Nyheter

Potatismosets utveckling

Potatismos, förr:
Potatis, mjölk, smör, salt, peppar.

Potatismos, nu:
Vatten, potatismos (potatisflingor (potatis, stabiliseringsmedel (E 450), antioxidationsmedel (E 223, askorbylpalmitat)), kryddextrakt, emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av fettsyror), skummjölkspulver, salt, vegetabiliskt fett, vegetabilisk olja, mjölksocker, förtjockningsmedel (kalciumalginat, xantangummi), stabiliseringsmedel (E 339), mjölkprotein, maltodextrin, klumpförebyggande medel (E 340), socker, arom (bl a selleri)), flytande margarin (vegetabilisk olja, vatten, vassle, salt, emulgeringsmedel (härdad vegetabilisk olja, sojalecitin), konserveringsmedel (kaliumsorbat), arom, surhetsreglerande medel (citronsyra)).

Sodexo

Ovanstående är bara ett litet exempel på vad Sodexo serverar barn, gamla och sjuka i Sverige. Är det verkligen mat?

Orsaken är såklart att det är billigt att tillverka liknande fuskmat. Som ni ser är största ingrediensen något som inte hör dit: ”vatten”. Vatten är billigt, minst sagt. Sen döljer man utspädningen genom att tillsätta diverse förtjockningsmedel och emulgeringsmedel (tvättmedel). Och byter mjölken och smöret mot billigare industriingredienser.

Sodexo tjänar pengar på att servera billigast möjliga skräpmat till personer som inte har något val, som inte har något annat att äta, barn, gamla och sjuka. Hur etiskt är det?

Mer

Mmmm… nyttig Akomix LS 30

Nytt: 100% onaturlig mat

Sodexos kemimat en mutaffär?

Sjuk-husmat från Sodexo

 

1 2

70 Kommentarer

  1. Bo
    Tipsade min arbetsgivare om grädden vi använder http://www.ungakockar.se/Sites/Storkok/Templates/Product____898.aspx Aldra 15% fett kostar ca 19,84 litern. Innehåller E407. Om man blandar 1 liter vispgrädde ca 26 kr med 2,5 liter vatten får man 15% grädde utan E nummer och literpriset blir 7,44. Får se om det tar några år innan de reagerar.
  2. Johan Grönlund
    Är för övrigt sodexo som serverar mat på marinbasen i karlskrona. Till och med försvaret som är så viktig får den här giftiga skiten:P
  3. Kökselev
    Vad är kryddextrakt?
  4. Omnivoren
    Smart och enkel presentation Doc! Borde vara omöjlig att försvara sig mot.

    Att det kan vara så här komplicerat att göra potatismos. Det är så absurt att jag snarare skrattar än blir upprörd. Men så kommer jag på att jag måste ringa kommunen och kolla varifrån barnens skolmat kommer. Kostansvarig var inte anträffbar, men i växeln försäkrade de att maten lagas till lokalt. Frågan är vad det beskedet är värt? Kanske följer de samma recept som Sodexo?

    Det var inte lätt att bena upp Sodexos innehållsförteckning, man snubblar på alla parenteser. Tittar man på Sodexos formatering med ”huvudingredienserna” fetmarkerade så förstår man hur de gör och tänker. De har helt enkelt lagat potatismos av tre (!) ingredienser: vatten, potatismospulver och flytande margarin. Vad är det som säger att inte kommunens skolkök också köper potatismospulver från potatismospulverfabriken och flytande margarin från margarinfabriken och blandar ihop på samma sätt som Sodexo?

    Jag undrar hur det skulle se ut om de skolmatsedlar som barnen får med sig hem redovisade alla ingredienserna?

    Tittade runt på Sodexo.se. Här finns en massa fina ord om miljö och kvalité, men rätt mycket känns som floskler utan någon trovärdig konkretisering.

    Klipp från hemsidan:
    ”Var vi än befinner oss strävar vi efter att tillaga god mat av råvaror med god kvalitet, serverad med en rejäl portion serviceanda!”

    ”Sodexo har lyssnat på den oro och debatt som finns vad gäller tillsatser i mat. Vi har påbörjat ett arbete med att se över vad vi kan ställa för krav och vad vi vill ha som vision för livsmedelsstandarden. I samråd med våra leverantörer arbetar vi aktivt med att utvärdera och ifrågasätta värdet av de tillsatser som används. Flera av dem har redan påbörjat en minskning av tillsatser.”

