Chokladfondant

Chokladfondant

Nu får du chansen att briljera inför gästerna med en chokladfondant som är superenkel att laga och smakar himmelskt, trots att den innehåller endast några få ingredienser.

Chokladfondant

Nu får du chansen att briljera inför gästerna med en chokladfondant som är superenkel att laga och smakar himmelskt, trots att den innehåller endast några få ingredienser.
6 portionportioner

Ingredienser

  • 80 g mörk choklad minst 80%
  • 80 g smör
  • ½ tsk äkta vaniljpulver (valfritt)
  • 3 ägg
  • 1 msk smör, till formarna
Receptet har lagts till i din inköpslista.

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200 grader och smörj små ugnsfasta formar med smör.
  2. Dela eller hacka chokladen i mindre bitar. Lägg i en liten kastrull tillsammans med smöret och smält försiktigt på medelhög värme.
  3. Rör om tills det blivit en jämn smet och tillsätt vaniljen. Stäng av plattan och ställ åt sidan. Chokladen ska svalna något men inte stelna.
  4. Knäck äggen i en bunke och vispa med elvisp i 2–3 minuter tills det blir ett riktigt fluffigt ljust skum.
  5. Häll i chokladsmeten. Blanda väl, gärna med en träsked eller gaffel, tills smeten är jämn.
  6. Häll smeten smorda formar och ställ i ugnen. Sänk värmen direkt till 175 grader.
  7. Grädda i 5–7 minuter, beroende på antal portioner.
  8. Ta ut och servera ljummen. Gärna med en klick löst vispad grädde eller crème fraiche.

Tips!

Chokladfondant ska vara kladdig i mitten så ta hellre ut dem för tidigt än för sent eftersom de eftergräddar i sin form. Anpassa gärna även tiden efter formarnas storlek. Här användes 4 formar, cirka 7 cm i diameter.

BLI MEDLEM

Liknande recept

9 kommentarer

  1. kent
    Äntligen en lättlagad, lättäten och mycket god efterrätt på lchf-vis! Rekommenderas, men hur mycket vaniljpulver ska man ta? Jag chansade på en tesked. Stod inget angivet i receptet på chokladfondanten!
  2. Pia
    Gjorde detta recept på 4 port och det blev hur mycket smet som helst.
    Tycker nog att det kunde varit lite mer detaljerat recept om hur stora formar man ska ha.
    Det är ju jättesvårt med formstorlek och antal minuter i ugnen.
    Jag hade små formar och smeten räckte till 15 st och 5-7 min var för lite tid i ugnen.
  3. Anne Aobadia Team Kostdoktorn
    Hej Pia,
    Kul att du gett dig på denna fina LCHF-dessert. Du har helt rätt - det är bra att ange formarnas storlek. Här använder jag 4 kaffekoppar, cirka 7 cm i diameter.
    Mängden smet påverkas i första hand av hur stora äggen är och då kan man behöva anpassa tiden i ugnen och formarnas storlek.
    Lycka till med matlagningen och återkom gärna med fler synpunkter!
    Anne
  4. Marie
    Kan man använda muffinsformar om man inte har koppar som tål ugnen?
    /Clueless
  5. Ida
    Kan man använda en stor form istället?
  6. Kärran
    Det står så konstigt i tillagningen.
    Det står att det tar tid efter hur många formar man har har!? Så är det ju inte!! 4 eller 8 formar tar lika lång tid som 2!om man inte ställer dom tätt ihop.
    Har nån sett nåt enda rec3, fär det står att TVÅ sockerkakor tar längre tid i ugnen ÄN EN!? NEJ, det gör det inte.
    Svar: #7
  7. Annika Rane Team Diet Doctor

    Det står så konstigt i tillagningen.
    Det står att det tar tid efter hur många formar man har har!? Så är det ju inte!! 4 eller 8 formar tar lika lång tid som 2!om man inte ställer dom tätt ihop.
    Har nån sett nåt enda rec3, fär det står att TVÅ sockerkakor tar längre tid i ugnen ÄN EN!? NEJ, det gör det inte.

    Här avses samma mängd smet. Det handlar alltså om portionsstorlek och då blir tillagningstiden lite kortare om du delar upp smeten på flera mindre portioner. Lycka till med matlagningen!

  8. Sara
    Jag gjorde den på 90% choklad. Inget jag rekommenderar.
  9. Molly
    Går det att förbereda något steg i denna efterrätt lite i förväg? Tänkte servera detta som dessert när vi har gäster men sitter hellre och pratar och myser än gör för mycket precis innan servering :)

Lämna en kommentar

Svar på kommentar #0 av