ger fin färg och extra boost.

Gyllene LCHF-müsli

Egen hemgjord müsli är guld värd. Tillsammans med fet grekisk yoghurt fixar du snabbt en mättande frukost på morgonkvisten. Gurkmejan ger fin färg och extra boost.
20 portionportioner

Ingredienser

  • 230 g hasselnöthasselnötter eller mandelmandlar eller pekannötter
  • 70 g kokosflingor eller kokoschips
  • 140 g solrosfrön
  • 4 msk pumpakärnor
  • 4 msk sesamfrön
  • 130 g hela linfrön
  • 1 msk gurkmeja
  • 1 msk malen kanel eller kardemumma
  • 1 dl nyponskalsmjöl (valfritt)
  • 2,5 dl vatten
  • 4 msk kokosolja eller annan god neutral olja
Receptet har lagts till i din inköpslista.

Instruktioner

Instruktionerna gäller 20 portioner. Modifiera efter behov.

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Hacka nötterna grovt i matberedare eller med vass kniv. Blanda alla ingredienserna i en skål.
  3. Bred ut på en ugnsplåt med bakplåtspapper på och rosta i ugnen 20–30 minuter, till att börja med. Nötter och fröer är värmekänsliga och ska inte brännas för då smakar de inte gott.
  4. Ta ut, rör om och ställ tillbaka i ugnen cirka 20 minuter till. Håll koll. När müslin känns nästan torr kan du stänga av värmen och låta den svalna i eftervärmen. Du kan också sänka värmen något och köra ytterligare 10–15 minuter. Men håll uppsikt!
  5. Servera müslin med fet grekisk yoghurt med en gnutta vaniljpulver och kanske extra grädde i. Müslin är väldigt näringsrik och mättande. 0,5-1 dl per portion räcker långt.

Tips!

Om du inte tål nötter eller mandel tar du bara mer pumpafrön och/eller kokoschips som finns i nätbutiker och välsorterade matvarubutiker. Huvudsaken är att proportionen mellan de torra ingredienserna och vätskan stämmer något så när.

BLI MEDLEM

Liknande recept

27 kommentarer

  1. Sonja Stendera
    vad ska man göra med vattnet i recept?
    Svar: #9
  2. Anne Aobadia Team Kostdoktorn
    Hej Sonja,
    Kul att du hittat till vår fina receptsida och fastnat för detta recept. Det är en av mina personliga favoriter. Samtliga ingredienser inklusive vattnet ska blandas ihop i en rejäl bunke och sedan läggas ut i långpannan.
    Lycka till med müslin!
    Anne
  3. Christina Sunnervik
    Hej Anne
    Glad för dina recept. En undran dock...många säger attfröna ska ligga i blöt över natten. Vad säger du?
    Svar: #10
  4. 1 kommentar borttagen
  5. Lone sæther
    Hva er rose hofte kall-mel ??
    Svar: #11
  6. 1 kommentar borttagen
  7. June G Lyng
    Hej Anne!
    Tack för många bra och goda recept!
    Men jag undrar- varför linfrön i müslin? De hela fröna ger ju inte kroppen några nyttigheter, och de krossade är ju rent av giftiga. (De hela också, i stor mängd). Varför inte skippa dem, t.ex. använda krossade Chia-frön i stället? Med vänlig hälsning, June
    Svar: #13
  8. Monica Ahlin
    Kan det verkligen vara rätt 50 ml. Rörigt recept med olika måttenheter.
    Svar: #12
  9. Anne Aobadia Team Kostdoktorn
    Hej Sonja,
    Vattnet ska blandas i de hackade nötterna precis som de övriga ingredienserna!
    Lycka till med din müsli.
    Vänligen,
    Anne
  10. Anne Aobadia Team Kostdoktorn
    Hej Christina,
    Jag gillar hålla recepten så enkla som möjligt och brukar inte lägga linfrön i blöt. Den här müslin är ju ändå fullproppad med nyttigheter så jag häller linfrön precis som de är.
    De tillför viss knaprighet och geléet som bildas när man tillför vattnet hjälper till att hålla ihop müslin lite grann.
    Lycka till med din müsli.
    Vänligen,
    Anne
  11. Anne Aobadia Team Kostdoktorn
    Hej Lone,
    Müslin innehåller nyponskalmjöl - det vill säga malda torkade nypon. Hittar du inte det i din butik är det bara att skippa det det helt.
    Nyponskalmjöl tillför lite sötma och en viss syrlighet och innehåller även mycket C-vitamin men müslin är både god och nyttig även utan.
    Lycka till med din müsli.
    Vänligen,
    Anne
  12. Anne Aobadia Team Kostdoktorn
    Hej Monica,
    Du har helt rätt. Det blir rörigt med olika enheter. Det är en envis liten bugg som ställer till det här.
    Deciliter omvandlas till milliliter ibland. Vi är medvetna om det och ska fixa det.
    Lycka till med din müsli.
    Vänligen,
    Anne
  13. Anne Aobadia Team Kostdoktorn
    Hej June,
    Jag använder linfrön eftersom de är prisvärda och tillför en fin knaprighet. De hjälper även till att hålla ihop müslin med sitt gelé.
    Men man kan skippa linfröna helt och göra precis som du föreslår. Det vill säga tillsätta chiafrön i stället men kanske inte rakt av när det gäller mängd.
    Så prova dig fram och återkom gärna med resultat.
    Lycka till med din müsli.
    Vänligen,
    Anne
  14. Edwin
    De flesta liknande recept har 0,5 dl vatten till denna längs frö/nötter. Det vilken inte alls bra med dropp mycket vatten, tog en evighet att torka i ugnen och blev näst intill bränt. Det ska ju inte simma i en soppa när man lägger upp det på plåten. Har någon provat detta recept i verkligheten?

    1 av 5 stjärnor av mig...

  15. Lilian
    Undrar hur stor en portion är räknad för 2gr kolhydrater?
  16. Carina
    Så fantastisk god och enkel att göra! Har följt ett annat recept förr men då skulle det vara vispad äggvita osv så detta var minst lika gott och betydligt smidigare och mindre disk :) Men kan man förvara denna i skafferi eller bör den stå i klylskåp?
  17. Isabelle
    Hej, jag undrar också hur den ska förvaras och hur länge den håller? Har köpt en glasburk med tättslutande lock, svalt och mörkt eller i kylskåp? Måste man äta upp den snabbt eller håller den ett tag?
  18. Ann-Sofie
    Jättegott!!!!
  19. Nina
    Hur stor är en portion på 206 kcal?
    Svar: #20
  20. Annika Rane Team Diet Doctor
    Nina, du ställer själv in antal portioner i receptet och kan sedan utgå från det när du portionerar upp. Lycka till med müslin!
  21. Yvonne
    Hej, jag gör en müsliblandning på
    Frebaco Fruktmüsli
    Kelloggs All-brain flingor
    solroskärnor
    pumpakärnor
    vetegroddar
    hela linfrön
    tranbär
    russin
    Jag krossar flingorna till mindre bitar. Blandar och rör om alltihop i en stor 7,5 L bunke. Jag har slutat rosta i ugnen därför att jag bara bränner.
    Vad bör jag byta ut och mot vad, för att minska kolhydraterna, men ändå få en knaprig müsli?
    Svar: #22
  22. Annika Rane Team Diet Doctor
    Yvonne, börja med att utesluta allt spannmål. Utgå gärna från receptet ovan och experimentera dig fram. Berätta gärna hur det går, lycka till!
  23. JC
    How is it that this recepie has 2g carbs, while the same one on your english page has 8g of carbs? What is correct here?
  24. Matilda Vejlo Team Diet Doctor
    JC, 2.5 liters full fat Greek yogurt (or coconut cream) is included in the English recipe – in the ingredient list, but not in the Swedish recipe, that's why there's a difference.
  25. Thomas
    Fantastiskt gott! Tack för receptet, kommer aldrig köpa färdig müsli igen?
  26. Eva Lindberg-Hjelm
    Jättegod, jag sänkte gradantalet med jämna mellanrum ned till hundra. Perfekt rostad och torr. Det räckte med 40 minuter och jag följde receptet.
    Tack för ett gott recept Eva
  27. Peter
    Alldeles för mycket vatten i receptet.
  28. Pia
    Detta var den godaste muslin jag smakat !
    Smaksatte med Superkryddan Ingefära, kardemumma, kanel.....drog ner på vattnet till 1,5 dl och körde 20 minuter i ugn, rörde om och körde ytterligare 20 min. skippade eftervärmen då muslin var rostad, torr och fin
  29. Anna-Stina
    Ni skriver att man ska ha i: nyponskalsmjöl ? Men! nyponskalsmjöl innehåller: 68 gram Kolhydrater!! Hur Tänker ni där? Jag sliter för att hitta livsmedel med så Få Kolhydrater som möjligt & sen skriver ni in: nyponskalsmjöl som en Ingrediens?

Lämna en kommentar

Svar på kommentar #7 av June G Lyng