Nyheter

Populär nätföreläsning om ett sötare blod!

Ann Fernholm

Har du sett vetenskapsjournalisten Ann ”Ett sötare blod” Fernholms föreläsning på nätet ännu?

Föreläsningen, om hälsoeffekterna av ett sekel med socker, sändes tidigare på Kunskapskanalen på TV. Nu ligger den på Utbildningsradions web-TV och är det mest sedda programmet av alla där!

UR Samtiden: Sockerchocken

Väl värt att se tycker jag, särskilt för dig som gillar en och annan vetenskaplig detalj. Mina invändningar handlar mest om småsaker, som att en HDL-partikel är mindre än en LDL-dito (till skillnad från bilden i föredraget).

Uppdatering: Fernholm hörde av sig och berättade att bilden är designad så av pedagogiska skäl, eftersom det annars blivit svårare att se sambanden. Vilken typ av partikel som är störst, LDL eller HDL, saknar som hon säger praktisk betydelse i resonemanget.

Jag blev vidare positivt överraskad över att Fernholm i föredraget ifrågasätter om det finns något värde i att byta mättat fett mot Omega 6, vilket är en uppdatering från hennes annars gedigna bok Ett sötare blod.

Vad tycker du som sett det 60 minuter långa föredraget?

Mer

Ann Fernholms blogg

 

23 Kommentarer

Toppkommentarer

  1. Tombola
    Ett mirakel av kunskap, pedagogik och analytisk förmåga i en och samma person!

    Att Ann har ändrat sig om fetterna tyder på att hon ändras sig efter att nya fakta kommer fram.

    Man ska stå för sin åsikt men bara för dagens - när nya fakta kommer fram ska man ändra sig!

    Läs vidare →
  2. Majoren
    Sevärd och mycket trevlig föreläsning! Hon har en väldigt naturlig och okonstlad inställning till vetenskap och klarar av att skilja huvudsak från bisak på ett pedagogiskt sätt.
    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. Anki
    Bra och intressant och allt faller på plats när den vetenskapliga aspekten också kommer fram 🙂
  2. Anina
    Den är bra,gillar henne och hennes budskap, klart sevärd
  3. Tombola
    Ett mirakel av kunskap, pedagogik och analytisk förmåga i en och samma person!

    Att Ann har ändrat sig om fetterna tyder på att hon ändras sig efter att nya fakta kommer fram.

    Man ska stå för sin åsikt men bara för dagens - när nya fakta kommer fram ska man ändra sig!

  4. Anna
    Ann är grym! Jag känner henne sedan länge och jag vet hur ambitiös och vetenskaplig hon är. Jag litar därför på det hon säger till 100 %. Att hon dessutom för det på ett så bra sätt är härligt! Jag njöt av hela showen.
    Svar: #5
  5. Tombola
    Ambitiös är ju bara förnamnet - jag tror inte att någon ur "etablissemanget" ger sig på henne,,,

    Som amatör måste man lita på vad andra säger och Ann tillhör absolut de personer som har det högsta möjliga förtroendet hos mig och jag tror att det gäller många fler - ska bli mycket spännande att följa hennes arbete under de närmaste åren!

    Får nog titta på videon en gång till - repetition är bra!

    Den här föreläsningen skulle all vårdpersonal se!

  6. Lilla Anna
    Ann Fernholm är definitivt en av mina idoler. Hon är påläst, pedagogisk, förtroendeingivande och framför dessutom sitt budskap med ödmjukhet och charm. Föredraget rekommenderas varmt. Önskar att det fanns fler som hon i debatten.
  7. Fundersam
    Vetenskap är underbart, särskilt när det kommer i en pedagogisk förpackning som Ann Fernholms! Jag läser alltid hennes blog som ett komplement till denna. Skulle dock gärna se mer vetenskapliga förklaringar även här :D.
  8. LenaK
    Jag har länge sagt att Ann Fernholm gör och kommer att göra skillnad. Hon är den auktoritet LCHF-rörelsen behöver. Att hon pratar om lågkolhydratkost istället för LCHF spelar ingen roll utan är kanske t o m en fördel, eftersom många ryggar för just begreppet LCHF. Därmed inte sagt att jag tycker vi ska överge den beteckningen.

    Ann har en gedigen utbildning och framför sina åsikter utan att snegla åt något håll, till skillnad från många andra s k experter/auktoriteter i kostdebatten, vilka ofta har ekonomiska bindningar till företag inom läkemedels- och livsmedelsindustrin.

    Jag har läst Anns bok och det som imponerar mest på mig är den enormt grundliga research hon har gjort. Hon har definitivt inte suttit still på baken under tiden hon skrev boken.

    Ann lyckas dessutom få mycket tid i media, som detta entimmes program och programmet En bok - en författare. Vad jag vet har varken Annika eller Doc fått sådana möjligheter. Självklart har de däremot banat väg för en del av den uppmärksamhet Ann får.

  9. Majoren
    Sevärd och mycket trevlig föreläsning! Hon har en väldigt naturlig och okonstlad inställning till vetenskap och klarar av att skilja huvudsak från bisak på ett pedagogiskt sätt.
  10. Irene
    Allas vår omtyckta maj- lis H på fyran nu....
    Svar: #12
  11. D
    Mycket bra. Ann förklarar så att även vi som inte är "vetenskapare" kan hänga med.
  12. Glad
    Böt kanal å mitt adrenalin återgick till mysig sö-morgon-nivå, phu !
  13. Helge
    "Ett sötare blod" förklarar väldigt mycket på ett enkelt och lättfattligt sätt varför lågkolhydrat kost fungerar bättre än den kost som ger oss så många fall av fettma, hjärtinfark, cancer osv.

    Även om föreläsningen är bra, så ger boken mycket mer.

  14. jaderas
    Ska bli intressant att se vilken bok hon skriver på nu! Någon som har några förhandstips? 🙂
  15. Jasmin
    Den har jag sett, mycket bra föreläsning och framförd på ett pedagogiskt och lite humoristiskt sätt! 🙂
    Är också nyfiken på hennes kommande bok!

    http://www.jassisa.blogg.se

  16. Carin
    Jag har svårigheter med att se föreläsningen då den avbryts var 3:e minut. Finns det någon som kan hjälpa med detta.
  17. I Like Neil Young
    Hon berättar ju om publicerad forskning där man inte bemödat sig om att komma fram till ett korrekt slutresultat eftersom det skulle ta alldeles för lång tid och vara dyrt.

    Jag är ingen forskare - men nånting måste vara VÄLDIGT fel inom forskningsvärlden om man kan kalla det forskning. Det låter ungefär som att bygga flygplan och månraketer utan att ha kollat upp alla tänkbara parametrar som är signifikant för slutresultatet.

    När det gäller Ann själv så var hon ju väldigt bra om än fortfarande lite oslipad som föredragshållare - lite rampfeber och lite kort nervös andning.Men det jobbar hon väl bort på ett halvår. Hon kan nog bli en riktig auktoritet inom detta område vad det lider.

    Pastalo Roberto kan andas ut - frågan om kolhydrater och träning togs aldrig upp.....;)

    Svar: #19
  18. Redaktionen nosugaradded.se
    Vi på nosugaradded.se tycker hon gör ett otroligt bra jobb. Vi har dessutom förmånen att få publicera en egen intervju med henne inom kort (vi gjorde tre frågor med henne i våras: http://nosugaradded.se/nyhet/sockerprat-med-ann-fernholm/)
  19. shomeg
    Jag tyckte det livade upp det hela och gjorde det mera lättsamt och medmänskligt på nåt sätt. Inte bara nån som maler på.
  20. Åsa
    Hon har sin bakgrund i forskarvärlden. Dessutom har hon den formidabla förmågan att kunna kommunicera sina kunskaper på ett begripligt och trovärdigt sätt. För att citera Karlfeldt - hon " talar med bönder på böndernas sätt och med lärde män på latin".
  21. Patrick
    Jag är inte så jätteimponerad av henne. Hon är säkert kunnig men som föreläsare har hon en bit kvar. Hon tappade tråden emallanåt och kändes allmänt flamsig.
  22. Lord Metroid
    Det där föredraget behöver hon slipa på lite mer, publiken såg helt förvirrade ut och det mesta förstod dem nog inte.

    Föredraget behöver verkligen anpassas en publik beståeende av lekmän och intresserade.

  23. Sara
    En suverän, tydlig och informativ föreläsning! Jag är jättetacksam! Må hända att hon var spänd, men när sakinnehållet fångar ens intresse känns det mer som en petitess. Hon hade mig från första till sista sekund 🙂

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg