Professor Frostegård sågar kostråden i ny bok

Johan Frostegård
Allt fler professorer tvivlar på Livsmedelsverkets fettsnåla kostråd. Nu kommer ytterligare hård kritik i en ny bok.

Johan Frostegård är professor i medicin på KI, specialist i invärtesmedicin och reumatologi samt överläkare. Han har tidigare skrivit tre böcker, varav en lärobok i reumatologi.

Hans nya bok ”Nästan allt om människan – Evolutionen, generna, moralen och lite till” handlar som titeln säger om allt som har med människan att göra. Med ett tydligt evolutionärt perspektiv.

Mest intressant för läsarna här är nog hans hårda kritik av våra nuvarande fettsnåla kostråd.

Några citat ur boken

Ur kapitlet ”Kost och sjukdomar”:

Johan Frostegard…ett av problemen i kostdebatten [är] bristen på omfattande forskning… Därtill kommer kommersiella intressen och då tänker jag i första hand på livsmedelsindustrin, vilken i likhet med läkemedelsindustrin, fast fram till nyligen betydligt mer i skymundan, har inflytande över debatten och vad som anses vara etablerad kunskap.

En ytterligare aspekt är att läkare i rätt så hög grad lämnat ifrån sig kostfrågorna till andra yrkesgrupper, som dietister, som inte har samma starka tradition av forskning som det finns inom medicinen. Detta är egentligen märkligt: inom den Hippokratiska skolan, för 2 500 år sedan, var den så kallade dietetiken en självklar och central del av medicinen…

[Kostomläggningen]

Myndigheter, med livsmedelsverk eller motsvarande i spetsen, har i hela västvärlden sedan minst tre decennier pläderat för vad som egentligen är en omfattande förändring i människors kosthåll. Man har velat minska konsumtionen av fett, framförallt mättat, animaliskt fett… Eftersom man inte rekommenderat att intaget av protein skall öka, återstår att öka kolhydratkonsumtionen. Rekommendationerna har ofta fått karaktären av kampanj, och har haft stöd av stora delar av forskarvärlden, men ingalunda av alla forskare och experter…

Problemet är att det vetenskapliga stördet för en sådan kostomläggning är förvånansvärt tunt, enligt många obefintligt*. Gamla studier har legat till grund för rekommendationerna, men när dessa skärskådas ter de sig inte imponerande och har ifrågasatts även ur metodologisk synvinkel…

Nyare stora studier från USA och Sverige visar inget samband mellan totalt fettintag eller mättat fettintag och risk för hjärt-kärlsjukdom, diabetes eller studerade former av cancer, däremot har man sett att transfetter är negativt för hjärt-kärlsjukdom. Allmänheten har också bibringats uppfattningen att fett i kosten påverkar kolesterolhalten i blodet, men detta samband är svagt eller obefintligt…

Själv tror jag att ett evolutionärt perspektiv är nödvändigt när man diskuterar kost, och jag menar att avsaknaden av ett sådant ligger bakom dagens dåligt underbyggda kostråd. Hade man varit medveten om att man i praktiken rekommenderar folk en diet som vi knappast kan vara speciellt väl anpassade till evolutionärt hade man nog tänkt sig för mer.

Nästan allt om människan

Nästan allt om människan

Jag håller på att läsa boken och hade gillat den även utan kapitlet om kosten. Boken är på 280 sidor, och innehåller många tankar om hur evolutionen satt avtryck i människans kropp och själ.  Och hur evolutionsläran kan vara en länk mellan ”de två kulturerna” – den humanistiska och den naturvetenskapliga.

Här kan du beställa boken (för 156 kr) och få den direkt hem i brevlådan.

KI-professorer fett oeniga

Rössner och Marcus berättade nyligen att de åtminstone själva var 100% säkra på att naturligt mättat fett var farligt. Men kanske borde de övertyga sina professorskollegor på Karolinska Institutet först, innan de påstår för svenska folket att det självklart är farligt med naturligt fett?

Frostegård är inte den enda KI-professor som tvivlar på det. Se exempelvis vad Åke Sjöholm, professor i experimentell endokrinologi på KI, säger i en intervju 2008:

Åke Sjöholm– Jag kan rekommendera diabetiker att pröva GI. Fler har gått ned radikalt i vikt på den nya kosten och fått förbättrade blocksockervärden och blodfetter. De känner sig psykiskt bättre och mindre stressade. Det kan hända att hjärnan reagerar med svar på en övergående svält som kan ge lyckokänsla. Vad som brutit isen för att ge GI som kostrekommendation är att doktor Annika Dahlqvist friades av Socialstyrelsen i december 2007 efter att ha blivit anmäld av ett par dietister till socialstyrelsen.

Den gamla diabetesmaten, som var behandlingsmetoden före insulinet var uppfunnet, innehöll till stor del fett. Livsmedelsverket har inte mycket att luta sig emot vad det gäller de fettfattiga kostråden.

Hur länge dröjer det innan kritikerna är i majoritet bland KIs professorer?

Vad tror du?

Läs mer

LCHF rekommenderas på Netdoktor.se

Här är råden professor Frostegård gav en överviktig kvinna med ryggbesvär, som expert på Netdoktor.se:

Verkar inte fungera med tallriksmodellen, många beskriver att de går ner i vikt genom att lägga om kosten helt, till LCHF dvs låg kolhydrat högt fett-intag. Prata med din husläkare om detta, samt med din dietist. I studier har man bättre viktnedgång med denna metod.

Alla inlägg om ”professorer mot fettskräck” – Listan växer.

Kostdebatt – Alla inlägg, sorterbara.

Johan Frostegårds hemsida – Innehåller ytterligare en hel del om hans nya bok, bland mycket annat.

Intervju med professor Frostegård om hans nya bok i KI-bladet på nätet (sid 22-23).

 

37 kommentarer

  1. Thomas H
    Det här var bra med evolutionstänk vad gäller kost även från professorkåren!
    Bra inlägg Doc.

    Förslag:
    Eftersom nu KI skall minska på personal så vore det väl lämpligt att sådan personal som inte visat sig flexibla eller mottagliga för nygamla rön vad gäller en så viktig sak som rätt kost lämnar. Bromsklossar kallas det väl också!

    Sannolikt höjs då rationaliteten och kostnadseffiktiviteten inom organisationen, när alla strävar mot samma mål med samma medel.
    En bättre hälsa åt alla!

  2. Celia
    Här är råden professor Frostegård gav en överviktig kvinna med ryggbesvär, som expert på Netdoktor.se:

    Verkar inte fungera med tallriksmodellen, många beskriver att de går ner i vikt genom att lägga om kosten helt, till LCHF dvs låg kolhydrat högt fett-intag. Prata med din husläkare om detta, samt med din dietist. I studier har man bättre viktnedgång med denna metod.

    Man får önska henne lycka till.....fortfarande ska hon nog ha väldig tur att träffa en läkare o dietist som stöder LCHF

    Glädjande dock med detta råd!

  3. Tombola
    Kritikerna är nog redan nu i majoritet men ännu är det inte helt politiskt korrekt att tycka att det är OK med animaliskt fett.

    Neddragningen inom alla områden, bl a på KI kommer att tvinga folk att hålla sig friska vilket kommer att innebära att många fler kommer att ansluta sig till den folkrörelse som LCHF blivit.

    Men fattas det pengar kanske man skulle börja skära ned på magkirurgin där det nog finns en och annan som inte håller måttet,,,,

  4. Chilisalsa
    Skrev nåt innan som sket sig....

    Klok bok verkar det, beställer NU !

    /T

  5. Staffan i Uppsala
    Synd bara att de som besvarar frågor om övervikt på netdoktor är så inkörda på tallriksmodellen. Inte ett ljud där om LCHF, trots att det är bevisat bäst för att gå ned i vikt. 🙁
  6. Björn
    måste vara en konstig stämning i korridorerna om alla som har olika åsikter om kost jobbar i samma byggnad.
  7. McSteamy
    Björn:
    Denna nivå av oenighet är inget ovanligt i akademiska sammanhang.
  8. Anna Maria
    Tack för boktipset Doc, jag har beställt boken direkt.
    När jag började med LCHF-kosten för 5 år sedan (exakt den 18 januari 2004) visste jag nästan ingenting om de viktiga organen i kroppen och deras funktion, eller om hormonstyrning, trots gymnasieutbildning där biologi, kemi och fysik var viktiga ämnen.
    Idag skulle ingen få mig att äta snabba kolhydrater ens om jag fick bra betalt.
  9. Bra Andreas!
    För fem år sedan bad jag Johan Frostegård att skriva i Medikament, vilket han gjorde, Det blev två längre artiklar med ett evolutionsmedicinskt perspektiv.

    Jag har också läst hans bok och kommer att kommentera den i 2000-Talets Vetenskap framöver. Det är mycket i den som jag har synpunkter på. Den greppar över väldigt mycket, vilket gör att författaren inte kan gå på djupet, men kostavsnittet är toppenbra.

  10. Bernt Östlund
    Det finns bara ett fel i rådet professor Frostergård ger:
    Att ta hjälp av husläkare och dietist för att lägga om kosten till LCHF är troligen ingen framkomlig väg.

    Vi ska nog inte så mycket förlita oss på vissa experter i stället för att bilda oss en egen åsikt.

  11. Eirik
    Frostegård verkar vara en klok professor. Du kanske kan be honom skriva ett gästinlägg på kostdoktorn? Han vill säkert ha lite mer gratisreklam för sin nya bok på Sveriges största hälsoblogg. Speciellt intressant vore om han kunde skriva om kost vid reumatiska sjukdomar. Kanske har han några bra anekdoter?
  12. Andreas Eriksson (TPC)
    Thomas H, Det är inte KI (Karolinska Institutet) som ska minska på personal, utan KU (Karolinska Universitetssjukhuset).
  13. patrik
    Lysande Frostegård!

    "Själv tror jag att ett evolutionärt perspektiv är nödvändigt när man diskuterar kost, och jag menar att avsaknaden av ett sådant ligger bakom dagens dåligt underbyggda kostråd."

    Pudelns kärna!

  14. Karl E. Arfors
    Andreas Eriksson,
    KS, Solna och Huddinge heter det Karolinska Universitetssjuk-huset, Solna och Huddinge
    karl
  15. Oavsett vad sjukhuset heter 🙂 så är det lite fascinerande med en del av motiven till neddragningarna. Närmare bestämt den att det har blivit dyrare pga att det kommer fler patienter.
    Visserligen så är de inte i en bransch där man får mer pengar för mer kunder men det brukar ju annars vara så att man nyanställer för att ta hand om fler kunder inte drar ner.

    Kändes ungefär lika logiskt som för något år sedan Skånetrafiken höjde priserna med motivationen att det var fler som åkte med dem nu eller postens "vi effektiviserar och använder datorer till sorteringen så er posten kommer ut senare på dagen" 🙂 <-galghumor, den enda det finns gott om

  16. Anders Bengtsson
    Har beställt boken, den verkar jätteintressant även förutom det som handlar om kosten. ( Dom delarna kan man ju redan.. 🙂
  17. Tack för en intressant artikel Doc!
    Det är precis så här ett paradigmskifte gestaltar sig.
    I den innersta cirkeln (läs Rössner, Marcus, Livsmedelsverket) är det lugnt och stilla, precis som i orkanens öga. Men strax utanför börjar det snurra med allt högre vindstyrka. Frostegårds bok verkar vara ännu ett belägg för att vi snart har orkanstyrka i vinden runt kostråden.
  18. Magnus
    Ja, ett evolutionärt perspektiv är nödvändigt. Men det innebär inte automatiskt högfett. Då kanske LCHF-arna också kommer att tvingas revidera sin uppfattning.
  19. Intressant, verkligen! Skönt att fler inom forskningsvärlden som vågar uttala sig kritiskt! Ska genast köpa boken!
  20. Magnus,
    att revidera sin uppfattning ibland tror jag bara är bra.
  21. Fasching
    "Kändes ungefär lika logiskt som för något år sedan Skånetrafiken höjde priserna med motivationen att det var fler som åkte med dem nu eller postens "vi effektiviserar och använder datorer till sorteringen så er posten kommer ut senare på dagen" 🙂 "

    Helt logiskt i budgetstyrd verksamhet. Samhällsekonomiskt är det naturligtvis skit, men hey! 😉

  22. MagK
    Kan det vara så här?

    Kolhydrater ger endast energi.

    Protein ger både energi och byggstenar.

    Fett ger både energi och byggstenar.

    Om man äter en energimängd på tex. 1kJ kolhydrater och jämför det med att äta 1 kJ fett och protein, så blir man fortare hungrig igen efter kolhydraterna än efter fett och protein. Varför?
    Kan det bero på att kroppen känner vid kolhydratkonsumtion att byggstenar saknas. Därför får vi fort hungerkänslor igen för att vi förhoppningsvis skall få tag på fett och protein istället. Får vi i oss fett och protein så känner kroppen sig "lugn och nöjd" trots att det var samma energimängd. Hungerkänslor får vi för att kroppen behöver någonting, på samma sätt som vi blir törstiga när kroppen behöver livsviktigt vatten.

  23. Jag har följt din blogg en tid och tycker den är mycket intressant och lärorik. Jag är sjuksköterska och har alltid varit intresserad av kost och hälsa. Jag lär mig mer och mer om de nya kosterna GI och LCHF och jag börjar bli mer och mer överbevisad om den här kostens betydelse för vår hälsa och vikt. Jag har idag skrivit ett inlägg om kosten i min blogg. Jag blev intresserad av Frostegårds bok och har beställt den idag.

    Tack för din fina blogg! /Anita

  24. McSteamy
    MagK:
    Ditt resonemang bygger på att modellen en kalori in - en kalori ut fungerar.
    Jag har blivit allt mer skeptisk till detta, jag plockade faktiskt fram läroböckerna i termodynamik för några månader sen.
    Ingenstans i kaorimodellerna diskuteras verkningsgrad och lyckas man diskutera termodynamik utan att nämna Carnot så är man ute på hal is.
  25. Härrjes husse
    Lars Wilsson har skrivit en bok för flera år sedan om Stenålderskost som både är läsvärd och intressant men innehåller även en del högre skola i formler m.m. Tänkte kanske att Doc har läst den annars finns den att beställa hos Lars om den inte finns i bokhandeln. Skall titta i mina ex. mer om vad som kan vara intressant på den här kommentarsavdelningen....återkommer!
  26. Härrjes husse
    Fortsättning på Lars Wilssons bok som heter;
    Välfärdens ohälsa: kan forntidens föda bli framtidens mat.
    adlibris tar 78:- för den. Kan beställas hos dem och säkert andra nätbokhandlare. Har haft många diskussioner med honom om just kons betydelse i det tidiga agrara samhället. Betänk att kon kom att användas som både mat, husdjur, verktygsdelar och kon gav både mjölk och kött.
    Den tidigare jakten på vilda djur kunde skötas vid tillfälle och inte bara vara den enda föda våra förfäder hade. Där kom det moderna samhällets byggnad med fastboende odlande folk. Ja nu har väl kanske inte det med de övriga inläggen men intressant iallafall..........förlåt Doc.
  27. MagK
    McSteamy:

    Jag tror att kroppen är det mest avancerade instrumentet som finns för att tala om för oss vad som är nyttigt och bra för oss. Inte vetenskapliga teorier.

    Jag läste bl.a termodynamik på Chalmers för ett antal år sedan och hade inte "inout" i åtanke när jag skrev förra kommentaren. Olika vetenskaper i all ära, men vetenskapen VET inte på långa vägar så mycket som den utger sig att göra, framförallt vad gäller människans biokemi. Det handlar många gånger om teorier och inte bevis. När något anses bevisat, behöver det inte vara sant för det. Teorier och bevis revideras kontinuerligt. Varför?

    Jag tror som sagt att kroppen avgör på bästa sätt vad som är bra för oss (tex att kroppen ger hungersignaler fort när den inte får vad den behöver), vilket man får prova sig fram till. Därför är det så bra att det finns sidor som denna där människor kan få alternativa synvinklar än de som den så auktoritära vetenskapen tror sig veta så mycket om.

  28. McSteamy
    MagK:
    Jag siktade egentligen inte så mycket på ditt inlägg som att jag (återigen 🙂 ) ville framföra min åsikt att in-ut modellen är oandvändbar när det har gjorts en rejäl ändring av fördelningen mellan näringsämnena. På ingenjörsspråk: Den matematiska modellen kan bara användas inom sin definitionsmängd.
    Ett "lekmanna"-exempel på varför in-ut modellen är korkad: Om jag äter 100g kokt potatis får jag i mig x kJ. Om jag äter 500g kokt potatis får jag i mig EXAKT 5x kJ trots att magsäcken står i fyra hörn och det blir en j*v*a fart genom mag-tarmkanalen.
  29. digging
    Intressant! Bok beställd =).

    Lite kul inlägg från en styrketränare idag:
    http://www.fitnessguru.se/
    Han rekommenderar att utesluta kolhydraterna ur kosten för att gå ner i fettvikt och behålla muskelmassa. Kan säkert bli intressant om det blir en diskussion där på bloggen mellan en massa bodybuilders =P.

  30. Kattmoster
    Egentligen är det väldigt underligt att kostfrågorna har plockats ifrån läkarnas bord. Det borde vara självklart att man, när kroppen är i olag, börjar med att titta på kroppens miljö. Däri är en mycket viktig del vilken näring som tillförs kroppen. Får den vad den behöver eller får den i stället en massa skräp att ta hand om?
  31. Thomas H
    Intressant Digging!

    Det borde vara än intressantare för JG (Gudiol) att debattera på en sådan tråd bedömer jag!

  32. digging:

    Lågkolhydratkost diskuteras redan flitigt på träningsforum, dock är det en sålänge mestadels i diskussioner om "deff". LCHF som livsstil har inte slagit igenom än utan ketodieter och lågkolhydratdieter av olika slag handlar mestadels om bantning/deff som sagt.

    Jag äter inte på långa vägar en dylik kost men är väldigt intresserad och positivt inställd till det.

  33. Digging - kul att läsa!

    ... "Dieten har gått bra hitills, väldigt få hungerkänslor vilket är ganska bra då jag inte ätit någon “normal” föda på 20 dagar, utan enbart proteinpulver och jordnötsmör."

    100g Green Choise Jordnötsmör

    * 619Kcal
    * protein 29g
    * kolhydrat 13g
    * fett 52g

    Kanske inte den bästa fettkällan då mättad fettandel är rätt låg.

    "Jordnötter innehåller totalt, 49% fett, 6,8% mättat, 24,5% enkelomättat och 15,6% fleromättat fett. "

    ... Men resultaten är imponerande:

    http://www.fitnessguru.se/?cat=12
    .

  34. foie gras
    men nog är det märkligt att Frostegårds underbart uppseendeväckande ställningstagande inte får minsta uppmärksamhet i media.
    Det måste självklart synliggöras. Har han skrivit nån artikel som Dagens Nyheter kan ta in på sin Debattsida? Sånt besvär är nödvändigt.
    Det räcker inte med att vi här på bloggen uppmärksammar honom.
    Sker det ens i Läkartidningen?
    Man får inte vara för fin för media. MÄ*nniskors hälsa är grejen.
  35. foie gras - mjo - men t ex DN lär inte röra frågan på ett tag då Bojs numer kallar LCHF:are haverister med en väldig frekvens - speciellt de där skumma typerna Dahlström och Lindeman - de tycks vara extra haveristiska.

    http://blogg.passagen.se/millimetervagor/entry/haveristerna_dahlstr%C...

  36. Kamelen
    Mer evolutionsprat av Frostegård, med ett kort inpass om kost:
    http://www.fokus.se/2009/02/slumpens-teori/

    "Diabetes och åderförkalkning kan man se som uttryck för att våra gener är dåligt anpassade till nya omgivningsfaktorer i form av stress, brist på motion och en kost bestående av en stor andel snabba kolhydrater. Ett rimligt antagande är att vi mår bra av äta på det som våra gener anpassats till."

  37. Mia
    McSteamy:
    Trots att jag själv läst termodynamik har jag aldrig begripit varför kaloriräknandet har fungerat så dåligt. Det är ju heller inte konstigt att viktväktare och viktklubbar mm inte kan se några brister i modellen med kalorier in och kalorier ut då de flesta kanske inte har teknisk utbildning. Jag är dock arg på mig själv som inte har tänkt igenom det här med verkningsgrad och slutna system tidigare när jag i alla fall har teknisk utbildning. Nu vet jag i alla fall varför jag har anat ugglor i mossen när jag har fått goda råd om att dra in på fettet och äta smörgåsar utan smör för att gå ner i vikt-det är inte så enkelt! Om teorin med kalorier in-kalorier ut skulle stämma borde jag ha sett ut som en sticka under vissa perioder i livet. Har under många år känt mig som en typisk tjockis som "valt att vara överviktig" trots en ständig kamp och ett ständigt dåligt samvete över att vara hungrig över huvud taget. Nu har jag ätit LCHF i ett halvår och inser att det finns ett alternativ till jojo-svält.
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av