Nyheter

På TV4-nyheterna om tallriksmodellen

Jag fick ta en sväng förbi TV4 och prata om tallriksmodellen idag. En kort snutt hamnade tydligen i 19-nyheterna. Det var smidigt eftersom LCHF-kryssningen avgår nu, bara ett stenkast från TV4-huset.

Monique Forslund har några bilder från intervjun på sin blogg. Har du en länk till inslaget på nätet? Lämna den gärna i kommentarerna. Vad säger du som sett nyhetsinslaget?

 

21 Kommentarer

Toppkommentarer

  1. Robert
    Nog för att de flesta av oss gillar att kolhydrater tas bort. Frågan är om det räcker? Jag köper inte för en sekund att vi rör oss så mycket mindre idag. Alla var knappast skogshuggare förr. Tjänstemän har alltid funnits. (jämför G.Persson och O. Palme). Om vi sväljer detta så köper vi ju kalori in - kalori ut teorin. Energimängden kanske inte är felet utan kaloriernas ursprung. Trodde det var det vi kämpade mest för.

    Kvinnan från SLV säger ändå att de väntar på nya uppgifter från nya nordiska kostrekommendationerna. Väntar mig inte mer fett där. Fettet som mättar oss och inte höjer blodsockret?

    F ö läste jag på ettsotareblod idag att Kalmar landsting erbjuder LCHF kost till sina patienter (om det skulle efterfrågas). Oerhört mycket bättre nyheter än det här tramset.

    Länken till ett sötare blod - http://ettsotareblod.se/landstinget-i-kalmar-lan-kommer-servera-lchf-...

    Svar: #7, #11, #15
    Läs vidare →
  2. Zepp
    Mnjae.. ni missar det faktum att tallriksmodellen/SLVs kostråd inget har med näringslära att göra.. utan mer mer kostekonomi och hur man försörjer en befolkning på ett minimum av näring till lägsta kostnad!

    Dvs näringlära är en sak och kostekonomi något annat, eller iallafall två olika aspekter!

    Och är man skogshuggare/lantarbetare på 30-40talet kan man säkert behöva uppemot 3500 Kcal innan motorsåg och traktorer infördes.. men under kriget så hade de oxå extra tilldelning av fett fläsk.. just av den orsaken!

    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. Eva49
  2. Jeanette
    Hurra - äntligen börjar det hända lite! Bra jobbat.
  3. Robert
    Nog för att de flesta av oss gillar att kolhydrater tas bort. Frågan är om det räcker? Jag köper inte för en sekund att vi rör oss så mycket mindre idag. Alla var knappast skogshuggare förr. Tjänstemän har alltid funnits. (jämför G.Persson och O. Palme). Om vi sväljer detta så köper vi ju kalori in - kalori ut teorin. Energimängden kanske inte är felet utan kaloriernas ursprung. Trodde det var det vi kämpade mest för.

    Kvinnan från SLV säger ändå att de väntar på nya uppgifter från nya nordiska kostrekommendationerna. Väntar mig inte mer fett där. Fettet som mättar oss och inte höjer blodsockret?

    F ö läste jag på ettsotareblod idag att Kalmar landsting erbjuder LCHF kost till sina patienter (om det skulle efterfrågas). Oerhört mycket bättre nyheter än det här tramset.

    Länken till ett sötare blod - http://ettsotareblod.se/landstinget-i-kalmar-lan-kommer-servera-lchf-...

    Svar: #7, #11, #15
  4. Glad
    Kämpa på kämpa på vi har långan väg att gå.....
  5. sj
    Undrar om den nya tallriksmodellen kommer baseras på ny forskning den här gången? Eller man kanske konsulterar Scan den här gången med? Är kanske inte helt fel iof, det lär ju bli mkt protein och mättat fett i tårtbitarna! 🙂
  6. sj
    Jag kanske är helt ute i cyklar, är det inte lite konstigt att det skall uppdatera de nordiska näringsrekommendationerna redan? Som jag fattar det hela gjordes det senast 2012. Vad är det som har hänt på ett år?

    (http://www.norden.org/sv/aktuellt/nyheter/nya-nordiska-naeringsrekommendationer-2013-fokus-paa-hela-kosten)

    Då hade de en "allmän hearing", den kanske man skulle bevaka om de blir en ny sådan...

    Svar: #8
  7. Ann Kristin
    Jag håller med dig, Robert. När större delen av befolkningen var bönder/torpare/tjänstehjon stämmer det ju, men från 1950 och framåt tror jag inte alls att folk rörde sig mer. Folk i vård och omsorg, hantverkare osv rör på sig fortfarande. Industrin har ju blivit mindre fysisk, men folk rör sig å andra sidan mer på fritiden. Jag har inga siffror, förstås.
  8. Martin
    Det arbetet är ju inte klart än, det är ute på remiss.
  9. Martin
    Jag tror det stora problemet är att vi äter hälften så mycket potatis idag jämfört med 60-talet.
    Det är den minskade potatiskonsumtionen som gjort oss feta.
  10. foie gras
    Inslaget var uppbyggt pa den felaktiga principen att fetma beror pa ett stillasittande liv
    nutritionisten Dahlin fick inte fragan varfor hon alls satsat pa potatisar och andra kolhydratstarka produkter pa sin tallriksmodell eftersom detta alltid anvants for att gora grisar feta.
    Hon borde redovisa pa vilka grunder hon satte ihop sin tallrik - det borde komma fram att det inte funnits vetenskapliga studier bakom hennes kostrad
    Doc saklig och bra i kommentarerna;
    Svar: #13
  11. Tiny Tom
    Nu har jag inte sett TV4-klippet men i varje fall följt annan rapportering om tallriksmodellen.

    Vad gäller fysisk aktivitet så är missen de flesta (som kanske lyssnat lite för mycket på Taubes ur detta perspektiv) gör är att inte skilja på organiserad/strukturerad vs spontan/icke-strukturerad fysisk aktivitet.

    Om vi börjar med den strukturerade aktiviteten så är det en myt att vi idag rör på oss mycket mera än tidigare. För en liten del av befolkningen är det definitivt så...men dessa har ju sannolikt mindre problem med övervikt etc än normpopulationen Den mer typiska personen som ägnar sig åt strukturerad aktivitet gör det genom att i bästa fall "gå på gym" eller promenader/löpningar. "Gå på gym" kan innebära allt från att bara ha fått ett gymkort via kneget (som sällan/aldrig används). Därifrån går man via den större gruppen som säsongsmässigt (läs: när nyårslöften skall infrias intensivt i några månader direkt efter...och sedan glömmas bort) spenderar tid på gymet. Här är det viktigt att förstå att blotta vistelsen på ett gym inte säger så mycket om vilken aktivitet som där bedrivs. Det är långt vanligare att man ställer sig på gångbandet eller sätter sig på motionscykeln ett tag och i behaglig takt avnjuter sådant som ex. nyhetsrapportering om tallriksmodellen. Inget större fel med det men det är i väldigt många fall att betrakta som aktiv vila och ofta med alldeles för liten volym.

    Den spontana aktiviteten har däremot reducerats till en skugga av sitt forna jag. Precis allting i vårt samhälle går ju faktiskt i den riktningen. Vi kan i praktiken sköta nästan allting från en avancerad telefon eller vanlig dator. Vare sig banken, krogen/utestället, skolan, arbetsplatsen behöver besökas om detta möjliggjorts. Idag är det också norm med sådant som diskmaskin och i många fall även tvättmaskin i lägenheten. Kvällstidningen behöver man inte springa till tobaksaffären kring hörnet för att köpa utan den kan surfas på via nätet. Fjärrkontroller finns till precis allting idag inte bara tv:n. Underhållnings- och förkovringsutbudet via tv, radio, Internet är idag mångdubbelt högre än tidigare varför många av denna anledning mer naturligt är mer stillasittande.

    Kort och gott, det finns liten anledning att tro att vi förbrukar mer energi genom fysisk aktivitet idag än för bara några decennier sedan.

    Vad gäller jämförelsen mellan Olof Palme och Göran Persson så är den inte relevant av flera orsaker. Palme var ju känd för sitt tennisspelande med bl.a. polaren Harry Schein. Morddagen var inget undantag om man skall tro de många återberättelser om mordet som gjorts. Palme var också extrem arbetsnarkoman och ständigt aktiv. Persson jobbade säkert inte heller deltid...men Palmes allmänna engagemang var sannolikt större och då i synnerhet ur ett energiförbrukande perspektiv.

    Framförallt så är dock, så klart, den där typen av liknelser irrelevanta generellt sett. Man kan ju lika gärna vända på steken och referera till Gunnar Sträng vs Leif Pagrotsky. Ur det perspektivet skulle man ju t.o.m. kunna fundera på om vi idag äter för lite kolhydrater med tanke på effekter relaterade till IGF-1 etc. Tar vi en sväng till underhållningsbranschen så kan man ju också referera till Lasse Holmqvist vs David Hellenius. Här kan man ju så klart invända att idag så har yta blivit än mer viktigt så Lasse Holmqvist hade sannolikt inte ens släppts in i något tv-hus av idag. Poängen är i varje fall att den typen av illustrativa observationer kan ha ett underhållningsvärde men sällan är av någon argumentativ vikt.

    Jag håller dockk helt med dig om att rapporteringen om den modifierade tallriksmodellen utgår från energireducering och inte alls specifik kolhydratreducering ur ex. ett biokemiskt perspektiv. Så det här är ju om något bara en indirekt positiv åtgärd, om den sker, men det är alltjämt så att den inte har något alls att göra med annat än energibalansteorin.

    Och igen, eftersom det uppenbarligen behöver upprepas in absurdum, energibalansteorin styr men inte enväldigt. Den kräver rent praktiskt sådant som optimal bränslepartitionering för att ex. etablera viktbalans eller ideal viktförändring.

    Svar: #14
  12. EvaLi
    På den korta tid Doc Andreas fick så var det BRA - klart och tydligt och att dagens råd är felaktiga. Doc har ju mycket mer att säga om detta, men fick fram "prio 1" tycker jag. Inslaget var sannolikt nerklippt ordentligt, att se svart/vit film på människor som står och sågar är ju helt onödigt för "oss" som är någorlunda pålästa. Att journalister inte ställer "rätt frågor" beror på att de inte har tillräcklig kunskap, tror jag.
  13. Robert
    Jag kakn säga att frågorna ställdes (av mig) i chatten men blev aldrig besvarade. Jag var rätt jobbig =)
  14. Robert
    När jag skrev inlägget så var jag lite i affekt och hela kommentaren om Olof Palme och G. P är onödig.

    Men tack för din input.

  15. CME
    Vad gäller framgång i TV är nog personligheten oftast viktigast, åtminstone i de icke
    reklamfinansierade kanalerna. EX Kalle Moraes, Plura, Babben & Mia Skäringer.
    I övrigt håller jag med.
  16. Zepp
    Mnjae.. ni missar det faktum att tallriksmodellen/SLVs kostråd inget har med näringslära att göra.. utan mer mer kostekonomi och hur man försörjer en befolkning på ett minimum av näring till lägsta kostnad!

    Dvs näringlära är en sak och kostekonomi något annat, eller iallafall två olika aspekter!

    Och är man skogshuggare/lantarbetare på 30-40talet kan man säkert behöva uppemot 3500 Kcal innan motorsåg och traktorer infördes.. men under kriget så hade de oxå extra tilldelning av fett fläsk.. just av den orsaken!

  17. Erik E.
    Synd att Eenfeldt fick så lite tid.
  18. Magnus
    Det är för mig självklart att vi har lägre energiförbrukning idag jmf 30 år sedan, titta på din egen skärmtid så har du svaret. Prova vara utan en skärm 1v, du klarar det aldrig. Ta bort skärmarna ur ditt liv så behöver du inte fundera över om du ska äta ovan eller underjord grönsaker, eller varför inte bli helt crazy och våga äta lite bröd o njuta av det.
    Svar: #20
  19. Carina
    Hej!

    Kan det ligga något i detta?

    http://www.dagensmedicin.se/vetenskap/diabetes/fett-gav-mer-insulinbe...

    Vänligen
    /Carina

  20. Robert
    Vid införandet av radio/tv så fick befolkningen mer "skärmtid" även på sitt sätt. Tv-middagar introducerades osv. Idag är befolkningens rörlighet upplagd på ett annat sätt, gym osv.

    Det finns de som tränar flera timmar i veckan och försöker följa dietisters råd med dåliga resultat. Såna som jag var. Jag brände minst 10 000 kcal per månad och kunde ändå inte hålla vikten, testat GI osv. Det är för dem som LCHF kan vara effektivt. Men för all del, ät du ditt bröd. Jag klarar mig utan och mår dåligt när jag någon gång skulle testa. Jag gick ner mina 15 kg på LCHF (till stabila 78 kg), utan träning.

    Det finns människor som har svårare att hantera kolhydrater än andra. Det är ett faktum.

  21. Leo
    Tror de skyller på att folk ändrat sina vanor nu på sista tiden för att slippa erkänna de gjort fel. Utan bara behöva "uppdatera" sig.

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg