Nyheter

Påskägg – naturliga vitaminpiller

Påskägg

Lagom till påsk släpper Livsmedelsverket och organisationen Svenska Ägg resultatet av en ny omfattande undersökning. Ägg innehåller ännu mer vitaminer och mineraler än man trott.

Pressmeddelande: 

Nya och omfattande analyser på Livsmedelsverket visar att ägg inte bara innehåller fullgoda proteiner. Ägg innehåller också mer vitaminer och livsviktiga spårämnen än man tidigare har trott.

– Att ägg är ett mycket bra livsmedel är ingen nyhet. Men att vitamininnehållet var så pass högt är nytt för oss, säger Irene Mattisson, som arbetat med undersökningen på Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket konstaterar bland annat att ägg är en viktig naturlig källa till D-vitamin eftersom det finns så få naturliga D-vitaminkällor. Undersökningen visar också att ägg innehåller höga halter av E-vitamin, A-vitamin, B-vitamin och Folat. Förutom sitt höga vitamininnehåll är ägg mycket rika på antioxidanten selen samt innehåller järn, zink och jod.

– Det finns få andra livsmedel som har ett så komplett vitamininnehåll och är så rika på viktiga spårämnen, säger Irene Mattisson.

Med en 3-äggsomelett får man i sig hela sitt dagliga behov av selen, vitamin E och B12 samt hälften av de rekommenderade mängderna A-vitamin, Riboflavin och Folat. Dessutom får man en fjärdedel av D-vitaminbehovet.

Någon risk för att ägg skulle ge förhöjda kolesterolvärden finns inte, enligt Livsmedelsverket.

Ägg – perfekt mat?

Rapporten är naturligtvis vältajmad reklam inför påsken, när vi äter som mest ägg. Men det må vara hänt, när det är något så näringsrikt och nyttigt man gör reklam för.

Visst är det en välkommen nyhet att Livsmedelsverket gör reklam för naturliga livsmedel. Men hur skall de nu kunna fortsätta att felaktigt varna för att lågkolhydratkost ger brist på viktiga vitaminer? 

På senare år har varningarna för ägg och kolesterol i stort sett försvunnit. Man har nämligen inte kunnat visa att det skulle vara farligt.

Mitt råd är enkelt: ät så många ägg du vill. Det är näringsrikt och mättande. Den största hälsorisken du tar av att äta för många ägg är att du tröttnar på dem.

Mer

Livsmedelsverket: Mycket arbete bakom nya näringsvärden för ägg – 463 ägg knäcktes av kemister för analyserna.

Svenska ägg: Svensk äggproduktion ökar – plus 7 procent under 2008. Mest ökar ekoäggen.

Ofarligt att äta ägg

Ägg-banta med Nigella

Ägg och bacon-frukost i 92 år

LCHF / Lågkolhydratkost för nybörjare

 

57 Kommentarer

  1. Nu är detta en jättebra nyhet för oss men det visar också på att Livsmedelsverket verkligen sitter i knäet på livsmedelsindustrin. "Organisationen" Svenska Ägg låter ju som några som helt ideellt verkar för att vi ska äta sånt som är bra för oss men det är en lobbyorganisation som alla andra:

    "Svenska Ägg är den svenska äggnäringens branschorganisation. Våra medlemsföretag är kläckerier, unghönsuppfödare, äggproducenter, packerier och fodertillverkare"

    Tänk på hur många andra liknande organisationer det finns som har som enda mål att sälja mer av sin produkt.

  2. Wille
    Vad mer har inte livsmedelsverket koll på år 2009 kan man undra?

    Vad blir nästa överraskning.
    -Äpplen i stort sett vitaminlösa. Det "trodde" vi inte på livsmedelsverket.
    -Lever innehåller c-vitamin enligt en ny undersökning från livsmedelsverket.

  3. Bustas
    Helt rätt Maxiq, men för en gammal "Agdaan" är det fjäderlätt musik att höra!
    Jag var drabbad under åttiotalet med påhopp på kontoret då man hade ett halvt ägg på mackan! Det var i princip halvtidsgöra för folk att springa och ta prover för att kolla kolesterolen. Vissa kom tillbaka likbleka i nunan och skyllde allt på den stackars hönan.
    Glad Påsk önskar
    Agdas bästa vän!
  4. Erik
    Trevlig läsning, ingen större överraskning men kul att tom SLV kan slå ett slag för äggen. Vore intressant att få reda på skillnaden mellan olika ägg (ekologiska, frigående etc...)

    Nu ska jag göra lite glass 🙂

  5. Trollpyret
    Jag läste samma sak för någon dag sedan. Jag kommer inte ihåg i vilken tidning det var så tyvärr har jag ingen källhänvisning, men tidningen hade i alla fall bett en dietist att kommentera detta. Hennes kommentar gick ut på att det inte är farligt att äta upp till två ägg om dagen i vanliga fall och ett par extra om dagen under påsken så länge man tänker på att äta extra mycket fullkornsprodukter för att kompensera detta. *suck* Jag blir så trött...
  6. Ägg är nyttig kost. Slänger du varannan äggvita kan du äta hur många ägg som helst.

    Sten Sture

  7. cgs
    Det visar ju bara att livsmedelsverket bygger sina rekommendationer på tro och inte vetande.
  8. ägg är verkligen optimala! ;-D ser fram emot att frossa riktigt ordentligt nu i påsk.. dvs mer än jag gör varge frukost! ;-D

    sss.. du har helt rätt ang äggvitan föresten. provade det för några veckor sedan.. och nu äter vi i stort sett bara gulorna hemma! ,-D blir både mätta och glada på det!

  9. Chilisalsa
    Vad ligger logiken att slänga vitorna då, förutom att man blir fattigare !

    Även om man slänger varannan så blir ju "hur många som helst" ett oändligt antal vitor 😉

    Ketos är iaf ingen anledning då man måste äta iaf omöjligt stora mängder normala ägg om dan för att kolhydraterna ska ha betydelse...
    2200g ägg (hela) ger ca 3100 kcal varav ca 36% protein helt ok för friska personer och kanske 18g kolhydrater.

    Vill man ha mer fett är det billigare att lägga till smör 😉

  10. vitorna inehåller mest protein och vatten.. det är i gulan allt "mummsigt" finns! så om du slänger vitan så får du i dig mindre protein, samtidigt som du får i dig mera fett och vitaminer ifrån gulan eftersom du orkar äta en till ,-D .. själv håller jag mig mätt längre på detta sätt!
  11. Chilisalsa
    Nu är det ju så att de flesta "vill ha" protein... det är väldigt få som äter för mycket protein och ganska många som äter alldeles för lite protein. Speciellt äldre personer. Som sagt tycker man att man vill ha mer fett är det betydligt billigare med smör...
  12. Chilisalsa
    Vill man ha mycket äggvita finns det att köpa bara äggvita på dunk.... Svenska Lantägg kallar det för Egg in Box... En box är på 5kg motsvarar 150 st äggvitor och kostar ca 125kr. Kanske något för dom som har knäcka-ägg-Fobi... jo det finns faktiskt 🙂 Vet ej om det finns Yolk in Box (äggula)...
  13. Synd att slänga fin mat som äggvitor tycker jag.

    Det borde mest kunna vara aktuellt för personer som av hälsoskäl mår bäst av att hålla fettandelen extremt hög. Diabetiker till exempel. Överdrivet för friska någorlunda smala tycker jag.

  14. Underbart skön rapport att ha till hands när folk säger att lchf ger näringsbrist. SLV kommer ju aldrig att kunna säga det igen nu!
  15. Chilisalsa,

    Den som äter LCHF/GI-Noll! behöver aldrig oroa sig för proteinbrist. Däremot är det ganska vanligt att man äter så mycket protein att det hämmar viktminskningen. Jag brukar räkna hälften av överskottsproteinet som kolhydrater.

    Säg att du äter 10 gram kolhydrater om dagen, samt 100 gram överskottsprotein (utövet ditt behov). Det jämställer jag med ett kolhydratintag på 60 gram (10 + hälften av 100). Det är mellan tummen och pekfingret, men ger en hyfsad uppfattning om hur vi fungerar metaboliskt. Har man problem med att gå ner i vikt med det intaget så ska man inte jaga de sista kolhydraterna utan plocka bort överskottsproteinet!

    Sten Sture

    Sten Sture

  16. Doc,

    det finns självklart ingen anledning för friska personer att slänga äggvitor. Jag är så van att skriva till generalfeta och diabetiker att jag ibland glömmer bort att det finns vanliga friska människor också...

    Sten Sture

  17. A-L
    Jag skulle vilja komma med ett förslag.

    Doc! För att utöka Kostdoktorn.se globalt, skulle du kunna tänka dig att skapa ett forum inom Kostdoktorn.se för Engelskt talande människor?

    Jag menar typ att göra den här sajten till någonting gränslöst?

  18. Chilisalsa
    SS,
    Vet att du räknar så, och att det möjligen kan ha betydelse på marginalen för de med metabola syndromet. Upp till ca 2g/normalvikt verkar å andra sidan proteinmängden ha en metabol fördel rel. fett, spec. för kroppskomposition. Många generalfeta som du skriver är snarare undernärda på protein, kanske speciellt den första tiden efter en övergång till LCHF om man kommer från skräpmatslandet 🙂

    Sen är det rätt få som äter 45 ägg om dan för att få dom där 3100 kcal 😉

  19. p
    Doc

    Varför i allsin dar skall diabetiker slänga äggvita ? Om de inta har njursvikt vill säga.

  20. Janne
    Att skriva till generalfeta och diabetiker och göra det till vedertagna kostråd för allmänheten är väl ett generalfel:) Och inte så ovanligt i den här kostdebatten, tyvärr.
    Dags att lyfta fram flexibiliteten i LCHF. Det som är bra för Herr A bevöver nödvändigtvis inte vara det för Fru B......
  21. Nadia
    "whole animal" brukar min make kalla ägg för : )

    Vi äter mycket ägg, och vi brukar mumsa i oss 2 hela ägg med gulor om dagen vill vi ha mera så blir det bara vitan. I gulan kan fettlösliga gifter förekomma, som tex dioxiner (beror på vad hönsen fått för mat och var den kommer ifrån).

  22. Nadja, vill du byta dina gulor mot mina vitor? 😀
  23. P,
    det vore i så fall för att överskott på protein kan omvandlas till glukos.
  24. P
    Doc, du får tyvärr skilja på p och P 😉
  25. Sade jag P? menade förstås p. 🙂
  26. Chilisalsa
    Med tanke på att vitan i ett normalstort ägg (58g) innehåller 3.9g protein är det nog att gå till överdrift för en diabetiker att snåla in på dom grammen !? 😉

    Grimvalls kluriga:
    http://www.nyteknik.se/popular_teknik/miniproblemet/article5909.ece

  27. Man kanske vill äta fler än ett ägg för näringens skull och samtigt få sig en köttbit till middag och kanske en bit ost också utan att det blir så mycket protein.
  28. P
    Glöm inte att det är Iso och VV förunnat att väga och räkna. Vi bara ät 🙂
  29. Är det inte svårt att räkna ut E% och "ratio" om man bara ät? 😛
  30. Chilisalsa
    Med tanke på att 97.8% (om Annika D:s uppskattning stämmer) av diabetikerna äter i runda slängar 200-400g kolhydrater om dagen är det nog klokare att minska på kolhydraterna än proteinet 😉
  31. Men det är det väl ingen som har ifrågasatt?
  32. Chilisalsa
    Nä såklart inte, mer än att de diabetiker som är nyfikna på LCHF kanske tycker det verkar dumt och konstigt och extremt, att man ska slänga äggvitorna och tror att det är ett generellt råd, vilket det såklart inte är.
  33. Beror på vem man frågar! Jag tror en hel del av hälsovinsterna kommer sig av att man optimerar näringsintaget, eller försöker ivf. Det innebär nog att man måste plocka russinen ut kakan ibland. Å andra sidan använder jag mycket jag skulle ha slängt förut, som räkskal och ben. Man får ta igen på gungorna vad man förlorar på karusellen, vet du! :mrgreen:
  34. Peptider från äggvita har i mängder av studier visat på antihypertensiva egenskaper hos råtta (1) och kanske även hos människa (2).

    Så den med metabola rubbningar som övergår till LCHF gör nog ett onödigt dumt val att ta bort äggvitan.

    "Some ACE-inhibitory peptides obtained from this hydrolysate (Tyr-Arg-Glu-Glu-Arg-Tyr-Pro-Ile-Leu, Arg-Ala-Asp-His-Pro-Phe-Leu, and Ile-Val-Phe) also showed antihypertensive activity in these rats. The egg products mentioned could be used as functional food ingredients with potential therapeutic benefit in the prevention and treatment of hypertension.
    "
    1. Marta Miguel and Amaya Aleixandre. Antihypertensive Peptides Derived from Egg Proteins. J. Nutr. 136:1457-1460, June 2006

    "The presence of several tripeptides from in vitro simulated gastrointestinal egg digest indicates that these peptides may be absorbed into the body and exert an in vivo antihypertensive activity, although in vivo study is needed to confirm this assumption. Our results showed that in vitro digestion of cooked eggs could generate a number of potent ACE inhibitory peptides which may have implications for cardiovascular disease prevention, including hypertension."

    2. Kaustav Majumder and Jianping Wu. Angiotensin I Converting Enzyme Inhibitory Peptides from Simulated in Vitro Gastrointestinal Digestion of Cooked Eggs. J. Agric. Food Chem., 2009, 57 (2), pp 471–477

  35. Emma med en nypa salt!
    Nu blev jag sugen på ägg. 🙂
  36. Ulrika
    japp, var bara tvungen att äta de 2 äggen som dottern påskmålat, ,mmmm
  37. Emlan
    SSS, man kan annars köpa ägg med dubbel gula, min farmor köper alltid sådana från sin granne, väldigt goda 🙂
  38. Dave
    Ja de aminosyror som är glykgena kan omvandlas till glukos precis som glyceroldelen i fett. sten sture, vad grundar du ditt "mellan tummen och pekfingret"-räknande på, har du något som stödjer det.
  39. Dave
    Allt detta snack om att livsmedelsverket sitter i knät på industrin, det är klart att det är så men det gäller ju faktiskt också industrin av mjölk, smör och grädde. Både arla och carlshamns mejerier producerar som bekant både smör och margariner. Med lätt minskad margarinkonsumtion och kraftigt ökad smör och gräddkonsumtion kommer nog industrin vara lika glad som innan och livsmedelsverket fortsätter att få sina pengar från mjölkmaffian. Ägg är det väl samma sak med (oavsett gula eller vita =)
  40. Dave,

    jag grundar allt jag skriver på praktisk erfarenhet. En överviktig soffpotatis med metabolt syndrom lyckas ofta bra på lågt proteinintag. Man kan faktiskt gå ner till ett halvt gram protein per kg fettfri kroppsmassa. En yngre styrketränande person utan metabola problem kan käka fyra gånger så mycket.

    Mellan tummen och pekfingret.

    Sten Sture

  41. Dave
    Sten sture.
    Tycker du inte att det föreligger vissa problem i att rekommendera folk att äta på ett visst sätt med enda utgångspunkten i en subjektiv upplevelse i hur du tycker att något verkar ha fungerat för dig själv?
  42. Chilisalsa
    Dave,
    skulle Carlshamns Mejeri tjäna på grädde och smör säger du ??

    För det första så är Carlshamns Mejeri inget mejeri trots att det heter så. Det är en kemifabrik som tillverkar margarin på växtoljor som Palmoljor. Det enda från mjölk man använt tidigare är mjölkprotein (kassein). Man har iofs (pga dålig försäljning ?) nu introducerat nåt man kallar Finfin... vilket är helt vanligt skräpmargarin med 25% inblandat smör. Förmodligen köper man det från Arla som som en ingrediens bland andra som man gör med kasseinet.

    Det mest fantastiska missfostret till margarin man har är nog LättLätt som man såklart försöker sälja på att vara nyttigt pga låg fetthalt 30%. Men då har man varit så "intelligenta" att man blandat i potatisstärkelse så att margarinet innehåller 9g kolhydrater /100g !
    http://carlshamnmejeri.com.loopiadns.com/produktblad/RAIS0221_Sortime...

  43. Dave
    ok, trodde att carlshamn hade vanligt smör också men det kanske är fel, men gäller dock arla i allra största grad
  44. LRF verkar ju vilja förbjuda smör och mjölk i bl.a. skolorna, undrar vad mjölkbönderna tycker om att deras "företrädare" gör så?
  45. Johan
    Hur naturligt är egentligen ägg?
    Knappast något våra köttätande förfäder åt i överflöd?
    Borde väl höra till tiden från att vi blev bönder och framåt (precis som mejeriprodukter och spannmål)?
    Klart att man kanske samlade lite ägg från fåglar osv men det borde varit i ganska sparsam utsträckning och säkert inte det energismartaste födoutbytet.
    Ganska begränsad säsong också även på bondetiden är ju bara med nutidens ljusstressade höns som vi har ägg året runt. (Mina egna drog igång äggsäsongen för ca en månad sedan efter några månaders naturlig vintervila)

    Äter själv en hel del ägg och gillar det men är lite tveksam till om det egentligen är ett urspungsfödoämne och därför håller igen lite på det.

  46. Chilisalsa
    Ett mejeri förädlar mjölk och inget annat...
    I Sverige är väl Arla, Skånemejerier, Norrmejerier och Milko de dominerande plus några mindre osttillverkare. Men aktörer som milko får svårare får svårare när stora affärskedjor skriver exklusivitetsavtal med enskilda mejerikoncerner.
  47. e
    Våra stenåldersförfäder hade kanske kunskaper liknande förr i tidens skärgårdsbor som visste vilka fåglar som man kunde "beskatta" genom att under en tid plocka deras ägg så la de nya för att sluta i rätt tid så fåglarna sedan fick föda fram sina ungar och därigenom få ut ägg "gratis" och samtidigt inte minska fåglarnas antal i slutändan. Så de åt kanske mycket ägg under säsong men vintertid fick de inga.

    Kunskapen om vilda fåglars ägg fanns förresten inte bara i skärgården, min farfar var med och plockade ägg från knipor då han var liten, och för dessa fåglar var äggtäkten bra eftersom man byggde holkar för att lättare komma åt äggen och fåglarna fick därför fler boplatser att välja på. När man inte längre fick ta äggen så orkade inte folk sätta upp nya holkar i lika stor grad.

  48. Dave skrev:

    "Sten sture.
    Tycker du inte att det föreligger vissa problem i att rekommendera folk att äta på ett visst sätt med enda utgångspunkten i en subjektiv upplevelse i hur du tycker att något verkar ha fungerat för dig själv?"

    Bra fråga. Det var självklart ett problem när jag började diskutera viktminskning våren 2002. Det kunde ju vara så att jag själv var ett undantag. Inledningsvis nöjde jag mig med att berätta hur jag själv gjorde för att lyckas så bra. Jag fick snabbt rapporter om att det fungerade för andra också.

    I dagsläget har jag haft kontakt med ca 20.000 människor som med större eller mindre framgång ätit sig till hälsa. Ett dussin nya kontakter tillkommer varje dag. Jag har flyttat till Calle Carlsson i Österäng för att lära av honom och för att kunna jämföra mina erfarenheter med hans analyser av ca 100.000 personer under 26 års tid. Jag har lusläst den historiska litteraturen och blivit personlig vän med ett antal ledande auktoriteter inom angränsande vetenskapliga fält. Jag tycker att jag gjort vad jag kan för att förankra mina erfarenheter i den historiska traditionen och i modern biologisk vetenskap.

    Sten Sture

  49. Angående just kolesterolmyten kring ägg och ägg som makalöst livsmedel så är den här artikeln läsvärd:

    http://www3.interscience.wiley.com/cgi-bin/fulltext/122192114/HTMLSTART

    J. Gray and B. Griffin. Eggs and dietary cholesterol – dispelling the myth. Nutrition Bulletin, 2009; 34, 66–70

    Men ni som läser den och som följer LCHF bör nog enbart se den som bra ur just "ägg-och-kolesterol-synvinkel", artikeln är tyvärr fortfarande mycket negativt riktad mot mättat fett och framhäver det som hälsorisken för blodlipiderna. Även en överdrivet förenklad syn på LDL-kolesterol som mått på hälsa/ohälsa. Inget nämns om apokvoter eller typer av LDL-partiklar och inget om andra proinflammatoriska faktorer i kosten.

  50. Magnus
    Har nästan läst ut Coltings nya bok och där berättar hans bror att råa ägg är den form av komplett näring kroppen tar upp snabbast.
    Vad jag har läst så är det bättre med tillagade ägg, men då syftar man oftast på proteinet.
    Är det någon som vet lite mer om detta ?
    Fördelar/nackdelar rått/tillagade.

    /Magnus

  51. Zepp
    Avidin, vilket är ett ämne som finns i rått ägg, som ett försvar mot bakterier och som hindrar upptag av näring.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Avidin

  52. Magnus
    Nu är jag ingen hejare på den här typen av fackengelska och bara för att det står på Wikipedia, så betyder det inte att det är helt sant.
    Eftersom jag nu läst att det finns andra åsikter, så måste det ju finnas information någon annanstans också, men jag har inte hittat något om det.

    Men tack Zepp för att du svarade. Avidin var nytt för mig.

    /Magnus

  53. Anna Delin
    Frågan känns lite akademisk för vem vill äta särskilt mycket rå äggvita? Avidinet finns i äggvitan, inte ägggulan (som ju är delikat i otillagad form).
  54. Magnus
    Jag gillar att äta råa ägg tillsammans med lite andra ingredienser i en mixer.
  55. Zepp
    Mnjae.. har för mig att jag läst att rått ägg tas upp sämre än tillagat, dvs lägre biotillgänglighet för vår matsmältning och det handlar då inte bara om Avidinet, du får Googla om det oxå.

    Överhuvudtaget brukar tillagning öka upptaget, man kan säga att matlagning är ett sätt att flytta en del av matsmältningen utanför kroppen.

    En del näringsämnen förstörs av tillagning medans andra frigörs, så man kan säga att det finns ingen motsättning mellan LCHF och att kunna laga mat så att mesta möjliga näring bibehålls.

    Troligen är just elden/matlagning mäniskans främsta uppfinning, vilket gör att vi kan leva av flera livsmedel och i flera habitat, tack vare vår anpassningsförmåga.

    http://www.svd.se/nyheter/vetenskap/matlagningen-satte-fart-pa-mannis...

  56. Miller
    Generellt är det bäst att tillaga animalisk mat så lite som möjligt eller inte alls så behålls näringsämnen och enzymer. Äggvita verkar dock vara bäst att ta bort eller tillaga (koka tre minuter tex). Det lönar sig såklart att koka sönder annars oätbara fibrer från djur och ben, och rotfrukter etc.
  57. JAUS
    #56 Undantaget om man köper billigt kortdatum-kött i butiken då bör man tillaga det väl.

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg