Problemet med lågkolhydratbröd

En av de saker som folk saknar mest på lågkolhydratkost är bröd (vanligen är fullt av dåliga kolhydrater).

Det finns många som säljer något som påstås vara lågkolhydratbröd i butikerna, men var försiktig! Färdigbakat lågkolhydratbröd har vanligen ett av två problem:

  1. Brödet är fullt av kolhydrater och näringsdeklarationen är en ren lögn
  2. Brödet är oätligt

Ett exempel på det första problemet var Julian Bakerys lågkolhydratbröd. Som jag skrev om tidigare på bloggen så visade sig det vid testning ge minst lika mycket blodsockerstegring som vanligt bröd! När det sedan skickades in för oberoende testning hittade man orsaken. En brödskiva innehöll 17 gånger mer kolhydrater än angivet!!

Julian Bakerys bröd var ett exempel på första problemet: vanligt bröd som lögnaktigt kallas lågkolhydratbröd.

När man avslöjats beslutade man sig tydligen för att göra om brödet med ett nytt recept, utan kolhydrater. Gissningsvis fyllde man det istället med massor av veteprotein, gluten (inget för glutenkänsliga!). Resultatet ser du i videon ovan.

Har du tips på riktigt lågkolhydratbröd som är ätligt? Tipsa gärna i kommentarerna.

Tidigare LCHF-bluffprodukter

Mer om de gratis hälsonyheter som personer får.

 

left
right

76 kommentarer

Toppkommentarer

  1. Little Redhead
    Det bästa tips jag har är förstås att baka själv om man nu måste ha bröd. Marianns senaste bok "Baka matbröd med LCHF" är den absolut bästa bakboken för oss som inte vill äta så mycket kolhydrater och gluten, min personliga åsikt förstås. Testa focaccian i boken, den är suverän!

    Jag trodde själv att jag skulle ha svårt att vara utan bröd, men det går förvånansvärt bra. Jag bakar bröd nån gång ibland bara, mest för att lyxa till det... :)

    Svar: #29
    Läs vidare →
  2. Undrar om inte det här är en av de vanligaste orsakerna till att folk hoppar av lchf-tåget. Nu när sommaren kommer och man ska ut i skog och mark med kompisar och fika i ryggsäcken är det enkelt att ta till ett par mackor.
    Själv bakar jag och har i frysen till just dessa tillfällen (Marianns kokbok, som nämndes ovan, är jättebra, hon har recept på webben också) men för dem som inte vill, kan eller har tid att baka skulle det onekligen underlätta med ett bra köpealternativ.
    Läs vidare →
1 2

Alla kommentarer

  1. Ann Kristin
    För de som håller sig kring 5 % kolhydrater är det inget problem om man vill ha t ex lchfbröd. Varför skulle ett bröd som innehåller 12 ägg, 50 g smör och 4,5 dl kokos- och hasselnötsmjöl vara fel, när det innebär 18 % protein, 73 % fett, 5 % kolhydrater och 4 % fibrer? Om man sedan hyvlar smör och ost på mackan, blir det ännu bättre.

    En kladdkaka jag har gjort ibland innehåller 9 % protein, 86 % fett, 3 % kolhydrater och 2 % fibrer. Man kan hoppa över stevia, om man tycker att det är tveksamt ur kemisk synpunkt.

    Nu tar jag en period med under 2 % kolhydrater, men jag äter gärna lchfbröd och t o m lchfpasta ibland. Där är proportionerna 21% - 70% - 2% - 7%. Med feta tillbehör blir proportionerna mycket bra. Pastan består av ägg, philadelphiaost och fiberhusk. Så i princip kan jag äta det på strikt lchf, men just nu väljer jag att prova ett fåtal födoämnen, pga andra skäl.

    Det handlar inte om att hålla sockerdemonen i schack, eftersom man inte äter socker, inte heller i brödet, kakan eller pastan. En alkoholist kan ju dricka tonic, fast utan gin. Om det sedan triggar minnen som gör att man faller för alkohol, riktigt socker och vetemjöl, ja det är ju upp till var och en. men alla har inte varit socker- och mjölberoende, och kan alltså äta detta inom ramen för lchf.

    Lchf är för vissa en sekt där de sätter upp hur renlärig man måste vara för att platsa. I själva verket handlar det väl endast om att må bra, med bra blodsocker- och insulinnivåer, så att man inte blir sjuk? Och det kan ju variera väldigt mycket.

    Jag tror också att många skulle vilja kunna köpa färdiga lchfprodukter i det stressade samhälle vi lever i, t ex pasta, bröd och annat. Titta på de bufféer som finns på ICA m fl ställen, där det lätt går att hålla sig inom lchframarna. Det har blivit en veritabel succé överallt, även för ickelchfätare.

    Viktigare än vilka proportioner i sin kost som folk tillämpar är vilken kvalitet de äter på maten. Jag är för human djurhållning och ekologiska produkter, men inte ens det kan jag tvinga på lchfkamraterna. Jag kan bara propagera för det, med goda argument.

    Att äta sig mätt på "fet och god mat" blir efter ett år eller två ganska enahanda. Jag gillar verkligen fröknäcke, mm, t ex till julskinka och stark senap. Men alla behöver inte äta som jag. Just nu är det bara kött, fisk, ägg och smör. Inte kul i längden, men effektivt. Mindre värk och flera kilo neråt. Men det ser jag som en kur, inte ett liv.

    Svar: #52
  2. Lasse1
    Kanske av det enkla skälet att man äter för att det är gott och inte för att man är hungrig ;)
    vilket inte leder till något som helst "gott".
  3. Lasse1
    "Svar på kommentar #51 av Ann Kristin"
    För att inte svälta så måste du äta en viss mängd, här är vi nog överens.
    Som jag ser det har du 2 val...
    1. äta vanliga maten och sedan runda av med din LCHF kladdkaka (äta mer än du behöver).
    2. Ersätta den riktiga maten med samma mängd kladdkaka, vad nu poängen med detta är?
    Svar: #54
  4. Ann Kristin
    Mat är inte bara bränsle. I så fall skulle vi äta råa åggulor och rå lever. Mat ska vara bra för kroppen, välsmakande och trivsam vare sig man är ensam eller i sällskap.

    I den vanliga maten ingår mycket väl en bit mörk choklad, en näve nötter samt smör och ägg. I sammansatt form blir det en kladdkaka. Det är dessutom hälsosamt, om än inte livsnödvändigt. Vi kan ju leva på råa äggulor...och om man nu skulle välja bort "vanlig mat" (vilket jag inte håller för troligt att många gör) då får man sluta med kladdkaka, men även nötter och mörk choklad. De flesta kan ju äta smör och ägg.

    En enkel fråga: tycker du att alla ska äta som du gör, och i så fall varför? Bara för att du har lchfsanningen?

    Svar: #55, #56, #57
  5. Lasse1
    Tycker alla skall äta och dricka precis som de vill ;)
    Visst kan de som vill äta råa gulor om de vill, jag föredrar dock kokta eller stekta.
    Det jag opponerar mig mot är folk som vill få in kladdkakor i LCHF konceptet Som i mina ögon står för "HÄLSA/NYTTIGT". Hit hör inga kladdkakor/chockladbollar/kakor/tårtor eller bröd eller behovet att sällskaps äta fast man inte är hungrig.
    Men det är som sagt min högst personliga åsikt.
  6. Lasse1
    "Mat ska vara bra för kroppen, välsmakande och trivsam vare sig man är ensam eller i sällskap."
    Och enligt din mening hör kladdkakor dit. om jag förstått dig rätt.
    Ok, här går våra åsikter isär. annars är vi övernens om detta nedan.
    " Mat ska vara bra för kroppen, välsmakande och trivsam vare sig man är ensam eller i sällskap."
  7. Rosa
    För en del är mat bara bränsle.
  8. Gustav
    En del äter ju LCHF bröd, kladdkaka etc , alla dessa ersättningssaker för att dom inte kan släppa sin gamla livsstil , och undrar sen varför dom inte går ner i vikt ! Ja , jag kan " unna " mig en kladdkaka men väldigt sällan ! ;)
    Svar: #59
  9. Lasse1
    Jag unnar mig också lite extra ibland, fast bara nån gång i månaden typ 1-2ggr, mer så går vågen upp eller magen börjar, visst jag skulle kunna byta ut pizzan tex mot LCHF pizza kanske och äta en i veckan, men det är det inte riktigt värt i mina ögon.
  10. Haha skrattade så himla mycket åt den här videon. Så sjukt, förstår att ingen vill äta det där brödet!
  11. Elin
    Hej, jag bor i Schweiz och här finns ett Högprotein/Lågkolhydratsbröd (0,6 gram socker per 100 gram) som verkligen smakar fantastiskt, det är även färskvara som bör ätas inom ca 3-4 dagar. Jag tipsade detta till min arbetskollega vars man har diabetes, han tog med förpackningen till sin läkare som även hon sa att innehållet var toppen. Hoppas liknande dyker upp i Sverige snart!!!

    http://www.migipedia.ch/de/product/detail/162396

    Innehållsförteckning på tyska:

    Léger Spezialbrot mit besonders viel Protein und verhältnismässig wenig Kohlenhydraten. 400 g. 100 g =1110 kj (266 kcal). Auf 100 g: Proteine 26g, Kohlenhydrate 7g (davon Zucker 0,6g), Fett 12g (davon gesättigte Fettsäuren 1,5 g), Ballaststoffe 11g, Natrium 0,4 g, Kochsalz 1g. Zutaten: Pflanzliche Proteine 21% (Weizen, Soja, Lupinen), Wasser, Leinsamen 14%, Sonnenblumenkerne 7%, Sojaschrot 6%, Sojamehl 5%, Sesam 4,5%, Weizenkleie, Vollkornmehl aus Weizen, pflanzliche Nahrungsfasern (Äpfel, Hafer), Hefe, Kochsalz, Emulgator: Sojaleticthin, geröstetes Malzmehl aus Gerste, Säuerungsmittel: E 262. Kann Nüsse, Milch, Eier enthalten. Elaboré en Allemagne

    Vore glad om Andreas gav sin synpunkt på denna produkt!

    Svar: #63
  12. Anki
    Detta är en tråd för alla brödkramare.. :D
  13. Gustav
    Elin .. en massa vete som är kolhydrater = socker ! Alltså inte lågkolhydrat ! Soja inget bra ! Usch ser vidrigt ut .. skulle inte titta på det ens ..
  14. Sandra
    Pones går snabbt att baka och är jättegoda med få kolhydrater. Utmärkt att ta med som picknicksbröd och lägger man ordentligt pålägg blir det en bra måltid om man inte kan lämna bort brödet.
  15. JJ
    Det där ser inte ut som ett problem, det där är en lösning på ett problem!

    Passar perfekt för TV Shop.

    Oh my god, that is amazing! No, it`s low carb bread! Cleans out everything. Oh my god!

  16. Elin
    Gustan.... Kan du på något sätt inte läsa eller? "Weizenkleie" = Vetekli & "Vollkornmehl aus Weizen" = fullkornsmjöl av vete. Oavsett fortfarande endast 7g kolhydrater varav 0,6g socker. Vad i världen är inte lågkolhydrat med detta?
    Svar: #67
  17. Gustav
    Kan innehålla gluten ! Har haft IBS men nu frisk , så definitivt inget gluten för mig och många med mig ! ;) Dessutom soja i ..
  18. Cristina
    Skrattade så tårarna rann när jag tittade på filmen!
  19. Camilla Tomas
    Frågan jag ställer mig är vad mannen ska göra med resten av "brödet" en skiva håller ju för alla hushållssysslor utan att visa ett tecken på förstörelse. Och han har ju en hel kartong!

    Vad gäller LCHF och bröd eller bakverk är det väl skit samma vad man äter bara man äter rätt sammansättning av fett/protein/kolhydrater. Då menar jag det som är rätt för individen. Klarar man 15-20e% utan att viktöka och mår bra kan man äta så, klarar man bara 5-15e% kanske man ska hålla sig där.
    Min uppfattning om LCHF är att man ska äta riktig mat och bra mat som kroppen är designad för. För att vara säker på att inte få i sig fel saker är det bäst att alltid laga och baka maten själv.

    Var alltid kritisk till färdigmat är nog en enkel regel.

  20. Johanna Brohm
    Min övergång till lågkolhydratkost har underlättats väldigt mycket av ett recept som finns i Sanna Ehdins bok "Sannas matbok". Hon kallar det "detox-knäckebröd" och det baseras på smör, kokosolja, ägg, solrosfrö, linfrö, sesamfrö, mandel, kummin, fiberhusk. Bara riktiga ingredienser alltså och bra, när man som jag, inte tål komjölksprodukter särskilt bra (smör funkar dock).
    Det blir inte knaprigt, som vanligt knäckebröd. Jag fryser det o tar fram en bit i taget, det tinar upp på ett par minuter.

    Jag vågar inte skriva in receptet i sin helhet pga copyright, men boken finns att köpa. I boken finns även ett annat recept, som bara heter "detox-bröd", det kan man hitta recept på om man letar på nätet.

    Kanske inget för de som äter väldigt lite kolhydrater, man får själv avgöra.

    Hälsningar Johanna

  21. Cecilia
    Eftersom alla är olika så kan en del äta brödliknande mat medan andra måste låta bli.

    Filmen är hysteriskt rolig, och ledsam samtidigt.
    Det är mat som de trixat till på det sättet.
    En skiva höll ju för hur mycket som helst och det vill de att folk ska äta???

  22. Lennart
    Hej, jag är ny på lchc. Hållit på en vecka.

    Det jag känner att jag saknar är fibrer. Är det ok att ta några matskedar krukakli i ett glas vatten ett par tre gånger om dagen.

    För dessa kolhydrater kan man väl inte smälta?

  23. Monika
    Hahaha, tack för den filmen. Det var länge sedan jag skrattade så mycket. Jag tycker det var kul utseens på dom svamparna, såg precis ut som bröd ju. :-) Jag undrar väldigt mycket vad det var i detta hmm....bröd.
    Bra att det har blivit förbjudet med lchf märkning med mera. Kanske dessa fuskprodukter försvinner från hyllorna när det inte går att göra pengar på att lura folk med "inne" märkning.
  24. Eva Johansson
    Friends of Adam har goda bröd!
  25. Kathrin
    Hei ,I Norge har vi fått en lavkarbo brød fra NorgesBakertiet.

    Inneholder sammalthvete...

    http://bloggfiler.no/lifesperfect.blogg.no/images/1460581-12-13493800...

    det er jo ikke lavkarbo vel.

1 2
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av