Professor: mättat fett naturligt och ofarligt

Fredrik Nyström

Fredrik Nyström, läkare och professor i internmedicin, tvekade inte det minsta i P1 härom dagen. Mättat fett är inte bara helt naturligt för människan att äta, det finns heller inga bevis att det skulle vara farligt. Livsmedelsverkets fettsnåla råd bör därför dras tillbaka.

Jag har nu skrivit ner hans radiodebatt med Rössner. Läs och njut.

(Intresserade kan lyssna på inslaget här:  SR: Är fett skadligt?)

Inslaget

R = reportern

FN = Fredrik Nyström

SR = Stephan Rössner

R: Det är ju fredag. Dags för fredagsmys i många familjer. Vilket allt för ofta betyder chips i vår familj får jag nog lov att tillstå. Och trots att det kanske stramar lite vid byxlinningen så försöker vi intala oss att det nog inte är så farligt det där med lite fett. Och kanske är det inte det heller. Fredrik Nyström är läkare och professor i internmedicin vid Linköpings Universitet, godmorgon!

FN: Godmorgon

R: Är fett så farligt?

FN: Nej absolut inte, det är nyttigt.

R: Det säger du. Med självklarhet?

FN: Ja, man behöver inte äta lika mycket kolhydrater om man äter mer fett.

R: Det är ju det mättade fettet som fortfarande är kontroversiellt. Det som finns i bacon och smör och så. Hur påverkar det hjärtat?

FN: Nej det är inte farligare än något annat eventuellt överintag av kalorier. För det skall man ju undvika. Det är ju energitätt med fett så på så sätt kan det vara lurigt. Men å andra sidan ger det mycket mättnadskänsla.

Mättat fett är inte farligt. Det vore väldigt konstigt om det skulle vara farligt eftersom det är det vi gör själva i kroppen, när vi bildar fett från exempelvis kolhydrater. Det är också det som finns i bröstmjölk i ganska stor utsträckning. Det känns ganska konstigt att säga att våra mammor skall ha förgiftat oss som har haft lyxen att ammas som små.

R: Men kan man äta hur mycket som helst?

FN: Nej då blir det för mycket kalorier och fetma är farligt. 

R: Men så länga man inte blir fet?

FN: Då får man nog äta det alldeles utmärkt. Då får man nog äta ganska mycket vad som helst egentligen, så länge man inte blir överviktig.

R: Vi har också med oss Stefan Rössner, som är läkare och fetmaexpert vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge, godmorgon!

SR: Godmorgon.

R: Det är inte farligt att äta mättat fett hörde vi här. Vad säger du om det?

SR: Nej, det handlar ju som alltid om mängderna. Och det finns ju en intensiv debatt som alla har känt till. Problemet är att fett – min uppfattning i motsats till Fredriks är att fett ger dålig mättnad. Och därmed ökar så att säga risken för energität mat. Och därmed överäter man innan bromsarna slår till. 

Om man äter lite då kan man äta precis vad som helst, och din fredagschipspåse tror jag inte är bekymret utan det är det faktum att fett plus socker ger extremt energität mat, och då överäter vi och då går vi upp i vikt. Och att fetma är ett problem idag, det är nog numera alla helt överrens om.

R: Mm, men du är ju expert åt Livsmedelsverket, som har rekommendationen att max 25-30% av energiintaget skall komma från fett och av den mängden får max 10% vara mättat fett. Stephan Rössner, hur mycket är det?

SR: Alltså, om man äter balanserat och håller vikten så kan jag hålla med Fredrik om att då kanskle det inte spelar så stor roll. 

R: Men hur mycket är det där, 10% av det här energiintaget då?

SR: Ja 10% är 10%. Sen beror det på hur stor du är, hur gammal du är och hur många kalorier du äter om dagen. Om du motionerar väldigt mycket så kan ju en ung grabb äta 4000 kalorier om dagen och då är 10% lika med 400, det är liksom enkel matematik. Alla är vi överens om att det är bra att vi undviker det mättade fettet av det vi skall äta, eftersom mycket fleromättat…

R: Men om man då äter mer än den här rekommendationen säger, vad händer med oss då?

SR: Det beror på hur många kalorier man äter, energilagarna gäller ju för alla, äter man mer än man förbränner så går man upp i vikt.

R: Jo men det har man ju förstått. Men det här med att ni rekommenderar inte mer mättat fett. Vad händer om man äter mer mättat fett?

SR: Det som händer på sikt, och det finns ju hundratusentals studier sedan hundra år tillbaka är ju att man tror att en inlagring av mättat fett på sikt skadar hjärta och kärlsystem och kanske också ökar risken för tumörer.

R: Fredrik Nyström, vad säger du om det?

FN: Eh (skratt). Nej det finns inte hundratusen studier på det. Alltså, jag återkommer till det att mättat fett är naturligt för oss, vi gör det själva i kroppen. Och det vore ju väldigt konstigt om vi skulle långsamt förgifta oss själva. Även i vardagslag när vi inte kanske överkonsumerar kalorier. Det finns inga bevis för att mättat fett skulle vara farligt. Det är snarare så att, som i min egen korta snabbmatsstudie så var det just mättat fett som höjde halten av nyttigt HDL-kolesterol. 

Det finns en stor studie där man minskat allt intag av fett under åtta år på kvinnor, som inte kunde visa att kardiovaskulära, alltså hjärtkärlsjukdom gick ner. Det hade absolut ingen effekt på cancer heller. Trots att man i samma studie också ökade intaget av grönsaker och fibrer.

R Stephan Rössner, det finns inga vetenskapliga bevis för att mättat fett är skadligt?

SR Äh, vi tolkar ju vetenskapen på olika sätt, och det är ju det som bidrar till att det blir den förvirring det blir. Det finns lika många studier som pekar i den andra riktningen. Så här beror det på vilket utsnitt man gör av den vetenskapliga litteraturen och det är ju där som allmänheten kan säga att de är förvirrade när de hör att vi har olika åsikter…

R: Ni är också förvirrade, är det så man skall tolka det?

SR: Nej vi är inte förvirrade, och vi är vana vid att leva med de här motstridigheterna. Det är ju inte så att forskarna ligger sömnlösa för att det är olika uppfattningar, det är ju så som forskningen drivs framåt. Men det är ju klart att det finns mängder med undersökningar som har visat att fett ger sämre mättnad än protein, det är allihopa överens om. Och som visar att det mättade fettet har skadliga effekter på lång sikt. Sen är en del studier bättre, och en del studier sämre…

R: Fredrik Nyström.

FN: Jag måste få invända lite att det är ju inte antalet studier som är det viktiga, det viktiga är om de har kvalitet och om de har storlek och verkligen är designade för att testa det som man sedan uttalar sig om. Och det finns bara en stor sådan studie idag, och det är Womens Health Initiative. Och den kunde inte visa att det var bra att undvika fett och öka mängden kolhydrater.

Sen spelar det ju ingen roll om det finns 99,000 andra jättesmå studier som inte har kunnat visa det, som är mycket sämre. Det är den senaste studien, den är störst, det är den enda som är designad för verkligen visa effekt på hjärtkärlsjukdom och inte bara på lab-prover. 

R: Stephan Rössner, skall man tolka dig som att du ändå blivit lite mindre kritisk till mättat fett?

SR: Ja jag, eh, det är inte så det fungerar, eh, man röstar ju inte om forskning med tio röster mot fem och så vinner en åsikt. Utan det är genom den här debatten som kunskapen förs framåt. Vad jag tror att vi är inne i nu är ett läge där vi kanske allmänt kommer att bli mer och mer liberala. Det ligger ju också i samhällets linje.

För några år sedan fick man inte köpa vin på systemet på lördagar, för att det ansågs vara skadligt för befolkningen. Idag är systemet öppet på lördageftermiddagarna. Så rent allmänt tror jag att vi kommer att få en inställning där man är mer och mer liberal och säger att det här är fakta, tolka dom. Vissa individer har av genetiska skäl tur. Det finns ju de som blir 95 år och äter bacon varenda dag.

R: Men det är ju ändå en allvarlig fråga, det finns ju många som lider av hjärtkärlsjukdomar det är många som dör i de sjukdomarna..

SR: 50% är det som dör av de sjukdomarna.

R: Men Fredrik Nyström, hur ser du på Livsmedelsverkets rekommendationer här?

FN: Ja kort och gott – jag tycker inte man skall gå ut med några rekommendationer alls, när läget är såhär oklart. Det tror jag att både jag och Stephan Rössner är ganska överens om. Man borde dra tillbaks dem, så att man inte skuldbelägger folk som äter på ett visst sätt, och till exempel ändå inte blir tjocka. Och även i viss mån de som är tjocka som kanske har dåligt samvete för saker som är helt onödiga, för det bygger på så svaga data det Livsmedelsverket säger.

Sen vill jag replikera mot det här med mättnadskänsla. Jag tror alla känner till att om det är någonting som automatiskt inte ger mättnadskänsla så är det kolhydrater. Man kan dricka en liter light-cola och bli precis lika mätt som på en liter vanlig cola och det skiljer 500 kalorier mellan de dryckerna, och det märker man inte.

R: Men, Fredrik Nyström, den som har höga blodfetter då? Vad skall den göra?

FN: Det är en helt annan fråga. Den skall få statiner, blodfettsänkande läkemedel. Vi har nästan ingenting i medicinhistorien som är så välbelagt att det inte bara sänker labprover utan också minskar hjärtkärlsjukdomars förekomst.

R: Men kan de äta mättat fett?

FN: O ja. Absolut. Kosten har mycket lite med LDL-kolesterol att göra, det onyttiga kolesterolet, det påverkas i väldigt liten utsträckning av dieten. Det som dieten möjligen kan påverka är halten av det skyddande kolesterolet HDL och de så kallade triglyceriderna. 

R: Specialmargarin som tar ner kolesterolet?

FN: Nej. Det skall man inte slösa pengar på. Det påverkar blodprover, det finns inga bevis på att det påverkar hjärtkärlsjukdom. Vi skulle aldrig godkänna sådant i läkemedelssammanhang.

Det är inte blodprover som skall snyggas till, det är sjuklighet som skall gå ner.

R: Stephan Rössner, sista ordet till dig då, är det dags att dra in de här rekommendationerna tills man är mer klar hur det vetenskapliga läget ser ut?

SR: Ja, eh, det är ju så här att de svenska rekommendationerna bygger på de nordiska. Och där sitter världens främsta experter och ältar och digererar och kokar ihop det här. För det bygger i sin tur på den bästa vetenskapliga expertis vi har internationellt.

Så det här är ju inte något som det sitter några lirare i en källare och hittar på…

R Jag får lov att tacka er där, tack så mycket Stephan Rössner och Fredrik Nyström, båda läkare.

Kommentar

Vackert gjort av Nyström. Ytterligare en påläst professor med sunt förnuft, och förmåga att uttrycka sig. En mer än värdig motståndare till Rössner, som tidigare fått stå oemotsagd alltför ofta i min uppfattning. Nu kom han inte ens undan bra uppföljande frågor från reportern. Tiderna förändras!

Jag har bara lite invändningar mot Nyströms syn på LDL-kolesterol och statiner. Nyare studier visar faktiskt att kosten kan påverka i hög grad, inte mängden LDL-kolesterol kanske, men fördelningen av storleken. Mycket socker och andra kolhydrater ökar lätt mängden små täta farliga LDL-partiklar.

Undviker man sådan mat kan nog många fler klara sig bra utan statiner.

Sen innehöll ju inledningen en vanlig och tråkig missuppfattning av reportern (som annars var mycket bra). Bara för att fett och mättat fett är ofarligt betyder det inte att man kan äta hur mycket chips som helst. Tvärtom. De består ju till mycket stor del av lättsmälta kolhydrater. Perfekt för viktuppgång bland annat.

Någon som har andra kommentarer till debatten?

Mer

Fet föreläsning – Lyssna på professor Fredrik Nyström berätta om sin forskning på mat och hälsa.

Fler professorer utan fettskräck:

Professor Frostegård sågar kostråden i ny bok

Fett-strid i morse Professor Göran Berglund debatterar professor Mai-Lis Hellenius i TV – Även här helt olika åsikter om mättat fett.

Snabbkurs i blodfetter / kolesterol

Äldre inlägg