    ”Sedan ett antal år tillbaka har vi utvecklat egna recept på köttbullar och pannbiffar som livsmedelsindustrin tillagar åt oss och som sedan serveras till skolbarn och på alla våra restauranger. I våra recept har vi endast de tillsatser som är nödvändiga för en säker produkt. Dessutom har vi anpassat dem genom att göra dem gluten-, laktos- och fläskfria.”

    Vad innehåller då deras köttbullar? ” Nötkött, vatten, lök, potatisflingor, potatismjöl, animaliskt protein av nöt, salt, potatisfiber, glukossirap, kryddor, stabiliseringsmedel (E 450, E 451).”

    Man kan ju undra hur de menar att stabiliseringsmedel är ”nödvändiga för en säker produkt”? Annars verkar de rätt ok i jämförelse med potatismoset. Observera dock att i köttbullsreceptet står det potatisflingor, medan det i potatismosreceptet framgår att potatisflingor består av ”potatis, stabiliseringsmedel E 450 och antioxidationsmedel E 223 (askorbylpalmitat)”.

    En sista reflektion. En titt på deras hemsida ger en stark känsla av att ”vi går dit pengarna går”, engagemanget utöver det känns inte särskilt trovärdigt. Är miljön på tapeten så jobbar vi lite med det, men inte mer än att kunderna inte protesterar. Oro för tillsatser, ja då får vi jobba lite med det också. Vill folk betala för ekologiska livsmedel, ja då får vi väl KRAV-certifiera aktuella restauranger.

  5. LosKrikon
    "En titt på deras hemsida ger en stark känsla av att ”vi går dit pengarna går”, engagemanget utöver det känns inte särskilt trovärdigt. Är miljön på tapeten så jobbar vi lite med det, men inte mer än att kunderna inte protesterar. Oro för tillsatser, ja då får vi jobba lite med det också. Vill folk betala för ekologiska livsmedel, ja då får vi väl KRAV-certifiera aktuella restauranger."

    Så är det med de flesta företag idag. Hela miljödebbaten skulle ju inte vara som den var om det inte var politiskt korrekt att vara miljövän. Ett företags mål är att maximera sin vinst och om det innebär att ändra på sina produkter så gör man det.

  6. Jens
    LosKrikon: Sant, ett företag MÅSTE gå dit pengarna går.. Annars går det under, och då har Bosse inget jobb..=(
  7. Miller
    Så här blir det i en kultur där man inte får 'klaga' eller bryta konsensus.
  8. Karen
    Pa Ikea i coventry har jag sett att de saljer Fruset Potatismos mmmmm

    Det brukar ta mig minst en timme att vardags handla ( mindre nu nar jag ater lchf) for jag forsoker lasa alla ettiketter ,(sa smastilt nu och ''vid min alder svart att lasa hm) Och det later ju alltid ackligt nar man gatt igenom innehallet !! OFta aven om man vantar sig en ''naturlig'' lista har de lyckats slinka in nagot konstigt.

  9. Snart är man där
    "Tidigare hade vi fattighus och fattigstugor i vårt land där de som tog minst betalt för att inhysa de gamla fick jobbet.

    Till min fasa ser jag att vi återinfört detta system men i modern tappning avseende födan. Det är en skam och inget annat!"
    Ja, Ola S du har helt rätt men inte bara när det gäller maten. Terapi som man hade förut finns inte längre. Personalen är underbemannad så de hinner bara med det nödvändigaste och ibland knappt det. Att bara sitta och prata är inte så ofta förekommande. De som inte har anhöriga som kommer och hälsar på och kollar läget är verkligen ensamma och har ingen som talar för dem. Även de som har anhöriga får inte alla gånger besök eller får besök väldigt sällan. Men det kanske finns ställen som inte fungerar som "fattighus".

  10. Vad man tycker om Sodexos mat är ju EN sak. Men det är inte de som upphandlar, bara levererar. Visst finns en del skräckexempel avseende felleveranser och slarv från Sodexos sida men det är trots allt undantag. Missförstå mig inte, det är BEDRÖVLIGT och i mina ögon ett tydligt tecken på ett girigt skitföretag som inte ens tar sin påstådda kvalitetslöften på allvar.

    Men oavsett åsikter om Sodexos är det inte deras fel att maten upphandlas av kommunpolitiker. Vill kommunerna ha mat från Sodexo är det kommunerna som ska beskyllas för dålig mat in skola och omsorg, inte Sodexo själva. De är ju inte dummare än att de ger exakt vad som finns i kravspecifikationen. Och det kravspecifikationerna är sannolikt mycket dåligt utformade.

    Sedan finns faktiskt forskning (om än väldigt sparsamt) om hur de äldre upplever sina matlådor och det är inte alls så att varje enskild individ lider av maten. Det kan vara värt att i alla fall ha i åtanke när man uttalar sig om hur andra mår. Helt svart och vitt är det inte, det FINNS de som tycker den är god, som tycker att det är smidigt och bra, som tycker att det är en befrielse från ett helt liv av att vara fastkedjad vid spisen (kvinnor) m.m.

  11. anhörig
    Bra skrivet Omnivoren # 54, som tittade runt på Sodexo.se och fann en massa fina ord.

    Samma retorik hittar man bl.a. på SLVs och Systembolagets hemsidor. SLV underlåter att tydliggöra att kostråden inte riktar sig till diabetiker och Systembolaget underlåter att tydliggöra att man marknadsför och säljer drogen alkohol.

    Man ljuger inte, men avstår från att säga hela sanningen.

    Tack Doc för ditt hälsofrämjande arbete!

  12. Anette
    Min mamma som alltid lagat mat själv,började få matlådor från kommunen efter en sjukhusvistelse. Hon har nu 6 månader senare minskat 10 kg i vikt och hon var inte överviktig innan, snarare tvärtom. Hemtjänspersonalen har blivit orolig för hon har blivit för tunn och ordinerat näringsdryck som ju nästan bara består av socker och kemikalier istället för en rejäl smörklick och grädde i maten som nog gjort susen i stället.
    Mamma lyssnar inte på mej angående hennes mat eftersom det ju är kommunen som är så "kunniga" som levererar, och flickorna i hemtjänsten är ju så duktiga så!
    Hon är sjukare än någonsin och har ingen energi, hon väntar på slutet säger hon, tragiskt men vad gör man?
  13. Britt Andersson
    Jag har en bild på en maträtt från Sodexhos restaurang på ett äldreboende - ni får gissa vad det är! (jag har skickat bilden till Doc, hoppas han lägger in den).

    Det är inte mat från en plastlåda, utan från boendets Sodexhorestaurang.

    Naturligtvis ska upphandlande politiker och tjänstemän ställas mot väggen!

  14. Omnivoren
    # 18 Berra skriver: "Smör i potatismoset är väl egentlingen direkt olämpligt? Fett i alla dess former tillsammans med socker/stärkelse är usch, men de e ju såååå gott."

    Lite senkommen reaktion men ovanstående förstår jag inte. Jag har sett liknande tidigare på olika forum, att det är dåligt att blanda fett och kolhydrater. Är det så?
    Är inte en potatis och en stor klick smör bättre än två potatisar utan smör? Om man nu utgår från att för mycket kolhydrater, exempelvis bröd, pasta, potatis, inte är nyttigt, borde då inte varje minskning av kolhydraterna och motsvarande ökning av bra fett vara hälsosamt?

  15. Kenneth Johansson
    Traditionell husmanskost innehåller ungefär 50 energiprocent fett. Det är inte den kosten som ger mest övervikt historiskt sett.
  16. Omnivoren
    # 66 Det där skulle jag gärna vilja veta mer om. Hur såg det ut på medeltiden, 1800-talet, 1930-talet, 1950-talet osv, i olika delar av Sverige och i olika samhällsklasser. Har du någon källa till din uppgift om 50% energiprocent fett? Någon som kan tipsa om andra källor om historisk kosthållning, gärna översiktliga?
  17. Miller
    Som jag förstått det sätter kolisarna igång fettinlagring och om man då samtidigt med sockret dragit i sig massa fett blir även detta inlagrat som kroppsfett. Verkar logiskt men jag är ingen expert.
  18. jon
    Nu verkar det som om inte bara potatismoset utvecklas utan även biffen gör stora framsteg.

    http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6572807.ab

    intressant läsning om produkten

    http://www.fibrimex.com/

  19. jon
    Nu är framtiden räddad vad gäller mat.

    http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6576721.ab

1 2

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg