Gyllene LCHF-müsli

4,5 av 5 stjärnor5 stjärnor69%4 stjärnor16%3 stjärnor8%2 stjärnor3%1 stjärna1%252 röster
Egen hemgjord müsli är guld värd. Tillsammans med fet grekisk yoghurt fixar du snabbt en mättande frukost på morgonkvisten. Gurkmejan ger fin färg och extra boost. Liberal LCHFLiberal LCHF76% Fett9% Protein11% Kolhydrater4 g kolhydrater / portion Lätt 5 m + 1 h5 minuter förberedelse1 timme tillagningstid
Liberal LCHFLiberal LCHF76% Fett9% Protein11% Kolhydrater4 g kolhydrater / portion Lätt 5 m + 1 h5 minuter förberedelse1 timme tillagningstid

Egen hemgjord müsli är guld värd. Tillsammans med fet grekisk yoghurt fixar du snabbt en mättande frukost på morgonkvisten. Gurkmejan ger fin färg och extra boost.

Ingredienser

20 portionportioner
  • 200 g hasselnöthasselnötter eller mandelmandlar eller pekannötter
  • 2 dl kokosflingor eller kokoschips
  • 2,5 dl solrosfrön
  • 0,5 dl pumpakärnor
  • 0,5 dl sesamfrön
  • 2 dl hela linfrö
  • 1 matsked gurkmeja
  • 1 matsked malen kanel eller kardemumma
  • 1 dl nyponskalsmjöl (valfritt)
  • 2,5 dl vatten
  • 0,5 dl kokosolja eller annan god neutral olja

Skriv ut recept
NäringsinnehållLiberal LCHF76% Fett9% Protein11% Kolhydrater4 g kolhydrater / portion

Instruktioner

Instruktionerna gäller 20 portioner. Modifiera efter behov.

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Hacka nötterna grovt i matberedare eller med vass kniv. Blanda alla ingredienserna i en skål.
  3. Bred ut på en ugnsplåt med bakplåtspapper på och rosta i ugnen 20–30 minuter, till att börja med. Nötter och fröer är värmekänsliga och ska inte brännas för då smakar de inte gott.
  4. Ta ut, rör om och ställ tillbaka i ugnen cirka 20 minuter till. Håll koll. När müslin känns nästan torr kan du stänga av värmen och låta den svalna i eftervärmen. Du kan också sänka värmen något och köra ytterligare 10–15 minuter. Men håll uppsikt!
  5. Servera müslin med fet grekisk yoghurt med en gnutta vaniljpulver och kanske extra grädde i. Müslin är väldigt näringsrik och mättande. 0,5-1 dl per portion räcker långt.

Tips!

Om du inte tål nötter eller mandel tar du bara mer pumpafrön och/eller kokoschips som finns i nätbutiker och välsorterade matvarubutiker. Huvudsaken är att proportionen mellan de torra ingredienserna och vätskan stämmer något så när.

Veckomenyer

Få mängder av veckomenyer för LCHF, kompletta med inköpslistor och allt, med våra nya veckomenyer (gratis att prova).
 
Caesarsallad
Stekt halloumi med rostad paprika och gurksalladTis
Ostburgare med avokadosalsaOns
Fina fisken i folieTor
Grillad kyckling med chilibearnaiseFre
Räkor med chimichurrizoodles
BBQ-ribs med krämig squashsallad

Förslag

Populärt nu

Topp 30

Fler LCHF-recept

Visuella LCHF-guider

11 Kommentarer

  1. Sonja Stendera
    vad ska man göra med vattnet i recept?
    Svar: #9
  2. Anne Aobadia Team Kostdoktorn
    Hej Sonja,
    Kul att du hittat till vår fina receptsida och fastnat för detta recept. Det är en av mina personliga favoriter. Samtliga ingredienser inklusive vattnet ska blandas ihop i en rejäl bunke och sedan läggas ut i långpannan.
    Lycka till med müslin!
    Anne
  3. Christina Sunnervik
    Hej Anne
    Glad för dina recept. En undran dock...många säger attfröna ska ligga i blöt över natten. Vad säger du?
    Svar: #10
  4. 1 kommentar borttagen
  5. Lone sæther
    Hva er rose hofte kall-mel ??
    Svar: #11
  6. 1 kommentar borttagen
  7. June G Lyng
    Hej Anne!
    Tack för många bra och goda recept!
    Men jag undrar- varför linfrön i müslin? De hela fröna ger ju inte kroppen några nyttigheter, och de krossade är ju rent av giftiga. (De hela också, i stor mängd). Varför inte skippa dem, t.ex. använda krossade Chia-frön i stället? Med vänlig hälsning, June
    Svar: #13
  8. Monica Ahlin
    Kan det verkligen vara rätt 50 ml. Rörigt recept med olika måttenheter.
    Svar: #12
  9. Anne Aobadia Team Kostdoktorn
    Hej Sonja,
    Vattnet ska blandas i de hackade nötterna precis som de övriga ingredienserna!
    Lycka till med din müsli.
    Vänligen,
    Anne
  10. Anne Aobadia Team Kostdoktorn
    Hej Christina,
    Jag gillar hålla recepten så enkla som möjligt och brukar inte lägga linfrön i blöt. Den här müslin är ju ändå fullproppad med nyttigheter så jag häller linfrön precis som de är.
    De tillför viss knaprighet och geléet som bildas när man tillför vattnet hjälper till att hålla ihop müslin lite grann.
    Lycka till med din müsli.
    Vänligen,
    Anne
  11. Anne Aobadia Team Kostdoktorn
    Hej Lone,
    Müslin innehåller nyponskalmjöl - det vill säga malda torkade nypon. Hittar du inte det i din butik är det bara att skippa det det helt.
    Nyponskalmjöl tillför lite sötma och en viss syrlighet och innehåller även mycket C-vitamin men müslin är både god och nyttig även utan.
    Lycka till med din müsli.
    Vänligen,
    Anne
  12. Anne Aobadia Team Kostdoktorn
    Hej Monica,
    Du har helt rätt. Det blir rörigt med olika enheter. Det är en envis liten bugg som ställer till det här.
    Deciliter omvandlas till milliliter ibland. Vi är medvetna om det och ska fixa det.
    Lycka till med din müsli.
    Vänligen,
    Anne
  13. Anne Aobadia Team Kostdoktorn
    Hej June,
    Jag använder linfrön eftersom de är prisvärda och tillför en fin knaprighet. De hjälper även till att hålla ihop müslin med sitt gelé.
    Men man kan skippa linfröna helt och göra precis som du föreslår. Det vill säga tillsätta chiafrön i stället men kanske inte rakt av när det gäller mängd.
    Så prova dig fram och återkom gärna med resultat.
    Lycka till med din müsli.
    Vänligen,
    Anne

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av