Nyheter

Perfekt slow food: Indisk lergryta

Foto: Emma Shevtzoff

Foto: Emma Shevtzoff

Vi fortsätter att dela med oss av LCHF-recept ur den fina kokboken Matkärlek. Idag bjuder vi på perfekt slow food: indisk lergryta.

Här är receptet och näringsberäkning med mera:

Indisk lergryta

Detta är perfekt slow food. Den smakrika grytan lagas långsamt medan du gör något annat. I princip kan du stoppa in vad som helst i kött- och grönsaksväg i lergrytan. Märgen ger en härlig smak som vida överträffar buljongtärningar.

Ingredienser

lergryta

6 portioner

850 g grytbitar av lammbog, 3X3 cm
1 märgben, 150 g
3 gula lökar, skivade eller finhackade
1 morot/äpple/palsternacka, finhackad (kan uteslutas)
2–3 stjälkar selleri, skivad
1 röd chilipeppar, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1–2 msk curry
1 tsk salt
50 g smör eller ½ dl kallpressad rapsolja/kokosfett
1 burk krossade tomater
½ dl vatten

Instruktioner

Anne600x3321. Varva kött och grönsaker i lergrytan som legat i blöt en halvtimme. Lägg märgbenet i mitten. Tillsätt kryddorna, inklusive curryn och fettet. Häll över tomatkrosset och vattnet.

2. Ställ i kall ugn på 175 grader. Grytan ta minst 2 timmar, gärna 3. Håll koll mot slutet och lyft försiktigt locket en kvart före servering och tillsätt då de sista grönsakerna. Ta ut märgbenet. Gröp ur märgen och rör ner den i grytan. Ställ tillbaka i ugnen 15 minuter.

3. Servera med en rejäl klick smetana.

Servering

2 pak choy, delade
2 spetspaprikor, skivade
½ purjo, strimlad
färsk koriander, finhackad
1 dl smetana

TIPS! Kryddorna i den här rätten är som gjorda för att gifta sig med det mustiga lammköttet. Men det går alldeles utmärkt att använda nöt och fläsk. Blanda gärna olika sorters kött. Ta då märgpipa och fläskkarré som är lite fetare än till exempel fransyska och skinkstek.

Matkärlek, kokboken

MatkärlekOvanstående recept kommer ur kokboken Matkärlek. Läs min recension här.

Beställ Matkärlek

Matkärlek, tidningen

Matkärlek erbjudande

Första numret av den nya LCHF-tidningen Matkärlek finns nu ute i handeln! Du kan ännu prenumerera till rabatterat pris här.

Tidigare recept av Anne Aobadia

Mer

Mer

Första LCHF-maten någonsin och hetaste LCHF-frukosten

Nyttiga gröna chips!

Picknick hos Kostdoktorn

De 5 vanligaste misstagen på LCHF

Middag hos Kostdoktorn

Hamburgare utan carbs

 

10 Kommentarer

  1. hemul
    Tycker det ser ut som en tysk lergryta jag. Fast innehållet kanske är indiskt. 😛
  2. Roland
    Ser ut som den vi har "Römertopf" från 70-talet 😉

    Rolle
    på Österlen

  3. Naturist
    Lamm, ånej, det vågar jag mig inte på en gång till.
    Sist jag grillade ett par superfina lammkotletter, så smakade det ullkofta i munnen två dagar efteråt 🙁
    Svar: #4
  4. Anonym R
    Äter du ofta ullkofta?...
    Lamm är annars jättegott.
    Mvh
    Svar: #5
  5. Naturist
    Jadå, det gör jag. Kokt ullkofta är det man får i munnen när man åker skidor och har ylleunderställ med polokrage.
  6. Börjesson
    Låter jättegott! Men som novis i köket har jag några frågor:

    1) Vad menas med "de sista grönsakerna"? Vilka skall i direkt och vilka skall sparas till sist?
    2) Märgben, var får man tag på sånt? Finns det på en genomsnittlig ICA, eller måste man gå till en slaktare eller nåt?
    3) "Gröp ur märgen" - kräver det något slags avancerat redskap för att knäcka sagda märg först?

  7. chris
    Mums va gott. Tre tidningar för 129kr får jag hem med posten snart.
  8. Naturist
    Råkade felanmälla min egen post.....
    Är det det som kallas Frudiansk felsägning/skrivning?
    Svar: #10
  9. anne
    börjesson! kul att du är nyfiken på mitt recept...
    1. med "de sista grönsakerna" menar jag de grönsaker som är listade under Servering.
    2. märgben finns kanske inte i lill-ICA runt hörnet med definitivt i välsorterade matbutiker med egen köttavdelning.
    3. margben av nöt säljs i skivor. om du tänker dig en grov brödskiva är benet skorpa och inkråmet märg.
    men märgben är överkurs. det går lika bra med en rejäl bit smör. lammkött är supergott i grytor!
  10. Tobbe
    Jag har också varit känslig för lamm tidigare och tyckt det smakat ullkofta, men numera gillar jag det. Till viss del beror det säkert på att jag vant mig vid det, men det handlar även till mycket stor del på hur man kryddar och tillagar lamm, samt kvaliteten på köttet. De senaste åren har lamm blivit populärare i Sverige men till stor del saknas det fortfarande tradition och kunskap. Mycket av det lammkött man köper kommer från lite äldre djur vilket ger mer kofta-smak.

    Jag tycker absolut du ska prova på lamm igen, men köp lamm som du vet kommer från en uppfödare som kan sin sak. Krydda sedan det rätt, indiskt som detta receptet blir säkert jättebra. Kotletter marineras helst med en hel del vitlök och rosmarin. Klassisk kombination till lamm.

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg