Benbuljong

4,4 av 5 stjärnor5 stjärnor60%4 stjärnor20%3 stjärnor20%2 stjärnor0%1 stjärna0%10 röster
Det finns många långa och komplicerade recept på hur man kokar sin egen buljong och fond. Här ett recept som förvisso tar lite tid, men är hur enkelt som helst. Strikt LCHFStrikt LCHF0% Fett0% Protein0% Kolhydrater0 g kolhydrater / portion Medium 5 m + 2 h5 minuter förberedelse2 timmar tillagningstid
Strikt LCHFStrikt LCHF0% Fett0% Protein0% Kolhydrater0 g kolhydrater / portion Medium 5 m + 2 h5 minuter förberedelse2 timmar tillagningstid

Det finns många långa och komplicerade recept på hur man kokar sin egen buljong och fond. Här ett recept som förvisso tar lite tid, men är hur enkelt som helst.

Ingredienser

4 portionportioner
  • 2 – 3 kg köttben lamm eller nöt ger bäst smak, men det går bra att blanda
  • 2 – 3 gul lökgula lökar
  • morotmorötter eller palsternackapalsternackor eller en bit rotselleri
  • ½ – 1 hel vitlök
  • 2 matskedar olivolja
  • 1 matsked salt och 1 tsk malen svartpeppar
  • färsk persilja eller färsk timjan eller färsk rosmarin eller lagerblad, använd vilka örtkryddor du vill och har tillgång till.

Skriv ut recept
NäringsinnehållStrikt LCHF0% Fett0% Protein0% Kolhydrater0 g kolhydrater / portion

Instruktioner

Instruktionerna gäller 4 portioner. Modifiera efter behov.

  1. Sätt ugnen på 225–250 grader.
  2. Lägg ben och grönsaker på en ugnsplåt. Vitlöksklyftorna behöver inte skalas utan bara krossas eller pressas lätt med ett knivskaft. Ringla över olivolja och krydda.
  3. Stek tills köttet och grönsakerna är ordentligt rostade. Det tar cirka 1–1 1/2 timme. Slå gärna på ett par deciliter vatten mot slutet så att köttsaft och smaker inte bränner fast mot plåten.
  4. Töm plåten, inklusive köttsaften, i en stor kastrull och fyll på med vatten så det täcker precis.
  5. Koka ordentligt i 10–15 minuter. Sänkt värmen och låt puttra ytterligare 15–30 minuter.
  6. Nu är det dags att lyfta bort ben och grönsaker och sila. (Det är smart att använda en rejäl spaghetti/pasta kastrull med perforerad insats. Då är det bara att lyfta grönsakerna och benen efter koket.)
  7. Reducera buljongen till 75–25 procent beroende på om du vill ha ät/drickfärdig buljong, fond eller en riktigt koncentrerad buljong att frysa in små tärningar.
  8. Frys det du inte tänker använda inom 3–4 dagar.

Tips!

Själva märgen är en delikatess som du ska ta tillvara. Ät den som den är på en bit fröknäcke eller som smakförhöjare i grytor.

Veckomenyer

Få mängder av veckomenyer för LCHF, kompletta med inköpslistor och allt, med våra nya veckomenyer (gratis att prova).
 
Kycklingspett med spenatdipp och pommes
Torskrygg med svamp och brysselkålTis
Vegetarisk frittata med svamp och ostOns
Asiatisk kålpannaTor
Paprika- och ostfylld kycklingfiléFre
Fiskgratäng med kapris och broccoli
Fläskkotlett med vitkålsgratäng

Förslag

Populärt nu

Topp 30

Fler LCHF-recept

Visuella LCHF-guider

 

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av