Nyheter

Perfekt TV om giftigt socker

Det här är ett fantastiskt inslag från det amerikanska nyhetsprogrammet 60 minutes igår. Det börjar med dr Lustig som försäkrar oss om att socker är giftigt (i de mängder det konsumeras i USA idag).

Sen berättar en annan forskare varför en kalori inte nödvändigtvis är en kalori. Fruktos (från socker) är annorlunda, det har andra otrevliga effekter i våra kroppar. Efter att hon forskat på detta slutade hon med socker.

En tredje forskare berättar hur hans forskning visar att socker göder vanliga cancertyper. Och visst, han slutade dricka läsk efter att han såg resultaten.

En fjärde forskare visar oss hur intag av socker får belöningscentrat i hjärnan att lysa upp. Det ser ut som resultatet av ”droger som kokain”. Slutsats? Socker är beroendeframkallande.

Sammanfattningsvis är socker giftigt och värre än andra kalorier. Socker göder cancerceller och gör oss beroende. Det är vad en representant från sockerlobbyn avslutningsvis får försöka bortförklara. Inte särskilt framgångsrikt.

Som om detta perfekta inslag i 60 Minutes inte var nog så finns det gott om sevärt extramaterial på nätet. Se själv:

Socker och barn: Den giftiga sanningen

Ger vi våra barn gift att äta? Reportern dr Sanjay Gupta, trebarnsfar, berättar hur han tycker att en vanlig familj ska tänka kring sockrer i maten (4 minuter).

Från fruktos till fett

Dr Gupta intervjuar en forskare som studerar hur stora mängder fruktos helt klart blir till fett i kroppen. Ett sevärt 2 minuter långt inslag.

Hur fruktos bygger bukfett

2 minuter om bukfettet som vanligen ökar med stort fruktosintag.

Kalorier: inte jämlika

Mer om studien som visat att fruktos gör andra saker än andra kalorier i kroppen. På bara två veckor förvärrar det riskfaktorer för hjärtsjukdom, till och med hos friska smala unga personer (2 minuter).

Frukt jämfört med sockerdricka

Bra kort inslag om skillnaderna mellan läsk och frukt. Få personer äter så mycket socker från frukt som det är lätt att få i sig med vanligt läskdrickande.

Socker är ett gift, sprid vidare

Socker är giftigt i större mängder. Det är något som fler behöver inse om vi ska kunna vända utvecklingen och minska dagens problem med fetma, diabetes och hjärtsjukdom.

Tipsa gärna andra om inslaget. Vem känner du som borde se det?

Vad säger du?

Vad tänker du efter att ha sett programmet?

 

55 Kommentarer

Toppkommentarer

  1. Jerker
    Cancerforskaren säger naturligtvis: "I väntan på att vi funnit på en medicin som blockerar cancercellernas förmåga att ta upp glukos så rekommenderar jag alla att undvika socker."

    Lösningen är givetvis att konstruera en medicin. Varför inte bara acceptera att det enklaste (och inte minst billigaste) är att undvika socker? Varför manipulera med mer medikamenter?

    Visst ja... pengar...

    Läs vidare →
  2. En doktor
    Ett "historiskt" nyhetsinslag från CBS, ett tips till svenska vetenskapsjournalister att ta upp detta?

    Här beskrivs(05:37-06:47), enl de senaste vetenskapliga rönen och på ett lättförståeligt sätta" hur blodfetter och LDL-kolesterol verkligen hänger ihop med åderförfettning och hjärtinfarkt.

    1 Kolesterol är livsfarligt MEN BARA "small dense LDL-kolesterole" -små tunga LDL-partiklar.
    2 Små tunga LDL-partiklar bildar åderförfettning, blodpropp och hjärtinfarkt.
    3 Små tunga LDL-partiklar bildas av kolhydrater framför all socker.
    4 Små tunga LDL-partiklar bildas INTE på grund av att vi äter fett.

    Bästa sättet att sänka mängden små tunga LDL-partiklar är lågkolhydratkost.

    Det är viktigt att ha detta klart för sig annars "halkar man lätt snett" i debatten. Det gäller både motståndare och förespråkare för lågkolhydratkost.

    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. Meget bra innslag! Har sendt link videre til bekjente.
  2. Stefan Lindberg
    Det är läskigt...

    Det sorgliga är att marknaden, dvs tillverkare och de som tjänar storkovan, kommer att göra kanske allt för att omintetgöra dessa resultat.

  3. sara
    Skrämmande information, men nödvändig sådan. Sprider detta vidare som en löpeld för jag anser att det är superviktigt! Tack Andreas för sammanställningen av dessa filmsnuttar!
  4. Det här var ett riktigt bra inslag och ett slag i ansiktet på sockermaffian. Hoppas det blir en ögonöppnare för dem som tvekar om sockrets farlighet, det är ju en "drog" som är svår att sluta med för många.
  5. LenaK
    Jag måste vara dummare än dum (idag)! Var är länken? Jag har klickat på länken i förra blogginlägget men kommer då bara till Docs senaste inlägg.
  6. foie gras
    Tack för länken! Noterar många bilder på glassätare - undra på det! I amerikansk glass används mycket fruktos och majssirap.
    På hälsohyllorna i mitt franska snabbköp finns sylt och marmelader som sötats med fruktos istället för socker. Hälsan själv tror producenterna.
  7. LenaK,
    Klicka bara play på videon överst.
  8. CLaes
    Det är svårt att inte tänka konspiratoriska tankar när den här typen av riktigt viktig information sänds den 1:a april. Fanns det ingen bättre dag?
  9. Karin
    Drömmer om en värld där våra beslutsfattare på alla nivåer kunde ta till sig detta och därmed vrida helt om så att våra skolbarn och äldre kan få riktig mat och kostråden till människor med eller utan sjukdomar blir av bästa kvalitet. Tänk vilka enorma summor det går att spara inom sjukvården när min drömvärld blir sann.
    Vill inte vakna och tvingas till den bistra verkligheten vi har idag.

    O.T. Det finns en hel del som skriver att dom inte går ner i vikt som önskat. Själv gick jag ned 14 kilo första halvåret på LCHF och där stannade vikten i 3 år tills i vintras då jag minskade drastiskt på grädde o ost. (Tar mer smör i såsen m.m. och mindre grädde, ingen grädde i kaffet längre osv.) Plötsligt så upptäcker jag att 5 kilo bara försvunnit. Kan kanske vara värt att prova om man känner för det.
    Trodde under dessa 3 år att det var den vikt kroppen var nöjd med eftersom jag inte är så ung längre men så var det ju inte. Kan tillägga att jag har blivit ännu piggare också fastän jag inte trodde det var möjligt.

  10. Det sorgliga är att allt det där borde väl vara självklart? Sen att cancer äter glukos vet vi väl sen länge?
  11. LenaK
    Doc,
    det måste vara något som spärrar videon på min dator för den finns faktiskt inte. Jag har gått in på din sida 20 gånger och kan först skymta konturerna av en videoruta som sedan försvinner och kvar är "bara" din text. Mycket märkligt!!
    Jag ska sätta fart på den stationära datorn.
  12. Maria
    Jag behöver inga vetenskapliga studier på att sockerberoende existerar, det vet jag av egen erfarenhet (men tack vare LCHF håller jag det under kontroll)!
  13. Leifi
    Hej Lena K
    precis samma för mig. jag ser bara tomma vita rutor istället för videolänkarna. Har inte varit så förut så någonting har hänt. Fast andra verkar se.
  14. Funderaren
    Fantastiskt bra att det hamnade i 60 minutes. De är en stor maktfaktor i sammanhanget.

    Denna dag kan vi nog titta tillbaka på som en av de viktiga milstolparna i matrevolutionen.

  15. Yvonne
    Jag tycker det är otäckt med allt dolt socker.Kött, pålägg osv.
  16. marita 1 år med LCHF
    9 Tack Karin behövde höra det. Ska nu prova att ta bort mjölk produkter och se vad som händer 🙂
  17. Funderaren
    Marita börja med att ta bort mjölk, grädde klarar de flesta.
  18. Peter
    Tragiskt med sockerproducenter som med självindoktrinering ser sin egen verksamhet hotad och sätter den egna plånboken före folkhälsan.
  19. Karin
    #17 Funderaren. Vill bara säga att jag inte använt mjölk på fyra år så för mig var det grädden.
  20. LenaK
    Leifi

    Tack! Skönt att inte vara ensam, man tror ju man blivit knäpp! 😉
    Dessbättre fungerar det på min gamla fasta dator, fast det borde varit tvärtom, kan man tycka. Jag har ändå laddat ner senaste versionen av Flashplayer + lite annat men inget hjälper. Får överlåta problemet till någon i den yngre generationen.

  21. Nam
    Bra och intressant inlägg!

    Fett fick sig en slänga, även om det inte ansågs lika illa som socker! Förvisso nämndes fett i relation till att äta en cheese-burger, men tror inte det var brödet de syftade på! Bevisas i experimentet där de tar bort ca 6-8 brödskivor och några kex från basmats-tallriken och likställer kaloriintaget med motsvarande 2 läskflaksor, eller som här 3 flaskor med sötningmedel som användes + att pasta ansågs som bra basmat och som ingick i basmats-tallriken! Likaså nämndes att kolesterolet gick upp vid fettintaget från cheesehamburgaren, något som inte ansågs bra - det gamla vanliga alltså. Synd - men förhoppningsvis ändras synen på fett någon gång! Vi får väl vara glada att socker uppmärksammas, men risken för socker- och fettskatt är hög, när man fortfarande pratar om fett som nästan lika illa som socker - och då alltså inte konstgjort transfett!

    Frukt fick okej, då det innefattar så mycket mer än fruktos, som exemplvis fibrer, mineraler och vitaminer. Precis som Dr Lustig sagt i sin fantastiska "Sugar - the bitter truth" att fruktosen i frukt skiljer sig åt utifrån just fibrer m.m. och att någon frukt per dag inte är skadlig, och precis som Dr Dahlqvist i sitt LCHF-program, som var det första inom LCHF, kommentarade att 1 frukt/dag, helst direkt efter middagen, var okej. Bra att man skiljer på "päron-och-äpplen"!

  22. Sandstream
    Skämskudden åkte fram när sockerproducenten skulle försöka släta över det hela på slutet. Undra när den första stora gruppstämningen mot sockerindustrin kommer i USA. Jisses vad många de har dödat i förtid.

    Har spridit sidan till vänner och bekanta på Fejan 🙂

  23. Cali
    Jag har också haft ett starkt sockersug i väldigt många år men sedan i somras när jag gick över till LCHF har detta sug mer eller mindre försvunnit. Känner av det någon gång ibland lite svagt om jag råkar vara hungrig men det går i regel över när jag ätit igen. Det har aldrig blivit så starkt att jag inte kunnat stå emot att äta godis eller annat skitmat.

    En äldre vän till mig har haft prostatacancer sedan några år tillbaka och medicinerar med tabletter för detta. Han har nu gått på en liberal LCHF-kost i ca 10 mån och har nyss tagit ett nytt PSA-värde för att kolla läget. Gissa om han blev glad när det visade sig att värdet gått ner. Han behöver heller inte gå upp mer än ett par gånger på nätterna på toaletten mot nästan en gång i timmen förut. Oavsett kost ska man allt vara väldigt försiktig med sin sockerkonsumtion det är ett som är säkert.

  24. Jalle
    Länken till videon: http://www.cbsnews.com/video/watch/?id=7403942n
    (För de som inte ser den embeddade)
  25. Tror som Lindeberg #2. Tror annars inte "marknaden" behöver göra så mycket åt denna "storm i ett vattenglas" - kanske skärpa sina reklamkampanjer något, smutskasta eller idiotförklara någon stackars Whistle Blower. Man har ju redan allt på sin sida - från gravt sockerberoende konsumenter, reklamfinansierad media, lättköpta forskarsamhällen, till det lilla "söta" barnet som ligger blåskriker och sparkar i golvet vid kassalinjen. Behöver multinationell sockerindustri göra så mycket mer?
  26. marita 1 år med LCHF
    Funderare:
    Jag har inte druckit mjölk eller använt mjölk på 20-30 år utan det är grädde och yoghurt som jag använder nu sen jag började med LCHF innan det så använde jag inte grädde heller speciellt ofta .Jag ska prova och se ifalla jag kan få igång förbränningen ett snäpp 🙂
  27. Jompa
    Får lite känslan att man mörkar något angående frukt. Tycker man bör se på frukt som t. ex efterrätt och inget man bör överdriva konsumtionen av.
  28. Gabriella
    ang socker så läste jag idag en rekommendation från dietisterna på barnhabiliteringen...det handlade om att inte ge barnen så mycket godis i påskäggen, klokt kan man tänka...men sen avslutades det med "aspartam är inte farligt för barn" då dietisterna också tyckte vi skulle ge barnen light påskmust *ryyyys*
  29. #25
    Lustig mener at det kan bli vanskelig (sukkerindustrien er godt organisert), men samtidig fikk han og noen andre inn en artikkel nylig i Nature. Here er et lite sitat fra den artikkelen:

    “Now, let’s consider toxicity. A growing body of epidemiological and mechanistic evidence argues that excessive sugar consumption affects human health beyond simply adding calories.”

    (Det kan vel tenkes at "60 minutes" så dette og dermed inviterte Lustig?)

    Synes Lustig takler intervjuet fint også - diplomatisk:
    Gupta: "Is sugar toxic?"
    Lustig: "I believe it is"

  30. chilisalsa
    Ja vad tänker man...
    att Lustigs skrivbord var väldigt stökigt... eller snarare välfyllt kanske 🙂

    Om det nu sändes 1 April lär det inte göra nåt då nog 60 minutes har mycket högt förtroende.

    Mycket nyttigt för Amerikaner annars + det brukar sändas i många andra länder efter en tid.

  31. En doktor
    Ett "historiskt" nyhetsinslag från CBS, ett tips till svenska vetenskapsjournalister att ta upp detta?

    Här beskrivs(05:37-06:47), enl de senaste vetenskapliga rönen och på ett lättförståeligt sätta" hur blodfetter och LDL-kolesterol verkligen hänger ihop med åderförfettning och hjärtinfarkt.

    1 Kolesterol är livsfarligt MEN BARA "small dense LDL-kolesterole" -små tunga LDL-partiklar.
    2 Små tunga LDL-partiklar bildar åderförfettning, blodpropp och hjärtinfarkt.
    3 Små tunga LDL-partiklar bildas av kolhydrater framför all socker.
    4 Små tunga LDL-partiklar bildas INTE på grund av att vi äter fett.

    Bästa sättet att sänka mängden små tunga LDL-partiklar är lågkolhydratkost.

    Det är viktigt att ha detta klart för sig annars "halkar man lätt snett" i debatten. Det gäller både motståndare och förespråkare för lågkolhydratkost.

  32. Jerker
    Tänk, jag fattar inte att sjukvården inte tagit upp tråden angående cancers behov av glokos! Nu är det snart 80 år sedan det delades ut ett nobelpris för upptäckten att cancerceller måste ha glukos för att växa till. Varför har vi inte fått se stora studier på cancerpatienter som fått kost utan kolhydrater? Vad har en dödssjuk människa att förlora på att testa detta?

    Är det nån som kan förklara detta för mig?

  33. Jag köpte ofta Ben&Jerry's-glass förut, och tyckte att det var konstigt att jag orkade äta upp en hel förpackning själv - Utan att bli nöjd eller ens mätt. Jag ville bara ha MER. Har goda vänner som säger att de högst orkar äta en halv förpackning, sedan mår de dåligt... men jag antar att min sockertolerans är högre än deras. Hur som helst, den glassen innehåller alltid High Fructose Corn Syrup, med skyhögt GI-värde.

    Numera köper jag istället Häagen-Dazs-glass när jag vill lyxa till det ordentligt, för den innehåller bara naturliga ingredienser om man håller sig till "basic"-utbudet av smaker... Belgian Chocolate, till exempel. Bara 7% kolhydrater!! Och konsistensen är fantastisk, liksom smaken. Och man känner sig nöjd efter en normal portion!

  34. Ang. Roberts klipp Sugar: The Bitter Truth på youtube är nog ett av de bästa klippen jag sett!
  35. Jerker
    Cancerforskaren säger naturligtvis: "I väntan på att vi funnit på en medicin som blockerar cancercellernas förmåga att ta upp glukos så rekommenderar jag alla att undvika socker."

    Lösningen är givetvis att konstruera en medicin. Varför inte bara acceptera att det enklaste (och inte minst billigaste) är att undvika socker? Varför manipulera med mer medikamenter?

    Visst ja... pengar...

  36. johan
    Hur många amerikaner tittar egentligen på 60 minutes?
  37. Johan
    Doc, kan inte heller se länkarna på min ipad. Brukar alltid kunna se dem annars.
  38. Tina Jordensjö
    Cecilia 33
    Jag gör min egen glass på äggulor och vispgrädde och någon smaktillsats exempelvis hyvla ner mörk choklad. För varje deciliter vispgrädde tar jag en äggula. Jag vispar grädden först och hyvlar ner mörk choklad och sedan vispar jag upp äggulorna för sig. Det har hänt att jag någon gång har tagit en eller två teskedsmått med vaniljsocker.
    därefter rör jag ner de uppvispade äggulorna och fryser in. Delikat!
  39. chilisalsa
    johan,
    runt 4% vilket är mycket i ett land med rätt många kanaler...
    Med tanke på att det går på prime-time på söndagar är det väldigt mycket för den här typen av nyhetsbaserade program där nog ungarna tävlar om fjärrkontrollen 🙂
  40. Lena
    Hoppas att dessa inslag kan hjälpa oss sockerberoende att kunna få hjälp inom svensk läkarvård så småningom. Gjorde en ADDIS (drogintervju) för 7,5 år sedan och fick reda på att jag var beroende. Jag missbrukade socker men fick jag någon hjälp av läkarna NEJ. När jag var som sjukast kunde jag inte gå ur sängen, sockret hade ställt till en rejäl obalans i min kropp. Tog hjälp av alternativ vården och rensade ut mask, candida och andra parasiter plus att min lever och mina binjurar var skadade. Jag har betalt mitt tillfrisknande med egna pengar vilket har svidit hårt i kassan men jag har en bättre hälsa i dag än någonsin förr och då är jag ändå inte helt arbetsför. Jag hoppas att detta leder till att vi sockerberoende kan få den hjälp vi behöver genom den allmänna sjukvården för alla kan inte betala privat och egentligen varför ska vi när andra inte behöver det. Detta känns som en upprättelse, folk har haft en tendens till att inte tro på mig när jag berättat om mitt beroende och nu kanske de kommer att göra det. TACK ANDREAS!
  41. LenaK
    #13 Leifi
    #37 Johan

    Jag har löst problemet, dessutom alldeles själv! 😀 Kan förstås inte lova att ni har samma problem.
    Till höger i adressfältet finns några olika symboler, t ex uppdatera-symbolen men även en rund ring med ett streck över. Den var plötsligt blå hos mig. Om man klickar på den kan man avaktivera ActiveX-filtrering och vips var problemet löst.
    Lycka till!

  42. Anna Delin
    #35 Jerker,

    glukos finns alltid i blodet (fastevärdet hos friska ligger mellan 4 och 6 mmol per liter blod) så för att svälta bort cancern på riktigt behövs något som selektivt blockerar cancercellernas förmåga att ta upp glukos. Utan glukos i blodet dör vi.

    Medan vi väntar på en sådan medicin är det självklart bättre att hålla blodsockret inom fastenivåerna så mycket som möjligt eftersom cancern då rimligtvis växer långsammare än om man har ständiga spikar av högt blodsocker pga högt intag av socker/kolhydrater.

  43. Tina # 38

    Jag har också gjort egen glass, har glassmaskinen stående i frysen hela somrarna, men jag tycker att det blir för fettig smak om man reducerar ner recepten såpass... till absoluta minimi-mängden med ingredienser. Jag gillar inte att äta fryst grädde;) Då föredrar jag lågkolhydrat-varianten med samma viktmängd färska bär + naturell fet yoghurt + 1-2 msk valfritt sötningsmedel.

  44. Ethel Loberg
    Ja att sända detta i 60-minutes är ett bra sätt att sprida infon, 60-minutes är etablerat och populärt sen mer än 50 år i Amerikansk Tv.
  45. Jerker
    @Anna Delin #42:

    Ja, det var ju det jag menade, fast jag uttryckte mig lite klumpigt.

    Och nu vet jag inte om det kan hänga ihop, men spontant tänker man ju också på att det knappast kan vara bra att ha en massa insulin - som ju också är ett tillväxthormon - rusa omkring i ådrorna om man vill hämma tillväxten av vissa celler.

    Så nog är det bäst att undvika kolhydrater om man är cancersjuk!

  46. Anna Delin
    Personlig tränare som rekommenderar äkta LCHF på trean just nu. Kombinerat med HIIT (intensiv intervallträning).
  47. Majoren
    Fantastiskt inslag!
    Jag tycker att budskapet i inslaget på 60 minutes var tillräckligt klart och tydligt för att de Amerikanska tittarna skall förstå (jag är fördomsfull av egen praktisk erfarenhet) Det blir mycket intressant att se vilka efterdyningar det får.
    Som sagt, programmet CBS 60 minutes har en stor opinionsbildande kraft i USA.
  48. JAUS
    Sockerbolagen får gå över till att producera etanol om de vill överleva, biogas är dock ett betydligt miljövänligare alternativ, så förhoppningsvis försvinner sockerplantagen helt och skövlingen av regnskogen minskar.
  49. Tomtefar
    Hur många ser 60 minutes? Kanske de 4% som skrevs ovan, men hur många ser ibland på den största nyhetskanalen CNN? Reportern i detta inslag, Dr Sanjay Gupta, är kanalens medicinska expertjournalist. Det betyder, om han nu fortsätter på det här spåret, att det kan ske en bredare opinionsbildning på sikt.

    Dock hajar den lille konspiratören i mig till på slutet, när de rekommenderar att besöka Guptas sajt om hur man undviker socker, "sponsrad av Pfeizer"... Hm, kan det vara så att detta stora läkemedelsföretag har forskat på preparat mot "sockerskador" så de i bästa fall kan bota sjukdomarna av folks tidigare dåliga vanor, eller i värsta fall preparat som kommer göra att vi "äntligen" kan äta en massa socker utan att ta skada? Oavsett kan det ju ligga i deras intresse att börja skrämma upp folk för socker om de har ett försprång i forskningen. Ursäkta om jag är negativ, men jag har så svårt att tro att ett amerikanskt läkemedelsbolag (och deras aktieägare) är intresserad av att få folk att nå så bra hälsa att de inte behöver mediciner i lika stor utsträckning längre. Men även om denna konspirationshypotes skulle vara korrekt, så ser jag det hela som positivt. Först börjar folk genomskåda fettskräcken och läkemedelsbolagen börjar se sina statindagar räknade - då kör de på sockerskräcken och tror att det kan bli nästa kassako, men det är ju just det där att folk börjat ifrågasätta kostråd i allmänhet som gör att eventuella mediciner (förutom inom cancervården) inte kan bli så långvariga kassakossor.

  50. Jeppi
    http://www.youtube.com/watch?v=MGDDyyQV9Qo&feature=g-all-u&... Ta en titt och begrunda mina vänner, aldrig bra att enbart se en sak ur en synvinkel!
  51. foie gras
    Cecilia #43

    Istället för sött kan man lära sig det delikata med det lätt syrliga i fet crème fraîche eller ännu bättre den fetare smetana. Pröva att blanda någon av sorterna med ett par matskedar sockerfritt kakaopulver av fint märke. Aromen från kakaon är stark och fin ihop med det syrliga.
    Har du sprit hemma så tillsätt det. Frys och njut. En kopp starkt svart kaffe till är en delikatess.

  52. # 51 Fois Gras

    Du skämtar va? Nej tack, jag dricker inte alkohol... Så det spritiga tipset går mig helt förbi. Och jag uppskattar det syrliga i creme fraiche - I mat. Men i efterrätt vill jag ha sötma. Och jag gillar choklad, inte bara kakao. Jag har anpassat större delen av min kost till lågkolhydrat-tänket, men jag har inga som helst viktproblem och jag är väldigt aktiv- Så jag behåller nog mina sista ynka sockerhaltiga delikatesser, thank you very much^^

    Och jag dricker inte kaffe heller. För att det smakar så himla beskt och vedervärdigt:D

  53. Anders Aasa
    foie gras #51
    Tack för kanontipset, inte för att jag har brännvin hemma, mest tomflaskor faktiskt, men hinner jag blanda till sprit och kakao så ska jag banne mig göra det.
    CF eller smetana, behövs det?
  54. Jakob
    Jag tycker alla som sväljer CBS inslag med hull och hår också ska ta en lite närmare titt på studierna de refererar till och hur de faktiskt varit konstruerade. Det är mycket CBS "missar" att berätta om i den här framställningen av information och studier.

    http://www.youtube.com/watch?v=BMc0_s-M08I

    Länken är till en intervju med Alan Aragon (som tidigare debatterat lustig i ämnet) där han ger informationen vi inte får genom att titta på CBS inslag. Det är ett relativt långt klipp men ett väldigt sevärt sådant. De första fem minuterna eller så är presentation och kan skippas om man inte har tid eller lust.

  55. Intressanta inslag. Men man (i t.ex. näst sista inslaget) hänvisar till att blodvärderna som t.ex. LDL och triglycerider ökar när man äter mer socker och att detta ökar risken för hjärt-kärl sjukdomar. Om jag förstått det rätt så är dessa faktorer ingen bra indikator på risken för hjärt-kärl sjukdom (bl.a. läst Andreas inlägg om kolesterol). Om jag fattat det rätt så kan du öka dina LDL-värden om du äter en lågkolhydratkost. Blir lite konstigt om man i det ena läget tycker att kolesterolmätningar inte är ett bra mått när det gäller att försvara sina synpunkter (t.ex. att man kan få höga LDL-värden av LCHF) , men att man sedan tycker att det är OK att använda när i ett annat läge (t.ex. att socker höjer LDL).
    Nu tror jag absolut att de flesta skulle må betydligt bättre av att äta/dricka mindre socker.

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg