Benbuljong

4,6 av 5 stjärnor5 stjärnor70%4 stjärnor17%3 stjärnor11%2 stjärnor0%1 stjärna0%17 röster
Det finns många långa och komplicerade recept på hur man kokar sin egen buljong och fond. Här ett recept som förvisso tar lite tid, men är hur enkelt som helst. Strikt LCHFStrikt LCHF0% Fett0% Protein0% Kolhydrater0 g kolhydrater / portion Medium 5 m + 2 h5 minuter förberedelse2 timmar tillagningstid
Strikt LCHFStrikt LCHF0% Fett0% Protein0% Kolhydrater0 g kolhydrater / portion Medium 5 m + 2 h5 minuter förberedelse2 timmar tillagningstid

Det finns många långa och komplicerade recept på hur man kokar sin egen buljong och fond. Här ett recept som förvisso tar lite tid, men är hur enkelt som helst.

Ingredienser

4 portionportioner
  • 2 – 3 kg köttben lamm eller nöt ger bäst smak, men det går bra att blanda
  • 2 – 3 gul lökgula lökar
  • morotmorötter eller palsternackapalsternackor eller en bit rotselleri
  • ½ – 1 hel vitlök
  • 2 matskedar olivolja
  • 1 matsked salt och 1 tsk mald svartpeppar
  • färsk persilja eller färsk timjan eller färsk rosmarin eller lagerblad, använd vilka örtkryddor du vill och har tillgång till.

Skriv ut recept
NäringsinnehållStrikt LCHF0% Fett0% Protein0% Kolhydrater0 g kolhydrater / portion

Instruktioner

Instruktionerna gäller 4 portioner. Modifiera efter behov.

  1. Sätt ugnen på 225–250 grader.
  2. Lägg ben och grönsaker på en ugnsplåt. Vitlöksklyftorna behöver inte skalas utan bara krossas eller pressas lätt med ett knivskaft. Ringla över olivolja och krydda.
  3. Stek tills köttet och grönsakerna är ordentligt rostade. Det tar cirka 1–1½ timme. Slå gärna på ett par deciliter vatten mot slutet så att köttsaft och smaker inte bränner fast mot plåten.
  4. Töm plåten, inklusive köttsaften, i en stor kastrull och fyll på med vatten så det täcker precis.
  5. Koka ordentligt i 10–15 minuter. Sänkt värmen och låt puttra ytterligare 15–30 minuter.
  6. Nu är det dags att lyfta bort ben och grönsaker och sila. (Det är smart att använda en rejäl spaghetti/pasta kastrull med perforerad insats. Då är det bara att lyfta grönsakerna och benen efter koket.)
  7. Reducera buljongen till 75–25 procent beroende på om du vill ha ät/drickfärdig buljong, fond eller en riktigt koncentrerad buljong att frysa in små tärningar.
  8. Frys det du inte tänker använda inom 3–4 dagar.

Tips!

Själva märgen är en delikatess som du ska ta tillvara. Ät den som den är på en bit fröknäcke eller som smakförhöjare i grytor.

Veckomenyer

Få mängder av veckomenyer för LCHF, kompletta med inköpslistor och allt, med våra nya veckomenyer (gratis att prova).
 
Vegetarisk Nasi Goreng
Kokoslax med smörstekt salladskålTis
Kycklingwok med grönsakerOns
Asiatiska köttbullar med thaibasilikasåsTor
Kalkonwok med grönsakerFre
Kycklingbiffar med vispat tomatsmör
Chililax på grönsaksbädd

Förslag

Populärt nu

Topp 30

Fler LCHF-recept

Visuella LCHF-guider

5 Kommentarer

  1. Birgitta Höglunds mat
    Hej. Måste bara höra om det blivit nåt fel i receptet, det står att benbuljongen ska koka ca 45 minuter?
    En benbuljong tar betydligt längre tid att koka för att få ut både smak och nyttiga ämnen.

    Här ett av mina recept, där benbuljongen får koka i 5-6 timmar 🙂
    https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/03/02/hemkokt-fond-til...

    Här mer om buljongens hälsosamma effekter. Men då krävs att det är leder med i benkoket:
    https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2016/04/06/langkokt-kycklin...

    Svar: #2
  2. jala
    Tack för din kommentar Birgitta. Den är i högsta grad viktig för att göra nyttig benbuljong.
    Undrar vad det blir för soppa av det receptet? Att kalla det för benbuljong är högst vilseledande.
  3. Marlene S
    Ska det inte vara leder med? Det har jag för mig.
  4. Birgitta Höglunds mat
    jala: Ja, det krävs lång kokning, hoppas vi får ett svar från Anne Aobadia eller Team Kostdoktorn om det smugit sig in ett fel i receptet.
    Marlene: Jo, leder måste vara med för att det ska bli en hög koncentration av kollagen i benbuljong.
  5. Anne Aobadia Team Kostdoktorn
    Jag skulle tro att det finns lika många sätt att koka fond/buljong som det finns kockar. Detta recept handlar i första hand om att ta tillvara ben och skapa en trevlig smakbärare till diverse soppor, såser och rätter.
    Här blir det blir det flera timmar sammantaget (tiden kan man styra efter eget tycke och smak). Först får benen och grönsakerna rosta 1-1,5 timme i ugnen. Sedan kokas i olika omgångar och slutligen reducera tills man har en så koncentrerad buljong eller fond man vill ha.

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av