Nyheter

Robert Lustigs nya socker-föreläsning!

Är du ledsen för att du missade Oslokonferensen med professor Robert Lustig? Det behöver du inte vara. Härom veckan lades en ny föreläsning med Lustig ut på nätet (hans mest kända har från 2009 har 4 miljoner visningar). Den nya ser du ovan och den är nästan identisk med den han höll i Oslo igår.

Mer uppdateringar från Oslokonferensen hittar du på Monique Forslunds blogg.

 

17 Kommentarer

  1. Snusmumrik
    Tack för videon. Den var verkligen intressant och tankeväckande.
  2. Gunnar Parment
    Tack från mig också! Jag bänkade mig i TV-soffan och såg den direkt. 🙂
  3. Bob
    Dr Lustig är inte bara vass i det han gör. Han är dessutom vansinnigt rolig precis som hans efternamn antyder.
  4. Skymning
    Spännande föreläsning. Spännande förklaring på varför fruktos inte är särskilt nyttigt, eller vänta lite, är det inte fruktos som ska få "hälsostämpel" om det ersätter annat socker i processad mat? Jag får inte ihop ekvationen...
    Svar: #5
  5. evah
    Då får du be SLV eller Helenius om Hjälp. De brukar få ihop alla omöjliga ekvationer, i bland med ett leende.
    Svar: #6
  6. Skymning
    Hehe... Eller hur? 🙂
  7. ing-marie
    Tyvärr så kan jag mycket lite engelska så man har ingen behållning av programmet .Det vore jätte bra om någon kunde översätta åt oss som ej har engelska kunskaper
  8. Erik 2
    Jag tycker att föreläsningen lämnar en del lösa trådar och att han hoppar över några viktiga delar.

    Han verkar säga att glukos inte är ett problem - bara fruktos, att man kan ha hur höga nivåer glukos (blodsocker) som helst. Det tror jag är fel. Kroppen utsöndrar insulin mot högt blodsocker (glukos) och man kan drabbas av insulinresistens som leder till diabetes typ 2, fetma, osv osv. Han berättar att insulinet har en märklig förmåga att göra leptin "osynligt för hjärnan" så att vi inte känner mättnad. Fruktos verkar inte höja blodsockret men omvandlas i stället av levern till fett som lagras kring organen, detta verkar enligt Lustig vara pudelns kärna.

    Högt blodsocker (glukos) underblåser inflammationer i kroppen. Alzheimer kallas allt oftare för typ 3 diabetes, det har att göra med högt blodsocker (glukos).

    När han diskuterar problemen med "fast food" så plockar ha upp salt, socker, fett och kaffe men tar inte upp vete - gluten/ gliadin - som enligt många är en riktigt stor bov. För mig har glutenfriheten inneburit de riktigt stora hälsoförändringarna i mitt och mina närmastes liv, både kropp och hjärna.

    Det finns många delar i dagens stora välfärdssjukdoms-problematik och jag hade gärna sett att han angrep fler än bara fruktos, eller var tydligare med att budskapet både avser fruktos och glukos och utvecklade problemen med glukos. Han låter oss kort förstå att han anser att kolesterolmyten är just en myt och det känns ju bra.

    Svar: #10
  9. Jocke
    En intressant sak var ju det han sa om stärkelse. Om jag fattade Lustig rätt verkar det inte vara några direkta faror med att äta det.
  10. evah
    Bra att du kritiskt granskar Lustig. Kan hålla med om att det saknas en hel del i hans förklaringsmodell, så se upp gott folk när det kommer Amerikanska gurus som gör gällande att veta,,,,,,,,
  11. Lord Metroid
    Jag såg igenom den första videon när den publicerades med fascination. Denna gång lyckades jag somna efter en halvtimme och vaknade av att videon var slut.
  12. Humlan
    Robert Lustig hänvisar till sin "första video" och på Youtube finns flera med honom.
    För enkelhetens skull borde det finnas en länk i ditt inlägg till "Suger - the Bitter Truth".
  13. Peter
    Jag har ätit lågkolhydratkost i fem månader och har de sista tre veckorna börjat äta lite ris och potatis igen och jag märker ingen skillnad på varken vikt eller välmående. Jag fortsätter alltså att gå ner i vikt och jag mår väldigt bra fysiskt. Det verkar vara gluten, laktos och tillsatt socker som är det största problemet och det är något jag aldrig kommer att äta i större mängder igen. Jättebra föreläsning från Herr Lustig som vanligt.
  14. Roger
    Jag undrar också lite över videon. Lustig nämnde att i deras studie kom de fram till att 25 procent av världens diabetes orsakas av socker, om jag förstod det rätt. Frågan är vad som är övriga orsaker. Kan metabola störningar också tänkas orsakas av olika kemiska ämnen som vi släpper ut, t ex från plaster och dylikt? Kan hormonstörande ämnen vara en minst lika stor orsak som vår kost?
  15. Kajsa
    Hej!
    Är det ngn anti-socker-föreläsare som riktar sig til skolungdomar, i Sverige?
    Svar: #17
  16. Lars
    Dom försöker blanda om korten så vi inte ska förstå, vitt socker är naturligtvis det värsta och det man först ska sluta med
  17. MickeB
    Vi har ju Ann Fernholm med sina böcker "Ett sötare blod" och "Det sötaste vi har"
    hon håller även föreläsningar som denna,

    http://ettsotareblod.se/en-bok-en-forfattare-nu-pa-urplay/

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg