Blomkålsmos de luxe

Blomkålsmos de luxe

Hemligheten med detta underbart goda blomkålsmos är blomkålen som ugnsrostats i ett hav av smör. Det ger en lyxig nötig smak som är helt fantastisk!

Blomkålsmos de luxe

Hemligheten med detta underbart goda blomkålsmos är blomkålen som ugnsrostats i ett hav av smör. Det ger en lyxig nötig smak som är helt fantastisk!
6 portionportioner

Ingredienser

  • 900 g blomkål
  • 300 g smör
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk mald svartpeppar
Receptet har lagts till i din inköpslista.

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Ansa blomkålen och dela i mindre buketter. Lägg i en stor ugnsform.
  2. Skiva smöret tunt och täck blomkålsbuketterna. Sätt in i ugnen och tillaga i 15 minuter.
  3. Vänd buketterna och ös smöret ovanpå. Rosta ytterligare 15 minuter eller tills blomkålen fått riktigt fin färg.
  4. Ta ut ugnsformen och häll över blomkålen i en kastrull. Koka 10-15 minuter tills kålen är riktigt mjuk.
  5. Mixa slät med stavmixer och smaksätt med salt och peppar.
  6. Servera som tillbehör till fisk, kött eller fågel.

BLI MEDLEM

Liknande recept

13 kommentarer

  1. Claes
    Ser riktigt gott ut. Men vad kokar man i i sista fasen. Smöret? Inte mycket att koka i. Vatten och i så fall hur mycket?
    Tacksam för svar.
    Claes
    Svar: #2
  2. Anne Aobadia Team Kostdoktorn
    Hej Claes,
    Kul att du gillar vår receptsida och är nyfiken på detta recept. Om inte smöret och eventuell vätska från blomkålen räcker kan du tillsätta en bottenskyla vatten bara. Inte mer. Vi vill inte att smakerna från rostningen ska försvinna med alltför mycket kokvatten.
    Lycka till och återkom gärna om du har fler frågor.
    Anne
  3. Karl
    Tips: skippa kokningen, låt blomkålen var på låg temperatur i ca 30 min i ugnen (ca 100 c ), höj sedan ugns temperaturen alt. grill element/varmluft
    På så sätt bevaras smakerna i blomkålen
  4. Helene
    Detta är den godaste varianten på blomkålsmos jag ätit. Jag äter det ofta, till kyckling, biffar, fisk m.m. Det har blivit en favorit.
  5. Anna
    Jag vill gärna laga detta recept men förstår inte riktigt vad jag ska blanda blomkålen men när den är färdigkokt? Mer smör? Eller använda smöret från rottingen? Kanske lättare att följa Karls tips ovan och låta blomkålen gå klart i ugnen?
  6. Anna
    Sorry, jag försökte redigera min kommentar men det gick inte. I stället lyckades jag anmäla den. Jag ville bara ändra det till "vad jag ska blanda blomkålen MED när den är färdigkokt"?
    Svar: #7
  7. Annika Rane Team Diet Doctor
    Anna, enligt receptskaparen Anne Aobadia ska det räcka med det smör och den vätska som redan finns i blomkålen. Lycka till med matlagningen!
  8. Susanne
    Detta mos är verkligen jättegott:) Jag undrar om det går att frysa in moset, som färdig produkt?
    Svar: #9
  9. Annika Rane Team Diet Doctor
    Susanne, det kan tänkas att moset blir en smula blött. Du får gärna testa och återkomma med resultatet! Lycka till!
  10. Susanne
    Blev inte lyckat. Grådaskigt och inte alls smak av mos.
    Svar: #11
  11. Annika Rane Team Diet Doctor
    Tackar för info, frysen är alltså inte att rekommendera här...
  12. Sarah
    Om du tror att du inte gillar blomkålsmos så måste du testa detta. Tar lite lång tid att bli klart med rostning osv. men väl värt väntan.
    Otroligt gott och det sköter ju sig mest själv i ugnen så inte mycket jobb.
  13. Monica
    Jättegott! Däremot behövdes inte kokningen eftersom kålen redan blivit mjuk i ugnen, tycker jag! Om man delar blomkålen i mindre buketter klarar det sig utan kokning!

Lämna en kommentar

Svar på kommentar #0 av