Peter Attia: Döljer fetmakrisen ett större problem?

Nu finns dr Peter Attias kraftfulla och förvånansvärt känslosamma TED-föreläsning med svenska undertexter. Se den för insikter i hur snett vi behandlar överviktiga och diabetiker idag.

Vad tycker du som sett föreläsningen?

Mer

Snabbkurs i diabetes

Tips för att gå ner i vikt

Tidigare om fetmaepidemin

 

23 kommentarer

Toppkommentarer

  1. Caspar
    Helt suveränt. Peter, som vanligt, lika ödmjuk som kunnig. Påminner om vår egen Doc.
    Läs vidare →
  2. evha
    Kraftfull föreläsning! Jag hoppas innerligt att fler läkare börjar tänka själva och ifrågasätta gamla "sanningar". Under tiden lider och dör miljontals människor helt i onödan.. bedrövligt!
    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. Caspar
    Helt suveränt. Peter, som vanligt, lika ödmjuk som kunnig. Påminner om vår egen Doc.
  2. fia
    Hej
    lyssnar just nu på (reprissen av) kropp och skäl
    handlar om kalorier och verkar i princip helt fel ute

    detta borde man (kostdoktorn?) följa upp!!

    det till program måste göras
    då insulinets inverkan förklaras,

  3. Anders A
    Mycket bra!
  4. morgengry
    Tänk om flera läkare kunna vara såhär ödmjuka och öppna för ny vetenskap.
  5. evha
    Kraftfull föreläsning! Jag hoppas innerligt att fler läkare börjar tänka själva och ifrågasätta gamla "sanningar". Under tiden lider och dör miljontals människor helt i onödan.. bedrövligt!
  6. D
    Häftigt!
    RESPEKT!
    Tänk själv, läs själv, prova själv - är mitt nya motto, tack vare LCHF (stormens öga) och allt runtomkring "ögat", d.v.s. "stormen"...
  7. Stefan O
    En föreläsning jag lyssnat på flera gånger sedan den blev tillgänglig på TED och YouTube. Alla blivande och nyblivna läkare borde ha den som obligatorisk föreläsning innan de går ut i verkligheten och tar hand om patienter eller ger sig in och forskar på något medicinskt område. Det går inte att värja sig från innehållet/budkskapet i denna föreläsning utan att sälja ut sin intellektuella heder.

    Jag har följt och följer Peter Attias blogg http://www.eatingacademy.com (samt infon på NuSI:s webbplats http://www.nusi.org) sedan drygt ett och ett halvt år tillbaka och det är enligt min mening den skarpaste mest insiktsfulla bloggen inom området för kost och hälsa (tätt följd av Peter Dobromylskys/"Hyperlipid" blogg high-fat-nutrition.blogspot.com ).

  8. Daniel Målefors
    Klump i halsen.
  9. Stefano
    Jag diskuterade detta med en vän och vi blev båda aningen förbryllade.

    Om vi antar hypotesen att insulinresistans skulle föregå fetma. Hur går det ihop med att högt blodsocker och insulin lagrar fett? Det skulle i så fall innebära att fettceller är mindra resistenta än vanliga celler? Insulinet instruerar väl cellerna att lagra fett? Men om de är resistenta?

    Jag vill bara se till att jag verkligen förstår vad det är han säger.

    Svar: #10
  10. Snusmumrik
    Det är helt riktigt att fettceller är mindre insulinresistena.

    De olika celler blir insulinresistenta i olika takt. Det är fettcellerna som sist av alla blir insulinresistena och då det sker så börjar det bli riktigt farligt för energiöverskottet kan då inte deponeras någonstans i kroppen. I detta sista stadium får man högt blodsocker samtidigt som höga nivåer av triglycerider som orsakar blodproppar. (Been there done that)

    I det akuta skedet med blodproppar är enda raka då att ta proppförebyggande läkemedel tillsammans med statiner som förgiftar levern så att den inte producerar mer triglycerider. Alltså en kortsiktig nödlösning som snabbt bör ersättas med förbättrad kost och viktnedgång.

    Svar: #11
  11. Stefano
    Tack snus för svaret, har du någon källa på informationen angående fettcellerna (eller är det allmänt vedertaget)? Jag är väldigt intresserad av att läsa den i så fall. Tack.
    Svar: #13, #16, #17
  12. Lars
    Mycket bra! Applåder!

    Dock fick jag inga svenska undertexter:-/

    Svar: #14
  13. Katarina
    Källa vore bra. Det allmänt vedertagna bör vi alltid akta oss för.
  14. ks
    Mycket bra! Applåder!Dock fick jag inga svenska undertexter:-/

    tittar du på dator eller mobil? man ska kunna välja undertexter och vilket språk.

    Svar: #22
  15. Helge
    http://www.kostdemokrati.se/bjorn/2012/08/25/bestam-sjalv-och-skilj-p...

    Denna länk förklarade en del för mig hur typ 2 fungerar. Kanske någon har andra bra länkar?

  16. Stefan O
    Sorry att jag inte kommer med ett rakt och enkelt svar på din fråga men en mycket bra början till förståelse för dessa komplicerade processer får man om man läser de artiklar Peter Attia skrivit på sin blogg http://www.eatingacademy.com . Artiklarna är alltid fast förankrade vetenskapligt och refererar alltid till det gällande forskningsläget med referenser till relevanta studier.

    Likadant är det med Peter Dobromylskyjs blogg "Hyperlipid". http://high-fat-nutrition.blogspot.se/

    Det är ett tålamodskrävande/tidskrävande, men mycket givande läsande, om man börjar att läsa dessa båda bloggar från början i kronologisk ordning. Det ger en bra överblick av detta intressanta men omfattande ämne 🙂 Bara ett tips för den som är intresserad på riktigt (och kan ta sig igenom ibland ganska komplicerade texter på engelska).

  17. Stefan O
    Stefano: Kanske kan du hitta bra trådar att dra i här? En artikel av Peter Dobromylskyj: http://high-fat-nutrition.blogspot.se/2011/10/adipocyte-insulin-resis...

    FWIW, både Peter Attia och Gary Taubes (och många andra inom läkar-/forskarvärlden) har mycket stor respekt för vad Peter Dobromyslsky skriver.

    Svar: #18
  18. Stefano
    Stort tack!
  19. inga
    Suveränt! Briljant!
    En riktig forskare som "går dit vetenskapen tar honom"! Inga förutfattade meningar.
  20. 1 kommentar borttagen
  21. Jeanette H-H
    Både underbart att se någon våga visa sina känslor och underbart att se någon så uppriktigt nyfiken på forskning.
  22. Lars

    Mycket bra! Applåder!Dock fick jag inga svenska undertexter:-/

    tittar du på dator eller mobil? man ska kunna välja undertexter och vilket språk.

    Jag använde mobil (Android).

  23. Blodsockermamma.blogg.se
    Peter Attia var den som fick mig att gå över helt till lchf. Sen började jag läsa på här inne på kostdoktorn.
    Alltid bra och saklig information!

    Blodsockermamma.blogg.se

  24. Kjell J
    Underbart att se!!!! Behövs fler som kan underkasta sig modern forskning och våga ta steget.
    Han säger ju också att han "sätter sin karriär i pant" på att detta är den väg vi bör gå.
    Mycket starkt. Fler av den kalibern behövs !!

    Mvh "Arga Kostrådgivar´n"

up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av